*του John Paul*
Η μανιασμένη γρίπη των πτηνών εισέρχεται σε άγνωστη επικράτεια
Ιδιαίτερα θανατηφόρα και εξαπλούμενη ευρέως, η επιδημία της γρίπης των πτηνών κάνει τους επιστήμονες να αναρωτιούνται τι θα κάνει στη συνέχεια.
Για μήνες, παρακολουθώ την κάλυψη των μέσων ενημέρωσης για το καταστροφικό ξέσπασμα της γρίπης των πτηνών, καθώς σκότωσε χιλιάδες θαλάσσια πτηνά στη Σκωτία. Το καλοκαίρι του 2022, τα πουλιά στα απομακρυσμένα νησιά της Σκωτίας άρχισαν να συμπεριφέρονται παράξενα. Περπατούσαν σε κύκλους σαν μεθυσμένα. Τα κεφάλια τους πρήστηκαν. Έσυραν τα χαλαρά φτερά τους στα πλάγια, με φτερά να βόσκουν το έδαφος. Σε μια εποχή που έπρεπε να αναπαράγουν και να αναθρέψουν νέα ζωή, πέθαιναν. Επιστήμονες και παρατηρητές πουλιών κάθονταν στην πρώτη σειρά για μια οικολογική καταστροφή. Περισσότερα από τα δύο τρίτα των παγκόσμιων γάντζων και των μεγάλων σκουά - πτηνών που μεταναστεύουν στον Ατλαντικό Ωκεανό από την ανατολική Βόρεια Αμερική στη δυτική Ευρώπη - φοβούνται ότι έχουν χαθεί.
Καθώς η γρίπη διέσχισε τις αποικίες θαλάσσιων πτηνών κοντά στο σπίτι μου, εξαπλώθηκε επίσης πάνω από τον Ατλαντικό στον ανατολικό Καναδά, μέσω των Ηνωμένων Πολιτειών και, πιο πρόσφατα, στη Νότια Αμερική, πηδώντας σε νέους ξενιστές καθώς προχωρούσε. Αετοί, πελεκάνοι, ακόμη και θηλαστικά όπως κόκκινες αλεπούδες, φώκιες και αρκούδες έχουν πεθάνει αφού ήρθαν σε επαφή με μολυσμένα πουλιά.
Τώρα είναι πολύ εύκολο να βρείτε άρθρα ειδήσεων για τον παράλογο αριθμό πτηνών που έχουν προσβληθεί από τη γρίπη των πτηνών μόνο φέτος. Σχεδόν 500.000 στο Μιζούρι, μετρώντας στο τέλος κοντά στους 50 εκατομμύρια θανάτους πουλιών, θα μπορούσα να σας κουράσω μέχρι θανάτου αναφέροντας τις πολλές κομητείες, πολιτείες και χώρες που επηρεάζονται από αυτό, αλλά μια εικόνα ή ένα γράφημα, σε αυτήν την περίπτωση, αξίζει όσο χίλιες λέξεις. Τόσο μεγάλο είναι αυτό το γεγονός μέχρι στιγμής.
Δεδομένου του εύρους των επιδημιών του 2022 σε μεγάλο μέρος της Βόρειας Αμερικής, υπάρχει ανησυχία ότι ο ιός εγκαθίσταται πλέον σε αυτήν την ήπειρο.
“Ιστορικά, η Βόρεια Αμερική δεν είχε πολλά προβλήματα με τη γρίπη των πτηνών”, δήλωσε η Louise Moncla, επίκουρη καθηγήτρια παθοβιολογίας στη σχολή κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια.
"Αυτό το ξέσπασμα ήταν λίγο διαφορετικό, γιατί συνεχίζεται εδώ και πολύ καιρό. Και σε αντίθεση με τα προηγούμενα κρούσματα, οι ανιχνεύσεις δεν έχουν σταματήσει".
Η κλίμακα της παγκόσμιας εξάπλωσης αυτού του στελέχους H5N1 ήταν τεράστια, με δεκάδες εκατομμύρια θανάτους, είτε μέσω της εξάπλωσης του ίδιου του ιού, είτε μέσω της προληπτικής θανάτωσης εκτρεφόμενων πτηνών.
Περισσότερες από 70 χώρες έχουν αναφέρει κρούσματα, δήλωσε ο Γκρεγκόριο Τόρες, επικεφαλής του τμήματος επιστήμης στον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων (WOAH). Αυτή η σοβαρή μορφή της νόσου εξαπλώθηκε επίσης νοτιότερα φέτος σε περιοχές όπου δεν είχαν αναφερθεί λοιμώξεις στο παρελθόν, συμπεριλαμβανομένης της Κολομβίας και του Περού.
Οι ΗΠΑ σημείωσαν επίσης ένα ζοφερό νέο ρεκόρ για τα πτηνά που χάθηκαν από τη γρίπη των πτηνών, με περισσότερα από 50 εκατομμύρια το 2022, ξεπερνώντας το μεγαλύτερο προηγούμενο ξέσπασμα του 2015 - ενώ ο αριθμός των πολιτειών που επηρεάστηκαν φέτος είναι επίσης υπερδιπλάσιος από εκείνους που επλήγησαν επτά χρόνια πριν.
Το άλλο στοιχείο που κάνει αυτό το ξέσπασμα διαφορετικό από τα προηγούμενα δεν είναι μόνο ο τεράστιος αριθμός των πουλιών που θανατώνονται, αλλά ο αριθμός των ειδών που επηρεάζονται, είπε η Moncla.
Στις φάρμες, οι γαλοπούλες και τα κοτόπουλα επηρεάζονται. Ωστόσο, έχουν αναφερθεί περιπτώσεις μεταξύ γερανών στο Ισραήλ και γερακιών και φαλακρών αετών σε μέρη του Καναδά και των ΗΠΑ. Στο Στράτφορντ του Οντάριο, ο ιός πιθανότατα στοίχισε τη ζωή σε αρκετούς από τους εμβληματικούς κύκνους της θεατρικής πόλης.
Εάν διαβάσετε ολόκληρο τα άρθρα που αναφέρθηκαν παραπάνω, θα γνωρίζετε τι φοβόμουν και παρακολουθώ για πάνω από 2 χρόνια και τι εκλιπαρούν τώρα οι "ειδικοί" να φοβόμαστε.
Ο μόνος τρόπος για να μάθει τόσο η υγειονομική περίθαλψη, όσο και το κοινό για τα ανθρώπινα κρούσματα γρίπης των πτηνών είναι παρόμοιος με άλλες “άγνωστες” ή ξεχασμένες ασθένειες, μόνο όταν κάποιος αρρωστήσει βαριά ή πέθανε άτυπα πολύ γρήγορα, αρχίζουμε να λαμβάνουμε πληροφορίες. Και υποψιάζομαι ότι διαφορετικά στελέχη της γρίπης των πτηνών προσαρμόστηκαν αργά, πολύ αργά, αλλά σίγουρα στα θηλαστικά και πού και πού στους ανθρώπους.
Τόσο που τώρα βλέπουμε μια σύγκλιση ειδικών που μιλούν στα ΜΜΕ αναφέροντας ακριβώς τα παραπάνω.
Το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων λέει ότι τα ανθρώπινα κρούσματα είναι πολύ σπάνια, αλλά τα κρούσματα αυξάνουν τις πιθανότητες μετάδοσης
“Ενώ η HPAI [υψηλής παθογονικότητας γρίπη των πτηνών] δεν μολύνει συνήθως ανθρώπους, η αύξηση της ανίχνευσής της μεταξύ των πτηνών τις τελευταίες δύο εβδομάδες αυξάνει την πιθανότητα έκθεσης και μετάδοσης σε ανθρώπους που, εάν μολυνθούν, μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα διαφορετικής σοβαρότητας”, λέει.
"Η έκθεση σε νέους ιούς της γρίπης είναι ανησυχητική λόγω της πιθανότητας προσαρμογής του ανθρώπου και του σχετικού κινδύνου πανδημίας. Αυτός ο κίνδυνος μπορεί να θεωρηθεί ως συμβάν χαμηλής πιθανότητας, αλλά υψηλής επίπτωσης".
Οι Hindu Times δημοσίευσαν ένα παρόμοιο άρθρο 7 ημέρες πριν από τα παραπάνω. Δεδομένου του πώς έχουμε τώρα έναν ενδημικό κορωνοϊό που μπορεί να ανατρέψει το ανοσοποιητικό σύστημα πολλών (εμβολιασμένων ή μη) σαν διακόπτης φώτων και έχει πολλές μοναδικές ιδιότητες, αυτό προκαλεί μεγάλη ανησυχία.
Ανεξάρτητα από τις απόψεις για την αιτία, το χειρότερο “ναυάγησε” από τους αναπνευστικούς ιούς φέτος και οι τάσεις για το 2023 φαίνονται οτιδήποτε άλλο από καλύτερες και δεν έχουμε ακόμα ιδέα προς τα πού θα στραφούν ο SARS-CoV-2 και οι υβριδικές του παραλλαγές, Και όπως αναφέρθηκε εδώ πολλές φορές, οποιαδήποτε λοίμωξη, αλλά ειδικά μια λοίμωξη από SARS έχει κόστος για το σώμα μας, τόσο από πόρους όσο και από φυσιολογικό, και φυσικά η μακροπρόθεσμη μετατόπιση του μικροβιώματος είναι επίσης ανησυχητική.
Αλλά τελικά, δημοσιεύτηκε μία μελέτη που μιλούσε για αυτήν την εξαιρετικά παθογόνα γρίπη.
Ολόκληρη η εργασία είναι μια πραγματικά ενδιαφέρουσα ανάγνωση, δεν καλύπτει απλώς τις μεταλλάξεις και την εξέλιξη, αλλά και τη γεωγραφική αλλαγή, η οποία από μόνη της είναι μια ένδειξη για μένα.
Συνοπτικά, μέχρι το 2018 η Ασία ήταν το κύριο επίκεντρο για την αναζωπύρωση της HPAI (Highly Pathogenic Avian Influenza), με μια αλλαγή στην εξέλιξη του ιού να σημειώνεται το 2019, με έκρηξη κρουσμάτων και ευρεία μετάδοση αυτού του συγκεκριμένου στελέχους παγκοσμίως, αργότερα στο 2020.
Ο ιός που ευθύνεται για την πανδημία της γρίπης των πτηνών 2020/21 προήλθε από χαμηλής παθογονικότητας γρίπη των πτηνών και πέρασε από ανακατανομή (ανασυνδυασμό, μίξη) μεταξύ τους το 2019, έως ότου γεννήθηκε ένας κλάδος υψηλής παθογόνου δράσης και προκάλεσε εκρήξεις μεγάλης κλίμακας σε άγρια ζώα και λίγο μετά στα οικόσιτα ζώα.
Θεωρώ ότι είναι συναρπαστικό το γεγονός ότι πολλοί ιοί πέρασαν από επιταχυνόμενη εξέλιξη λίγο πριν από την επίσημη αφήγηση της πανδημίας SARS-CoV-2…
Γιατί πέρασαν τόσοι πολλοί ιοί από μια έκρηξη στην εξελικτική ικανότητα μεταξύ του 2019 και πολύ στις αρχές του 2020, με την ευλογιά των πιθήκων έγιναν τα ίδια, με ένα τρέχον στέλεχος στρεπτόκοκκου Α τα ίδια (νέες μεταλλάξεις) και άλλα παθογόνα είχαν επίσης αχαρακτήριστη εξέλιξη. Οι ίδιοι οι συγγραφείς δηλώνουν ότι ο ιός κυκλοφορούσε ένα χρόνο πριν από την αναζωπύρωση του 2020.
Τι συνέβη το 2019, που κανείς δεν κοίταζε ή δεν το γνωρίζει, που γύρισε ανάποδα τον μοριακό βιολογικό κόσμο και τώρα πρέπει να αψηφήσουμε τις ορθόδοξες πεποιθήσεις, για να προσπαθήσουμε να βρούμε μια απάντηση; Οι ίδιοι οι συγγραφείς δηλώνουν τον αυξανόμενο κίνδυνο ανθρώπινων λοιμώξεων.
Για πρώτη φορά, ανθρώπινες μολύνσεις έχουν εντοπιστεί σε περιοχές όπου ο ιός gs/Gd H5 δεν είναι ενδημικός σε οικόσιτα πτηνά, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία. Ταυτόχρονα, ο 2.3.4.4b HPAI H5N1 συνεχίζει να εξαπλώνεται σε νέες χώρες, με τις πιο πρόσφατες αναφορές να εμφανίζονται από το Περού, τον Ισημερινό και τη Βενεζουέλα τον Νοέμβριο του 2022.
Η ειρωνεία της ακόλουθης παραγράφου σε αυτό το άρθρο δεν μου διαφεύγει.
Αναλύοντας δεδομένα αλληλουχίας και αρχεία επιδημιών, προσδιορίσαμε την προέλευση των συνεχιζόμενων επιζωοτιών ως ιούς 2.3.4.4b HPAI H5N8 που εντοπίστηκαν σε πουλερικά στην Αίγυπτο, μετά από ένα σημαντικό γεγονός αναζωπύρωσης άγριων πτηνών το 2016/17 που προήλθε από την Κίνα.
Η απόκτηση μεταλλάξεων HA σε οικόσιτα πτηνά στην Αίγυπτο, όπου χρησιμοποιείται εμβολιασμός που μπορεί να διευκολύνει την ενδημικότητα στα πουλερικά και να επιτρέψει τη διαφυγή της πιθανής ανοσίας στον πληθυσμό των άγριων πτηνών, ενισχύει την απόδειξη ότι νέες παραλλαγές HPAI H5Nx με σημαντικό δυναμικό αναζωπύρωσης δημιουργούνται επανειλημμένα στα πουλερικά.
Αν και οι ιοί παρουσιάζουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στα άγρια πτηνά, τα αποτελέσματά μας υποδεικνύουν ότι η συνεχής εξάλειψη του HPAI H5Nx στα πουλερικά παραμένει υψηλή προτεραιότητα και παρέχει στοιχεία ότι νέοι ιοί HPAI αναδύονται τώρα εκτός περιοχών που προηγουμένως θεωρούνταν ότι οδηγούσαν στην εμφάνιση του ιού. Αυτά τα αποτελέσματα αποκαλύπτουν σημαντικές αλλαγές στην οικολογία και την εξέλιξη του HPAI H5.
Αυτό ήταν, δεν εμβολιαστήκαμε τελικά για να απαλλαχτούμε από τον SARS-CoV-2, δεν υπήρξε ποτέ επιτυχημένο εμβόλιο κατά ιού της γρίπης και σίγουρα δεν θα εμβολιάσουμε ούτε τα πτηνά με επιτυχία, όπως δείχνουν τα στοιχεία, αλλά οι εΜπιστήμονες θα αρνηθούν να το κοιτάξουν ή να το αποδεχτούν…
Η γρίπη είναι ακόμη πιο πεινασμένη για γλυκόζη από τους ιούς που μοιάζουν με SARS και ανταποκρίνεται ακόμη καλύτερα όταν έχετε καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο ή τρώτε χαμηλούς υδατάνθρακες και επειδή είναι λιγότερο κρυφός ιός, ανταποκρίνεται επίσης καλύτερα στο μεγαλύτερο μέρος των “συμπληρωμάτων για την Covid” και τα συμπληρώματα είναι σχεδόν ίδια με αυτά του SARS-CoV-2. Στην πραγματικότητα, αυτά τα συμπληρώματα είναι για πολλαπλούς σκοπούς.
Έχω μια διαρκή υποψία με βάση την παρατήρησή μου και όλη την έρευνα και τη συγγραφή που έχω κάνει μέχρι τώρα, ότι τα ιικά, μυκητιακά και βακτηριακά μας προβλήματα δεν είναι στο τέλος, αλλά μάλλον στη μέση του ταξιδιού και το 2023 έχει τη δυνατότητα να είναι ένα σημαντικό χάος ως προς αυτό.
Οπότε θα σας συμβουλέψω άμεσα να πάτε να αγοράσετε κρεατίνη. Όπως έγραψα στο Twitter, δεν είμαι σοβαρά αλαζονικός ώστε να σκέφτομαι ότι επηρεάζω την αγορά, δηλαδή δηλώνω X και ότι το X αυξάνει την τιμή και μειώνει την ποσότητα σε εθνικό επίπεδο (καθώς οι περισσότεροι από τους αναγνώστες μου είναι Αμερικανοί), αλλά έχω λάβει μηνύματα από τραπεζίτες έως και αγρότες, από υλικοτεχνικούς έως και αναλυτές δικτύων, που μοιράζονται μια παρόμοια άποψη που βασίζεται σε παρατηρήσεις τους.
Γράφω για το Χ και το Χ υφίσταται σημαντική αύξηση στην τιμή ή η προσφορά του μειώνεται. Ανεξάρτητα από την πραγματική αιτία, ή απλή σύμπτωση/συσχέτιση, στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι πραγματικό πρόβλημα. Σε αντίθεση με πολλά άλλα συμπληρώματα που υπέστησαν σοκ εφοδιασμού από πολυάριθμες αιτίες, η κρεατίνη αντιμετώπιζε παγκόσμια έλλειψη στο μεγαλύτερο μέρος του 2021 και του 2022 και τώρα κάθε ειδικός στους τομείς των συμπληρωμάτων διατροφής (πρωτεΐνη ορού γάλακτος, κρεατίνη κλπ.) δηλώνει ότι η έλλειψη θα εξακολουθήσει να υφίστανται όλο το 2023 και οι τιμές θα αυξηθούν.
Ακολουθεί μια λίστα με ιατρικές χρήσεις της κρεατίνης:
Η πρόσληψη κρεατίνης ρυθμίζει την αντικαρκινική ανοσία των CD8 Τ κυττάρων
Μπορεί να βοηθήσει ασθενείς με δύσπνοια, ανοχή στην άσκηση και ποιότητα ζωής σε ασθενείς με ΧΑΠ
Βοηθά τα άτομα με κυστική ίνωση να αυξήσουν τη μυϊκή τους δύναμη, μάζα και ευεξία
Η πρόσληψη κρεατίνης ρυθμίζει την αντικαρκινική ανοσία των CD8 Τ κυττάρων
Ένα υπέροχο άρθρο στην παραπάνω εργασία, οι ιδιότητες του συμπληρώματος κρεατίνης ως αντικαρκινικού συμπληρώματος, για να βοηθήσει στη θεραπεία ορισμένων όγκων/καρκίνων. Το παραπάνω από μόνο του θα ήταν αρκετός λόγος για πολλούς να σκεφτούν σοβαρά να πάρουν κρεατίνη.
Το συμπλήρωμα κρεατίνης έχει αναφερθεί ότι βελτιώνει τη διαθεσιμότητα φωσφορικών αλάτων υψηλής ενέργειας, καθώς και ότι έχει αντιοξειδωτικά, νευροπροστατευτικά, αντιγαλακτικά αποτελέσματα και ομοιοστατικά ασβεστίου. Αυτά τα χαρακτηριστικά μπορεί να έχουν άμεσο αντίκτυπο στην επιβίωση και την υγεία των μιτοχονδρίων, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια στρεσογόνων καταστάσεων όπως η ισχαιμία και ο τραυματισμός. Αυτή η αφηγηματική ανασκόπηση συζητά τρέχοντα επιστημονικά στοιχεία για χρήση ή συμπλήρωση CrM (μονοϋδρικής κρεατίνης) ως θεραπευτικό παράγοντα σε καταστάσεις που σχετίζονται με μιτοχονδριακή δυσλειτουργία. Με βάση αυτήν την ανάλυση, φαίνεται ότι η συμπλήρωση CrM μπορεί να έχει ρόλο στη βελτίωση της κυτταρικής βιοενεργειακής δράσης σε διάφορες ασθένειες που σχετίζονται με μιτοχονδριακή δυσλειτουργία, ισχαιμικές καταστάσεις και παθολογία τραυματισμού και ως εκ τούτου θα μπορούσε να προσφέρει θεραπευτικό όφελος στη διαχείριση αυτών των καταστάσεων.
Η κρεατίνη έχει πολλές άλλες χρήσεις, αλλά νομίζω ότι για έναν απλό άνθρωπο, αυτές είναι αρκετές πληροφορίες για να σκεφτείτε να προσθέσετε την καθημερινή χρήση κρεατίνης στη ρουτίνα σας, ή τουλάχιστον 5 γραμμάρια δύο φορές την ημέρα μετά από οποιοδήποτε είδος μόλυνσης, για 4 έως 6 εβδομάδες.
Μπορώ να σας πω από προσωπική εμπειρία, ότι τα συμπληρώματα κρεατίνης θα επιταχύνουν την ανάρρωσή σας από ορισμένες λοιμώξεις με αξιοσημείωτη ταχύτητα, μεταξύ πολλών άλλων πλεονεκτημάτων.
Ευχαριστώ πολύ που είστε δωρεάν συνδρομητής στο Critical Thinking Newsletter. Εάν θέλετε να υποστηρίξετε την δουλειά μου,
μπορείτε να με κεράσετε έναν καφέ στην σελίδα μου στο Ko-fi, ή
να γίνετε ενεργός υποστηρικτής της προσπάθειάς μου, αγοράζοντας μία μηνιαία συνδρομή.
Σας ευχαριστώ θερμά για την υποστήριξη!