Το νυχτερινό σου φως σε παχαίνει;
Μια νέα μελέτη συνδέει τη νυχτερινή έκθεση στο φως με την κακή μεταβολική υγεία.
*του Buzz Hollander MD*
Αγαπώ τον ύπνο. Τον φυλάγω ζηλότυπα, σε προσωπικό επίπεδο. Και τον προωθώ ασύστολα, ως ιατρός. Επομένως, όταν βλέπω πρωτοσέλιδα σαν αυτό, αρχίζω να κουνώ το κεφάλι μου — φυσικά οτιδήποτε διαταράσσει την ποιότητα του ύπνου θα εξαπολύσει κάθε είδους κακό στην υγεία!
Η μελέτη προήλθε από μια ερευνητική ομάδα ύπνου στο Πανεπιστήμιο Northwestern. Δεν έχω λόγο να πιστεύω ότι λαμβάνουν χρηματοδότηση από τον τύπο του My Pillow, τα στρώματα Tempur-Pedic ή το φεγγάρι και/ή τα αστέρια. Νομίζω ότι πιστεύουν ότι ο ύπνος είναι καλός για σένα και δεν διαφωνώ. Αναρωτιέμαι, ωστόσο, αν τα νυχτερινά φώτα παχαίνουν πραγματικά.
Η εργασία τους, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Sleep, χρησιμοποίησε μια πραγματική συσκευή ανίχνευσης φωτός που φορούσαν οι συμμετέχοντες στη μελέτη στο σπίτι για να αξιολογήσουν την έκθεση στο φως κατά τη διάρκεια του ύπνου. Λιγότεροι από τους μισούς από τους περίπου 550 ενήλικες συμμετέχοντες στα 60, 70 και 80 τους είχαν σκοτεινές συνθήκες για 5 ολόκληρες ώρες ύπνου. Όσοι το έκαναν ήταν πιο υγιείς από εκείνους που δεν το έκαναν, σύμφωνα με αυτόν τον εύχρηστο πίνακα (σημείωση: δεν παρατηρήθηκε επίδραση στα επίπεδα χοληστερόλης):
Οι συγγραφείς παρατηρούν υπεύθυνα ότι η συσχέτιση δεν αποδεικνύει την αιτιότητα. Και προφανώς σκέφτονται μια παρεμβατική μελέτη για να δουν εάν μόλις βγει το φως από τα υπνοδωμάτια των ανθρώπων θα βελτιώσει τους μεταβολικούς δείκτες υγείας. Εξάλλου, ο κίνδυνος σύγχυσης είναι υψηλός σε μια μελέτη όπως αυτή. Ίσως, για παράδειγμα, οι λιγότερο υγιείς άνθρωποι να έχουν πέσει όταν σηκώνονται από το κρεβάτι τη νύχτα, οπότε είναι απρόθυμοι να κοιμηθούν στο πραγματικό σκοτάδι. Τα φάρμακα για τον διαβήτη και την υπέρταση, ή τα υψηλότερα ποσοστά δεύτερης ή τρίτης βάρδιας εργασίας σε δημογραφικό με περισσότερα προβλήματα υγείας, μπορεί να σχετίζονται με κακό ύπνο και τη συνήθεια χρήσης οθονών κατά τη διάρκεια των νυχτών που προκαλούνται από αϋπνία. Είναι δύσκολο να ξεριζωθούν πιθανές προκαταλήψεις αυτής της φύσης.
Έχει όμως η έννοια βιολογική αληθοφάνεια; Σίγουρα, υπάρχουν πολλές μελέτες εκεί έξω που δείχνουν ότι ακόμη και μια νύχτα διαταραγμένου ύπνου μπορεί να διαταράξει τους μεταβολικούς δείκτες. Η επικεφαλής συγγραφέας και η ομάδα της δημοσίευσαν μια μελέτη τον Μάρτιο στο PNAS που εντοπίζει αλλαγές στον μεταβολισμό του σακχάρου στο αίμα μεταξύ νεαρών, υγιών ατόμων μετά από μια νύχτα σε ένα κανονικά φωτισμένο δωμάτιο. Λοιπόν, αυτό ήταν το συμπέρασμά τους, ούτως ή άλλως. Βρήκα τα διαστήματα εμπιστοσύνης μεγάλα για τα γούστα μου και τις διαφορές μάλλον μη εντυπωσιακές.
Νομίζω ότι μια προειδοποιητική ιστορία μπορεί να βρεθεί στο παράδειγμα της υπνικής άπνοιας. Κάπου πριν από περίπου 15 χρόνια, καθώς οι συσκευές και οι μάσκες CPAP έγιναν λιγότερο επαχθείς και οι ασθενείς έγιναν πραγματικά πρόθυμοι να κοιμηθούν γαντζωμένοι σε ένα μηχάνημα δίπλα στο κρεβάτι, η ώθηση για έλεγχο όλων όσοι έχουν ροχαλίσει ποτέ με μια μελέτη ύπνου, ώστε να μπορούμε να τους σώσουμε από την άπνοια ύπνου αυξήθηκε σε μια κραυγή. Μας υποσχέθηκαν απώλεια βάρους, βελτιωμένες αρτηριακές πιέσεις και καλύτερα πρωινά σάκχαρα στο αίμα, όταν οι ασθενείς μας θα είχαν φύγει από το τρενάκι του λούνα παρκ της κορτιζόλης με εκατοντάδες μίνι ξυπνήματα ανά νύχτα. Όλα είχαν νόημα.
Ωστόσο, αφού έδωσα πολλές υποσχέσεις στους ασθενείς μου με άπνοια ύπνου εάν θα άρχιζαν να χρησιμοποιούν μια μηχανή CPAP — “θα αφαιρέσουμε ένα από τα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση”, “θα μπορέσουμε να μειώσουμε τις δόσεις ινσουλίνης σας”, κ.λπ. — Βρήκα ότι δεν κράτησα ουσιαστικά καμία. Στην πραγματικότητα, όταν πραγματικά μελετηθεί, η θεραπεία της υπνικής άπνοιας μετά βίας κινεί τη βελόνα στον μεταβολισμό της γλυκόζης. Εάν η αντιμετώπιση των καταστροφών στο αυτόνομο νευρικό σύστημα των επαναλαμβανόμενων αφυπνίσεων από την έλλειψη αναπνοής δεν βελτιώνει πραγματικά τη μεταβολική υγεία κάποιου, θα περίμενα πολλά από το να μειωθεί το νυχτερινό φως του; Απάντηση: όχι, καθόλου.
Ωστόσο, υπάρχει ένα άλλο μάθημα από την υπνική άπνοια που μπορεί να εφαρμοστεί εδώ. Η πλειονότητα των ανθρώπων αισθάνεται πραγματικά καλύτερα εάν θεραπεύσει την άπνοια ύπνου τους. Αυτός ο ισχυρισμός περνά το οφθαλμικό τεστ μεταξύ των ασθενών μου. Ένας ξεκούραστος ύπνος είναι ένα από τα θεμελιώδη θεμέλια της καλής υγείας, Και οτιδήποτε προάγει την ποιότητα του ύπνου μου φαίνεται ως ο χαμηλά κρεμάμενος καρπός των μηνυμάτων υγείας.
Πιστεύω όντως στο έργο του φυσιολόγου/ευαγγελιστή του ύπνου, Δρ Μάθιου Γουόκερ, του οποίου το βιβλίο, “Γιατί κοιμόμαστε”, θα μπορούσε να κάνει τον πιο ένθερμο εραστή των ολονύχτιων να θέλει να κουλουριαστεί στο κρεβάτι από τις 21:00. Οι άνθρωποι αισθάνονται καλύτερα όταν κοιμούνται αρκετά. Σκέφτονται καλύτερα. Το ανοσοποιητικό τους σύστημα λειτουργεί καλύτερα. Δεν μπορώ να υποσχεθώ στους ασθενείς μου που ανησυχούν για την άνοια ότι 8 ώρες νυχτερινού ύπνου θα μειώσουν τους κινδύνους γνωστικής έκπτωσης - και πάλι, οι συγχυτικοί παράγοντες που επηρεάζουν την έρευνα για το θέμα είναι τεράστιοι - αλλά πιστεύω ότι είναι η καλύτερη συμβουλή που μπορώ να δώσω.
Λοιπόν, ναι — σβήστε το νυχτερινό φως (απλώς βεβαιωθείτε ότι έχετε μια καθαρή διαδρομή προς το μπάνιο στο σκοτάδι!). Μετακινήστε την τηλεόρασή σας έξω από την κρεβατοκάμαρα. Αφήστε το smartphone σας να περάσει τη νύχτα μόνο του στην κουζίνα. Πιθανότατα εξελιχθήκαμε για να κοιμόμαστε καλύτερα σε ένα σκοτεινό μέρος, χωρίς πολλούς περισπασμούς για να ενεργοποιήσουμε το πολυάσχολο μυαλό μας.
Αλλά σε παρακαλώ μην μου γράψεις ένα θυμωμένο email σε ένα μήνα αν δεν έχεις χάσει αυτά τα 5 κιλά…