*του John Paul*
Αυτό το άρθρο είναι μια (προφανής) συνέχεια του παρακάτω άρθρου, με αρκετά σημεία δεδομένων, από τα οποία μπορείτε να καταλάβετε από πού προέρχονται τα πάντα.
Όπως έχω γράψει πολλές φορές τους τελευταίους μήνες, δεδομένων όλων των γεγονότων και της δυναμικής που διαδραματίζονται, καθώς και της ανταπόκρισης των χωρών στα εν λόγω γεγονότα, ο άνθρακας (κάρβουνο) θα εφτανε σε έλλειψη και η τιμή του θα αυξανόταν σταδιακά και εξακολουθώ να εμμένω σε αυτό.
Το Αφγανιστάν αυξάνει τις τιμές του άνθρακα στα 80 USD ανά τόνο για το Πακιστάν
Η αύξηση των δασμών έχει προσθέσει 80 δολάρια σε κάθε τόνο εξαγωγής άνθρακα του Αφγανιστάν στο Πακιστάν…
Το Αφγανιστάν εξήγαγε 10.000 τόνους άνθρακα στο Πακιστάν τους τελευταίους δύο μήνες, ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης, προσθέτοντας ότι η πλειονότητα του άνθρακα αγοράστηκε από εταιρείες που συνδέονται με τον στρατό του Πακιστάν.
Οι φτωχότερες χώρες θα υποφέρουν και θα συνεχίσουν να υποφέρουν από την ευρωπαϊκή απόπειρα αυτοκτονίας με τις “κυρώσεις” στην κύρια πηγή ενέργειας της. Το Πακιστάν αντιμετωπίζει σοβαρές διαταραχές στην οικονομία του και τώρα βρίσκεται κοντά στην καταστροφή. Αύξηση των τιμών των τροφίμων και των καυσίμων, συρρίκνωση της οικονομίας και περαιτέρω πληθωρισμός, μέχρι να καταρρεύσει η χώρα. Αυτό το νήμα στο Twitter εξηγεί με μεγάλη λεπτομέρεια τι γίνεται στο Πακιστάν αυτή τη στιγμή.
Κανένας τύπος πολύπλοκου συστήματος, οργανικού ή μη, δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς άφθονη ενέργεια. Και το Πακιστάν εισάγει ενέργεια, τρόφιμα, τα πάντα…
Ακόμη και χώρες που θεωρούνται “πλούσιες σε άνθρακα” αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με τον… άνθρακα.
Η πλούσια σε άνθρακα Πολωνία βιάζεται να εισαγάγει καθώς οι ρωσικές κυρώσεις δαγκώνουν
Η Πολωνία είναι το πιο εξαρτώμενο από τον άνθρακα έθνος της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Η χώρα αγοράζει άνθρακα από την Κολομβία, την Αυστραλία, τη Ν. Αφρική
Η Πολωνία, ο κορυφαίος παραγωγός άνθρακα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσπαθεί να καλύψει ένα πιθανό έλλειμμα καυσίμων ενόψει του χειμώνα, καθώς η απαγόρευση των ρωσικών εισαγωγών πρόκειται να βλάψει περισσότερο τα νοικοκυριά και τις μικρές εγκαταστάσεις θέρμανσης.
Σε μια ασυνήθιστη κίνηση, ο πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki διέταξε την περασμένη εβδομάδα δύο κρατικές εταιρείες να αγοράσουν 4,5 εκατομμύρια τόνους άνθρακα μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου για να προμηθεύουν τα νοικοκυριά. Αυτό είναι περίπου το μισό από αυτό που εισήγαγε η χώρα κάθε χρόνο από τη Ρωσία πριν ξεκινήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Τώρα, η Πολωνία κυνηγά άνθρακα στην Κολομβία, την Αυστραλία και τη Νότια Αφρική.
Η κατάσταση γίνεται τόσο τρομερή, που η Πολωνία σχεδιάζει τώρα να χρησιμοποιήσει τα κέρδη της Κεντρικής Τράπεζας για να αγοράσει άνθρακα για πολίτες που διαθέτουν καμίνους άνθρακα, δισεκατομμύρια θα “επενδυθούν” σε αυτό το εγχείρημα και φυσικά, δεν θα έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα μακροπρόθεσμα. Αυτό το λέμε εδώ “μπλοκάροντας τον ήλιο με το κόσκινο”. Απλώς αποφυγή αντιμετώπισης των πραγματικών προβλημάτων, αναβολή οποιασδήποτε πραγματικής επίλυσης και άσκηση μεγαλύτερης πίεσης στις δυνάμεις της αγοράς που ωθούν τον άνθρακα ψηλότερα. Αν αναρωτιέστε γιατί σκέφτονται τέτοια μέτρα, είναι επειδή ο πληθυσμός αντιμετωπίζει αύξηση 180% στους λογαριασμούς ενέργειας.
Η Πολωνία δεν είναι μόνη, η Φινλανδία μπορεί να αντιμετωπίσει ένα μπλακ άουτ 2 ωρών για να αντιμετωπίσει τα ενεργειακά δεινά. Η Ινδία υποφέρει από κρίση άνθρακα εδώ και μήνες, τόσο λόγω της έλλειψης επαρκούς εργατικού δυναμικού, όσο και λόγω της υλικοτεχνικής ικανότητας για τη μεταφορά όλου του άνθρακα που χρειάζεται.
Το να επαναλαμβάνομαι είναι μια κοινή τάση εδώ, ίσως είναι καλό για τους νέους αναγνώστες. Η ακριβή ενέργεια επηρεάζει την παραγωγή χημικών, φαρμάκων, κάθε βιομηχανοποιημένου αγαθού, αλλά επιτυγχάνει αρκετά τον αντίκτυπο σε ένα από τα πιο απαραίτητα υλικά στον κόσμο. Αλουμίνιο, χάλυβας και κάτι άλλο…
Ρουμάνος παραγωγός αλουμίνας θα σταματήσει την παραγωγή, απολύει 500 άτομα προσωπικό
Η ρουμανική εταιρεία παραγωγής αλουμίνας ALUM θα σταματήσει την παραγωγή της για 17 μήνες και θα απολύσει περίπου το 70% του προσωπικού της, καθώς οι ραγδαίες τιμές της ενέργειας καθιστούν το κόστος παραγωγής μη βιώσιμο, δήλωσε την Πέμπτη ο ιδιοκτήτης της Alro Group ALR.BX, ένα από τα μεγαλύτερα χυτήρια αλουμινίου της Ευρώπης.
Όπως τα περισσότερα ευρωπαϊκά χυτήρια αλουμινίου, η Alro Group πάλευε με το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος ακόμη και πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Αυτή ήταν μια επίμονη τάση στη βιομηχανία τήξης και χάλυβα για αρκετό καιρό και παρόμοια με το “κάτι άλλο” που θα εξετάσουμε αργότερα, αυτές οι αλλαγές επηρεάζουν την αγορά μήνες αργότερα και αυτό θα είναι πρόβλημα. Ο κόσμος καλείται να πληρώσει το κόστος για τα τελευταία 2 χρόνια των παράλογων ανόητων πολιτικών και να είναι θύμα υβριδικού πολέμου (η Κίνα έπαιζε αυτό το παιχνίδι σόλο για αρκετό καιρό), επομένως η ζήτηση μειώνεται, επομένως οι τιμές πέφτουν σιγά σιγά.
Αλλά οποιαδήποτε προβολή από οποιαδήποτε ανάλυση θα σας δώσει το ίδιο αποτέλεσμα. Η ζήτηση θα συνεχίσει να αυξάνεται, ανεξάρτητα. Αυτό συμβαίνει με τους ηλιακούς συλλέκτες όπου το κόστος συνεχίζει να αυξάνεται και όπως κάλυψα πριν από μήνες, η παραγωγή τους είναι ενεργειακά και υλικά απαιτητική και ολόκληρος ο κόσμος έχει τώρα μεγάλη όρεξη για αυτούς. Αυτοί οι κυματισμοί θα επηρεάσουν την αγορά για χρόνια χωρίς κάποια προνοητικότητα από τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων.
Ένα επιχείρημα που θα μπορούσε κανείς να θέσει είναι ότι “ο κόσμος μπορεί να επιβιώσει χωρίς πράγματα”. Θα ήθελα να συμφωνήσω, δεν χρειαζόμαστε “πράγματα” για να επιβιώσουμε, θα είχε ένα αστρονομικό οικονομικό κόστος, αλλά δεν “τα χρειαζόμαστε”. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι φαγητό. Και δύο πράγματα επηρεάζουν σοβαρά την τιμή των τροφίμων. Καύσιμα και λιπάσματα.
Η κρίση φυσικού αερίου μπορεί να αναγκάσει την Yara να μειώσει περαιτέρω την παραγωγή λιπασμάτων
Ο ευρωπαίος παραγωγός υπογραμμίζει τον αριθμό των μειώσεων παραγωγικής ικανότητας
Οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου ανάγκασαν τους παρασκευαστές λιπασμάτων να περιορίσουν τις εγκαταστάσεις
Ο ευρωπαϊκός γίγαντας λιπασμάτων Yara International ASA δήλωσε ότι η ενεργειακή κρίση την αναγκάζει να περιορίσει την παραγωγή και προειδοποίησε ότι ενδέχεται να υπάρξουν περισσότερες περικοπές.
Ο τεράστιος διανομέας αμμωνίας είναι μεταξύ των παραγωγών σε όλο τον κόσμο που έχουν μειώσει την παραγωγή του λόγω των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου, μιας ζωτικής σημασίας πρώτης ύλης που χρησιμοποιείται για την παραγωγή θρεπτικών συστατικών των καλλιεργειών. Η Yara δήλωσε την Τρίτη ότι έχει περιορίσει πολλές εγκαταστάσεις, περιορίζοντας την παραγωγική ικανότητα κατά 1,3 εκατομμύρια τόνους για την αμμωνία και 1,7 εκατομμύρια τόνους για το τελικό λίπασμα.
Οι τιμές της ενέργειας, και ιδιαίτερα οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν βαθύ αντίκτυπο στην παραγωγή και τις τιμές των λιπασμάτων, κάτι που σε μια καλή εποχή θα ήταν ένα μικρό πρόβλημα, αλλά δεδομένων των όσων συζητήσαμε προηγουμένως, αυτό είναι ένα μείζον εθνικό (ηπειρωτικό στην περίπτωση αυτή) ζήτημα ασφάλειας. Το θέμα με τις τιμές των λιπασμάτων και των καυσίμων για τους περισσότερους ανθρώπους (συμπεριλαμβανομένου και εμένα πριν από το 2021) ήταν το εξής. Οι εξάρσεις σε οποιοδήποτε αγροτικό εργαλείο ή έξοδο χρειάζονται πολύ χρόνο για να το νιώσει ο καταναλωτής. Μεγάλοι κύκλοι μηνών στην πραγματικότητα.
Ο περιορισμός της παραγωγής λιπασμάτων αυτή τη στιγμή θα έχει σημαντικό και αρκετά αισθητό αντίκτυπο στη συνέχεια με παγκόσμιες συνέπειες. Οι αγρότες αγοράζουν λιγότερα λιπάσματα, αυτό σημαίνει λιγότερη απόδοση και σε μια καλή εποχή, αυτό θα ισοδυναμούσε με μια μικρή αύξηση στις παγκόσμιες τιμές.
Πριν από μήνες, όταν οι τιμές των λιπασμάτων έφτασαν στα υψηλά όλων των εποχών, μερικοί αγρότες κατά τη διάρκεια της συνέντευξης εξέφρασαν τις ανησυχίες τους και ζήτησαν αναβολή από τη Μητέρα Φύση. “Ίσως η φύση θα μας βοηθήσει”. Και έγραψα: “Το να βασίζεσαι στις ιδιοτροπίες της Μητέρας Φύσης δεν φαίνεται σαν σοφή επιλογή αυτή τη στιγμή”, δεδομένης της προκατάληψης μου για το Έτος Χωρίς Καλοκαίρι (μετατόπιση του καιρού).
Ακραία ζέστη και υψηλές νυχτερινές θερμοκρασίες χτυπούν τώρα σε μια κρίσιμη στιγμή για μια καλλιέργεια καλαμποκιού στις ΗΠΑ που φυτεύτηκε αργά
Δεν μπορώ να βρω, αν είναι δυνατόν, το έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών που ανέφερα εδώ πριν μήνες, αλλά εκεί περίμεναν οι τιμές των βασικών προϊόντων και των σιτηρών να είναι υψηλές για τουλάχιστον τα επόμενα 5 χρόνια. Αυτά είναι μόνο μερικά από τα σημεία δεδομένων που μπορώ να παράσχω, αλλά νομίζω ότι έγινα σαφής.
Οι καλλιέργειες παντού επηρεάζονται και από τις δύο αυτές μεταβλητές, από τη Γαλλία με χαμηλότερη απόδοση έως τον Καναδά με χαμηλότερη ποιότητα. Η Αφρική έχει πολύ λίγες πιθανότητες να τραφεί έστω και εν μέρει. Οι απελπισμένοι καιροί θα απαιτήσουν απεγνωσμένα μέτρα.
Και ακόμη και σε αυτό, θα μπορούσε κανείς εύκολα να συμπεράνει ότι πρόκειται για μια κάπως “πολύ λίγο, πολύ αργά” κατάσταση. Η Ευρώπη πρέπει να μειώσει δραστικά την κατανάλωση φυσικού αερίου τους επόμενους μήνες για να προετοιμαστεί για αυτό που είναι πιθανό να είναι “ένας μακρύς, σκληρός χειμώνας”, δήλωσε ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας. Η ΕΕ βρίσκεται σε τόσο δύσκολη θέση, που θέλει να επαναφέρει ακόμη και τις κυρώσεις που συνδέονται με τις τράπεζες, να πάρει λιπάσματα και τρόφιμα (επειδή γνωρίζουν ότι δεν θα είναι σε θέση να παράγουν αρκετά για να κρατήσουν τον πληθωρισμό χαμηλά).
Η βραχυπρόθεσμη “μοίρα” του συστήματος έχει καθοριστεί, η γραφειοκρατία είναι ένας αργόσυρτος, ληθαργικός Λεβιάθαν και οι απαραίτητες αλλαγές έρχονται πάντα μήνες αργότερα από ό,τι θα έπρεπε να έχουν γίνει. Λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα, λαμβάνοντας υπόψη το ιστορικό μου και πόσο εκτενώς κάλυψα όλα αυτά τα θέματα εδώ, μπορείτε να κρίνετε την ακόλουθη δήλωσή μου μόνοι σας.
Ο κόσμος δεν θα μπορεί να τραφεί και τεράστιες περιοχές χωρών θα βιώσουν διαφορετικά επίπεδα πείνας μέχρι κυριολεκτικής ασιτίας, αποσταθεροποίηση θα έρθει σε πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής και στις φτωχές χώρες και γειτονιές της Ευρώπης, ο Τρίτος Κόσμος ΔΕΝ μπορεί να ανταγωνιστεί τις οικονομίες του Πρώτου Κόσμου, ακόμα κι αν οι εν λόγω οικονομίες βρίσκονται σε ύφεση. Η Κίνα βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού της εμφύλιας αναταραχής, με τις ΗΠΑ να μπαίνουν όλο και βαθύτερα στον πολιτικό διχασμό.
Το μεγαλύτερο μέρος της Λατινικής Αμερικής βρίσκεται στα πρόθυρα της εξέγερσης, οι οποίες αποσταθεροποιούν περαιτέρω τις χώρες, την κοινωνία και τις οικονομίες τους, υποβαθμίζοντας περαιτέρω την κατάσταση για όλους τους άλλους. Από τον Παναμά ως το Περού.
Τα δαπανηρά τρόφιμα και ενέργεια ευνοούν την παγκόσμια αναταραχή
Πολλές κυβερνήσεις είναι πολύ χρεωμένες για να μετριάσουν το πλήγμα στο βιοτικό επίπεδο.
“Τα χρήματα δεν είχαν πλέον καμία αξία στην Κωνσταντινούπολη”, θρηνεί ο αφηγητής του μυθιστορήματος “Με λένε Κόκκινο”, του Ορχάν Παμούκ που διαδραματίζεται τον 16ο αιώνα. “Αρτοποιεία που κάποτε πουλούσαν μεγάλα… καρβέλια ψωμί για ένα ασημένιο νόμισμα, τώρα ψήνουν καρβέλια στο μισό μέγεθος στην ίδια τιμή”. Το βασιλικό νομισματοκοπείο μείωνε πονηρά την ποσότητα ασημιού σε κάθε νόμισμα. Όταν οι Γενίτσαροι (μια επίλεκτη στρατιωτική δύναμη) διαπίστωσαν ότι οι μισθοί τους είχαν μειωθεί, “εξεγέρθηκαν, πολιορκώντας το παλάτι του Σουλτάνου μας σαν να ήταν εχθρικό φρούριο”.
Καλπάζων πληθωρισμός πλήττει ξανά σήμερα την Τουρκία. Επισήμως είναι 73%, αλλά όλοι υποψιάζονται ότι είναι υψηλότερος. Ο κ. Παμούκ, βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας, λέει ότι “δεν έχει δει ποτέ τόσο δραματική αύξηση των τιμών”. Δεν κάνει καμία πρόβλεψη για το ποιες μπορεί να είναι οι πολιτικές συνέπειες. Η κριτική του σύγχρονου σουλτάνου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα ήταν ριψοκίνδυνη.
Βρισκόμαστε επίσης στο φοβερό στάδιο οποιασδήποτε κατάρρευσης περίπλοκων κοινωνιών, όπου τα πράγματα καταρρέουν πιο γρήγορα από όσο μπορείτε να τα κατασκευάσετε και να τα αντικαταστήσετε. Οι τιμές της ενέργειας στις ΗΠΑ είναι αρκετά υψηλές, παρόλο που οι ΗΠΑ είναι επαρκείς σε ενέργεια, η βιομηχανία λυγίζει λόγω του κόστους. Η CLF Industries είναι η μόνη εταιρεία στις ΗΠΑ που παράγει συγκεκριμένης ποιότητας χάλυβα για την κατασκευή μετασχηματιστών και τώρα σκέφτεται να σταματήσει εντελώς την παραγωγή. Οι ενεργειακές εταιρείες αντιμετωπίζουν προβλήματα προμήθειας εδώ και μήνες και προσπαθώντας να προσαρμοστούν, στην πραγματικότητα είναι γνωστό εδώ και εβδομάδες ότι η Καλιφόρνια καίει τώρα περισσότερους μετασχηματιστές από αυτούς που μπορεί να προμηθευτεί, έτσι πολλοί από το εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό προσπαθούν να σώσουν ό,τι μπορούν.
Καθώς η Ευρώπη αντιμετωπίζει ακόμη χειρότερα ενεργειακά κόστη και προβλήματα, μπορείτε να περιμένετε παρόμοια αποτελέσματα σε πολλές από τις χώρες της. Μια άλλη τάση που δεν νομίζω ότι χρειάζεται να καλύψω εδώ, αλλά προέβλεψα εδώ και καιρό, ήταν η εκθετική αύξηση των απεργιών. Από το Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι τις ΗΠΑ και αλλού, χτυπώντας τις χειρότερες δυνατές στιγμές, πολλοί (βασικοί) εργαζόμενοι θα επιλέξουν να απεργήσουν από την τεράστια πίεση που τους έφεραν οι τρέχουσες πληθωριστικές τάσεις.
Ακόμη και οι ευκατάστατοι, με καλούς μισθούς, νιώθουν πλέον την πίεση. Και αυτό θα διαταράξει περαιτέρω και θα προσθέσει βάρος σε ένα επικίνδυνα εύθραυστο σύστημα, με ορισμένες από αυτές τις απεργίες να έχουν τη δυνατότητα για τεράστια ζημιά. Οι απεργίες είναι επίσης ένα πολύ ισχυρό υβριδικό πολεμικό όπλο για να διαταράξει την οικονομία του αντιπάλου σας.
Πολλά μέρη θα υποκύψουν στην οπορτουνιστική αρπαγή εξουσίας ορισμένων οργανώσεων ή πολιτικών. Τόσο με το Μέρος 1ο όσο και με το 2ο, κάθε ένας από εσάς θα πρέπει να σκεφτεί πολύ καλά πώς να προετοιμαστεί.
Ολόκληρος ο πλανήτης θα αντιμετωπίσει ελλείψεις εργαζομένων λόγω των μη ικανοποιητικών αμοιβών και υπάρχει μια διαρκώς αυξανόμενη έλλειψη ανταλλακτικών, εργαλείων και εξειδικευμένων μηχανών, μετά δε την άρση των lockdown, η βιομηχανία βρίσκεται στο αποκορύφωμά της και πολλά μέρη αναβάλλουν τώρα την κρίσιμη συντήρηση, η οποία θα οδηγήσει σε αστοχία, και σε ορισμένες περιπτώσεις διαδοχική αστοχία. Δεδομένης όλης της δυναμικής που συζητήθηκε μέχρι στιγμής και του τρόπου με τον οποίο η ανθρώπινη συμπεριφορά είναι συχνά μιμητική (μεταδοτική), μπορείτε να περιμένετε πολλές μορφές διαταραχών σε φτωχές και πλούσιες χώρες που θα προκύψουν τους επόμενους 12 μήνες.
Δεν έθιξα καν τη βιολογική/ιολογική πτυχή όλων αυτών και πώς η αύξηση των διαφορετικών ασθενειών σε πολλά μέρη του κόσμου θα επηρεάσει επίσης τη λειτουργία του συστήματος. Για να είμαστε σαφείς, ο κόσμος δεν τελειώνει, απλώς εισερχόμαστε σε μια αρκετά χαοτική περίοδο όπου οι παλιές συμμαχίες πεθαίνουν, οι νέες συμμαχίες είναι φτωχές και η παρακμή αυτού που αλλιώς θεωρούνταν ασφαλές και προσοδοφόρο είναι ορατή ακόμη και στον μέσο άνθρωπο με λίγη ΚΟΙΝΗ ΛΟΓΙΚΗ. Αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε σύγκρουση, στις πολλές μορφές της. Και ό,τι αυτό συνεπάγεται (θα αρχίσω να καλύπτω πτυχές που μου αρέσουν από τον πόλεμο εδώ, ίσως, σίγουρα τον Γνωστικό Πόλεμο, που έρχεται στη συνέχεια)…
Τέλος, θα σας αφήσω με ένα βίντεο που επηρέασε βαθιά εμένα και τους ανθρώπους που γνώριζα κάποτε στην προηγούμενη επαγγελματική μου ζωή. Η γεμάτη δράση έκδοση για… σκοπούς πρόβλεψης.