*του Robert W Malone MD, MS*
Μου κάνουν συνέχεια την ίδια ερώτηση ξανά και ξανά. Είναι αυτό το ξέσπασμα της ευλογιάς των πιθήκων μια πραγματική απειλή ή πρόκειται για άλλη μια περίπτωση υπερεκτιμημένων και οπλισμένων μηνυμάτων για τη δημόσια υγεία; Θα αποθηκεύσω την απάντησή μου σε αυτήν την ερώτηση για το τέλος αυτού του άρθρου και αντ' αυτού θα επικεντρωθώ στο τι είναι η ευλογιά των πιθήκων, τη φύση και τα χαρακτηριστικά της σχετικής ασθένειας, τι γνωρίζουμε και τι δεν γνωρίζουμε.
Ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων, που προέρχεται από διάφορες περιοχές της Αφρικής, σχετίζεται με την ευλογιά (Variola), που είναι και τα δύο μέλη του γένους Orthopoxvirus. Ωστόσο, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η Variola (μείζονα ή ελάσσονα) είναι το είδος του ιού που ευθύνεται για τη χειρότερη ανθρώπινη ασθένεια που προκαλείται από τους ιούς Orthopox. Για παράδειγμα, οι Cowpox, Horsepox και Camelpox είναι επίσης μέλη αυτού του γένους, κανένα από τα οποία δεν αποτελεί σημαντική απειλή για την υγεία του ανθρώπου, και ένα από τα οποία (Cowpox) έχει χρησιμοποιηθεί ακόμη και (ιστορικά) ως εμβόλιο κατά της ευλογιάς.
Η άποψή μου είναι ότι μόνο και μόνο επειδή η Monkeypox σχετίζεται με την ευλογιά, αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι αντιπροσωπεύει παρόμοια απειλή για τη δημόσια υγεία. Οποιοσδήποτε υπονοεί το αντίθετο βασικά εμπλέκεται ή υποστηρίζει με άλλον τρόπο την οπλισμένη προπαγάνδα που σχετίζεται με τη δημόσια υγεία. Με άλλα λόγια, διαδίδει φόβο για τη δημόσια υγεία.
Η ευλογιά των πιθήκων εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1958 σε αποικίες πιθήκων και η πρώτη ανθρώπινη περίπτωση του ιού εντοπίστηκε το 1970 στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Πιθανότατα αυτό ήταν μόνο το πρώτο κρούσμα που εντοπίστηκε, καθώς οι άνθρωποι που ζουν στην Αφρική έχουν έρθει σε επαφή με πιθήκους και άλλους ξενιστές ζώων της ευλογιάς των πιθήκων εδώ και χιλιετίες. Η “Δυτικοαφρικανική” παραλλαγή της ευλογιάς των πιθήκων που κυκλοφορεί εκτός Αφρικής αυτή τη στιγμή προκαλεί μια πιο ήπια ασθένεια σε σύγκριση με τον στενά συγγενή ιό που βρέθηκε σε άλλες περιοχές της Αφρικής (Congo clade).
Τα συμπτώματα της ευλογιάς των πιθήκων είναι κάπως παρόμοια, αλλά πολύ πιο ήπια από τη νόσο της ευλογιάς. Η γενική κλινική εικόνα της νόσου που προκαλείται από τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων της Δυτικής Αφρικής περιλαμβάνει συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη - πυρετό, πόνους στο σώμα, ρίγη - μαζί με διογκωμένους λεμφαδένες. Συχνά παρατηρείται εξάνθημα στην παλάμη του χεριού. Στο τελευταίο στάδιο της νόσου, το οποίο μπορεί να διαρκέσει έως και ένα μήνα ή περισσότερο σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να περιλαμβάνει μικρές βλάβες που αναπτύσσουν κρούστα και οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε μια μικρή αποχρωματισμένη ουλή.
Δεν υπάρχουν ενδείξεις ασυμπτωματικής μετάδοσης. Με άλλα λόγια, η τρέχουσα ιατρική γνώση δείχνει ότι μεταδίδεται μόνο από άτομο σε άτομο με την επαφή μεταξύ ενός μη μολυσμένου ατόμου και κάποιου που έχει ήδη συμπτώματα της νόσου. Επομένως, η εξάπλωση της νόσου μπορεί εύκολα να ελεγχθεί με κλασικές παρεμβάσεις δημόσιας υγείας, όπως η ανίχνευση επαφών, η προσωρινή καραντίνα όσων είχαν σωματική επαφή με κάποιον που έχει μολυνθεί και η μακροχρόνια καραντίνα όσων εμφανίζουν συμπτώματα.
Ουσιαστικά όλες οι τρέχουσες περιπτώσεις στη Δύση που βλέπουμε στις ειδήσεις είναι μεταξύ ανδρών που κάνουν σεξ με άνδρες και φαίνεται να οφείλονται σε στενή σωματική επαφή. Η Monkeypox είναι ενδημική σε πολλά μέρη της Αφρικής και είναι ένας “ζωονοσογόνος” ιός, που σημαίνει ότι μπορεί να μεταδοθεί από μια ποικιλία ζώων (όχι μόνο από πιθήκους) στον άνθρωπο. Η αρχική μετάδοση από ζώο σε άνθρωπο ακολουθούμενη από περιορισμένη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι πιθανώς η αιτία των σποραδικών περιπτώσεων που συνήθως παρατηρούνται στην Αφρική.
Η ανεμοβλογιά, η οποία είναι εξαιρετικά μεταδοτική, δεν ανήκει στο γένος Orthopoxvirus, παρά το όνομα “ευλογιά”. Για άλλη μια φορά για να τονίσουμε, η ευλογιά των αγελάδων και η ευλογιά της καμήλας ανήκουν επίσης στο γένος Orthopoxvirus, και δεν είναι ιδιαίτερα παθογόνοι όταν προσβάλλουν τον άνθρωπο. Ακριβώς επειδή η Monkeypox είναι ένας ιός “ευλογιάς” στο γένος Orthopoxvirus, δεν σημαίνει ότι είναι ιδιαίτερα θανατηφόρος.
Η Monkeypox είναι ένας δίκλωνος ιός DNA, που σημαίνει ότι λόγω της δίκλωνης φύσης του DNA, καθένας από τους δύο κλώνους λειτουργεί ως “έλεγχος” στον άλλο κατά την αντιγραφή. Ως συνέπεια αυτού του “ελέγχου σφαλμάτων”, αυτός και άλλοι ιοί DNA μεταλλάσσονται πολύ πιο αργά από τους ιούς RNA. Με την πάροδο του χρόνου, τα γονιδιώματα των ιών DNA είναι σχετικά σταθερά.
Αυτό σημαίνει ότι, σε αντίθεση με τον SARS-CoV-2 (COVID) ή τη γρίπη, η ευλογιά των πιθήκων είναι απίθανο να εξελιχθεί γρήγορα για να ξεφύγει είτε από φυσικά επίκτητη είτε από εμβολιαστική ανοσία. Για τους σκοπούς της κατασκευής ενός εμβολίου, αυτό το καθιστά έναν πολύ πιο εύκολο στόχο, από ας πούμε, έναν ταχέως εξελισσόμενο RNA κορωνοϊό, όπως ο SARS-CoV-2, ο ιός που προκαλεί την COVID-19.
Επιπλέον, από ανοσολογική άποψη, οι διάφοροι ιοί Orthopox είναι συχνά διασταυρούμενα προστατευτικοί. Με άλλα λόγια, εάν έχετε εμβολιαστεί με εμβόλιο κατά της ευλογιάς ή έχετε μολυνθεί προηγουμένως από ανεμοβλογιά, ευλογιά ή ευλογιά των πιθήκων, είναι πολύ πιθανό να είστε αρκετά ανθεκτικοί στην ασθένεια που προκαλείται από τον ιό της ευλογιάς που τώρα (πολύ σπάνια) αναφέρεται στις μη αφρικανικές χώρες.
Τα τρέχοντα δεδομένα δείχνουν ότι η Monkeypox δεν είναι πολύ μολυσματική στους ανθρώπους - έχει χαμηλό Ro (ίσως κάτω από 1), που είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την αποτελεσματικότητα της μετάδοσης μιας μολυσματικής ασθένειας από άνθρωπο σε άνθρωπο. Και πάλι, αυτά είναι εξαιρετικά καλά νέα για τον περιορισμό της ασθένειας. Ένα Ro <1 γενικά σημαίνει ότι (ακόμη και αν δεν υπάρχει κοινωνική απόσταση ή άλλα μέτρα περιορισμού), για κάθε άτομο που έχει ήδη μολυνθεί, κατά μέσο όρο λιγότερο από ένα άλλο άτομο θα μολυνθεί.
Για λόγους σύγκρισης, οι παραλλαγές Omicron του SARS-CoV-2 έχουν Ro στην περιοχή από 7 έως 10. Ένας ιός με Ro μικρότερο από ένα μπορεί εύκολα να περιοριστεί με τις τυπικές μεθόδους δημόσιας υγείας που συζητήθηκαν παραπάνω. Ένας ιός με Ro 7-10 ουσιαστικά δεν μπορεί να περιοριστεί και θα εξαπλωθεί γρήγορα σε όλο τον κόσμο, όπως έχουμε δει με τις παραλλαγές Omicron. Στην περίπτωση ενός ιού με Ro περίπου 1 ή λιγότερο, οι παραδοσιακές μέθοδοι περιορισμού μολυσματικών ασθενειών, όπως η ανίχνευση επαφής, η ταυτοποίηση και η απομόνωση μολυσμένων ατόμων μπορεί να είναι το μόνο που χρειάζεται για τον έλεγχο του ιού.
Τώρα το γεγονός ότι η ευλογιά των πιθήκων μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο (και όχι μόνο από την επαφή ενός ατόμου με ένα μολυσμένο ζώο) δεν είναι τόσο καλά νέα, αλλά επειδή αυτή η μετάδοση φαίνεται να είναι από πολύ στενή επαφή, αυτό σημαίνει ότι μπορεί να περιοριστεί εύκολα χωρίς να καταφύγουμε σε εκστρατεία εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού. Σε αυτόν τον τύπο κατάστασης, εάν υπάρχει σημαντικό ξέσπασμα, ο εμβολιασμός συχνά περιορίζεται μόνο στο προσωπικό υγειονομικής περίθαλψης ή/και στο προσωπικό πρώτης απάντησης που είναι πιο πιθανό να έρθει σε επαφή με ένα μολυσμένο άτομο.
Η χρήση ενός εμβολίου για να βοηθήσει αυτόν τον περιορισμό μέσω εμβολιασμού με “δακτύλιο” ή ευρείας διάδοσης στρατηγικές εμβολιασμού είναι γενικά περιττή και μπορεί ακόμη και να είναι αντιπαραγωγική, ανάλογα με την ασφάλεια του εμβολίου - έχοντας κατά νου ότι κανένα φάρμακο ή εμβόλιο δεν είναι απολύτως ασφαλές.
Επιτρέψτε μου να αφιερώσω μια στιγμή για να πω μια προσωπική ιστορία για να επεξηγήσω αυτό το σημείο. Μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου, συμπεριλαμβανομένων των επιστολών με άνθρακα, ανέλαβα μια δουλειά που αφορούσε την κλινική ανάπτυξη ενός ευρέος φάσματος εμβολίων βιοάμυνας βάσει σύμβασης του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ (DoD) (που εκδόθηκε στην Dynport Vaccine Company).
Μία από τις ενδείξεις εμβολίου που δουλέψαμε ήταν για την πρόληψη της ευλογιάς. Ο Αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών εκείνη την εποχή, ο κος Dick Cheney, υποστήριζε τον εκτεταμένο εμβολιασμό κατά της ευλογιάς επειδή θεωρήθηκε ότι υπήρχε περίπου 1% πιθανότητα μιας βιοτρομοκρατικής επίθεσης που συνεπαγόταν την επανεισαγωγή της ευλογιάς στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το υπάρχον εμβόλιο ζωντανής εξασθενημένης ευλογιάς άρχισε να αναπτύσσεται σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες σε εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και σε όσους ανταποκρίνονται πρώτοι. Στη συνέχεια άρχισαν να κυκλοφορούν πολλαπλές αναφορές για ζημιές που προκλήθηκαν από το εμβόλιο. Μου ανατέθηκε να εξετάσω τα ιστορικά αρχεία του Υπουργείου Ανάπτυξης για το εμβόλιο της ευλογιάς σχετικά με αυτούς τους τύπους “ανεπιθύμητων συμβάντων”.
Οι ανεπιθύμητες ενέργειες μετά τη χορήγηση αυτού του ζωντανού εξασθενημένου εμβολίου ήταν ευρέως γνωστές και γενικά ανήκαν σε δύο κατηγορίες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα μικρό υποσύνολο νεαρών στρατιωτών και νεοσύλλεκτων είχαν κάποιο ανοσολογικό ελάττωμα που δεν είχε ανιχνευθεί προηγουμένως, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να αναπτύξουν μια συνεχιζόμενη μόλυνση από τον ζωντανό εξασθενημένο ιό του εμβολίου που χρησιμοποιούνταν εκείνη τη στιγμή.
Η άλλη ομάδα ανέπτυξε πιο διακριτικά συμπτώματα, όπως αυτό που τώρα φαίνεται να είναι μυο- και περικαρδίτιδα που σχετίζεται με τον εμβολιασμό - που συνήθως αποδίδεται σε μια αυτοάνοση διαδικασία. Αυτά τα προβλήματα ήταν γνωστοί κίνδυνοι όταν ο εμβολιασμός κατά της ευλογιάς ήταν κοινός (και η ευλογιά δεν είχε εξαλειφθεί) και επομένως δεν ήταν έκπληξη όταν το ίδιο εμβόλιο χρησιμοποιήθηκε εκ νέου στο παρόν.
Αλλά η ευλογιά είχε εξαλειφθεί και το χειρότερο σενάριο του κυρίου Τσένι δεν συνέβη ποτέ. Εκείνοι που εμβολιάστηκαν και υπέστησαν βλάβη για να προστατευτούν από μια ανύπαρκτη απειλή παρέχουν ένα εξαιρετικό παράδειγμα που δείχνει μια εντελώς ανάποδη αναλογία οφέλους κινδύνου. Όλα τα ρίσκα, κανένα όφελος. Και, ευτυχώς, η εκστρατεία εμβολιασμού κατά της ευλογιάς σταμάτησε.
Βασικό συμπέρασμα: δεν πρόκειται για γρίπη ή COVID - αυτός ο ιός μεταλλάσσεται αργά, δεν είναι ιδιαίτερα μολυσματικός, η φυσικά αποκτηθείσα ανοσία είναι ισχυρή και μακροχρόνια και τα εμβόλια Orthopox είναι συνήθως διασταυρούμενα προστατευτικά. Ο κίνδυνος ανοσολογικής διαφυγής είναι πολύ, πολύ χαμηλός. Και η εξάπλωση αυτού του ιού μπορεί να σταματήσει εύκολα με απλά, φθηνά κλασικά μέτρα δημόσιας υγείας. Αν ήταν διαφορετικά, θα είχαμε ήδη βιώσει μια πανδημία της ευλογιάς των πιθήκων πριν από δεκαετίες.
Η βαρύτητα της νόσου της ευλογιάς των πιθήκων μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τα διαφορετικά είδη (που βρίσκονται σε διαφορετικές περιοχές της Αφρικής, γεγονός που υποδηλώνει επίσης ότι ο ιός υπάρχει εδώ και πολύ καιρό). Ευτυχώς, η συγκεκριμένη παραλλαγή είναι λιγότερο σοβαρή και φαίνεται να είναι ενδημική στην Αφρική. Δυστυχώς, έχει σπάνια μελετηθεί και σχετικά λίγα είναι γνωστά για τον ιό και τη σχετική ανθρώπινη ασθένεια, κυρίως επειδή η μολυσματική απειλή για τον γενικό πληθυσμό είναι τόσο χαμηλή. Η δημοσιογράφος του STAT news Helen Branswell πήρε πρόσφατα συνέντευξη από ειδικούς των CDC και δημοσίευσε μια εξαιρετική περίληψη της κλινικής παρουσίασης:
“Μετά από μία έως τρεις ημέρες από την έναρξη του πυρετού, εμφανίζεται ένα χαρακτηριστικό εξάνθημα, που συχνά ξεκινά από το πρόσωπο. Πολλές παθήσεις μπορεί να προκαλέσουν εξανθήματα, αλλά το εξάνθημα της ευλογιάς των πιθήκων έχει κάποια ασυνήθιστα χαρακτηριστικά, κυρίως το γεγονός ότι μπορεί να σχηματιστούν κυστίδια στις παλάμες των χεριών. Σε χώρες όπου είναι ενδημικός, ο ιός πιστεύεται ότι μεταδίδεται κυρίως σε άτομα από μολυσμένα ζώα όταν οι άνθρωποι σκοτώνουν ή προετοιμάζουν κρέας για κατανάλωση.
Μόλις ο ιός μεταπηδήσει στους ανθρώπους, η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο μπορεί να συμβεί μέσω σταγονιδίων του αναπνευστικού - σάλιου με τον ιό που μπορεί να μολύνει τους βλεννογόνους των ματιών, της μύτης και του λαιμού - ή με επαφή με τις πληγές της ευλογιάς των πιθήκων ή σωματικά υγρά, με τον ιό να εισχωρεί μέσω μικρών τομών στο δέρμα. Μπορεί επίσης να μεταδοθεί με την επαφή με ρούχα ή κλινοσκεπάσματα μολυσμένα με υλικό από πληγές της ευλογιάς των πιθήκων (STAT News).
Υπήρξε μια προηγούμενη έξαρση της ευλογιάς των πιθήκων στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τη διάρκεια του 2003. Η συγκεκριμένη έξαρση, η πρώτη που αναφέρθηκε εκτός Αφρικής, εντοπίστηκε στην εισαγωγή μικρών θηλαστικών από την Γκάνα.
Όπως φαίνεται από αυτό το ξέσπασμα, πολλά ζώα μπορούν να προσβληθούν από την ασθένεια - κατά τη διάρκεια αυτής της επιδημίας, γιγάντιοι αρουραίοι και σκίουροι βρέθηκαν θετικοί στον ιό και τελικά τον διέδωσαν σε κυνόμυες που πωλούνται ως κατοικίδια σε πολλές πολιτείες της Μεσοδυτικής Αμερικής (σύμφωνα με τα CDC).
Σαράντα επτά άνθρωποι κόλλησαν την ασθένεια από τους κυνόμυες. Αυτό είναι σημαντικό και σχετικό ιστορικά, επειδή το τρέχον ξέσπασμα φαίνεται να συμβαίνει από άνθρωπο σε άνθρωπο, χωρίς κανένα άτομο να χαρακτηρίζεται ως περίπτωση μηδέν. Υπήρξαν μερικά άλλα κρούσματα εκτός Αφρικής όλα αυτά τα χρόνια από ταξιδιώτες που προέρχονταν από τη Νιγηρία. Αυτήν τη στιγμή πιστεύεται ότι ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων είναι πολύ πιο κοινός στη Νιγηρία από ό,τι έχει αναφερθεί στο παρελθόν.
Υπάρχει ένα εμβόλιο που εγκρίθηκε στις ΗΠΑ το 2019 για άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω για προστασία από την ευλογιά και την ευλογιά των πιθήκων. Το Jynneos της Bavarian Nordic. Ένα δεύτερο εμβόλιο, το ACAM2000 που κατασκευάστηκε από την Emergent Product Development, προστατεύει από την ευλογιά και θεωρείται επίσης ότι προσφέρει κάποια προστασία από την ευλογιά των πιθήκων. Και τα δύο εμβόλια αδειοδοτούνται μόνο για άτομα που θεωρούνται υψηλού κινδύνου να προσβληθούν από τη νόσο επειδή δεν είναι απολύτως ασφαλή. Στο ξέσπασμα της ευλογιάς των πιθήκων το 2003 στις ΗΠΑ, το εμβόλιο κατά της ευλογιάς χρησιμοποιήθηκε σε άτομα που θεωρούνταν υψηλού κινδύνου.
Οι ΗΠΑ διατηρούν ήδη προμήθειες εμβολίων στο Στρατηγικό Εθνικό Απόθεμα, ένα προστατευτικό φράγμα έναντι έκτακτων περιστατικών δημόσιας υγείας. “Για την καταπολέμηση μιας έκτακτης ανάγκης ευλογιάς, το SNS διαθέτει αρκετά εμβόλια κατά της ευλογιάς για να εμβολιάσει ολόκληρο τον πληθυσμό των ΗΠΑ. Επιπλέον, το SNS διαθέτει αντιιικά φάρμακα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία λοιμώξεων από ευλογιά, εάν χρειαστεί”, δήλωσε εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών μέσω email.
Κατά τη γνώμη μου, η αγορά εμβολίου κατά της ευλογιάς των 119 εκατομμυρίων δολαρίων που μόλις εγκρίθηκε από το HHS των ΗΠΑ και τη διοίκηση Μπάιντεν αντιπροσωπεύει μια περιττή και αδικαιολόγητη δαπάνη, εκτός εάν υπάρχουν δεδομένα που δείχνουν ότι το τρέχον στέλεχος διαφέρει σημαντικά από τα ιστορικά στελέχη του προκατόχου αυτής της παραλλαγής.
Η Van Kerkhove του ΠΟΥ σημείωσε ότι ορισμένα από αυτά τα προϊόντα έχουν λάβει άδεια χρησιμοποιώντας αυτό που είναι γνωστό ως κανόνας για τα ζώα, όπου τα δεδομένα αποτελεσματικότητας στα ζώα χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατα, επειδή η έλλειψη κυκλοφορούσας ευλογιάς σημαίνει ότι τα εμβόλια ή τα φάρμακα δεν μπορούν να ελεγχθούν για αποτελεσματικότητα σε ανθρώπους. Ως αποτέλεσμα, οποιοδήποτε τέτοιο προϊόν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μόνο στο πλαίσιο μιας κλινικής δοκιμής, είπε.
“Υπάρχουν επιλογές. Απλώς πρέπει να βεβαιωθούμε ότι χρησιμοποιούνται σωστά. Ένα από τα πράγματα που σχετίζονται με τα εμβόλια είναι ότι θέλουμε να βεβαιωθούμε εάν τα εμβόλια χρειάζονται και όταν χρησιμοποιούνται, ότι χρησιμοποιούνται σε πληθυσμούς που τα χρειάζονται περισσότερο. Δεν υπάρχει άφθονη προσφορά σε τίποτα αυτή τη στιγμή”, είπε.
Ωστόσο, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το ξέσπασμα μπορεί να ελεγχθεί.
“Αυτό που πρέπει να κάνουμε αυτή τη στιγμή είναι να επικεντρωθούμε στη διακοπή της εξάπλωσης. Και μπορούμε να το κάνουμε αυτό. Μπορούμε να το κάνουμε αυτό με τα κατάλληλα μηνύματα, με τις κατάλληλες δοκιμές… με υποστηρικτική απομόνωση και κλινική φροντίδα όπως απαιτείται, με την προστασία των εργαζομένων στον τομέα της υγείας”, είπε η Van Kerkhove (STAT News).
Ο χρηματοδοτούμενος από τον Bill Gates οργανισμός GAVI έχει παράσχει την αξιολόγησή του για την ιατρική απειλή που θέτει η Monkeypox, την οποία μπορείτε να βρείτε εδώ. Πολλοί αναγνώστες δεν θα εκπλαγούν από την εκτίμησή μου ότι αυτή η αξιολόγηση απειλών του GAVI είναι πολύ προκατειλημμένη προς την υπερεκτίμηση. Για παράδειγμα, το άρθρο προσπαθεί να δημιουργήσει παραλληλισμούς μεταξύ της ευλογιάς των πιθήκων και του Έμπολα:
Παρόμοια με ιούς όπως ο Έμπολα, η μετάδοση γίνεται μόνο σε κοντινή απόσταση με επαφή με πληγές, σωματικά υγρά, σταγονίδια του αναπνευστικού ή μολυσμένα υλικά όπως κλινοσκεπάσματα ή ρούχα.
Το άρθρο αναφέρει επίσης την ακόλουθη καραμπινάτη παραπληροφόρηση.
Αν και τα συμπτώματα συχνά υποχωρούν μέσα σε ένα μήνα, μία στις δέκα περιπτώσεις μπορεί να είναι θανατηφόρα. Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα.
Προσδιορισμός ελέγχου δεδομένων από ειδικευμένο ειδικό στο θέμα…
Αυτός ο ισχυρισμός αντιπροσωπεύει μια πολύ προκατειλημμένη ερμηνεία μιας έκθεσης δεδομένων από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας:
Το 2020, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανέφερε 4.594 ύποπτα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων, συμπεριλαμβανομένων 171 θανάτων (αναλογία θνησιμότητας 3,7%). Περιγράφονται ως ύποπτα επειδή η επιβεβαίωση απαιτεί εξέταση PCR, η οποία δεν είναι εύκολα διαθέσιμη σε ενδημικές περιοχές.
Όσοι αναγνώστες έχουν ευαισθητοποιηθεί σε αυτό το είδος χειραγώγησης και οπλισμού των πληροφοριών θα παρατηρήσουν αμέσως δύο βασικά πράγματα σχετικά με αυτό το σχόλιο. Πρώτον, η αναφερόμενη θνησιμότητα ως 3,7% (και ΟΧΙ 10% που ακούμε από διάφορα μέσα…) των περιπτώσεων προέρχεται από ύποπτα, μη επιβεβαιωμένα κρούσματα. Δεύτερον, αυτός ο τύπος δειγματοληψίας είναι σε μεγάλο βαθμό προκατειλημμένος προς πιο σοβαρές ασθένειες - οι χώρες σπάνια θα εντοπίσουν και δεν θα αναφέρουν περιπτώσεις ήπιας νόσου στον ΠΟΥ.
Λοιπόν, είναι πραγματική η βιοαπειλή; Είναι επικείμενη; Δικαιολογεί την παγκόσμια διαφημιστική εκστρατεία των μέσων ενημέρωσης; Καθώς περίμενα σε ένα σαλόνι αεροδρομίου για να ταξιδέψω από τις ΗΠΑ στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν από δύο ημέρες, είδα ένα ρεπορτάζ από το CNN που ανέφερε με κομμένη την ανάσα αυτή την “απειλή”, ενώ εμφάνιζε ιστορικές εικόνες ασθενών που έπασχαν από τη νόσο της ευλογιάς. Αυτό αποτελεί ένα κλασικό παράδειγμα φόβου για τη δημόσια υγεία, κατά τη γνώμη μου, και το CNN θα πρέπει να επιπλήττεται επειδή μεταδίδει ανεύθυνη προπαγάνδα - παραπληροφόρηση με το πρόσχημα της δημοσιογραφίας.
Κατά τη γνώμη μου, με βάση τις τρέχουσες διαθέσιμες πληροφορίες, η Monkeypox είναι ένας ιός και ασθένεια που είναι ενδημική στην Αφρική, εμφανίζεται σποραδικά μετά τη μετάδοση στον άνθρωπο από ξενιστές ζώων και τυπικά μεταδίδεται με στενή ανθρώπινη επαφή.
Ελέγχεται εύκολα με κλασικά μέτρα δημόσιας υγείας. Δεν έχει υψηλό ποσοστό θνησιμότητας. Αν δεν έχει υπάρξει κάποια γενετική αλλαγή, είτε μέσω της εξέλιξης είτε μέσω σκόπιμης γενετικής χειραγώγησης, δεν αποτελεί σημαντική βιολογική απειλή και δεν έχει θεωρηθεί ποτέ παθογόνος παράγοντας υψηλής απειλής στο παρελθόν.