Γιατί η Ιαπωνία είχε τόσο λίγους θανάτους από Covid (Μέρος 4ο); Ήταν ανοσολογικοί παράγοντες;
Μάλλον...
*του Guy Gin*
Έτσι, αν το mindo, η κινητικότητα και οι μάσκες δεν εξηγούν τον χαμηλό αριθμό θανάτων από Covid στην Ιαπωνία, τι τον εξηγεί; Για να είμαι ειλικρινής, κανείς δεν ξέρει με βεβαιότητα και είναι απίθανο να υπάρχει ένα X Factor, αλλά αυτή η ανάρτηση θα εξετάσει έξι παράγοντες που πιθανώς συνέβαλαν.
Η παχυσαρκία είναι ένας πολύ γνωστός παράγοντας κινδύνου για την Covid. Επομένως, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι, σε μια ανάλυση 168 χωρών, οι Foo et al. διαπίστωσαν ότι “Για κάθε αύξηση 1% στον επιπολασμό της παχυσαρκίας, το ποσοστό θνησιμότητας αυξανόταν κατά 8,3%. Το 2016, η Ιαπωνία είχε ποσοστό παχυσαρκίας 4,4% σε σύγκριση με 37,3% στην Αμερική” (πηγή)…
…κάτι που κάνει περίεργο το γεγονός ότι η Ιαπωνία ξεκίνησε ένα άθλημα μόνο για χοντρά παιδιά.
Ένας άλλος γνωστός παράγοντας κινδύνου είναι η ανεπάρκεια βιταμίνης D. Οι Sooriyaarachchi et al. βρήκαν σημαντική συσχέτιση μεταξύ της ανεπάρκειας βιταμίνης D και της θνησιμότητας από την Covid σε ανάλυση 47 ασιατικών και ευρωπαϊκών χωρών. Η Ιαπωνία αναφέρθηκε ότι έχει χαμηλότερο από το μέσο ποσοστό ανεπάρκειας βιταμίνης D 28,2%.
Ένας λιγότερο γνωστός παράγοντας φαίνεται να είναι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού. Ο Storozhuk ανέλυσε 134 χώρες και βρήκε “Εντυπωσιακές διαφορές στη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα από την COVID-19 μεταξύ ομάδων χωρών με “υψηλή” και “χαμηλή” κατανάλωση πράσινου τσαγιού”. Αυτό μπορεί να ακούγεται εκπληκτικό, αλλά αυτά τα αποτελέσματα ήταν “σύμφωνα με τα αναδυόμενα στοιχεία από άλλες μελέτες, συμπεριλαμβανομένων των φαρμακολογικών”. Περιττό να πούμε ότι η Ιαπωνία (JP) ήταν στην ομάδα υψηλής κατανάλωσης.
Διάφοροι ερευνητές όπως οι Klinger et al. έχουν βρει συσχέτιση μεταξύ της κάλυψης εμβολιασμού BCG και της θνησιμότητας από την Covid. Αυτό οδήγησε τους ερευνητές να προτείνουν ότι τα εμβόλια BCG, τα οποία χρησιμοποιούνται κυρίως για την προστασία από τη φυματίωση (ΤΒ), βοηθούν στην εκπαίδευση του ανοσοποιητικού συστήματος να ανταποκρίνεται σε άλλους ιούς.
Πολυμεταβλητή ανάλυση ποσοτικών δεδομένων με επίκεντρο τη χώρα. Εμφανίζονται οι συντελεστές βήτα της κανονικοποιημένης πολυμεταβλητής γραμμικής παλινδρόμησης για DPM (θάνατοι ανά εκατομμύριο) την ημέρα 20. Οι μπλε γραμμές αντιπροσωπεύουν τα διαστήματα εμπιστοσύνης 95% των συντελεστών. Οι τιμές p εμφανίζονται για όλες τις μεταβλητές με p-value < 0,1.
Ωστόσο, οι Inoue και Kashima πρότειναν ότι αυτή η συσχέτιση οφείλεται στην πραγματικότητα σε προηγούμενα ποσοστά λοιμώξεων από φυματίωση: οι χώρες με υψηλότερα φορτία φυματίωσης είχαν υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού BCG. Το σκεπτικό τους είναι ότι “Μετά από λανθάνουσα μόλυνση, το Mycobacterium επιβιώνει στο ανθρώπινο σώμα και μπορεί να συνεχίσει να διεγείρει την εκπαιδευμένη ανοσία”, γεγονός που οδηγεί σε χώρες με υψηλότερες επιβαρύνσεις φυματίωσης στο παρελθόν να έχουν χαμηλότερα φορτία Covid τώρα (όπως η Ιαπωνία).
Α: Η χώρα διαθέτει επί του παρόντος ένα καθολικό πρόγραμμα εμβολιασμού BCG. Β: Η χώρα συνιστούσε τον εμβολιασμό BCG σε όλους, αλλά επί του παρόντος δεν το κάνει. Γ: Η χώρα δεν είχε ποτέ καθολικά προγράμματα εμβολιασμού BCG.
Ειδικά για την Ιαπωνία, οι Shimizu et al. μελέτησαν διασταυρούμενη κυτταρική ανοσία από προηγούμενες λοιμώξεις εποχιακών κορωνοϊών. Επειδή η μελέτη τους είναι εξαιρετικά τεχνική, θα παραθέσω νωχελικά το δημοφιλές άρθρο του Τύπου σχετικά.
Νομίζω ότι όλοι αυτοί οι παράγοντες έχουν προστατεύσει την Ιαπωνία, αν και θα έλεγα ότι ο τελευταίος μπορεί να συνέβαλε περισσότερο. Αλλά όλα αυτά οδηγούν σε ένα άλλο ερώτημα: γιατί η Ιαπωνία είχε περισσότερους θανάτους από Covid το 2021 από ό,τι σε ολόκληρο το 2020; Υποθέτω ότι είναι ένας γρίφος τυλιγμένος σε ένα αίνιγμα… 3 δόσεων.