Θνησιγένειες, αποβολές και αμβλώσεις σε εμβολιασμένες έναντι μη εμβολιασμένων γυναικών
Στοιχεία από ισραηλινό νοσοκομείο
*του Josh Guetzkow*
Στοιχεία από το νοσοκομείο Rambam στη Χάιφα αποκαλύπτουν ποσοστό θνησιγένειας, αποβολής και έκτρωσης (SBMA) 6% μεταξύ των γυναικών που δεν έλαβαν ποτέ εμβόλιο για τον COVID-19, σε σύγκριση με το 8% μεταξύ των γυναικών που εμβολιάστηκαν με τουλάχιστον μία δόση (και δεν είχαν ποτέ μόλυνση SARS-Cov-2).1
Αυτή είναι μια στατιστικά σημαντική αναλογία πιθανοτήτων 1,36 (CI 1,0-1,9), που σημαίνει ότι οι πιθανότητες να έχετε θνησιγένεια, έκτρωση ή αποβολή είναι 1,36 φορές υψηλότερες εάν είστε εμβολιασμένες. 2
Ένας άλλος τρόπος να το θέσουμε είναι ότι το ποσοστό SBMA μεταξύ των εμβολιασμένων γυναικών ήταν σχεδόν 34% υψηλότερο από το ποσοστό μεταξύ των μη εμβολιασμένων γυναικών. Αυτή η διαφορά είναι στατιστικά σημαντική στο διάστημα εμπιστοσύνης 95% με βάση ένα τεστ σημαντικότητας Chi-square.
Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας και οι γυναίκες με συννοσηρότητες είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμβολιαστούν και αυτό εξηγεί τη διαφορά. Είναι δυνατό, αλλά πρέπει να φανεί. Αυτή η μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο JAMA σχετικά με τις γεννήσεις ζωντανών μωρών με βάση τα ηλεκτρονικά ιατρικά αρχεία του Ισραήλ, δείχνει ότι οι εμβολιασμένες και οι μη εμβολιασμένες μητέρες ήταν από πολλές απόψεις πολύ παρόμοιες. Οι εμβολιασμένες γυναίκες ήταν μόνο περίπου 1 έτος μεγαλύτερες κατά μέσο όρο από τις μη εμβολιασμένες όσον αφορά τη μέση ηλικία (30,5 έναντι 31,6 ετών) και αν μη τι άλλο, οι μη εμβολιασμένες μητέρες ήταν λιγότερο υγιείς: περισσότερες από αυτές ήταν παχύσαρκες και καπνίστριες και ήταν πολύ πιο πιθανό να είχαν λοίμωξη από SARS-Cov-2 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Αλλά ανεξάρτητα από το ποιος είναι ο λόγος για αυτές τις διαφορές, το σήμα σε αυτά τα δεδομένα είναι πολύ ισχυρό και το ζήτημα είναι πολύ σημαντικό για να απορριφθεί με επιχειρήματα που βασίζονται σε εικασίες. Αυτό θα ήταν απερίσκεπτο.
Μπορούμε να λάβουμε υπόψιν την υπόθεση της “μη υγιούς εμβολιασμένης” εξετάζοντας την τάση με την πάροδο του χρόνου. Εάν οι νεότερες, πιο υγιείς γυναίκες είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμβολιαστούν, τότε οι διαφορές μεταξύ των μηνών θα πρέπει να είναι αρκετά σταθερές. Αλλά οι διαφορές είναι στην πραγματικότητα αρκετά εντυπωσιακές.
Το παρακάτω ραβδόγραμμα δείχνει ποιο ποσοστό γεννήσεων μεταξύ των εμβολιασμένων γυναικών ήταν SBMA και ποιο ποσοστό ζωντανές γεννήσεις και το συγκρίνει με το ποσοστό μεταξύ των μη εμβολιασμένων γυναικών (Οι εμβολιασμένες σημαίνει ότι οι γυναίκες είχαν λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου Pfizer/BioNTech COVID-19). 3
Το ποσοστό SBMA μεταξύ των εμβολιασμένων γυναικών ήταν υψηλότερο από το ποσοστό μεταξύ των μη εμβολιασμένων γυναικών για κάθε μήνα, εκτός από τον Φεβρουάριο, που ήταν στην αρχή της εκστρατείας εμβολιασμού για τις εγκύους, όταν καταγράφηκαν μόνο 2 γεννήσεις για τις εμβολιασμένες γυναίκες. Σημειώστε ότι αυτό είναι αντίθετο με την προσδοκία εάν υποθέσει κανείς ότι τα εμβόλια υποτίθεται ότι προστατεύουν τους ανθρώπους από την COVID και το Ισραήλ βίωσε ένα μεγάλο κύμα COVID από την Δέλτα από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο.
Το ποσοστό έφτασε στο ανώτατο όριο τον Μάιο, με το 44% των εμβολιασμένων γυναικών να εμφάνισαν θνησιγένεια, αποβολή ή άμβλωση αυτόν τον μήνα, σε σύγκριση με το 9% μεταξύ των μη εμβολιασμένων γυναικών. Με άλλα λόγια, από όλα τα καταγεγραμμένα αποτελέσματα εγκυμοσύνης σε εμβολιασμένες γυναίκες τον Μάιο, το 43% ήταν είτε θνησιγένεια, αποβολή ή άμβλωση.
Αλλά αν η διαφορά εξηγείται από τις μεγαλύτερες, λιγότερο υγιείς έγκυες γυναίκες που έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμβολιαστούν, τότε θα περιμέναμε η αύξηση μεταξύ των εμβολιασμένων να αντισταθμιστεί από τη μείωση των μη εμβολιασμένων. Αλλά αν ενώσουμε τις δύο ομάδες και εξετάσουμε τις τάσεις με την πάροδο του χρόνου, θα συνεχίσουμε να βλέπουμε μια μεγάλη αύξηση:
Επιπλέον, αν οι μεγαλύτερες, λιγότερο υγιείς γυναίκες είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμβολιαστούν, τότε δεν θα περιμέναμε να δούμε αυτόν τον βαθμό διακύμανσης κατά τη διάρκεια του έτους. Αν μη τι άλλο, θα περιμέναμε να δούμε τους υψηλότερους αριθμούς τον Φεβρουάριο-Απρίλιο, όταν οι γυναίκες με υψηλότερο κίνδυνο για κορωνοϊό θα ήταν μεταξύ των πρώτων στη σειρά για να εμβολιαστούν, σύμφωνα με αυτές τις εναλλακτικές εξηγήσεις.
Αυτό επιβεβαιώνεται από στοιχεία για τους εμβολιασμούς από το Υπουργείο Υγείας του Ισραήλ. Ακολουθεί ένα γράφημα από το Υπουργείο Υγείας που δείχνει τα ποσοστά εμβολιασμού από την έναρξη της διαδικασίας εμβολιασμού τον Δεκέμβριο του 2020. Το σκούρο πράσινο είναι η πρώτη δόση, το ανοιχτό πράσινο είναι η δεύτερη δόση:
Μπορούμε να δούμε ότι το συνολικό ποσοστό εμβολιασμού άρχισε να μειώνεται κατακόρυφα τον Μάρτιο και ήταν πολύ χαμηλό τον Μάιο. Επιπλέον, οι διαφορές στο ποσοστό SBMA μεταξύ εμβολιασμένων και μη εμβολιασμένων γυναικών για τον Απρίλιο, τον Μάιο και τον Ιούνιο είναι όλες στατιστικά σημαντικές. Μάλιστα, η διαφορά τον Μάιο είναι πιθανό να παρατηρηθεί τυχαία λιγότερο από 1 στις 100.000 φορές (Δεν υπήρχε τίποτα ιδιαίτερο για τον Μάιο όσον αφορά τα αυστηρά lockdown ή τους περιορισμούς - στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση άρχισε να αίρει τους περιορισμούς και η ζωή άρχιζε να επανέρχεται στο φυσιολογικό). Οι άλλοι μήνες θα ήταν στατιστικά σημαντικοί αν το Ν ήταν λίγο μεγαλύτερο. Αλλά δυστυχώς, έχουμε δεδομένα μόνο από ένα νοσοκομείο.
Στην πραγματικότητα, αυτό δεν είναι απολύτως αλήθεια. Οι ακτιβιστές που υπέβαλαν το αίτημα FOIA από το Rambam έλαβαν επίσης πληροφορίες από ένα άλλο νοσοκομείο, το ιατρικό κέντρο Sheba. Ωστόσο, το Sheba δεν είχε πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση εμβολιασμού για μεγάλο αριθμό γυναικών, επομένως δεν μπορούμε να συγκρίνουμε αξιόπιστα τις εμβολιασμένες με τις μη εμβολιασμένες. Μπορούμε όμως να δούμε το ποσοστό SBMA φέτος σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, τόσο για το Sheba όσο και για το Rambam (Σημειώστε ότι το Sheba έχει πολύ υψηλότερο βασικό ποσοστό SBMA, για λόγους που δεν είναι απολύτως σαφείς. Εξυπηρετεί πολύ διαφορετικούς πληθυσμούς και το Sheba μπορεί απλώς να πραγματοποιεί περισσότερες προαιρετικές αμβλώσεις κάθε χρόνο από το Rambam).
Τα παρακάτω γραφήματα δείχνουν το ποσοστό SBMA σε κάθε νοσοκομείο το 2019, το 2020 και το 2021 σε 3 διαφορετικές χρονικές περιόδους: Ιανουάριος-Οκτώβριος, Μάρτιος-Οκτώβριος και Απρίλιος-Ιούνιος.
Το ποσοστό SBMA είναι υψηλότερο και στα δύο νοσοκομεία το 2021 σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Συγκεκριμένα, ο Απρίλιος έως τον Ιούνιο - που ήταν η περίοδος με τα υψηλότερα (και στατιστικά σημαντικά) ποσοστά SBMA μεταξύ των εμβολιασμένων στο νοσοκομείο Rambam - είναι επίσης πολύ υψηλότερα στο Sheba. Στο Rambam, το ποσοστό κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου είναι 8,7% έναντι μέσου όρου 5,7% για το 2019-2020, το οποίο είναι 50% υψηλότερο. Στο Sheba, το ποσοστό SBMA το 2021 για τον Απρίλιο-Ιούνιο είναι 12,7%, έναντι μέσου όρου 11,3% για το 2019-2020, το οποίο είναι 12% υψηλότερο.
Τον Μάιο του 2021, το Rambam είχε 42 SBMA, που ήταν σχεδόν διπλάσιο από το μέσο όρο του συνόλου του Μαΐου από τα δύο προηγούμενα χρόνια και 30% υψηλότερο από τον υψηλότερο αριθμό οποιουδήποτε μήνα τα δύο προηγούμενα χρόνια, που ήταν 32 τον Ιούνιο του 2020.
Το Sheba είχε τον υψηλότερο αριθμό SBMA τον Ιούνιο, με 146. Αυτός ήταν 30% υψηλότερος από τον μέσο όρο των προηγούμενων 2 ετών και 11% υψηλότερος από τον μεγαλύτερο αριθμό SBMA για οποιονδήποτε μήνα τα προηγούμενα 2 χρόνια, που ήταν 132 τον Μάρτιο , 2019.
Και πάλι: δεδομένου ότι αυτές οι συγκρίσεις περιλαμβάνουν τόσο εμβολιασμένες όσο και μη εμβολιασμένες γυναίκες, η διαφορά δεν μπορεί να οφείλεται στο ότι έχουν εμβολιαστεί γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, λιγότερο υγιείς.
Για να το συνοψίσουμε λοιπόν: σε 2 διαφορετικά ισραηλινά νοσοκομεία, το 2021 σημειώθηκαν σημαντικά υψηλότερα ποσοστά θνησιγένειας, αποβολών και αμβλώσεων από τα δύο προηγούμενα χρόνια, με μερικούς μήνες να σημειώνουν ρεκόρ για τον αριθμό των SBMA σε σύγκριση με το 2019 και το 2020. Για το νοσοκομείο όπου διαθέτουμε δεδομένα για σύγκριση εμβολιασμένων με μη εμβολιασμένων γυναικών, το ποσοστό των SBMA μεταξύ των εμβολιασμένων γυναικών είναι 34% υψηλότερο από ό,τι μεταξύ των μη εμβολιασμένων γυναικών.
Θα ήταν λάθος να μην συζητήσω τι λένε τα δεδομένα για γυναίκες που είχαν λοίμωξη από SARS-CoV-2 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Υπήρχαν 7 τέτοιες γυναίκες που γέννησαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, με 2 από αυτές να εμφανίζουν θνησιγένεια ή αποβολή. Αυτή είναι μια αναλογία πιθανοτήτων 6,2 (CI 1,2-32,3).
Αν και αυτή η αναλογία πιθανοτήτων είναι πολύ υψηλότερη από την αναλογία για τις εμβολιασμένες γυναίκες, το ποσοστό όλων των γυναικών σε αυτό το νοσοκομείο που είχαν λοίμωξη από SARS-CoV-2 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ήταν εξαιρετικά χαμηλό (0,17%) και έτσι οι συνολικοί κίνδυνοι αποβολής ή θνησιγένειας λόγω μόλυνσης από κορωνοϊό αντισταθμίζεται σαφώς από τον κίνδυνο για τις εμβολιασμένες έγκυες γυναίκες που έχουν 100% πιθανότητα να είναι εμβολιασμένες — υποθέτοντας ότι ο εμβολιασμός είναι ο οδηγός αυτών των διαφορών (Υπήρχαν 6 επιπλέον γυναίκες που είχαν COVID πριν από την εγκυμοσύνη, όλες είχαν γεννήσεις ζωντανών).
Σε έναν υγιή κόσμο, αυτά τα δεδομένα θα ήταν συγκλονιστικά. Το Υπουργείο Υγείας του Ισραήλ θα σταματούσε αμέσως τον εμβολιασμό των εγκύων κατά της COVID-19 και θα ξεκινούσε διεξοδική έρευνα. Μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι τα εμβόλια είναι η αιτία αυτών των προτύπων; Όχι. Όχι με αυτά τα δεδομένα. Κανείς όμως δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι τα εμβόλια δεν έπαιξαν κανένα ρόλο. Αλλά η αρχή της προφύλαξης μαζί με τον όρκο “Πρώτα, μην κάνεις κακό” απαιτούν να ληφθούν μέτρα. Αλλά επειδή δεν ζούμε σε έναν υγιή κόσμο, αυτό δεν θα συμβεί. Αντίθετα, οι ειδήσεις θα υποδεχτούν με γρήγορες, απρόσεκτες απορρίψεις που βασίζονται σε αίολα επιχειρήματα που βασίζονται σε υποθέσεις και εικασίες…
1 Τα δεδομένα δόθηκαν σε έναν ενδιαφερόμενο Ισραηλινό πολίτη που υπέβαλε αίτημα FOIA. Έμαθα την ύπαρξη του δικηγόρου δεδομένων Ori Xabi και του wealth coach και ανεξάρτητου αναλυτή δεδομένων Oz Koren. Τα ακατέργαστα στοιχεία που παρέχονται από τα νοσοκομεία είναι διαθέσιμα εδώ.
2 Σημειώστε ότι τα δεδομένα που παρέχονται δεν κάνουν διάκριση μεταξύ θνησιγένειας, αποβολών (μερικές φορές αναφερόμενες ως αυθόρμητες αμβλώσεις) ή όψιμων ή πρόωρων αμβλώσεων που πραγματοποιούνται για ιατρικούς ή άλλους λόγους. Επομένως, μπορούμε μόνο να τα συγκρίνουμε όλα αυτά μαζί. Είναι πιθανό ότι οι εμβολιασμένες γυναίκες είναι πιο πιθανό να επιλέξουν οικειοθελώς να τερματίσουν την εγκυμοσύνη τους νωρίς. Ωστόσο, δεν υπάρχει εκ των προτέρων λόγος να πιστεύουμε ότι οι εμβολιασμένες γυναίκες θα ήταν πιο πιθανό να το κάνουν από τις μη εμβολιασμένες γυναίκες, εκτός εάν ανακαλυφθεί μια συγγενής ή άλλη ανωμαλία ή εάν η εγκυμοσύνη έθετε τη γυναίκα σε κάποιο είδος κινδύνου. Δεν υπάρχει επίσης κανένας λόγος για τον οποίο το ποσοστό των εμβολιασμένων γυναικών που αναζητούν αμβλώσεις θα ποικίλλει τόσο πολύ από μήνα σε μήνα. Σημειώστε, επίσης, ότι το ποσοστό μεταξύ των μη εμβολιασμένων γυναικών είναι πολύ πιο σταθερό κατά τη διάρκεια της περιόδου. Επομένως, ακόμα κι αν το μεγαλύτερο μέρος της διαφοράς μεταξύ των ομάδων οφείλεται σε εθελοντικές αμβλώσεις, εξακολουθεί να είναι μια ανησυχητική τάση που απαιτεί περαιτέρω διερεύνηση.
3 Στην πράξη αυτό σημαίνει 2 ή 3 δόσεις, αφού μόνο 8 από τις 669 εμβολιασμένες γυναίκες καταγράφηκε ότι είχαν κάνει μόνο 1 δόση.