

Discover more from Critical Thinking - The Newsletter
*του eugyppius*
Ο γνωστός συγγραφέας παιδικών βιβλίων Robert Habeck, ο οποίος είναι κατά κάποιο τρόπο και ο Γερμανός Υπουργός Οικονομίας, αποδεικνύεται ότι γνωρίζει πολύ λίγα για τη δουλειά του ή τις βιομηχανίες που προτείνει να ρυθμίσει. Το σύστημα επιβάρυνσης του φυσικού αερίου, το οποίο σχεδιάστηκε για να διατηρήσει τον εισαγωγέα Uniper ως διαλύτη απέναντι στις εκτοξευόμενες τιμές, έχει πλέον καταρρεύσει και πρέπει να αναδιατυπωθεί.
Προέκυψε ότι, βάσει της τρέχουσας πρότασης, πολλές επιχειρήσεις που δεν κινδυνεύουν με αφερεγγυότητα θα είχαν αξίωση επί των κεφαλαίων. Αυτό οφείλεται πιθανώς στο ότι το νομοσχέδιο συντάχθηκε από τις ίδιες τις μεγάλες εταιρείες ενέργειας. Σε μια εξαιρετικά αμήχανη ομιλία, ο Habeck παραδέχτηκε ότι τα προβλήματα με το νόμο αντανακλούσαν τη δική του άγνοια για τη βιομηχανία φυσικού αερίου και τις εσωτερικές της πολυπλοκότητες.
Εν τω μεταξύ, η παλαβή μας Υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock, η οποία όπως ο Habeck είναι επίσης από τη συλλογική δολιοφθορά που είναι γνωστή ως το Πράσινο Κόμμα, έχει ταχθεί ενάντια στο να παραμείνουν ανοιχτά οι τρεις εναπομείναντες πυρηνικοί μας σταθμοί μετά το 2022. Αυτό θα ήταν “τρελό” στην αντίληψή της, γιατί η Γερμανία έχει πολεμήσει τόσο καιρό και έχει επενδύσει τόσα πολλά για να βγει από την πυρηνική ενέργεια.
Τα λογικά σχόλια για τις γερμανικές υποθέσεις βρίσκονται συχνά μόνο πέρα από τα σύνορά μας. Όπως αναφέρει ένα άρθρο της Neue Zürcher Zeitung: “Αν η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία κλείσει τους τρεις τελευταίους πυρηνικούς σταθμούς της αυτόν τον χειμώνα, τότε η χώρα είναι πέρα από κάθε βοήθεια”.
Πράγματι, η ηλεκτρική ενέργεια φαίνεται ολοένα και πιο σπάνια σε ολόκληρη την ήπειρο. Τα γερμανικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης ηλεκτρικής ενέργειας για τον Ιανουάριο του 2023 αυξήθηκαν περισσότερο από 3x προς το τέλος της περασμένης εβδομάδας, καθώς οι σχεδιαστές κατευθύνουν όλο το εφεδρικό φυσικό αέριο στα αποθέματα για το χειμώνα. Οι τιμές από τότε έχουν μειωθεί κάπως, αλλά η ουσιαστική έλλειψη ενέργειας παραμένει. Υπάρχει ένα καταστροφικό μακροοικονομικό σοκ, που απειλεί όχι μόνο να συντρίψει πολλά από τα ιδιωτικά οικονομικά, αλλά και να καταστρέψει μεγάλους τομείς της γερμανικής βιομηχανίας.
Φαίνεται ολοένα και πιο πιθανό να δούμε μέτρα όπως ελεγχόμενη μείωση στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, με περίεργες ελλείψεις σε καθημερινά προϊόντα όπως το χαρτί υγείας, καθώς η παραγωγή μειώνεται. Οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος έπεσαν επιτέλους στην αντίληψη της πολιτικής μας τάξης, η οποία υποσχέθηκε να λύσει το πρόβλημα με ρυθμιστικές πρακτικές που δεν θα κάνουν τίποτα, γιατί το πρόβλημα δεν είναι η ρύθμιση, αλλά η απλή μη διαθεσιμότητα ενός βασικού εμπορεύματος. Αν δεν μπορούν να δημιουργήσουν φυσικό αέριο από τον αιθέρα, οι τεχνοκράτες δεν μπορούν να μας βοηθήσουν.
Ολόκληρη η Ευρωζώνη, καθώς και το Ηνωμένο Βασίλειο, αντιμετωπίζουν τη χειρότερη κρίση κόστους ζωής στη σύγχρονη μνήμη. Ήδη η γερμανική αναλογία αποταμίευσης έχει καταρρεύσει λόγω του πληθωρισμού και αυτό είναι πολύ πριν από τα πραγματικά σοκ τιμών που θα ακολουθήσουν. Ο Ulf Kempfer, αντιπρόεδρος της Γερμανικής Ένωσης Δήμων και δήμαρχος του Κιέλου, παραχώρησε συνέντευξη στη Welt που ρίχνει φως στα πρακτικά μέτρα που εξετάζονται για τη μείωση της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας.
Υποθέτοντας ότι ο Nord Stream 1 συνεχίζει να λειτουργεί με το ένα πέμπτο της δυναμικότητας, η γερμανική κατανάλωση ενέργειας θα πρέπει να μειωθεί τουλάχιστον κατά 20%. Εάν οι Ρώσοι κόψουν όλο το φυσικό αέριο, κάτι που μπορεί κάλλιστα να κάνουν, θα αντιμετωπίσουμε έλλειμμα 40%. Ακόμη και η καλύτερη περίπτωση εδώ είναι μια καταστροφή που δεν θα λυθεί από το σβήσιμο των φώτων στους δρόμους…
Η μεγαλύτερη εξοικονόμηση πόρων πρέπει να γίνει στη μείωση της θέρμανσης των εσωτερικών χώρων και στη μείωση της χρήσης θερμοσίφωνων, ψυγείων, πλυντηρίων ρούχων και υπολογιστών. Οι δημοτικές υπηρεσίες και τα κτίρια γραφείων πιθανότατα θα πρέπει να κλείσουν, αν και ορισμένες εγκαταστάσεις, όπως οι δημόσιες βιβλιοθήκες, ενδέχεται να παραμείνουν ανοιχτές ως καταφύγιο για όσους δεν μπορούν να θερμάνουν τα σπίτια τους.
Οι γερμανικές εφημερίδες έχουν ειδικές ενότητες για τον “Κορωνοϊό” και την “Ουκρανία” και συνεχίζουν να διαδίδουν άσκοπη υστερία και για τα δύο. Εν τω μεταξύ, πάνω στην επικείμενη ενεργειακή κρίση, επικρατεί μια δυσοίωνη σιωπή. Στην καλύτερη περίπτωση, η συζήτηση στρέφεται επανειλημμένα σε παράπλευρα ζητήματα, όπως το ανόητο σχέδιο επιβαρύνσεων του Χάμπεκ, γιατί κανένας δημοσιογράφος δεν θα αντιμετωπίσει το μέγεθος της επερχόμενης στέρησης μας.
Μας αρέσει να πιστεύουμε ότι η τεχνολογία έχει βάλει φανταστική απόσταση μεταξύ μας και των ελλείψεων που αντιμετώπισαν οι πρόγονοί μας, αλλά η αλήθεια είναι ότι βρισκόμαστε ένα μπλακ άουτ μακριά από τον προμοντέρνο κόσμο.
Εάν σβήσουν τα φώτα, δεν υπάρχει υπηρεσία υγείας ή έκτακτης ανάγκης, δεν υπάρχουν ΑΤΜ, δεν υπάρχει τρεχούμενο νερό, δεν υπάρχει τεχνολογία, δεν υπάρχει επικοινωνία σε μεγάλες αποστάσεις και πολύ περιορισμένες μετακινήσεις. Δεν είναι αδιανόητο ότι μεγάλες περιοχές της Ευρώπης βλέπουν αυτά τα σενάρια αυτόν τον χειμώνα.
Εν κατακλείδι, μερικά γίδια που βοσκάνε αμέριμνα: