Ποια είναι η ξεχασμένη πλευρά του νερού; Μέρος 1ο
Η 4η φάση του νερού εξηγεί πολλά μυστήρια της φύσης και του ανθρώπινου σώματος, ενώ η παραμέλησή της ρίχνει φως στην πολιτική της επιστήμης.
*του Midwestern Doctor*
Ένας από τους τομείς όπου η άρνηση της πολυπλοκότητας συναντάται πιο συχνά είναι το νερό, το οποίο μαθαίνουμε να αντιμετωπίζουμε ως ένα γενικό υγρό, παρόλο που δεν είναι αυτό. Ως αποτέλεσμα, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν τους αναρίθμητους τρόπους με τους οποίους η συμπεριφορά του νερού αποτυγχάνει να ταιριάξει με αυτό που προβλέπουν τα συμβατικά μοντέλα για αυτό. Παρά τη διαδεδομένη αυτή έλλειψη γνώσης για την αληθινή φύση του νερού, ανά τους αιώνες, πολλοί επιστήμονες έχουν απομακρυνθεί από τους συναδέλφους τους και έχουν κάνει μια ποικιλία από αξιοσημείωτες ανακαλύψεις γι' αυτό.
Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι ο Γερμανός φυσιοδίφης Viktor Schauberger (1885-1958), ο οποίος αναγνώρισε ότι το νερό, αντί να ταξιδεύει γραμμικά, κινείται σε σπειροειδή ρεύματα και δίνες, που διευκολύνουν πολλές από τις ιδιότητές του. Σχεδίασε μια ποικιλία καινοτόμων συσκευών που λειτουργούσαν σε αρμονία με αυτές τις ιδιότητες του νερού (δείτε αυτό το βίντεο). Πολύ μετά τον Schauberger, μια ομάδα Ρώσων φυσιολόγων με επικεφαλής τον A. I. Goncharenko, μέσω ενός μεγάλου αριθμού διατομών ιστών που έχουν παγώσει με λάμψη, ανακάλυψε επίσης ότι το αίμα ταξιδεύει σε σπειροειδείς δίνες και ότι αυτή η συμπεριφορά βοηθά να εξηγηθούν πολλές πτυχές του κυκλοφορικού συστήματος.
Σημείωση: Οι ρωσικές ανακαλύψεις, οι οποίες θα συζητηθούν σε μελλοντικό άρθρο, ταιριάζουν επίσης με τις παραδοσιακές κινεζικές απόψεις για την καρδιά και την κυκλοφορία (μαζί με αυτές που έχουν μερικές άλλες σχολές ολιστικής ιατρικής)...
Είναι το νερό στο σώμα ομοιογενές;
Στο συμβατικό βιοϊατρικό μοντέλο, το νερό θεωρείται ως μια ομοιόμορφη, ομοιόμορφα αναμεμειγμένη (ομοιογενής) ουσία, που υπάρχει ως υδατικό διάλυμα που διευκολύνει την τυχαία ανάμειξη των χημικών αντιδρώντων που είναι απαραίτητα για την παραγωγή της βιοχημείας της ζωής. Η ομοιογένεια θεωρείται ότι συμβαίνει μέσα σε οποιοδήποτε τμήμα νερού (πχ. μέσα σε ένα κύτταρο, μέσα στη ροή του αίματος, μέσα στη χοληδόχο κύστη), επειδή με αυτήν την υπόθεση, το νερό παίρνει παθητικό ρόλο και έτσι, απλοποιεί σημαντικά τη διαδικασία μοντελοποίησης πολύπλοκων βιολογικών διεργασιών.
Ωστόσο, όταν το ψάχνετε περισσότερο, συχνά ανακαλύπτετε ότι τα συστήματα νερού και υγρών (πχ. αίμα) είναι κάθε άλλο παρά ομοιογενή. Οι προαναφερθέντες Ρώσοι ερευνητές, για παράδειγμα, έκαναν μια εξαιρετική τοποθέτηση ότι το αίμα που ταξιδεύει μέσα από τα αιμοφόρα αγγεία σε μια κίνηση στροβιλισμού συγκεντρώνει τα συστατικά του στο κέντρο της δίνης του (μειώνοντας έτσι την έλξη τους στην περιφέρεια των αιμοφόρων αγγείων). και ότι διαφορετικές συνθέσεις αίματος συγκεντρώνονται σε διαφορετικά μέρη του σώματος.
Ομοίως, για να αναφέρω ένα βιβλίο που καλύπτει το θέμα μιας άλλης ως επί το πλείστον ξεχασμένης ιατρικής θεραπείας:
Ακόμη και η φλεβοκέντηση πυροδοτεί φυσιολογικές αλλαγές που επηρεάζουν ολόκληρο τον οργανισμό και διαρκούν ώρες ή ημέρες. Αυτές οι αποκρίσεις περιλαμβάνουν μετάδοση ηλεκτρικών ερεθισμάτων σε όλη την περιτονία και αλλαγές στον αριθμό των φλεβικών λευκοκυττάρων, στις ανοσοσφαιρίνες (Α, Μ και G), στη χοληστερόλη του αίματος, στον κορεσμό οξυγόνου, στα επίπεδα ηλεκτρολυτών και στις τιμές του pH.
Ακόμη πιο ενδιαφέρουσα είναι η ανακάλυψη ότι αυτές οι μετρήσεις (στο φλεβικό αίμα) δείχνουν ασυμμετρία σώματος, που αντιστοιχεί στο σημείο της παρακέντησης. Αυτό το φαινόμενο συσχετίζεται με παρόμοια ευρήματα στο φλεβικό αίμα παρουσία μονομερών φλεγμονωδών διεργασιών... Μερικές από τις μελέτες που αναφέρονται παραπάνω πραγματοποιήθηκαν σε αναζήτηση μιας αξιόπιστης μεθόδου ανίχνευσης πεδίων παρεμβολής. Αυτές οι μελέτες αποκάλυψαν ότι η φλεβική χημεία μεταβάλλεται στην πλευρά του σώματος που φιλοξενεί ένα πεδίο παρεμβολής. Στην πραγματικότητα, όχι μόνο αλλοιώνεται, αλλά ο τρόπος με τον οποίο αλλοιώνεται εξαρτάται από τη γενική υγεία του ατόμου και την παρουσία διαφόρων νοσηρών καταστάσεων.
Αποποίηση ευθύνης: Δεν είμαι βέβαιος εάν πραγματοποιήθηκε ποτέ έρευνα παρακολούθησης που να επιβεβαιώνει τα παραπάνω ευρήματα. Ομοίως, με τη ρωσική έρευνα, έχω διαβάσει τα αποτελέσματά τους και έχω κοινούς φίλους που γνωρίζουν τους ερευνητές, επομένως τείνω να πιστεύω ότι η δουλειά τους είναι έγκυρη, αλλά δεν γνωρίζω καμία αγγλική δημοσίευση με κριτές, όπου τα δεδομένα που έχω λάβει έχουν εκδοθεί.
Κολλοειδής σταθερότητα
Όταν μια ουσία αναμιγνύεται με νερό, μπορεί να μην αναμειχθεί (πχ. λάδι που επιπλέει επάνω ή άμμος που βυθίζεται προς τα κάτω) ή μπορεί να διαλυθεί (πχ. αλάτι στο νερό). Μερικές φορές, όταν η ουσία δεν μπορεί να αναμιχθεί (είναι αδιάλυτη), αντί να διαχωρίζεται βαρυτικά με την πυκνότητα, θα σχηματίσει ένα κολλοειδές εναιώρημα.
Κάθε φορά που μια ουσία αναμιγνύεται με νερό, θα υπάρχουν πάντα δυνάμεις που έλκουν τα σωματίδια της μαζί (πχ. η δύναμη Van der Waals και ο βαρυτικός διαχωρισμός) και δυνάμεις που τα απωθούν. Όταν οι δυνάμεις απώθησης επαρκούν για να υπερνικήσουν τις ελκτικές δυνάμεις, τα σωματίδια θα αιωρηθούν και θα σχηματιστεί ένα κολλοειδές. Η συμπεριφορά των σπόρων chia (μιας αδιάλυτης ουσίας) στο νερό βοηθά στην απεικόνιση αυτής της έννοιας:
Στην παραπάνω εικόνα, αν κοιτάξετε τους μεμονωμένους σπόρους που υπάρχουν, θα δείτε ότι ένα (υδρόφιλο) πήκτωμα έχει σχηματιστεί γύρω από κάθε σπόρο, και αυτό δημιουργεί ένα φράγμα που εμποδίζει τους σπόρους να ενωθούν και να διαχωριστούν με τη βαρύτητα από το νερό. Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις, αυτό το περιβάλλον γέλης δεν σχηματίζεται επαρκώς και η βαρύτητα διαχωρίζει τους σπόρους από το νερό (το παράδειγμα που φαίνεται παρακάτω αντικατοπτρίζει τι μπορεί να συμβεί με τα ερυθρά αιμοσφαίρια στο σώμα).
Σημείωση: Αν και οι σπόροι chia παρέχουν έναν εξαιρετικό τρόπο απεικόνισης αυτής της έννοιας, οι παραπάνω εικόνες συνήθως δεν ταξινομούνται ως κολλοειδή συστήματα (τα κολλοειδή σωματίδια είναι πολύ μικρότερα και επομένως δεν είναι δυνατό να τα δούμε χωρίς μεγέθυνση). Ωστόσο, το τζελ που περιβάλλει έναν σπόρο chia εμποτισμένο με νερό θεωρείται ότι είναι κολλοειδές.
Οι τυπικές απωθητικές δυνάμεις που εμποδίζουν τη συσσώρευση των κολλοειδών σωματιδίων είναι κυρίως ηλεκτρικά φορτία (παρόμοια φορτία απωθούνται μεταξύ τους), μόρια που παρέχουν στερικό εμπόδιο (που είναι πέρα από το πεδίο αυτού του άρθρου) και υδρογέλες (όπως αυτές που παρατηρούνται γύρω από τους σπόρους chia).
Τα περισσότερα βιολογικά συστήματα είναι κολλοειδή εναιωρήματα (πχ. οι πρωτεΐνες είναι κολλοειδή αιωρούμενα στο νερό και το αίμα είναι μια ποικιλία κολλοειδών, όπως τα ερυθρά αιμοσφαίρια που αιωρούνται στο πλάσμα) που εξαρτώνται από αμοιβαία αρνητικά φορτία για διασπορά. Η βιολογία εξαρτάται από μια ακριβή ισορροπία μεταξύ των ελκτικών και διασκορπιστικών δυνάμεων μέσα σε αυτά τα κολλοειδή και συχνά οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν προβλήματα που προκύπτουν από εξωτερικούς παράγοντες, που προκαλούν υπερβολική κολλοειδή έλξη (συσσωμάτωση), κάτι που πιστεύω ότι συμβαίνει στα αρχικά στάδια της πήξης του αίματος
Για παράδειγμα, ένα από τα καλύτερα μοντέλα που έχω δει για να εξηγήσει πολλές από τις συνέπειες του εμβολιασμού, είναι ότι μειώνουν την ηλεκτρική απώθηση που υπάρχει μεταξύ των ερυθρών αιμοσφαιρίων, προκαλώντας τη συσσώρευση μεταξύ τους και τη δημιουργία μικροεγκεφαλικών επεισοδίων σε περιοχές που υπάρχουν αυτές οι μάζες αιμοσφαιρίων που είναι τώρα πολύ μεγάλες για να ταξιδέψουν μέσα από τα αιμοφόρα αγγεία. Η πρωτεΐνη ακίδας του Sars-CoV-2 έχει θετικό φορτίο, που φαίνεται να αναστέλλει την ηλεκτρική διασπορά που υπάρχει φυσικά στο σώμα και βρήκαμε θεραπείες που στοχεύουν στη βελτίωση της κολλοειδούς διασποράς του ασθενούς (η οποία εξαρτάται από τα αρνητικά φορτία) για τον μετριασμό των συμπτωμάτων τραυματισμού από το εμβόλιο.
Η συσσώρευση αίματος από κακή κολλοειδή διασπορά είναι ένας από τους πιο κοινούς μηχανισμούς που παρατηρούνται πίσω από μια ποικιλία ασθενειών.
Κατάστασης Γέλης ή Διεπιφανειακό Νερό
Η ζελατινώδης επικάλυψη που περιβάλλει τους σπόρους chia, για παράδειγμα, παρέχει επίσης μια εξαιρετική απεικόνιση του πώς το νερό μπορεί να φτάσει σε μια ενδιάμεση κατάσταση μεταξύ στερεού και υγρού, όπου συμπεριφέρεται περισσότερο σαν γέλη. Οι υδρογέλες (πηκτώματα νερού που μερικές φορές μπορούν να αποτελούνται από 99,9% νερό) υπάρχουν σε όλη τη φύση και αυτή η παχύρρευστη μορφή νερού είναι ζωτικής σημασίας για τη βιολογία και τη φυσιολογική λειτουργία του ανθρώπινου σώματος.
Το νερό μπορεί επίσης να γίνει πιο “στερεό” σε άλλες καταστάσεις. Σκεφτείτε την εμπειρία του να αγγίξετε την επιφάνεια του νερού - εκεί το νερό είναι κάπως στερεό, αλλά μόλις σπάσετε την επιφανειακή τάση και εισέλθετε στο νερό, μεγάλο μέρος αυτής της στερεότητας εξαφανίζεται.
Πολλοί οργανισμοί εξαρτώνται από την επιφανειακή τάση (πχ. νεροπερπατητές και κάποιες σαύρες την χρησιμοποιούν για να “περπατούν” στην επιφάνεια του νερού). Αντίθετα, σε ορισμένα πεδία όπως η ανταγωνιστική κατάδυση, σε μεγαλύτερα ύψη είναι μερικές φορές απαραίτητο να μειωθεί η επιφανειακή τάση (έτσι υπάρχει λιγότερη δύναμη κατά την πρόσκρουση στο νερό) με φυσαλίδες αέρα σε όλη την πισίνα. Παρομοίως, πολλοί έχουν θεωρήσει ότι αυτό είναι που προκαλεί την απώλεια των πλοίων στο Τρίγωνο των Βερμούδων, καθώς η εκροή μεθανίου από τον πυθμένα της θάλασσας σπάει αποτελεσματικά την επιφανειακή τάση του νερού πάνω και κάνει τα πλοία να χάνουν την ικανότητά τους να επιπλέουν.
Μια βασική περιοχή όπου το νερό αναπτύσσει συνήθως μερική στερεότητα είναι οι διεπαφές του με σωματίδια ή επιφάνειες που έρχονται σε επαφή με το νερό, ειδικά εκείνες που περιέχουν φορτία. Το νερό σε αυτή την περιοχή αναφέρεται συχνά ως νερό διεπιφανείας. Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του διεπιφανειακού νερού είναι λίγο πολύ περίπλοκα για το πεδίο εφαρμογής αυτού του άρθρου, αλλά το σημαντικό σημείο είναι ότι βασίζονται ουσιαστικά στα σημεία που αναφέρθηκαν προηγουμένως. Για παράδειγμα:
Οι διαταραχές των δυναμικών ιδιοτήτων του διεπιφανειακού νερού είναι συνεπείς με τις δομικές διαταραχές και εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το υπόστρωμα. Το νερό παρουσιάζει ταχύτερη εφαπτομενική διάχυση κοντά σε επιφάνειες που δεν έλκουν νερό και πιο αργή εφαπτομενική διάχυση κοντά σε ελκυστικές επιφάνειες.
Σημείωση: για όσους ενδιαφέρονται, σε αυτό το άρθρο και σε αυτό το άρθρο εξηγούνται πολλά περισσότερα σχετικά με το νερό διεπιφανείας.
Υγρό κρυσταλλικό νερό και κύτταρα
Κλασικά, πιστεύουμε ότι τα κύτταρα είναι υγροί σάκοι των οποίων το περιεχόμενο υπαγορεύεται από πρωτεΐνες στη μεμβράνη των κυττάρων (πχ. η αντλία νατρίου-καλίου που συγκεντρώνει το κάλιο μέσα στο κύτταρο). Ωστόσο, από τότε που αναπτύχθηκαν για πρώτη φορά τα μικροσκόπια, αναπτύχθηκε επίσης μια εναλλακτική κοσμοθεωρία, που δείχνει ότι το νερό μέσα στα κύτταρα είναι πολύ διαφορετικό και εναλλάσσει τη συμπεριφορά του ως τζελ και ως ένα κανονικό υγρό.
Δεδομένου ότι αυτή η έννοια δεν αναγνωρίζεται επίσημα από την επιστήμη, μια ποικιλία διαφορετικών όρων έχουν επινοηθεί ανεξάρτητα για να περιγράψουν αυτήν την κατάσταση του νερού, όπως: Περιορισμένο νερό, Νερό Ζώνης Εξαίρεσης (EZ), Νερό Τέταρτης Φάσης, Νερό σε κατάσταση γέλης, Νερό διεπιφάνειας, υγρό Κρυσταλλικό νερό, ημιστερεό νερό, δομημένο νερό, επιφανειακό νερό, νερό και γειτονικό νερό. Προσωπικά πιστεύω ότι το "υγρό κρυσταλλικό νερό" είναι το πιο ακριβές, ενώ οι παραπάνω έντονα επισημασμένοι όροι αντιπροσωπεύουν την πιο συχνά χρησιμοποιούμενη ορολογία.
Αυτή η έννοια είναι σημαντική, καθώς βοηθά στην εξήγηση πολλών γρίφων της κυτταρικής βιολογίας, όπως:
Από πού προέρχεται η κυτταρική ακεραιότητα; Εάν τα κύτταρα είναι απλώς σάκοι υγρού, θα πρέπει να είναι εύκολο να “σκάσουν” και να αποστραγγιστούν γρήγορα, αλλά στην πραγματικότητα αυτό συμβαίνει σπάνια.
Πώς διατηρούν τα κύτταρα την εσωτερική τους σύνθεση, παρά τη μεγάλη ποσότητα ενέργειας που απαιτείται για τη διατήρηση αυτής της κλίσης;
Υπάρχουν άλλες πηγές ενέργειας για τα κύτταρα;
Πώς μπορούν τα κύτταρα να κυκλοφορήσουν το εσωτερικό τους περιεχόμενο, έτσι ώστε τα βιομόρια να φτάσουν στην κατάλληλη θέση τους;
Είναι τα ένζυμα επαρκή για τη δημιουργία της ταχύτητας των μοριακών αντιδράσεων που είναι απαραίτητες για τη διατήρηση της ζωής μέσα σε ένα κύτταρο;
Πώς τα κύτταρα επικοινωνούν γρήγορα μεταξύ τους από απόσταση;
Τι οδηγεί τη μικροκυκλοφορία;
Σημείωση: Τα συμβατικά μοντέλα που εξηγούν τις λειτουργίες των μυών και των νευρώνων έχουν επίσης σημαντικό αριθμό ασυνεπειών, που αντιμετωπίζονται από αυτό το εναλλακτικό μοντέλο του νερού.
Η καλύτερη περίληψη που έχω βρει για την ιστορία αυτών των παρατηρήσεων και τις επιπτώσεις τους βρίσκεται σε αυτό το βιβλίο από το 2003. Για όσους ενδιαφέρονται για την ξεχασμένη ιστορία αυτών των εναλλακτικών μοντέλων (που νομίζω ότι είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα), έχω συμπεριλάβει ολόκληρη την ενότητα. Για όλους τους άλλους, μεταβείτε στην επόμενη ενότητα, καθώς αυτό που ακολουθεί είναι αρκετά τεχνικό. Το συμπεριέλαβα γιατί τα περισσότερα από αυτά είναι αρκετά δύσκολο να βρεθούν στο διαδίκτυο.
Αυτό που ακολουθεί γράφτηκε αρχικά από τον Marco Bischof (σημείωση: για αυτό το μέρος και για το επόμενο, αφαίρεσα τα περισσότερα από τα ονόματα και τις αναφορές για να το συντομεύσω - πολλοί επιστήμονες έχουν περάσει τη σταδιοδρομία τους μελετώντας αυτό το θέμα):
Από τη δεκαετία του 1950 έχουν αναπτυχθεί διάφορες εναλλακτικές αντιλήψεις, οι οποίες εντοπίζουν την προέλευσή τους σε πρώιμες παρατηρήσεις των ζελατινωδών (κολλοειδών) ιδιοτήτων της ζωντανής ύλης και της ανώμαλης συμπεριφοράς του νερού που σχετίζεται με ορισμένα βιομόρια. Όπως και άλλοι βιολόγοι πριν από αυτόν, ο Dujardin το 1835 αναγνώρισε αυτή την οντότητα ως “ζωντανό ζελέ” που από τον Purkinye (1839) [είναι] γνωστό ως “πρωτόπλασμα”. Μετά την εισαγωγή της έννοιας του “κολλοειδούς” από τον Graham το 1861, πολλοί βιολόγοι και φυσιολόγοι έχουν συλλάβει το πρωτόπλασμα ως ένα ένυδρο πολυφασικό κολλοειδές σύστημα. Το 1908 και τη δεκαετία του 1920, οι ερευνητές πρότειναν ότι τα ιόντα καλίου στα κύτταρα, τα πιο άφθονα ενδοκυτταρικά ιόντα, υπήρχαν σε δεσμευμένη και μη ιονισμένη μορφή.
Ο Schade το 1908 αναγνώρισε το κύτταρο ως ένα πολυφασικό κολλοειδές και έγραψε στο πρωτοποριακό του βιβλίο για τη “Φυσική Χημεία στην Εσωτερική Ιατρική” ότι “Το σώμα του κυττάρου δεν είναι ούτε ομοιόμορφα στερεό, ούτε ομοιόμορφα ρευστό· κάθε κύτταρο μάλλον σχηματίζει ένα (...) “μικροετερογενές σύστημα”, ένα μείγμα μαζών που μοιάζουν με γέλη και κολλοειδή και αληθινές διαλυμένες ουσίες σε ένα κοινό μέσο, με την κολλοειδή φύση να δίνει το χαρακτηριστικό γνώρισμα στο σύνολο, καθώς και στα μέρη του”.
Ο Fischer υποστήριξε το 1910 ότι τα ζωντανά κύτταρα, μαζί με την μεσοκυττάρια ουσία τους, σχηματίζουν ένα κολλοειδές που δεσμεύει το νερό που δεν μπορεί να συγκριθεί με ένα εναιώρημα ή διάλυμα μορίων στο νερό, αλλά μάλλον είναι ένα “χωρίς νερό” ενυδατωμένο σύστημα, στο οποίο το νερό είναι όχι ελεύθερο, αλλά συνδεδεμένο με τα κολλοειδή του, κυρίως πρωτεΐνες με τη μορφή αλκαλικών και όξινων πρωτεϊνών, με υψηλό δυναμικό ενυδάτωσης. Το 1938, οι Fischer και Suer πρότειναν ότι το πρωτόπλασμα ήταν η “ένωση πρωτεΐνης, αλατιού και νερού σε ένα γιγάντιο μόριο”.
Κατά την άποψη του Schade, του Fischer και πολλών άλλων βιολόγων της εποχής, το νερό στο κύτταρο και στους εξωκυττάριους χώρους δεν ήταν ελεύθερο, αλλά υπήρχε με τη μορφή “δεσμευμένου νερού”, που ονομαζόταν και “Schwellungswasser” (διόγκωση ή απορρόφηση νερού). Το φαινόμενο της ισχυρής συγγένειας με το νερό ορισμένων βιομορίων ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1848 από τον Ludwig και παρατηρήθηκε ξανά το 1917 από τον Katz [Στη συνέχεια, στις δεκαετίες του 1930 και του 1940, αυτές οι προοπτικές προωθήθηκαν από το συμβατικό μοντέλο].
Το 1951-1952, ο Troshin παρουσίασε τις μελέτες του σχετικά με τη διαπερατότητα των κυττάρων, οι οποίες παρείχαν τη βάση για τη “θεωρία ρόφησης” του κυττάρου. Όπως και οι άλλες παραλλαγές των "θεωριών φάσης" ή "θεωρίες συνενώσεων" που προτάθηκαν ως εναλλακτικές στη θεωρία της μεμβράνης, αυτή βασίστηκε στην αλληλεπίδραση μακρομορίων και ιόντων με το κυτταρικό νερό και τη μεμβράνη πρωτεΐνης-λιπιδίου. Ο Troshin επεσήμανε ότι σε αντίθεση με το εξωκυτταρικό μέσο χαμηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες, η αλληλεπίδραση των ηλεκτρολυτών με τις πρωτεΐνες στο κυτταρόπλασμα είναι τόσο ισχυρή, που η ιοντική κινητικότητα και επομένως η ηλεκτρογονική δραστηριότητα των ιόντων μειώνεται έντονα. Το κυτταρόπλασμα σχηματίζει ένα “σύνθετο συσσωμάτωμα”, στο οποίο οι πρωτεΐνες, τα ιόντα και το μεγαλύτερο μέρος του νερού είναι ισχυρά συνδεδεμένα.
Το κυτταρόπλασμα και το εξωκυτταρικό μέσο σχηματίζουν επομένως δύο διακριτές φάσεις. Ένα coacervate (μια έννοια που εισήχθη από τον Jong το 1929) σχηματίζεται όταν οι υδρόφιλες πρωτεΐνες, μαζί με το νερό, σχηματίζουν σταγονίδια και αμοιβοειδείς μάζες που οριοθετούνται ευδιάκριτα από το υγρό του περιβάλλοντος. Περικλείει 80-90% νερό και παραμένει υδρόφιλο. Η συσσώρευση εξαρτάται από μια αρκετά ισχυρή διπολική ροπή και ηλεκτρικό φορτίο των πρωτεϊνών και από την περιεκτικότητα σε ηλεκτρολύτη του μέσου.
Μέσω της συνένωσης το πρωτόπλασμα αποκτά την ιδιότητα της υγρής κρυσταλλικότητας (πρόσφατα το θέμα της υγρής κρυσταλλικότητας, που ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1888 ως ιδιότητα ζώντων συστημάτων, έχει συζητηθεί ξανά από αρκετούς συγγραφείς - βλέπε Mishra, 1975, Ho, 1996). Στη συνέχεια, το έργο του Troshin παρακολουθήθηκε στη Γερμανία.
Η πιο σημαντική από αυτές τις εναλλακτικές κυτταρικές θεωρίες ήταν η “Θεωρία συσχέτισης-επαγωγής” που προτάθηκε περίπου την ίδια εποχή από τον Ling. Στη συνέχεια δοκιμάστηκε εκτενώς στις δεκαετίες του 1960 και του 1970, με τον νέο πυρηνικό μαγνητικό συντονισμό (NMR). Η επακόλουθη εφεύρεση της Απεικόνισης Μαγνητικού Συντονισμού (MRI) από τον Damadian ήταν στην πραγματικότητα αποτέλεσμα της δοκιμής του Damadian για τη θεωρία του Ling του κυτταρικού νερού, όταν ανακάλυψε μια διαφορά στα σήματα NMR από το νερό στα καρκινικά κύτταρα σε σχέση με τα φυσιολογικά κύτταρα.
Η αντίληψη ότι οποιαδήποτε θεωρία προσπαθεί να εξηγήσει την άνιση κατανομή ιόντων μεταξύ του εσωτερικού και του εξωτερικού των κυττάρων, τις δυναμικές πτυχές της ανταλλαγής διαλυμένων ουσιών και νερού και τα βιοηλεκτρικά φαινόμενα των κυττάρων απαιτεί γνώση της φυσικής κατάστασης του νερού στα κύτταρα, έχει τονώσει την έρευνα σχετικά με το ρόλο του κυτταρικού νερού και της υπερμοριακής δομής του στις επόμενες δεκαετίες, ειδικά αφού αυτές οι έννοιες έφτασαν για πρώτη φορά σε ένα ευρύτερο επιστημονικό κοινό και αναγνωρίστηκαν το 1965 σε ένα συνέδριο για τον βιολογικό ρόλο της δομής του νερού στην Ακαδημία Επιστημών της Νέας Υόρκης.
Η θεωρία φάσης του κυττάρου υποθέτει την ύπαρξη υδατικών διαμερισμάτων (φάσεων) στο κύτταρο, με διακριτές μεταβολικές δραστηριότητες και τον αποκλεισμό διαλυμένων ουσιών (πχ. νατρίου), σε κάποιο βαθμό, από το κύτταρο, λόγω των αλλαγμένων ιδιοτήτων του διαλύτη και επίσης προβλέπει ότι οι αλλαγές στη φυσιολογική κατάσταση του οργανισμού μπορούν να αλλάξουν τις φυσικές ιδιότητες του κυτταρικού νερού.
Η ιδέα ενός εξαιρετικά δομημένου κυττάρου υποστηρίζεται επίσης έντονα από τις πρόσφατες ανακαλύψεις των λεπτοτήτων της κυψελοειδούς αρχιτεκτονικής... Σήμερα, είναι σαφές ότι πρέπει να δούμε τον κυτταροσκελετό ως ένα εξαιρετικά δομημένο τρισδιάστατο δίκτυο αυτών των στοιχείων που είναι πολύ δυναμική και ασταθές. Η περίτεχνη δομή του αποσυναρμολογείται πολύ εύκολα υπό την επίδραση μικρών διαταραχών και έτσι ταλαντώνεται μεταξύ μιας κατάστασης γέλης, στην οποία η δομή είναι επάνω και ορατή και μιας κατάστασης κολλοειδούς διαλύματος, στην οποία είναι διαλυμένη.
Η ανακάλυψη της σημασίας της δομής του νερού για την κατανόηση του κυττάρου και του οργανισμού είναι επίσης σημαντική σε σχέση με τα στοιχεία που θα περιγράψουμε αργότερα, για το ρόλο της δομής του κυτταρικού νερού στη λήψη περιβαλλοντικών πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων του περιβάλλοντος. το χυμικό σύστημα που σχηματίζεται από το νερό του σώματος και την εξωκυτταρική μήτρα.
Σύμφωνα με τον Kraus, το κύριο έργο του οργανισμού αποτελείται από τη διόγκωση και την αποδιόγκωση, τη μετάβαση από την υγρή στην λιγότερο υγρή κατάσταση που εκτελεί την εργασία. Ο Kraus είδε το ρεύμα του νερού μέσα από το σώμα, καθοδηγούμενο από τη δυναμική του πρωτοπλάσματος, ως ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της ζωντανής κατάστασης και θεώρησε τον βαθμό και την κατανομή του κορεσμού του νερού και την ευτονία των ιστών ως μέτρο ζωής. Ένα από τα σημαντικά στοιχεία του “βλαστικού συστήματος” ήταν επομένως η “βλαστική ροή” των σωματικών υγρών στο αγγειακό σύστημα, στο λεμφικό σύστημα, στους διάμεσους χώρους (συνδετικός ιστός) και στο κύτταρο. Ωστόσο, “το κολλοειδές βιοσύστημα δεν οδηγείται και ρυθμίζεται μόνο από το νερό, αλλά και από συγκεκριμένες επιδράσεις άλατος αντίστοιχα από τα ηλεκτρικά δυναμικά διεπαφής” και επομένως ο ανταγωνισμός των κατιόντων και των ανιόντων ηλεκτρολυτών ήταν σημαντικός.
Ο επιστήμονας των κολλοειδών Thiele, έδειξε σε εργασία που εκτείνεται από τις αρχές της δεκαετίας του 1940 έως τα τέλη της δεκαετίας του 1960, ότι η αλληλεπίδραση πολύπλοκων κολλοειδών πηκτωμάτων με ιόντα είναι ο βασικός δομικός μηχανισμός σε οργανικές δομές, ειδικά στον συνδετικό ιστό.
Αυτό που ακολουθεί προέρχεται επίσης από το προηγούμενο βιβλίο του 2003 και γράφτηκε αρχικά από τον Roeland van Wijk (συντομεύτηκε επίσης για αυτό το άρθρο).
Ο Sherrington το 1938 δήλωσε: "Αν και είναι ρευστό και υδαρές, το μεγαλύτερο μέρος του κυττάρου δεν είναι αληθινό διάλυμα. Μια σταγόνα αληθινού διαλύματος, ομογενούς υγρού, δεν θα μπορούσε να "ζήσει". Είναι μακριά από την "οργάνωση". Στο κύτταρο υπάρχουν ετερογενή διαλύματα. Τα μεγάλα μόρια των πρωτεϊνών και των συσσωματωμένων σωματιδίων αιωρούνται χωρίς να διαλύονται. Η επιφάνεια είναι πεδίο χημικής και φυσικής δράσης. Το εσωτερικό ενός καθαρού διαλύματος δεν έχει επιφάνεια. Αλλά το άθροισμα της επιφάνειας σε αυτά τα αφρώδη κολλοειδή που βρίσκονται στο κύτταρο γίνεται κάτι μεγάλο. Η "εσωτερική επιφάνεια" του κυττάρου είναι τεράστια. Το κύτταρο δίνει χημικά αποτελέσματα που στο εργαστήριο πρέπει να ληφθούν μόνο με θερμοκρασίες και πιέσεις πολύ μεγαλύτερες από εκείνες του ζωντανού σώματος. Μέρος του μυστικού της ζωής είναι η τεράστια εσωτερική επιφάνεια του κυττάρου”.
Η σταγόνα πολυφασικού κολλοειδούς είναι ένα μείγμα διαφορετικών περιβαλλόντων. Ορισμένες περιοχές είναι πλούσιες σε σωματίδια, άλλες όχι. Το νερό χρησιμεύει ως μέσο διασποράς ή συνεχής φάση και η πρωτεΐνη, τα νουκλεϊκά οξέα, οι υδατάνθρακες, τα λιπίδια και τα ιόντα είναι τα διασπαρμένα σωματίδια. Από τότε, πολλοί ερευνητές έχουν υποθέσει τη συσχέτιση των ενζύμων με το γειτονικό νερό και με άλλες πρωτεΐνες, συμπεριλαμβανομένων των νημάτων, έχουν προτείνει ότι το νερό που βρίσκεται κοντά στα μόρια πρωτεΐνης είχε διαφορετική δομή από το κανονικό νερό. Το μακρομοριακό δίκτυο του πρωτοπλάσματος και του κλειστού νερού αλληλεπιδρούν με αμοιβαίο τρόπο. Έτσι, τα βιοπολυμερή έχουν επίδραση στη δομή του νερού, ενώ η δομή του νερού είναι σημαντική για την πρωτοπλασματική οργάνωση.
Τα βιοπολυμερή έχουν έμμεση επίδραση στο νερό. Τα βιοπολυμερή χαρακτηριστικά παρουσιάζουν στο νερό τόσο φορτισμένες, όσο και υδρόφοβες επιφάνειες. Οι σφαιρικές πρωτεΐνες σε διάλυμα, για παράδειγμα, θάβουν μεγάλο μέρος της υδρόφοβης επιφάνειας τους εσωτερικά. Σχεδόν όλες οι φορτισμένες και υδρόφιλες ομάδες, που προσδίδουν στα μεγάλα μόρια διαλυτότητα στο νερό, βρίσκονται στην εξωτερική επιφάνεια. Αναπόφευκτα, επομένως, αυτές οι αποσπασματικές επιφάνειες δημιουργούν ανομοιογενείς δομές διεπιφανείας νερού: ζώνες πυκνού νερού αναπτύσσονται γύρω από τις φορτισμένες ομάδες, ενώ ζώνες χαμηλής πυκνότητας νερού αναπτύσσονται γύρω από τις υδρόφοβες περιοχές. Αυτές οι ζώνες νερού έχουν συνέπειες για τη διαλυτότητα των μικρών μορίων, καθώς και για τη μακρομοριακή οργάνωση.
Η σημασία της δομής του νερού για την πρωτοπλασματική οργάνωση είναι επίσης εμφανής. Εάν το νερό υπάρχει σε διαφορετικές καταστάσεις με δεσμούς υδρογόνου σε διαφορετικές περιοχές του πρωτοπλάσματος, είναι πιθανό να επηρεαστούν τόσο οι πρωτεϊνικές διαμορφώσεις, όσο και οι καταστάσεις συσσωμάτωσης/αποσυσσωματώσεως. Το νερό χαμηλής πυκνότητας [σημείωση: Πιστεύω ότι το περιγραφόμενο νερό είναι “υψηλής πυκνότητας” και όχι “χαμηλής πυκνότητας”] συσσωρεύει επιλεκτικά χαοτροπικά ιόντα (όπως Cl-, K+, φορτισμένα αμινοξέα και γλυκόζη). Αποκλείει επιλεκτικά ιόντα υψηλής ενυδάτωσης (Mg2+, Ca2+, H+, Na+) και κυρίως υδρόφοβα μόρια. Από αυτό προκύπτει ότι οι θαμμένες υδρόφοβες πρωτεΐνες μπορούν να αναδυθούν πιο εύκολα και οι πρωτεΐνες ξεδιπλώνονται, όταν το περιβάλλον νερό είναι ασθενώς συνδεδεμένο. Αντίθετα, η σταθεροποίηση της φυσικής διπλωμένης διαμόρφωσης και η συσσωμάτωση των μονομερών πρωτεϊνών με υδρόφοβες αλληλεπιδράσεις προάγονται από ισχυρά συνδεδεμένο νερό.
Σε ένα κύτταρο με μόνο ιόντα ως ωσμολύτες, συνυπάρχουν ακραίες μορφές νερού που είναι επιβλαβείς για τη σταθερότητα και τη λειτουργία των ενζύμων. Το νερό δίπλα στο νήμα είναι πιθανώς τόσο ασθενώς συνδεδεμένο, που αναδύονται εσωτερικά υδρόφοβα τμήματα και τα ένζυμα ξεδιπλώνονται και μετουσιώνονται. Ωστόσο, σε περίπτωση που το μακρομοριακό δίκτυο του πρωτοπλάσματος περιέχει όχι μόνο ιόντα, αλλά και συμβατές διαλυμένες ουσίες ως ωσμολύτες, η περίσσεια ωσμωτικότητα αντισταθμίζεται, σε κάποιο βαθμό, με τη συσσώρευση συμβατών διαλυτών ουσιών στις ισχυρά συνδεδεμένες περιοχές, δίπλα σε υδρόφοβα τμήματα της επιφάνειας και μεταξύ των νημάτων. Το νερό κοντά στα φορτία των νημάτων μπορεί να εξισορροπηθεί με μια λιγότερο δραστική αύξηση της πυκνότητας και της αντιδραστικότητας, ενώ το υπόλοιπο νερό διατηρεί μια μάλλον ανοιχτή δομή, λόγω των υδρόφοβων μερών των διαλυμένων ουσιών του. Σε αυτή την περίπτωση, τα ένζυμα εξακολουθούν να συσσωρεύονται στο πιο δραστικό νερό που σχετίζεται με τα νήματα, αλλά δεν μετουσιώνονται.
Η άποψη ενός κυττάρου ως ένα εξαιρετικά ολοκληρωμένο σύστημα πολλαπλών συστατικών που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, οδηγεί στο ερώτημα της ποσότητας νερού κοντά στις επιφάνειες. Είναι προφανές ότι απομακρυνόμενο από τις επιφάνειες και τις φορτισμένες ομάδες, το νερό των κυττάρων αρχίζει να λειτουργεί περισσότερο σαν ελεύθερο νερό. Αυτή είναι μια συνεχής θεωρία, δεν σημαίνει ότι υπάρχουν δύο είδη νερού, αλλά μάλλον ότι το νερό αλλάζει. Τα πρώτα στοιχεία έδειξαν ήδη ότι η μεγάλη πλειονότητα των ενδοκυτταρικών μακρομορίων, συμπεριλαμβανομένων των ενζύμων, πιθανώς δεν είναι ελεύθερα σε διάλυμα, αλλά αντ' αυτού συνδέονται χαλαρά με τη σχηματισμένη δομή.
Από τις γνωστές φυσικές ιδιότητες του εξωθημένου πρωτοπλάσματος, το οποίο διατηρεί τη φυσική του ακεραιότητα, είναι πιθανό να υποδηλωθεί ότι το κυτταρικό νερό καταλαμβάνει μεγάλο μέρος του όγκου των κυττάρων κοντά στις επιφάνειες, όπου μπορεί να έχει μεγαλύτερο χρόνο παραμονής και να κινείται πιο αργά.
Από αυτή την άποψη είναι σημαντικό ότι αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι το νερό εντός 25-30 Angstrom από τις βιολογικές επιφάνειες είναι γνωστό ότι παρουσιάζει φυσικές ιδιότητες που διαφέρουν σημαντικά από εκείνες του καθαρού νερού. Αυτή η επιρροή μπορεί να επεκταθεί ακόμη και πάνω από 500 Angstrom από τέτοιες επιφάνειες.
Ως εκ τούτου, τα κύτταρα θεωρείται ότι χρειάζονται κάποια νέα στρατηγική για μια ενδοκυτταρική κατευθυντική ροή θρεπτικών ουσιών. Είναι ενδιαφέρον ότι μια κίνηση υγρού σε σχετικά μεγάλα κύτταρα ως μονοκύτταρα κύτταρα κοτύλης έχει λάβει ευρεία προσοχή σε σχέση με το ερώτημα πώς τα μεταβολικά συμβάντα μέσα σε αυτά τα γιγαντιαία κύτταρα θα μπορούσαν να λειτουργήσουν με ελεγχόμενο τρόπο. Σε προηγούμενες μελέτες ήταν γενικά αποδεκτό ότι υπάρχει ένα ανώτερο όριο στο μέγεθος που μπορεί να φτάσει ένα κύτταρο, πριν η διάχυση γίνει πολύ αργή διαδικασία σε μοριακό επίπεδο, για να ικανοποιήσει τη μεταβολική ζήτηση. Τα μεγάλα κύτταρα, επομένως, θεωρήθηκε ότι χρειάζονταν κάποια στρατηγική για τη διασπορά των θρεπτικών ουσιών και κατέληξαν στη διαδικασία της ροής πρωτοπλάσματος.
Ωστόσο, η ροή εμφανίζεται σε μεγάλα κύτταρα, για κανέναν άλλο λόγο, από το ότι αυτά τα κύτταρα προσφέρονται για τέτοια παρατήρηση. Στην πραγματικότητα, μια παρόμοια κίνηση υγρού συμβαίνει απαραίτητα σε όλα τα κύτταρα. Είναι προφανές ότι εάν η κίνηση συμβαίνει με συντονισμένο τρόπο και όλα τα σωματίδια κινούνται προς μια ορισμένη κατεύθυνση, αυτά τα σωματίδια μπορούν να μετακινηθούν από τη μια θέση στην άλλη πολύ πιο γρήγορα από ό,τι θα μπορούσε ποτέ να επιτευχθεί με τυχαίες κινήσεις διάχυσης των μορίων σε περιβάλλον χωρίς ανάδευση. Ο Wheatley έχει επισημάνει το γεγονός ότι η κατευθυντικότητα της ροής των μορίων παρέχει πληροφορίες για τη διατήρηση της ζωτικής δραστηριότητας. Η ενδοκυτταρική κατευθυντική ροή αυξάνει την πολυπλοκότητα της οργάνωσης του κυττάρου.
Με μια τέτοια άποψη αρχίζουμε να έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα της δομικής και λειτουργικής οργάνωσης του πρωτοπλάσματος. Μια σημαντική παράμετρος λοιπόν σε σχέση με τη μεταβολική δραστηριότητα είναι η ροή. Η ταχύτητα της ροής, ο έλεγχός της και η κατευθυντικότητά της έχουν παραβλεφθεί εδώ και καιρό, υπέρ της συγκέντρωσης σε επίπεδο κυψέλης. Στον βασικό μεταβολικό ρυθμό, ένας χαμηλός ρυθμός ροής μπορεί να είναι αρκετός για να συνεχίσει τη ζωή, αλλά για να λειτουργούν τα κύτταρα υπό ακραίες συνθήκες, απαιτείται η τροφοδοσία καυσίμου να ρυθμίζεται προς τα πάνω σχεδόν αμέσως. Αυτό φέρνει έναν άλλο παράγοντα, που ασχολείται με τη σχέση μεταξύ δομής και λειτουργίας του πρωτοπλάσματος. Εάν η πρωτοπλασματική μάζα προσδοκά να λειτουργήσει, κάποια αναδιάρθρωση έχει λάβει χώρα, προτού αρχίσει στην πραγματικότητα την προσπάθειά της.
Και μόλις τεθεί σε λειτουργία, η ροή αυτόματα είναι ταχύτερη στη δομή του πρωτοπλάσματος. Αυτό το στοιχείο σκοπού εισάγεται καταλληλότερα στην κλασική κυτταρική φυσιολογία, με την υπόθεση ότι το κύτταρο κατευθύνεται και είναι αποτελεσματικό σε συγκεκριμένες περιστάσεις μέσω έμφυτων αντανακλαστικών. Σύμφωνα με το μοντέλο που προτείνεται στο παρόν κεφάλαιο, η σωστή συνεργασία μεταξύ των κυτταρικών διεργασιών μπορεί να γίνει κατανοητή εάν υποτεθεί ότι η συντονισμένη κίνηση των σωματιδίων είναι ουσιαστικό μέρος της συνεκτικής δομής. Η κατευθυνόμενη κίνηση μπορεί να θεωρηθεί ότι αντανακλά τη δυναμική συνεκτική περιοχή.
Σημείωση: Η ιστορία του υγρού κρυσταλλικού νερού περιγράφεται επίσης λεπτομερέστερα σε αυτό το βιβλίο και σε αυτό το βιβλίο, και τα δύο του Gerald Pollack, όσο και σε αυτό το άρθρο της Stephanie Seneff.
Συνεχίζεται…
ευγε! αυτο το αρθρο ειναι πράγματι πολύτιμο, και το 2ο μέρος επίσης. ευχαριστώ πολύ.