Μία νέα μελέτη δημοσιεύτηκε στο medRxiv με τίτλο:
“Συγκέντρωση εισπνεόμενου CO2 ενώ φοράμε μάσκες προσώπου: πιλοτική μελέτη με χρήση καπνογραφίας”
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
“Καμία από τις διαθέσιμες αξιολογήσεις της συγκέντρωσης διοξειδίου του άνθρακα (CO2) του εισπνεόμενου αέρα, ενώ φοράμε μάσκες προσώπου, δεν χρησιμοποιούσε επαγγελματική καπνογραφία σε πραγματικό χρόνο με σωλήνα αφαίρεσης νερού.
Μετρήσαμε το τελικό παλιρροϊκό CO2 χρησιμοποιώντας επαγγελματική καπνογραφία πλευρικής ροής, με σωλήνωση αφαίρεσης νερού (καπνογράφος Rad-97™), σε ηρεμία, (1) χωρίς μάσκες, (2) φορώντας χειρουργική μάσκα και (3) φορώντας αναπνευστήρες FFP2, σε 102 υγιείς εθελοντές ηλικίας 10-90 ετών, από τον γενικό πληθυσμό της επαρχίας Ferrara της Ιταλίας.
Η συγκέντρωση CO2 του εισπνεόμενου αέρα στη συνέχεια υπολογίστηκε ως: ((όγκος μάσκας x τελικό παλιρροϊκό CO2) + ((όγκος παλιρροϊκού όγκου - όγκος μάσκας) × αέρας περιβάλλοντος CO2)) / όγκος παλίρροιας).
Η μέση συγκέντρωση CO2 ήταν 4.965±1047 ppm με χειρουργικές μάσκες και 9.396±2254 ppm με αναπνευστήρες FFP2. Το ποσοστό του δείγματος που έδειξε συγκέντρωση CO2 υψηλότερη από το αποδεκτό όριο έκθεσης των 5.000 ppm που συνιστάται για τους εργαζόμενους ήταν 40,2% όταν φορούσαν χειρουργικές μάσκες, 99,0% όταν φορούσαν αναπνευστήρες FFP2.
Ο μέσος κορεσμός οξυγόνου αίματος παρέμεινε >96%, και το μέσο τελικό παλιρροϊκό CO2 <33 mmHg. Προσαρμόζοντας για την ηλικία, το φύλο, το ΔΜΣ και το κάπνισμα, η συγκέντρωση CO2 του εισπνεόμενου αέρα αυξήθηκε σημαντικά με την αύξηση του αναπνευστικού ρυθμού (με μέσο όρο 10.143±2782 ppm μεταξύ των συμμετεχόντων που έπαιρναν 18 ή περισσότερες αναπνοές ανά λεπτό, όταν φορούσαν αναπνευστήρες FFP2) και ήταν υψηλότερη μεταξύ των ανηλίκων, οι οποίοι εμφάνισαν μέση συγκέντρωση CO2 12.847±2898 ppm, όταν φορούσαν αναπνευστήρες FFP2.
Εάν αυτά τα αποτελέσματα επιβεβαιωθούν, οι τρέχουσες οδηγίες για τη χρήση μάσκας θα μπορούσαν να ενημερωθούν για να ενσωματώσουν συστάσεις για αργή αναπνοή και πιο στοχευμένη χρήση όταν ο κίνδυνος μετάδοσης είναι χαμηλός”.