Τα άτομα που έχουν μολυνθεί από την COVID χωρίς συμπτώματα είναι πολύ λιγότερο πιθανό να μεταδώσουν τον ιό
Μετανάλυση μελετών στο PLOS One
Τα άτομα που έχουν COVID-19 αλλά δεν παρουσιάζουν συμπτώματα είναι πολύ λιγότερο πιθανό να μεταδώσουν τον ιό που προκαλεί την ασθένεια, ανακάλυψαν ερευνητές.
Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι σε όλο τον κόσμο έχουν προειδοποιήσει καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας ότι οι άνθρωποι που δεν έχουν συμπτώματα θα μπορούσαν να μεταδώσουν τον SARS-CoV-2, ο οποίος προκαλεί τhn COVID-19 και είναι επίσης γνωστός ως ιός CCP (Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος).
Οι προειδοποιήσεις οδήγησαν στην επιβολή μιας σειράς μέτρων, όπως μαζικές εξετάσεις ανθρώπων, ανεξάρτητα από το αν είχαν εκδηλώσεις της ασθένειας.
Ωστόσο, η νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο PLOS One μετά από αξιολόγηση από ομοτίμους, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το ποσοστό δευτερογενούς προσβολής - το πρωταρχικό μέτρο του κινδύνου μετάδοσης του SARS-CoV-2 - ήταν περίπου στα δύο τρίτα χαμηλότερο στους ασυμπτωματικούς ανθρώπους από εκείνους που παρουσίαζαν συμπτώματα.
Τα άτομα με ασυμπτωματική λοίμωξη είναι “λιγότερο μολυσματικά από αυτά με συμπτωματική λοίμωξη”, δήλωσε ο Nicola Low, επιδημιολόγος στο Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Βέρνης.
Οι ερευνητές περιλάμβαναν επιστήμονες από τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ελβετία, τη Σουηδία, την Κολομβία, την Αργεντινή, τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο. Ενημέρωσαν μια μελέτη που κυκλοφόρησαν αρχικά και βασιζόταν μόνο σε μελέτες που δημοσιεύθηκαν τον Απρίλιο του 2020.
Η ενημερωμένη έρευνα βασίστηκε σε 130 μελέτες που δημοσιεύθηκαν από τότε έως τον Ιούλιο του 2021. Οι μελέτες ανέλυσαν 28.246 άτομα που βρέθηκαν θετικά στην COVID-19, εκ των οποίων σχεδόν 12.000 εμφάνισαν λοίμωξη αλλά όχι συμπτώματα.
Τα συμπτώματα της COVID-19 περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα, κόπωση, απώλεια γεύσης ή όσφρησης, επώδυνη απειλή, πονοκέφαλο, διάρροια και πόνους.
Οι ερευνητές υπολόγισαν επίσης ότι ένα υψηλότερο ποσοστό λοιμώξεων πυροδοτεί συμπτώματα, με τις ασυμπτωματικές λοιμώξεις να αποτελούν ποσοστό μόλις 14% των λοιμώξεων στις μελέτες που εξετάστηκαν.
Ωστόσο, ενώ είναι σαφές ότι οι ασυμπτωματικές λοιμώξεις δεν προκαλούν τόσο μεγάλη μετάδοση όσο οι συμπτωματικές, είναι δύσκολο να εξακριβωθεί ο πραγματικός αριθμός ασυμπτωματικών λοιμώξεων, είπαν οι ερευνητές.
Είπαν ότι μελλοντικές μελέτες που θα εξετάζουν τις ασυμπτωματικές λοιμώξεις COVID-19 θα πρέπει να επικεντρωθούν στο εάν υπάρχουν διαφορές μεταξύ των παραλλαγών του ιού και εάν ο εμβολιασμός ή η προηγούμενη μόλυνση επηρεάζει τη μετάδοση.
“Μελλοντικές μελέτες θα πρέπει να καθορίσουν την ασυμπτωματική αναλογία των λοιμώξεων SARS-CoV-2 που προκαλούνται από παραλλαγές ανησυχίας και σε άτομα με ανοσία μετά από εμβολιασμό ή προηγούμενη μόλυνση”, έγραψαν οι ερευνητές.
“Χωρίς προοπτικές διαχρονικές μελέτες με μεθόδους που ελαχιστοποιούν τις προκαταλήψεις επιλογής και μέτρησης, περαιτέρω ενημερώσεις με τους τύπους μελετών που περιλαμβάνονται σε αυτή τη ζωντανή συστηματική ανασκόπηση είναι απίθανο να είναι σε θέση να παράσχουν μια αξιόπιστη συνοπτική εκτίμηση του ποσοστού των ασυμπτωματικών λοιμώξεων που προκαλούνται από τον SARS-CoV-2.”
Τα CDC παραδέχτηκαν τον Νοέμβριο του 2021 ότι δεν υπάρχει καταγραφή ατόμου με φυσική ανοσία που μεταδίδει τον ιό…