Πραγματικά δεν καταλαβαίνουμε σχεδόν τίποτα για το πώς συμπεριφέρονται συνήθως οι ιοί εκτός από τον SARS-COV-2
Πολλά στοιχεία δείχνουν ότι ανησυχούμε για τα ποσοστά επαναμόλυνσης και θνησιμότητας που δεν είναι τόσο αξιοσημείωτα στο πλαίσιο άλλων ιικών παθογόνων
*του eugyppius*
Οι αναφορές για επαναμόλυνση με SARS-COV-2 είναι παντού. Οι εμβολιασθέντες φαίνεται να υπόκεινται ιδιαιτέρως σε επαναμόλυνση. Πολλοί από αυτούς είχαν ήδη την τρίτη ή και την τέταρτη εμπειρία τους με τον ιό. Αυτή είναι μια από τις πιο κοινές αντιρρήσεις στην ανάρτησή μου σχετικά με το γιατί δεν πρέπει να ανησυχείτε πολύ.
Σίγουρα κάτι κακό συμβαίνει εδώ, σωστά;
Ο κορωνοϊός, είναι αλήθεια, κυκλοφορεί κατά προτίμηση μεταξύ των εμβολιασμένων. Αυτό οφείλεται πιθανώς στο ότι τα εμβόλια στερεώνουν την ανοσολογική απόκριση στην άγριου τύπου πρωτεΐνη ακίδας, δίνοντας σε νέες παραλλαγές με ελαφρώς διαφορετική ακίδα τα κλειδιά για το βασίλειο. Πιθανώς είναι επίσης επειδή τα εμβόλια μειώνουν τις γενικευμένες, έμφυτες ανοσολογικές αντιδράσεις στους εμβολιασμένους, με αποτέλεσμα το ανοσοποιητικό τους σύστημα να “λειτουργεί περισσότερο σαν εκείνα των νυχτερίδων που φέρουν αυτούς τους ιούς μαζί τους”, σύμφωνα με τα λόγια του φίλου του ιστολογίου Rintrah Radagast. Ωστόσο, το υπο-βέλτιστο δεν σημαίνει καταστροφικό. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να μπορώ να βρω ότι οι άνθρωποι υποφέρουν σημαντικά υψηλότερα ποσοστά αναπνευστικών ασθενειών τώρα από ό,τι στο παρελθόν. Μοιάζει πολύ σαν να σταθήκαμε τυχεροί: η Omicron εμφανίστηκε ακριβώς στην ώρα της για να μας γλιτώσει από τις χειρότερες συνέπειες της απερισκεψίας μας.
Οι αναφορές για συνεχείς επαναμολύνσεις μπορεί να ακούγονται άσχημες, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν το έχουμε δοκιμάσει ποτέ ευρέως για κανέναν άλλο ιό στην ιστορία. Οι γνώσεις μας για τον SARS-COV-2, η αντίδρασή του στα εμβόλια και οι συσχετίσεις του με τη θνησιμότητα από όλες τις αιτίες, είναι εντελώς μοναδικές και δεν έχουμε βάση για σύγκριση. Υποφέρουμε με την ψευδαίσθηση ότι καταλαβαίνουμε τι συμβαίνει, όταν αυτά που γνωρίζουμε για τη συμπεριφορά άλλων ιών σε ολόκληρο τον πληθυσμό είναι στην πραγματικότητα αρκετά περιορισμένα.
Παρ' όλα αυτά που έχουν γραφτεί για την εκπληκτική μεταδοτικότητα του κορωνοϊού, ήταν ένας αρκετά σπάνιος ιός πριν. Με την εμφάνιση της Omicron, έχει γίνει πιο διάχυτος, αλλά δεν κάνει κάτι που δεν κάνουν άλλοι ιοί:
Σε αυτό το γράφημα των επιχρισμάτων του Γερμανικού Εθνικού Κέντρου Αναφοράς, με βάση αριθμούς εβδομάδων, βλέπουμε ότι ο SARS-COV-2 έμοιαζε πολύ με τον πέμπτο κορωνοϊό (hCoV) που μολύνει τον άνθρωπο μέσα στο 2021. Έκλεψε την παράσταση μετά την Omicron τον Ιανουάριο, αλλά δεν τα κατάφερε ποτέ να γίνει κάτι περισσότερο από πλήθος λοιμώξεων σε όλη τη Γερμανία και μέχρι τα μέσα Απριλίου (εβδομάδα 16) είχε παραχωρήσει έδαφος ακόμη και στη γρίπη που έλειπε εδώ και καιρό. Δεν υπάρχει τίποτα εδώ που να μοιάζει πολύ με μια πληθυσμιακή κατάρρευση της ανοσίας των εμβολιασμένων Γερμανών.
Επιπλέον, αυτό το γράφημα είναι μια έρευνα ατόμων που ήταν αρκετά άρρωστα για να επισκεφτούν τους γιατρούς τους, αλλά η ευρεία διαθεσιμότητα γρήγορων τεστ αντιγόνου και προγραμμάτων μαζικών δοκιμών σημαίνει ότι ακούμε για περιπτώσεις επαναμόλυνσης SARS-COV-2 που δεν θα παρατηρούσαμε ποτέ αν ήταν κάποιος άλλος ιός. Αυτές οι σπάνιες μελέτες που κάνουν τον κόπο να δοκιμάσουν τυχαίους ανθρώπους, ανεξάρτητα από τα συμπτώματα, διαπιστώνουν ότι οι ρινοϊοί και οι κορωνοϊοί της ποικιλίας κήπου κυκλοφορούν με αρκετά υψηλή συχνότητα ακόμη και το καλοκαίρι.
Αυτή η μελέτη του 2005 από την Ολλανδία βρίσκει ιικά παθογόνα στο 30% των ασυμπτωματικών της ομάδας ελέγχου. Ειδικά τα παιδιά έχουν πολύ υψηλά ποσοστά μόλυνσης από ρινοϊό και κορωνοϊό όποτε υποβάλλονται σε εξέταση. Το 20% των ασυμπτωματικών βρεφών σε αυτή τη μελέτη του 2003 βρέθηκαν θετικά στον ρινοϊό. Αυτοί οι αριθμοί υποδηλώνουν ότι η επαναμόλυνση από κοινούς ιούς πρέπει να είναι αρκετά συχνή, ειδικά μεταξύ των παιδιών – και είμαστε όλοι παιδιά όταν πρόκειται για τον SARS-COV-2. Υπάρχει κάποια περιορισμένη διασταυρούμενη ανοσία από άλλους κορωνοϊούς, επομένως δεν είμαστε ακριβώς δύο ετών, αλλά είμαστε κοντά. Ποτέ δεν έχουμε πραγματικά ποσοτικοποιήσει τα ποσοστά μόλυνσης και επαναμόλυνσης από τον ιό πριν από τώρα και προσηλωνόμαστε σε αριθμούς που πραγματικά δεν καταλαβαίνουμε.
Όσο για τη θνησιμότητα: Θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σχετικά με τις στατιστικές θανάτων στην εποχή της Omicron. Εάν τεστάρετε τους αρρώστους και τους ετοιμοθάνατους για οποιονδήποτε ιό, θα βρείτε πολύ υψηλά ποσοστά θνησιμότητας. Σχεδόν το 10% των ηλικιωμένων που νοσηλεύτηκαν για ρινοϊό σε αυτήν την αναδρομική μελέτη πέθαναν μέσα σε τριάντα ημέρες.
Τι θα γινόταν αν αναπτύσσαμε πανεθνικά προγράμματα για τεστ ρινοϊού που θα έλεγχαν όλους όσους εισαγάγονταν στο νοσοκομείο για ρινοϊό και στη συνέχεια θα μετρούσαν τους θανάτους τους, επιτρέποντας παράλληλα σε μεγάλο μέρος των ήπιων περιπτώσεων σε νέους και υγιείς να επιλυθούν εκτός οπτικού πεδίου; Τι είδους άποψη θα είχαμε για τον ρινοϊό και την απειλή που ενέχει; Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να περιμένουμε ξεκάθαρα σήματα υπερβολικής θνησιμότητας ότι πολλοί άνθρωποι πεθαίνουν, προτού καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι η Omicron σκοτώνει πολλούς.
Πολλοί επικριτές μου έχουν δείξει στατιστικά στοιχεία υπερβάλλουσας θνησιμότητας αυτές τις τελευταίες μέρες και δεν θέλω να ξανανοίξω το όλο ερώτημα. Απλώς για να διευκρινίσω τι εννοώ εδώ, σας προσκαλώ να εξετάσετε αυτό το γράφημα της υπερβάλλουσας θνησιμότητας στην Πορτογαλία από το 2019:
Έχω σχολιάσει αυτό το γράφημα σε έξι σημεία που νομίζω ότι παρέχουν χρήσιμη προοπτική:
Α). είναι η εποχή της γρίπης του 2019 και C). είναι η πρώτη πραγματική πορτογαλική αύξηση θνησιμότητας από τον κορωνοϊό, τον χειμώνα 2020/21. Και το Α). και το C). περιλαμβάνουν περισσότερους υπερβολικούς θανάτους από το Β). το κύμα κορωνοϊού Μαρτίου/Απριλίου 2022, το D). το κύμα πριν το φθινόπωρο της Omicron του 2021, το Ε). το πρώτο κύμα Omicron και μέχρι στιγμής επίσης το F). το κύμα BA.5 για το οποίο αυτή τη στιγμή ανησυχούμε. Ναι, τα δεδομένα είναι ελλιπή, θα μπορούσαν να γίνουν χειρότερα, αλλά έτσι φαίνονται τα πράγματα αυτή τη στιγμή.
Η δύναμή μας βρισκόταν πάντα στην προθυμία μας να παρέχουμε πλαίσιο και προοπτική σε στατιστικά στοιχεία ασθενειών που ακούγονται τρομακτικά όταν είναι μεμονωμένα. Δεν πρέπει να το παραβλέπουμε αυτό, μόνο και μόνο επειδή οι εμβολιαστές και τα ελιξήριά τους mRNA εμπλέκονται πλέον στη δυναμική των λοιμώξεων από τον SARS-COV-2.