Μια ματιά στο εμβόλιο COVID της Novavax
Υπάρχουν αποδείξεις ότι είναι "πιο ασφαλές και αποτελεσματικό";
*του Modern Discontent*
Ακόμη και ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία αυτών των εμβολίων, πολλοί άνθρωποι - συμπεριλαμβανομένου εμένα - παρέμειναν ανεμβολίαστοι και ήταν αρκετά διστακτικοί σχετικά με αυτά τα εμβόλια mRNA που βασίζονται σε ολοκαίνουργιους μηχανισμούς και διαδικασίες.
Για όσους μπορεί να άντεξαν, μπορεί να αναζητούσαν ένα πιο παραδοσιακό εμβόλιο που είτε θα χρησιμοποιεί έναν εξασθενημένο ιό, είτε θα εστιάζει αποκλειστικά στην παρουσίαση του απαραίτητου αντιγόνου. Η Novavax υποσχέθηκε να γεμίσει αυτό το κενό σημείο στην αγορά με το εμβόλιο της με βάση το αντιγόνο.
Γνωρίζω ότι πολλοί από τους αναγνώστες μου έχουν ερωτήσεις σχετικά με το εάν το Novavax θα ήταν καλύτερη εναλλακτική λύση, γι' αυτό αποφάσισα να ρίξω μια σύντομη ματιά και να δω αν μπορεί να είναι μια ασφαλέστερη επιλογή εμβολίου.
Επισκόπηση εμβολίων της Novavax
Το εμβόλιο της Novavax, που ονομάζεται Nuvaxovid ή Covavax (NVX-CoV2373) ακολουθεί έναν πιο παραδοσιακό σχεδιασμό εμβολίου με μερικά κουδούνια και σφυρίχτρες που προστίθενται. Αυτό το εμβόλιο θεωρείται εμβόλιο με βάση πρωτεΐνη/αντιγόνο, καθώς χρησιμοποιεί την πραγματική πρωτεΐνη ακίδας του ιού SARS-COV-2 αντί να χρησιμοποιεί την τεχνολογία mRNA για την παραγωγή της ακίδας.
Ενώ τα εμβόλια mRNA είναι οι “μπλε ποδιές” του κόσμου του εμβολίου - παραγγείλετε το εμβόλιο και συναρμολογήστε το μόνοι σας - το εμβόλιο της Novavax είναι η έκδοση σε πακέτο - παραγγείλτε το, πάρτε το και τελειώσατε. Δεν χρειάζεται συναρμολόγηση.
Αλλά η πρωτεΐνη ακίδας δεν μπορεί να υπάρχει από μόνη της. Χρειάζεται βοήθεια στην παρουσίασή της. Εδώ, η Novavax χρησιμοποιεί μια ενδιαφέρουσα τεχνολογία που ονομάζεται σύμπλεγμα διεγέρσεως του ανοσοποιητικού συστήματος ή ISCOM για συντομία. Τα ISCOM αποτελούνται από μια ένωση που προορίζεται να διεγείρει μια ανοσοαπόκριση (που ονομάζεται ανοσοενισχυτικό), καθώς και από ένα καλό μείγμα χοληστερόλης και φωσφολιπιδίων. Ουσιαστικά μιμείται μια κυτταρική μεμβράνη γεμάτη με το αντιγόνο και χρησιμεύει ως τρόπος παρουσίασης του αντιγόνου στο ανοσοποιητικό σύστημα. Για τη Novavax, το ISCOM τους είναι μια ειδική σύνθεση που ονομάζεται Matrix-M και περιέχει όλους τους παράγοντες που αναφέρονται παραπάνω.
Η συνολική δομή ISCOM υποτίθεται ότι μοιάζει με αυτή μιας μπάλας τένις με καρφιά αντιγόνου:
Μια εικονογραφημένη αναπαράσταση ενός ISCOM, αν και το Nuvaxovid της Novavax μπορεί να περιέχει άλλα φωσφολιπίδια. Η εικόνα ελήφθη από τον Krister Blodörn, PhD.
Αυτή η δομή είναι αρκετά μοναδική, καθώς δεν χρειάζεται να παρουσιάζει μόνο ένα αντιγόνο. Αντίθετα, αυτή η δομή ISCOM μπορεί να εμφανιστεί με πολλά αντιγόνα, συμπεριλαμβανομένων αυτών από άλλους αναπνευστικούς ιούς. Μόλις πριν από λίγες ημέρες η Novavax ανέφερε τα αρχικά αποτελέσματα μιας κλινικής δοκιμής Φάσης Ι/ΙΙ ενός εμβολίου που χρησιμοποιεί αντιγόνα SARS-COV-2 και γρίπης. Αυτό το “κοκτέιλ αντιγόνου” προορίζεται να παρέχει πολλά εμβόλια με μία κίνηση και όχι τα πολλαπλάσια που συνήθως χρειάζονται.
Το ανοσοδιεγερτικό ανοσοενισχυτικό που συνθέτει αυτό το ISCOM είναι μια σαπωνίνη που ονομάζεται Quillaja saponins και προέρχεται από το φυτό Quillaja saponaria Molina που βρίσκεται σε χώρες της Νότιας Αμερικής όπως το Περού και η Χιλή.
Τα άνθη ενός φυτού Quillaja saponaria Molina. Οι περισσότερες σαπωνίνες προέρχονται από το φλοιό του δέντρου, αν και πολλά μέρη του δέντρου εξετάζονται για τη διαφορετική περιεκτικότητά τους σε σαπωνίνες.
Οι σαπωνίνες προέρχονται το όνομά τους από τη λατινική ρίζα sapon που σημαίνει σαπούνι (1). Όταν προστίθενται στο νερό οι σαπωνίνες σχηματίζουν φυσαλίδες. Αυτό προέρχεται από την αμφίφιλη φύση των σαπωνινών που αποτελούνται από πολικές ομάδες που αγαπούν το νερό καθώς και από μη πολικές ομάδες που αγαπούν τα λιπίδια. Αυτό τους επιτρέπει να χρησιμεύουν ως καλοί γαλακτωματοποιητές αλληλεπιδρώντας τόσο με δομές με βάση το νερό, όσο και με λιπίδια, επιτρέποντας το σχηματισμό της δομής ISCOM ενώ βοηθά στη συνολική διαλυτότητα της δομής. Εξαιτίας αυτού, οι Q. σαπωνίνες έχουν χρησιμοποιηθεί εκτενώς σε πολλά τρόφιμα και καλλυντικά (από Fleck et. al. (2)):
Οι σαπωνίνες από την Q. saponaria έχουν ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών. Ιστορικά, οι σαπωνίνες του φλοιού Quillaja έχουν χρησιμοποιηθεί ως απορρυπαντικό. Σήμερα έχουν εγκριθεί για χρήση ως πρόσθετα τροφίμων σε 187 χώρες που έχουν υπογράψει τον Codex Alimentarius, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Ηνωμένου Βασιλείου, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Κίνας και της Ιαπωνίας [6], η τελευταία από τις οποίες επιτρέπει επίσης τη χρήση του στα καλλυντικά [7]. Η βάση δεδομένων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Συστατικών Καλλυντικών (CosIng) έχει καταχωρίσει ορισμένα προϊόντα Quillaja ως καλλυντικά συστατικά, όπως ο φλοιός, το εκχύλισμα φλοιού, το εκχύλισμα ρίζας και το εκχύλισμα ξύλου. Ανάλογα με το υλικό που χρησιμοποιείται, αποδίδονται διαφορετικές λειτουργίες, όπως κατά της πιτυρίδας, καθαρισμού, γαλακτωματοποίησης, αφρισμού, κάλυψης, ενυδάτωσης, περιποίησης δέρματος και επιφανειοδραστικής ουσίας [8].
Στις μέρες μας, υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για τη χρήση σαπωνινών ως φυσικών γαλακτωματοποιητών, μόνες ή αναμεμειγμένες με άλλα συστατικά. Πολυάριθμες μελέτες έχουν αναφέρει ότι οι σαπωνίνες Quillaja είναι καλοί γαλακτωματοποιητές για γαλακτώματα O/W [9] και νανογαλακτώματα [10]. Πρόσφατα, ένα συστατικό τροφίμων που περιέχει σαπωνίνες φλοιού Quillaja (Q-Naturale®) εγκρίθηκε από τον FDA ως αποτελεσματικός γαλακτωματοποιητής για ποτά.
Λήψη από Fleck et. al. Η ραχοκοκαλιά των Q. σαπωνινών που αποτελούνται από μια δομή τριτερπενίου. Οι πλευρικές αλυσίδες (που υποδηλώνονται με τους διαφορετικούς δείκτες "R") διαφοροποιούν τις δομές και παρέχουν μοναδικές χημικές και μοριακές ιδιότητες.
Αυτές οι Q. σαπωνίνες, ως ανοσοενισχυτικά, προορίζονται να διεγείρουν την έμφυτη και προσαρμοστική ανοσοαπόκριση και βοηθούν στη στρατολόγηση πολλών από τα ανοσοκύτταρα που είναι απαραίτητα για τη στόχευση των αντιγόνων (3). Έτσι, όχι μόνο το εμβόλιο COVID της Novavax παρουσιάζει το αντιγόνο, αλλά διεγείρει επίσης το ανοσοποιητικό σύστημα και παρέχει μια πιο ισχυρή ανοσολογική απόκριση.
Αυτό μας αφήνει την πρωτεΐνη ακίδας. Η πρωτεΐνη ακίδας που χρησιμοποιείται στο εμβόλιο της Novavax είναι η πλήρους μήκους γλυκοπρωτεΐνη ακίδας του… στελέχους της Wuhan (από τους Dunkle et. al.):
Το NVX-CoV2373 (Novavax), ένα εμβόλιο SARS-CoV-2 που αποτελείται από πλήρους μήκους, σταθεροποιημένα, ανασυνδυασμένα τριμερή πρωτεΐνης ακίδας που παράγονται από την αλληλουχία Wuhan-Hu-1, συναρμολογείται σε νανοσωματίδια συνδιαμορφωμένα με ένα ανοσοενισχυτικό με βάση τη σαπωνίνη (Matrix-M).
Επομένως, αυτό το εμβόλιο είναι πιθανό να υποφέρει από τα ίδια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα εμβόλια αδενοϊού και mRNA, καθώς παρουσιάζουν ένα παλιό αντιγόνο που δεν κυκλοφορεί πλέον στον πληθυσμό (4). Λάβετε υπόψη ότι δεν έχουμε δεδομένα για το Nuvaxovid έναντι της Omicron εκτός από στοιχεία σχετικά με την αποτελεσματικότητα μίας ενισχυτικής δόσης.
Αυτό μας φέρνει σε ένα άλλο θέμα του Nuvaxovid. Έχει προγραμματιστεί να είναι ένα σχήμα δύο δόσεων που διαχωρίζεται κατά 21 ημέρες αντί για 28. Γιατί αυτό το εμβόλιο είναι ένα σχήμα δύο δόσεων ακριβώς όπως τα mRNA, δεν είμαι σίγουρος. Δεν είμαι σίγουρος γιατί τα mRNA αποφασίστηκε να είναι 2 δόσεων, αλλά απλά να έχετε κατά νου ότι αν αυτό είναι ένα εμβόλιο που αξίζει να σκεφτείτε πιθανότατα θα είναι ένα σχήμα 2 δόσεων (3 δόσεις για να αντιμετωπίζει φαινομενικά την Omicron…).
Τέλος, κάθε δόση Nuvaxovid είναι 0,5 mL που περιέχει 5 mg ανασυνδυασμένης ακίδας και 50 mg Matrix-MTM που χορηγούνται ενδομυϊκά.
Κλινικές δοκιμές ή η μέρα της μαρμότας;
Λοιπόν, μισώ να ανακοινώνω κακά νέα για πολλούς από εσάς. Αυτή η ανάρτηση έχει σκοπό να εξετάσει εάν το εμβόλιο του Novavax είναι ασφαλέστερο και αποτελεσματικό σε σχέση με τα εμβόλια mRNA. Δυστυχώς, οι κλινικές δοκιμές εδώ υποφέρουν από όλα τα ίδια προβλήματα με τις κλινικές δοκιμές για τα εμβόλια mRNA και αδενοϊού.
Αυτό περιλαμβάνει χαμηλό αριθμό συμμετεχόντων (που μπορεί να συγκαλύψει τις ανεπιθύμητες αντιδράσεις που απαιτούν μεγαλύτερα μεγέθη δειγμάτων), καθώς και το μέτρο της “σχετικής αποτελεσματικότητας του εμβολίου”, όπως μετράται με rt-PCR ή νοσηλείες και θάνατο. Λαμβάνοντας υπόψη ότι, σχεδόν σε όλες τις κλινικές δοκιμές, το ποσοστό των θετικών τεστ COVID είναι χαμηλό τόσο στην ομάδα θεραπείας όσο και στην ομάδα εικονικού φαρμάκου, ο συνολικός απόλυτος κίνδυνος (5) θα εξακολουθεί να θεωρείται χαμηλός.
Ένα πλεονέκτημα αυτών των κλινικών δοκιμών του Nuvaxovid είναι ότι πραγματοποιήθηκαν στις αρχές του 2021 και, επομένως, διεξήχθησαν τη στιγμή που η Alpha ήταν η πιο κυρίαρχη παραλλαγή (η πιο πρόσφατη κλινική δοκιμή περιελάμβανε επίσης κάποιες άλλες παραλλαγές, όπως η Beta και η Gamma) και παρέχει τουλάχιστον κάποια εκτίμηση έναντι των παραλλαγών. Αλλά και πάλι, η Omicron απέχει πολύ από τις προηγούμενες παραλλαγές που ήταν πολύ πιο σχετικές και επομένως αυτά τα στοιχεία μπορεί να μην είναι συγκρίσιμα με την τρέχουσα παραλλαγή.
Για όσους θα ήθελαν να εξετάσουν αυτές τις δοκιμές με περισσότερες λεπτομέρειες, εδώ είναι οι ακόλουθες μελέτες:
Δοκιμή Φάσης 1–2 ενός εμβολίου νανοσωματιδίων ανασυνδυασμένης πρωτεΐνης Spike SARS-CoV-2 (Keech et. al.)
Τα αποτελέσματα αυτής της δοκιμής μπορεί να θεωρηθούν ελάχιστα, ειδικά υπό το φως των άλλων κλινικών δοκιμών. Ο σκοπός αυτών των δοκιμών είναι να διαπιστωθεί εάν μπορεί να προκύψει οξεία τοξικότητα και αντιδραστικότητα από αυτά τα εμβόλια. Το Matrix-M έχει χρησιμοποιηθεί εδώ και αρκετό καιρό και ο μόνος πιθανός παράγοντας, η σαπωνίνη, χρησιμοποιείται εκτενώς σε πολλά προϊόντα. Υπάρχει θέμα της πρωτεΐνης ακίδας, αλλά λαμβάνοντας υπόψη ότι αυτές οι πρωτεΐνες ακίδας υποτίθεται ότι είναι παρόμοιες με αυτές στα εμβόλια mRNA, δεν είναι πιθανό να παρατηρήσουμε τίποτα από μια τόσο μικρή δοκιμή. Το μόνο δυνατό αποτέλεσμα αυτών των μελετών είναι η μέτρηση μιας δόσης που παρέχει το καλύτερο επίπεδο ανοσογονικότητας.
Για παράδειγμα, εδώ είναι ο σχεδιασμός της μελέτης:
Σχεδιασμός μελέτης για την κλινική δοκιμή Φάσης Ι/Φάσης ΙΙ για το Nuvaxovid. Σημειώστε τον χαμηλό αριθμό συμμετεχόντων, αν και αυτό είναι χαρακτηριστικό των δοκιμών Φάσης Ι/ΙΙ, καθώς προορίζονται να αναζητήσουν οξείες τοξικότητες και αντιδραστικότητα.
Σε αυτές τις μελέτες αξιολογήθηκαν τόσο 5 μg όσο και 25 μg ανασυνδυασμένης ακίδας. Φυσικά, γνωρίζουμε ότι η δόση με την οποία πήγε τελικά το Novavax είναι η δόση των 5 μg. Αυτό πιθανότατα οφείλεται στην παρόμοια ανοσολογική απόκριση και στις δύο δόσεις που υποβοηθούνται κυρίως από το ανοσοενισχυτικό.
Μετρήσεις των αντισωμάτων IgG κατά της ακίδας από τις διάφορες κοόρτες της μελέτης. Ο αριθμός της ανασυνδυασμένης πρωτεΐνης ακίδας που χρησιμοποιήθηκε δεν ήταν σημαντικά διαφορετικός, πιθανότατα λόγω της χρήσης του ανοσοενισχυτικού Matrix-M (σύγκριση με τις τιμές της στήλης 2).
Όσον αφορά την ασφάλεια, τα μέτρα ήταν αρκετά εκτεταμένα και μετρήθηκαν πτυχές όπως πονοκέφαλος, μυαλγίες, πυρετός και ναυτία, αλλά όχι μυοκαρδίτιδα ή περικαρδίτιδα, καθώς και νευρολογικές βλάβες (μυοκαρδίτιδα και περικαρδίτιδα αναφέρονται στο συμπληρωματικό υλικό, αλλά δεν εμφανίζονται να έχουν αξιολογηθεί σε αυτήν την κλινική δοκιμή). Τα πιο σοβαρά συστηματικά συμβάντα ήταν πόνος στις αρθρώσεις και κόπωση και παρατηρήθηκαν τόσο σε ομάδες θεραπείας όσο και σε ομάδες εικονικού φαρμάκου.
Οι ερευνητές αναφέρουν στη συζήτηση:
Οι αναλύσεις πρωτογενούς ασφάλειας και ανοσογονικότητας δείχνουν ότι σε υγιείς ενήλικες συμμετέχοντες ηλικίας 18 έως 59 ετών, σχήματα δύο δόσεων 5 μg και 25 μg rSARS-CoV-2 συν το ανοσοενισχυτικό Matrix-M1 είχαν αποδεκτά ευρήματα ασφάλειας και προκάλεσαν υψηλές ανοσολογικές αποκρίσεις , με επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων που συσχετίζονται στενά με IgG κατά της ακίδας. Επιπλέον, οι αποκρίσεις εξουδετερωτικών αντισωμάτων μετά τον δεύτερο εμβολιασμό με rSARS-CoV-2 συν Matrix-M1 ξεπέρασαν τις τιμές που παρατηρήθηκαν σε συμπτωματικούς ασθενείς Covid-19 και ήταν του μεγέθους που παρατηρήθηκαν στον ορό ανάρρωσης από νοσηλευόμενους ασθενείς με Covid-19. Το όφελος του ανοσοενισχυτικού Matrix-M1 ήταν σαφές ως προς το μέγεθος της απόκρισης των αντισωμάτων και των Τ-κυττάρων, την επαγωγή λειτουργικών αντισωμάτων και την εξοικονόμηση δόσης αντιγόνου. Η αξία της δεύτερης δόσης την ημέρα 21 για το σχήμα δύο δόσεων rSARS-CoV-2 plus Matrix-M1 αποδεικνύεται ξεκάθαρα και δικαιολογεί τη χρήση αυτού του προγράμματος εμβολιασμού.
Ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του εμβολίου NVX-CoV2373 Covid-19 (Heath et. al.)
&
Αποτελεσματικότητα και ασφάλεια του NVX-CoV2373 σε ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Μεξικό (Dunkle et. al.)
Θυμηθείτε ότι αυτά τα αποτελέσματα πάσχουν από όλα τα προβλήματα από τα οποία υποφέρουν προηγούμενες κλινικές δοκιμές με αυτά τα εμβόλια για την COVID. Λάβετε αυτό υπόψη κατά την εξέταση των αποδεικτικών στοιχείων.
Και οι δύο αυτές κλινικές δοκιμές είναι δοκιμές Φάσης ΙΙΙ. Η πρώτη διεξήχθη στο ΗΒ, ενώ η δεύτερη σε τοποθεσίες τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο Μεξικό.
Και στις δύο περιπτώσεις χρησιμοποιήθηκε η δόση ανασυνδυασμένης ακίδας των 5 μg μαζί με 50 μg Matrix M. Τα κύρια τελικά σημεία περιελάμβαναν θετικές δοκιμές rt-PCR 7 ημέρες μετά τη 2η δόση, καθώς και νοσηλείες και θανάτους.
Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της ήπιας COVID ήταν 89,7% στη μελέτη του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ η μελέτη ΗΠΑ/Μεξικού είχε αποτελεσματικότητα εμβολίου 90,4% με βάση τα ποσοστά θετικότητας rt-PCR. Αυτή η τιμή, υπό το φως των αποτελεσμάτων των προηγούμενων εμβολίων, μπορεί να μην σημαίνει πολλά. Αυτό που είναι σημαντικό θα ήταν αν αυτά τα εμβόλια προκάλεσαν την κατάλληλη ανοσολογική απόκριση στη μύτη και στον φάρυγγα. Δυστυχώς, αυτές οι μελέτες δεν έχουν τη δυνατότητα να μετρήσουν τέτοιες ανοσοαποκρίσεις.
Στη δοκιμή του Ηνωμένου Βασιλείου βρέθηκαν 5 περιπτώσεις σοβαρής COVID, όλες εντός της ομάδας εικονικού φαρμάκου - αν και δεν σημειώθηκαν θάνατοι. Για τη δοκιμή ΗΠΑ/Μεξικού, 14 συμμετέχοντες με εικονικό φάρμακο υπέφεραν από μέτριας-βαρείας μορφής COVID (10 μέτρια, 4 σοβαρή). Αυτό θεωρήθηκε ότι είναι 100% αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της σοβαρής COVID και στις δύο δοκιμές. Και πάλι, το αν αυτά τα αποτελέσματα ισοδυναμούν με τίποτα είναι διαφορετικό θέμα. Προσωπικά, νομίζω ότι μπορούμε να δούμε τα προβλήματα με τέτοιες μετρήσεις.
Αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι ότι καταγράφηκε ένα περιστατικό μυοκαρδίτιδας στη δοκιμή του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι ερευνητές προτείνουν ότι αυτό θα μπορούσε να προήλθε από ιογενή λοίμωξη. Είτε αυτό είναι αλήθεια είτε όχι, είναι ενδιαφέρον ότι αυτό δεν επαληθεύτηκε από τους ερευνητές:
Ένα σχετικό σοβαρό ανεπιθύμητο συμβάν (μυοκαρδίτιδα) αναφέρθηκε σε έναν λήπτη εμβολίου, το οποίο συνέβη 3 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση και θεωρήθηκε ότι ήταν μια κατάσταση που προκαλείται από το ανοσοποιητικό. Μια ανεξάρτητη επιτροπή παρακολούθησης ασφάλειας θεώρησε ότι το συμβάν είναι πιο πιθανό να είναι ιογενής μυοκαρδίτιδα. Ο συμμετέχων είχε πλήρη ανάρρωση μετά από 2 ημέρες νοσηλείας. Δεν αναφέρθηκαν επεισόδια αναφυλαξίας ή ενισχυμένης Covid-19 που σχετίζεται με το εμβόλιο.
Υπήρξαν επίσης αναφορές μυοκαρδίτιδας στη δοκιμή ΗΠΑ/Μεξικού, αν και εμφανίστηκε τόσο στην ομάδα του εμβολίου όσο και στην ομάδα εικονικού φαρμάκου (η διατύπωση των ερευνητών ότι “δεν υπάρχει ανισορροπία στη μυοκαρδίτιδα και την περικαρδίτιδα” προκαλεί σύγχυση, αλλά τα ποσοστά φάνηκαν να είναι τα ίδια).
Μόνο από αυτά τα δεδομένα είναι δύσκολο να εκτιμηθεί η ασφάλεια του εμβολίου του Novavax σε σύγκριση με αυτά των εμβολίων mRNA.
Η συζήτηση από τη δοκιμή του Ηνωμένου Βασιλείου δείχνει τα εξής:
Ένα σχήμα δύο δόσεων του εμβολίου NVX-CoV2373 που χορηγήθηκε με διαφορά 21 ημερών βρέθηκε ότι είναι ασφαλές και 89,7% αποτελεσματικό έναντι της συμπτωματικής Covid-19 που προκαλείται από παραλλαγές B.1.1.7 και μη B.1.1.7. Ο χρόνος των συσσωρευμένων περιπτώσεων σε αυτή τη δοκιμή επέτρεψε μια εκ των υστέρων αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου έναντι στελεχών που περιελάμβαναν την παραλλαγή B.1.1.7, η οποία κυκλοφορεί τώρα ευρέως εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου και ήταν το πιο διαδεδομένο στέλεχος που αναφέρθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες στο την ώρα αυτής της αναφοράς (15) (Πίνακας S5). Αυτή η παραλλαγή είναι γνωστό ότι είναι πιο μεταδοτική και ότι σχετίζεται με υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από τα προηγούμενα στελέχη. Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ήταν μεγαλύτερη από αυτή που σχετίζεται με το εμβόλιο ChAdOx1 nCoV-19 (AstraZeneca) (70,4%) σε μια μικρότερη φάσης 2– 3 δοκιμή (16).
Και αυτό είναι από τη δοκιμή ΗΠΑ/Μεξικού:
Σε αυτήν την τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη δοκιμή που αξιολογεί την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια ενός ανοσοενισχυμένου εμβολίου SARS-CoV-2 ανασυνδυασμένης πρωτεΐνης ακίδας σε περίπου 30.000 συμμετέχοντες, συνεχίζουμε να αξιολογούμε, με τυφλό τρόπο, τη διάρκεια της προστασίας μετά από τυφλή διασταύρωση, καθώς και το γενικό προφίλ ασφάλειας στους συμμετέχοντες στη δοκιμή. Η δοκιμή περιλαμβάνει δημογραφικά διαφορετικό πληθυσμό στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Μεξικό και παρέχει ισχυρές ενδείξεις για την υψηλή βραχυπρόθεσμη αποτελεσματικότητα του εμβολίου του NVX-CoV2373 για την πρόληψη της Covid-19 (>90%) και για την πρόληψη της μέτριας έως σοβαρής μορφής ασθένειας (100%).
Διαφορετικό εμβόλιο, Ίδια Θέματα
Επιφανειακά, το εμβόλιο Nuvaxovid της Novavax μπορεί να φαίνεται πολλά υποσχόμενο με βάση τα δεδομένα κλινικών δοκιμών Φάσης ΙΙΙ. Αν δεν υπήρχαν τα στοιχεία προηγούμενων εμβολίων, αυτά τα αποτελέσματα μπορεί να φαινόταν πολύ πειστικά.
Αλλά δεν βρισκόμαστε στα αρχικά στάδια της κυκλοφορίας των εμβολίων. Συμπληρώνουμε σχεδόν ένα χρόνο και θα έπρεπε να είμαστε ένα χρόνο σοφότεροι, που σημαίνει ότι θα έπρεπε να έχουμε αποδεσμευτεί από τα πολλά ζητήματα που παρατηρούμε τώρα από αυτές τις προηγούμενες κλινικές δοκιμές.
Δεν έχουν τη δυνατότητα να μετρούν τις ανεπιθύμητες ενέργειες σε ένα τόσο μικρό μέγεθος δείγματος και επομένως δεν μπορούμε να δούμε αυτά τα αποτελέσματα του Nuvaxovid ως επικύρωση για την ασφάλεια αυτών των εμβολίων. Όσον αφορά την αποτελεσματικότητα, δεν μπορούμε να πούμε ακριβώς λόγω των ίδιων προβλημάτων με αυτά των εμβολίων mRNA και αδενοϊού. Είναι πολύ απίθανο το Nuvaxovid να είναι εξουδετερωτικό εμβόλιο, καθώς είναι πιο ευθυγραμμισμένο με την παρουσίαση αντιγόνου που παρατηρείται στα τυπικά εμβόλια κατά της γρίπης, τα οποία έχουν ήδη αρκετά χαμηλό ποσοστό αποτελεσματικότητας.
Δυστυχώς, για το Nuvaxovid μπορεί να μην συνειδητοποιήσουμε εάν υπάρχουν ανησυχίες για την ασφάλεια μέχρι να παρασχεθεί το εμβόλιο σε εκατομμύρια ανθρώπους και σε εκείνο το σημείο μπορεί να αντιμετωπίσουμε τα ίδια προβλήματα με τα άλλα εμβόλια.
Μια πολλά υποσχόμενη πτυχή για το Nuvaxovid μπορεί να είναι η επικουρική φύση των σαπωνινών. Σε σύγκριση με τις κλινικές δοκιμές Φάσης Ι/ΙΙ της Pfizer (6), το Nuvaxovid φαίνεται να προκαλεί ισχυρότερη απόκριση IgG κατά της ακίδας, αν και η δοκιμή της Pfizer εξέτασε συγκεκριμένα αντισώματα που δεσμεύουν το RBD, ενώ η δοκιμή του Novavax εξέτασε συνολικά την IgG κατά της ακίδας. Αυτό μπορεί να είναι ένα πλεονέκτημα για το Nuvaxovid, αλλά και πάλι δεν θα γνωρίζουμε τις επιπτώσεις στον πραγματικό κόσμο μέχρι να παρασχεθεί σε εκατομμύρια ανθρώπους και θα υποστήριζα ότι πολλοί άνθρωποι μπορεί να μην θέλουν να θεωρηθούν ως πιθανά ινδικά χοιρίδια σε άλλες δοκιμές εμβολίων (7).
Και υπάρχει άλλη μια διάκριση που πρέπει να κάνουμε με το Nuvaxovid. Επειδή αυτά τα εμβόλια βασίζονται σε αντιγόνα, μπορεί να μας βοηθήσουν να απαντήσουμε σε μια ερώτηση - είναι η διαδικασία παραγωγής ακίδων, που απαιτεί τον κυτταρικό μηχανισμό ενός ατόμου και πιθανό στρες ER και την παραγωγή προφλεγμονωδών δεικτών που μπορεί να προκαλεί τις πολλές ανεπιθύμητες αντιδράσεις που βλέπουμε ή είναι μόνο η πρωτεΐνη ακίδας; Εάν δούμε πολλά από τα ίδια ζητήματα με το Nuvaxovid, ίσως μπορούμε να συμπεράνουμε ότι είναι η πρωτεΐνη ακίδας που χρησιμεύει ως ο κύριος ένοχος - ένα εύρημα που μπορεί να απαιτεί μεγάλη ανάπτυξη του Nuvaxovid και αν αυτό είναι κάτι που αξίζει να διακινδυνεύσουμε ήταν μια τεράστια ανησυχία για πολλούς από εμάς.
Αυτά τα εμβόλια μας έχουν φέρει σε μια επισφαλή κατάσταση, όπου η θεραπεία μπορεί να είναι η ασθένεια. Αλλά είναι επίσης σε ένα σημείο όπου πολλά από τα ιατρικά ιδρύματα στα οποία βασιστήκαμε για δεκαετίες έχουν πάρει θέση ύβρεως, βασιζόμενα περισσότερο στις θέσεις εξουσίας τους παρά στα στοιχεία που αναζητούνται μέσω της επιστημονικής έρευνας. Ενέργησαν από τη θέση της άγνοιας - μη γνωρίζοντας τις πραγματικές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις αυτών των εμβολίων - ενώ προέρχονται επίσης από ένα μέρος αλαζονείας - υποστηρίζοντας την ασφάλεια αυτών των εμβολίων για τα οποία δεν έχουμε μακροπρόθεσμα δεδομένα ασφάλειας.
Συνολικά, είναι δύσκολο να προσδιοριστεί εάν το Nuvaxovid της Novavax έχει καλύτερη ασφάλεια από τα εμβόλια που έχουμε στην αγορά και για όσους αναζητούν εναλλακτική λύση αυτό μπορεί να είναι λίγο αποκαρδιωτικό (σημείωση - δεν είμαι γιατρός και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως ιατρική συμβουλή!).
Είναι επίσης πολύ περίεργο το γεγονός ότι ο FDA “βαδίζει αργά” προς την έγκριση EUA για το Nuvaxovid. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει εκτιμώμενη ημερομηνία EUA, που οδηγεί σε ερωτήματα σχετικά με το γιατί η διαδικασία αναθεώρησης διαρκεί τόσο πολύ για το συγκεκριμένο εμβόλιο. Οι επενδυτές αναρωτιούνται επίσης, και μέχρι στιγμής αυτό οδηγεί στη συνεχή πτώση της αξίας της μετοχής της Novavax.
Ίσως υπάρχει κάτι που συμβαίνει στα παρασκήνια. Ίσως υπάρχει κεκτημένο ενδιαφέρον μόνο για τα εμβόλια mRNA. Είτε έτσι είτε αλλιώς, θα χρειαζόμαστε ακόμα περισσότερα στοιχεία, περισσότερα δεδομένα και λιγότερη αλαζονεία από αυτούς που έχουν την εξουσία.
1 Οι σαπωνίνες Quillaja θεωρούνται τεχνικά απορρυπαντικά και όχι σαπούνια, αν και μοιάζουν πολύ στη φύση τους. Η συνήθης διαφορά προέρχεται από τις ομάδες πολικής κεφαλής, καθώς τα σαπούνια τείνουν να αποτελούνται από ανθρακικά άλατα και ένα μαλακό κατιόν όπως το νάτριο, ενώ τα απορρυπαντικά μπορούν συνήθως να χρησιμοποιούν μια ομάδα θειικής κεφαλής και σκληρότερα κατιόντα όπως ιόντα ασβεστίου ή μαγνησίου. Η δομή της σαπωνίνης Quillaja είναι μοναδική και στην πραγματικότητα θεωρείται απορρυπαντικό, πράγμα που σημαίνει ότι η ονομασία μπορεί να είναι λίγο πιο διφορούμενη παρά διακριτή.
2 Fleck, J. D., Betti, A. H., da Silva, F. P., Troian, E. A., Olivaro, C., Ferreira, F., & Verza, S. G. (2019). Σαπωνίνες από Quillaja saponaria και Quillaja brasiliensis: Ιδιαίτερα Χημικά Χαρακτηριστικά και Βιολογικές Δραστηριότητες. Molecules (Basel, Switzerland), 24(1), 171. https://doi.org/10.3390/molecules24010171
3 Reimer, J. M., Karlsson, K. H., Lövgren-Bengtsson, K., Magnusson, S. E., Fuentes, A., & Stertman, L. (2012). Το ανοσοενισχυτικό Matrix-M™ προκαλεί τοπική στρατολόγηση, ενεργοποίηση και ωρίμανση των κεντρικών ανοσοκυττάρων απουσία αντιγόνου. PloS one, 7(7), e41451. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0041451
4 Σε αντίθεση με τα εμβόλια mRNA, η διόρθωση για ένα νέο αντιγόνο δεν είναι τόσο εύκολη για τη Novavax. Τα εμβόλια mRNA χρειάζεται μόνο να χρησιμοποιούν θεωρητικά την αλληλουχία που κωδικοποιεί μια διαφορετική παραλλαγή, όπως η πρωτεΐνη ακίδας για την Omicron. Ωστόσο, το Novavax ως εμβόλιο πρωτεΐνης/αντιγόνου θα χρειαστεί την παραγωγή και μαζική παραγωγή αυτού του νέου αντιγόνου. Αυτό θα απαιτούσε είτε παραγωγή ιών, είτε ανασυνδυασμό με μαγιά ή βακτήρια για την παραγωγή της ακίδας. Και στα δύο σενάρια, η ακίδα θα πρέπει να απομονωθεί και να καθαριστεί από την πηγή παραγωγής. Συνολικά, η διαδικασία είναι πολύ πιο δύσκολη και χρονοβόρα και πιθανότατα εξηγεί γιατί αυτό το εμβόλιο έρχεται πολύ αργότερα από τα εμβόλια που βασίζονται σε mRNA.
5 Για να διευκρινιστεί ο σχετικός κίνδυνος έναντι του απόλυτου κινδύνου, μπορεί να έχετε ακούσει την αναλογία της ζώνης ασφαλείας που χρησιμοποιείται. Η αναλογία της ζώνης ασφαλείας εξετάζει τη σοβαρότητα μιας ασθένειας ή θανάτου για κάποιον που φορά τη ζώνη ασφαλείας σε τροχαίο ατύχημα έναντι κάποιου που δεν φόρεσε ζώνη σε τροχαίο ατύχημα. Μπορεί να βρούμε στοιχεία ότι οι ζώνες ασφαλείας τείνουν να μειώνουν τη σοβαρότητα του τραυματισμού και του θανάτου, αλλά υπάρχει ένα πράγμα που παραλείπεται - πόσο πιθανό είναι γενικά οι άνθρωποι να πέσουν σε ατυχήματα; Τα περιστατικά τροχαίων ατυχημάτων είναι απόλυτες μειώσεις κινδύνου. Λαμβάνουν υπόψη όχι μόνο πότε συμβαίνει το σενάριο ή το περιστατικό, αλλά πόσο συχνά συμβαίνουν. Με αυτά τα εμβόλια για την COVID, η σχετική μείωση κινδύνου υποστηρίζει ότι στο περιστατικό που κάποιος έρχεται σε επαφή με κάποιον άλλο με COVID είναι λιγότερο πιθανό να μολυνθεί ή να εμφανίσει συμπτώματα. Ωστόσο, ο απόλυτος κίνδυνος θα εξέταζε πόσο πιθανό είναι κάποιος να έρθει σε επαφή με κάποιον που έχει μολυνθεί, ο οποίος ήταν σχετικά χαμηλός πριν από την Omicron. Ο απόλυτος κίνδυνος υπερισχύει του σχετικού κινδύνου, καθώς μετρά την πιθανότητα να συμβεί το περιστατικό εξαρχής.
6 Mulligan, M.J., Lyke, Κ.Ε., Kitchin, Ν. et al. Μελέτη Φάσης Ι/ΙΙ του εμβολίου RNA COVID-19 BNT162b1 σε ενήλικες. Nature 586, 589–593 (2020). https://doi.org/10.1038/s41586-020-2639-4
7 Αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι ότι αρκετοί συμμετέχοντες αποτυφλώθηκαν κατά τη διάρκεια της δοκιμής εμβολίου ΗΠΑ/Μεξικού, επειδή τα εμβόλια mRNA άρχιζαν να διανέμονται, πράγμα που σημαίνει ότι τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης μπορεί να επηρεάστηκαν ελαφρώς από αυτές τις συνθήκες. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι συμμετέχοντες χρησιμοποίησαν τοπικές αντιδράσεις (στο σημείο της ένεσης) ως μέτρο για το εάν τους χορηγήθηκε εικονικό φάρμακο ή το εμβόλιο και με βάση τη δική τους γνώμη αποφάσισαν να ξετυφλώσουν τον εαυτό τους.