*των Tom Jefferson & Carl Heneghan*
Οι υπηρεσίες υγείας των πλούσιων χωρών βυθίζονται σε αυτό που τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης αποκαλούν “χειμερινή κρίση” κάθε χρόνο. Αυτό ουσιαστικά συνίσταται σε μια οξεία δυσαναλογία μεταξύ ζήτησης και προσφοράς. Πάρα πολλοί άνθρωποι αναφέρουν ότι είναι άρρωστοι για πολύ λίγους πόρους. Τα νοσοκομεία γρήγορα κατακλύζονται και τα μέσα ενημέρωσης τροφοδοτούν τις σκηνές ανθρώπων που κείτονται σε ράντζα στους διαδρόμους ή, ακόμη χειρότερα, στο πάτωμα ή σε οποιοδήποτε διαθέσιμο χώρο.
Ο χρόνος τέτοιων χειμερινών κρίσεων ποικίλλει στο βόρειο ημισφαίριο, αλλά συνήθως συμβαίνουν και στις δύο πλευρές των Χριστουγέννων.
Ορισμένες κυβερνήσεις ρίχνουν χρήματα στην κρίση. Άλλες την υποβαθμίζουν μέχρι να εκτονωθεί η κατάσταση καθώς υποχωρεί ο χειμώνας, όπως κάνει και το τσίρκο των ΜΜΕ και το συνακόλουθο πολιτικό ποδόσφαιρο. Οι υπουργοί Υγείας και οι γραφειοκράτες επιβιώνουν για να τα βγάλουν πέρα για λίγο ακόμα.
Υπάρχουν μερικές εξαιρετικές πτυχές αυτής της επαναλαμβανόμενης κατάστασης. Η πρώτη είναι ότι κανείς δεν φαίνεται να έχει διεξαγάγει σοβαρή μελέτη για τα αίτια, τα οποία το ένστικτο μας λέει ότι είναι περίπλοκα και όχι μεμονωμένα (ένστικτο, όχι αποδεικτικά στοιχεία - παρακαλώ σημειώστε το).
Η δεύτερη πτυχή είναι ότι ιστορικά ένα από τα συνακόλουθα φαινόμενα της “χειμερινής κρίσης”, η αύξηση της χειμερινής θνησιμότητας, είναι γνωστό από το 1662, όταν ο John Graunt δημοσίευσε τις Φυσικές και Πολιτικές Παρατηρήσεις που Έγιναν πάνω στα Παραστατικά της Θνησιμότητας. Η έννοια της χειμερινής θνησιμότητας αναπτύχθηκε περαιτέρω και αναφέρθηκε από τον William Farr, ο οποίος το 1839 άρχισε να δημοσιεύει τις Ετήσιες Εκθέσεις του Γενικού Ληξιάρχου.
Ο Farr ανέπτυξε επίσης μια “νοσολογία” με ταξινόμηση αιτιών θανάτου, η οποία μπορούσε να συγκριθεί ετησίως. Η “νοσολογία”, μαζί με τις συνεισφορές του Jacques Bertillion και της Florence Nightingale, θεωρείται ο πρόδρομος της Διεθνούς Ταξινόμησης Νόσων (ICD) του ΠΟΥ. Όπως όλες οι υπέροχες ιδέες, η ιδέα ήταν απλή: κωδικοποιήστε την ίδια ασθένεια ή συμβάν με τον ίδιο τρόπο και στη συνέχεια μπορείτε να παρακολουθήσετε, να συγκρίνετε και να αναλάβετε δράση, εάν είναι απαραίτητο.
Εκτός από το γεγονός ότι δεν υπάρχει νόμος που να εμποδίζει τους ανθρώπους να επιλέγουν τον χειμώνα ως εποχή για να πεθάνουν, η ετήσια “κατάσταση στο κόκκινο, κατάσταση στο κόκκινο” έχει αντλήσει κυβερνητικές εξηγήσεις που δείχνουν το επίπεδο νοημοσύνης που καταλήξαμε να περιμένουμε από τους ηγέτες μας. Υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι πεθαίνουν πιο συχνά τους χειμερινούς μήνες;
Για παράδειγμα, στο Westminster το 2023, η βουλευτής της Δεξιάς αξιότιμη Esther McVey (τότε ήταν στον πάγκο) ρώτησε την Υπουργό Maria Caulfield εάν η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου σκόπευε να διερευνήσει τους υπερβάλλοντες θανάτους. Μέρος της απάντησης της Υπουργού κατηγόρησε έναν αυξανόμενο αριθμό ατόμων που εισήχθησαν στο νοσοκομείο “με γρίπη, με Covid…” τον Δεκέμβριο.
Έχουμε επανειλημμένα επισημάνει ότι η χρήση τέτοιων όρων είναι προπέτασμα καπνού για να κρυφτεί το γεγονός ότι οι ηγέτες μας δεν έχουν ιδέα για το τι συμβαίνει, ούτε πιθανώς τους ενδιαφέρει όσο προχωρά η σεζόν και η κατάσταση κόκκινο γίνεται πορτοκαλί και μετά πράσινο. Εναλλακτικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως σάβανο που κυματίζει όποτε κάποιος θέλει να τρομοκρατήσει και να ελέγξει τον πληθυσμό ή να δώσει κρατικές επιδοτήσεις σε “φίλους”. Εκείνη την εποχή, ο Αρχίατρος απέδωσε επίσης τους υπερβάλλοντες θανάτους στην έλλειψη πρόσβασης στις στατίνες, πράγμα που αποδείχτηκε ότι ήταν άλλο ένα προπέτασμα καπνού.
Αλλά τι εννοούν πραγματικά οι μεγάλοι που χρησιμοποιούν τον όρο “γρίπη”;
Τι μας λένε τα στοιχεία για τους θανάτους που σχετίζονται με τη γρίπη;
Πώς αποφασίζεται ότι κάποιος πέθανε από τη γρίπη και όχι, ας πούμε, από έμφραγμα του μυοκαρδίου ή λοίμωξη από Mycoplasma Pneumoniae (όχι ιός, αλλά ένας εξίσου άσχημος πελάτης);
Εάν η γρίπη παίζει ρόλο σε έναν θάνατο, πώς ακριβώς αποδίδεται αυτός ο ρόλος;
Είναι η γρίπη που ξεκινά την αλληλουχία των γεγονότων που οδηγούν σε θάνατο ή η γρίπη παίζει έναν σχετικά δευτερεύοντα ρόλο; Τι μας λέει η χρήση προπετάσματος καπνού για το τι συμβαίνει;
Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να απαντήσουμε σε αυτές τις ερωτήσεις στις επόμενες έξι αναρτήσεις…