Πολύ λιγότεροι θάνατοι από κάθε αιτία στους μη εμβολιασμένους από ό,τι θα αναμενόταν...
"Εφφέ υγιούς εμβολιασμένου" ή της έλλειψης του εμβολίου;
*του Naked Emperor*
Πριν από λίγες ημέρες εξέτασα τους θανάτους από Covid ανά κατάσταση εμβολιασμού και τους συνέκρινα με το ποσοστό του πληθυσμού σε κάθε ομάδα εμβολιαστικής κατάστασης. Τους διαχώρισα ανά ηλικιακή ομάδα για να μην συναντήσω το παράδοξο του Simpson και επομένως ένα εντελώς διαφορετικό αποτέλεσμα από αυτό που έδειχναν στην πραγματικότητα τα δεδομένα.
Όπως υποσχέθηκα, σήμερα θα ρίξω μια παρόμοια ματιά στη θνησιμότητα από κάθε αιτία στις διάφορες ηλικιακές ομάδες με βάση την κατάσταση εμβολιασμού.
Όλα τα δεδομένα που χρησιμοποιούνται προέρχονται από το σύνολο δεδομένων του Γραφείου Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ONS) - Θάνατοι κατά κατάσταση εμβολιασμού, Αγγλία. Αυτό παρέχει δεδομένα για θανάτους που σημειώθηκαν μεταξύ 1ης Ιανουαρίου 2021 και 31ης Μαΐου 2022.
Τον Μάιο του 2022, σημειώθηκαν συνολικά 30.488 θάνατοι ενηλίκων από όλες τις αιτίες σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Από αυτούς οι 1.011 ήταν στην ομάδα των μη εμβολιασμένων. Αυτοί οι μη εμβολιασμένοι θάνατοι αντιπροσωπεύουν το 3,32% όλων των θανάτων εκείνο τον μήνα, ενώ ο μη εμβολιασμένος ενήλικος πληθυσμός είναι λίγο κάτω από το 20%.
27.236 θάνατοι σημειώθηκαν στους τριπλά εμβολιασμένους. Αυτό αντιπροσωπεύει το 89,33% όλων των θανάτων, ενώ το ποσοστό του ενήλικου πληθυσμού που έχει τριπλό εμβολιασμό είναι μόνο 64,31%.
Επιφανειακά, αυτό δεν φαίνεται υπέροχο, αλλά και πάλι, πρέπει να αναλύσουμε τα δεδομένα ανά ηλικία για να δούμε τι πραγματικά συμβαίνει.
Πρώτα, οι ανεμβολίαστοι.
Σε κάθε ηλικιακή κατηγορία υπάρχει ένα πολύ μικρότερο ποσοστό ανθρώπων που πεθαίνουν από όλες τις αιτίες, σε σχέση με το μέγεθος του μη εμβολιασμένου πληθυσμού. Για παράδειγμα, στους ηλικίας 18-39 ετών συνέβη στην κατηγορία των μη εμβολιασμένων το 13,76% των θανάτων, ενώ το πραγματικό μέγεθος του πληθυσμού ήταν υπερδιπλάσιο από αυτό στο 29,19%.
Τι γίνεται με τους τριπλοεμβολιασμένους, είναι τόσο ανησυχητικά τα δεδομένα όταν αναλύονται ανά ηλικία;
Μόνο στις μικρότερες ηλικιακές ομάδες. Το 57,14% των θανάτων στις ηλικίες 18-39 ετών από όλες τις αιτίες, με μόνο το 42,48% αυτής της ηλικιακής ομάδας να είναι πραγματικά “ενισχυμένο”. Το ίδιο με την ηλικιακή ομάδα 40-49, 69,42% των θανάτων ήρθαν από μόνο το 60,98% του πληθυσμού με τριπλό εμβολιασμό. Ωστόσο, για τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες, το ποσοστό των θανάτων αντιστοιχεί σχεδόν ακριβώς στο σχετικό μέγεθος του πληθυσμού.
Μια πιθανή εξήγηση για αυτό θα μπορούσε να είναι ότι στις νεότερες ηλικιακές ομάδες, περισσότερα υγιή άτομα αποφάσισαν να μην λάβουν αναμνηστική δόση σε σύγκριση με τα άνω των 50 ετών. Αυτό δημιούργησε έναν πιο ανθυγιεινό ενισχυμένο πληθυσμό που ήταν πιο πιθανό να πεθάνει.
Εάν υποθέσουμε το εμβόλιο ως τον λόγο που το ποσοστό θανάτων είναι υψηλότερο, γιατί δεν βλέπουμε το ίδιο πράγμα στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες; Οι νεότερες ηλικιακές ομάδες δέχθηκαν εμβολιασμούς πιο πρόσφατα, οπότε ίσως αυτό είναι μια εξήγηση, αλλά θα χρειαστεί να εξετάσω τα ποσοστά με την πάροδο του χρόνου. Θα το κάνω σε άλλη ανάρτηση.
Στη συνέχεια, μια ματιά στους διπλοεμβολιασμένους.
Σε όλες τις ηλικιακές ομάδες (εκτός από 18-39 ετών) για τους διπλοεμβολιασμένους, υπάρχει μεγαλύτερο ποσοστό θανάτων από το σχετικό μέγεθος του πληθυσμού. Και πάλι, δείχνει αυτό ότι οι υγιείς άνθρωποι αποφάσισαν να μην “ενισχυθούν” και επομένως άφησαν έναν πιο μη υγιή πληθυσμό στην κατηγορία των διπλά εμβολιασμένων;
Αυτό δεν ισχύει για την ηλικιακή ομάδα 18-39 ετών. Υπάρχουν λιγότεροι θάνατοι από το σχετικό μέγεθος του πληθυσμού. Είναι ο λόγος που αναφέρθηκε παραπάνω ανεστραμμένος για τις νεότερες ηλικιακές ομάδες, δεδομένου ότι τα πιο μη υγιή άτομα είναι πιο πιθανό να ενισχυθούν αφήνοντας μια υγιέστερη ομάδα δύο δόσεων;
Τι γίνεται με αυτούς με μία μόνο δόση;
Αυτή τη φορά, είναι πολύ ξεκάθαρο ότι τα άτομα που έχουν απομείνει στην ομάδα των μεμονωμένων εμβολιασμών είναι πολύ πιο μη υγιή και ως εκ τούτου πεθαίνουν σε υψηλότερο ποσοστό από ό,τι υποδηλώνει το σχετικό μέγεθος του πληθυσμού τους. Το μοτίβο εμφανίζεται σε όλες τις ομάδες με τη μικρότερη διαφορά στις ηλικίες 18-39 ετών.
Συνοψίζοντας, όταν εξετάζουμε τους θανάτους για όλες τις αιτίες, οι μη εμβολιασμένοι πεθαίνουν με πολύ χαμηλότερο ρυθμό από ό,τι υποδηλώνει το μέγεθος του πληθυσμού τους. Παραδόξως, το ίδιο ισχύει και για τα διπλά εμβολιασμένα άτομα 18-39 ετών. Οι υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες στις κατηγορίες με 2 και 1 δόσεις πεθαίνουν με υψηλότερα ποσοστά από ό,τι θα προέβλεπε το μέγεθος του πληθυσμού τους.
Όταν πρόκειται για τους τριπλά εμβολιασμένους, όλες οι ηλικιακές ομάδες άνω των 50 ετών πεθαίνουν σε παρόμοια ποσοστά με το μέγεθος του πληθυσμού τους. Ωστόσο, πεθαίνουν περισσότεροι κάτω των 50 ετών από το ποσοστό των ανθρώπων σε αυτόν τον πληθυσμό.
Μπορούν αυτά τα αποτελέσματα να εξηγηθούν από το “εφφέ του υγιούς εμβολιασμένου”; Θα έλεγα πως μερικά από αυτά πιθανόν να εξηγούνται. Είχε το εμβόλιο κάποια επίδραση στη θνησιμότητα από όλες τις αιτίες; Δεν νομίζω ότι μπορούμε να απαντήσουμε σε αυτό κοιτάζοντας μόνο αυτόν τον μήνα. Θα πρέπει επομένως να υπολογίσω τα ποσοστά εμβολιασμού στον πληθυσμό με την πάροδο του χρόνου και να ρίξω μια ματιά στο πώς έχουν αλλάξει τα ποσοστά θνησιμότητας. Θα το κάνω τις επόμενες μέρες και θα δημοσιεύσω τα αποτελέσματα σε νέο άρθρο.