*των Tom Jefferson & Carl Heneghan*
Ίσως σας ενδιαφέρει να μάθετε ότι σύμφωνα με την Daily Telegraph, κατά τη διάρκεια του χειμώνα του 2022, υπήρξαν σχεδόν 15.000 υπερβάλλοντες θάνατοι που σχετίζονται με τη γρίπη, ο υψηλότερος αριθμός από το 2017-18, όταν πέθαναν 22.500 περισσότεροι άνθρωποι.
Οι αναγνώστες της σειράς “Παραπετάσματα καπνού” θα αναγνωρίσουν αυτή τη δήλωση για αυτό που είναι: μια παχιά κουρτίνα από παχύ λιπαρό καπνό που προβάλλει κάτι άλλο.
Ας ξεκινήσουμε υποθέτοντας ότι η λέξη “γρίπη” εδώ χρησιμοποιείται ως συνώνυμη με τη γρίπη. Έχουμε καλούς λόγους για την ερμηνεία μας, επειδή το άρθρο δεν αφορούσε το πόσοι υπερβάλλοντες θάνατοι αποφάσισαν τα μέσα ενημέρωσης ότι αποδίδονται στη λέξη “γρίπη”.
Το άρθρο αφορούσε ένα άλλο θαύμα: την εμπορευματοποίηση ενός τεστ τύπου πλευρικής ροής (rapid test), που μπορεί να αναγνωρίσει τη γρίπη (εξ ου και η ερμηνεία μας για τη λέξη “γρίπη”) και την Covid σε 30 λεπτά περίπου. Αυτά τα γρήγορα είναι γνωστά ως τεστ σημείου φροντίδας. Σύμφωνα με το άρθρο της Telegraph, η χρήση αυτής της εξέτασης θα επιτρέψει στον γιατρό σας να συνταγογραφήσει αντιιικά φάρμακα (ή όχι) και, κυρίως, να μην δώσει αντιβιοτικά σε κανέναν με υποψία πνευμονίας.
Βλέπετε, τα μέσα ενημέρωσης και οι κατασκευαστές των τεστ πιστεύουν ότι η χρήση αντιβιοτικών είναι κακή ιδέα σε υποψία πνευμονίας, δεδομένης της εμφάνισης αντίστασης και του κόστους.
Ας το σκεφτούμε αυτό. Το κόστος και η αντίσταση είναι ζητήματα που ισχύουν εξίσου για τα αντιιικά και τα αντιβιοτικά. Ωστόσο, δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι τα από του στόματος αντιιικά φάρμακα για τη γρίπη κάνουν διαφορά στις λοιμώξεις της κατώτερης αναπνευστικής οδού (LRTI), ενώ τα αντιβιοτικά κάνουν.
Μια άλλη λεπτή παραμόρφωση είναι η υπόθεση ότι η μόλυνση από γρίπη είναι άμεσα υπεύθυνη για την πνευμονία. Οι αναγνώστες της σειράς “Παραπετάσματα καπνού” γνωρίζουν ότι η ιογενής πνευμονία είναι ένα σπάνιο περιστατικό, αν και μπορεί να είναι μια (ή η) υποκείμενη αιτία του πραγματικού ζοφερού θεριστή: βακτηριακή πνευμονία, ακολουθούμενη από αναπνευστική ανεπάρκεια.
Γνωρίζουμε από πικρή προσωπική εμπειρία ότι η απαγόρευση λήψης αντιβιοτικών σε υποψία πνευμονίας (στην περίπτωση αυτή μετά την ιλαρά) σε ευάλωτα συμπτωματικά άτομα είναι μια απαίσια απόφαση.
Ολόκληρο το άρθρο εστιάζει στην ταχύτητα του τεστ και τη δυνατότητα συνταγογράφησης του “σωστού πράγματος” — τριάντα λεπτά, σε αντίθεση με 2 ημέρες για να βγει ένα αποτέλεσμα PCR. Θυμηθείτε, τα αντιιικά φάρμακα πρέπει να χορηγούνται εντός δύο ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων για να μειωθεί η διάρκεια των συμπτωμάτων κατά μερικές ώρες - το μόνο πραγματικά τεκμηριωμένο όφελος.
Αυτό που κρύβει το άρθρο πίσω από την παχιά λιπαρή κουρτίνα είναι ότι ένα φθηνό τεστ σημείου φροντίδας για αντιδραστική πρωτεΐνη C (CRP) είναι μια πολύ καλύτερη, φθηνότερη και πιο αποτελεσματική εναλλακτική λύση.
Η CRP είναι ένας ειδικός δείκτης φλεγμονής. Ωστόσο, η χρήση της σε 6 από τους 11 οίκους ευγηρίας, σε μια τυχαιοποιημένη δοκιμή ομάδων στην Ολλανδία, οδήγησε σε μείωση κατά 30% της συνταγογράφησης αντιβιοτικών σε ηλικιωμένους με υποψία LRTI, σε σύγκριση με τη μη χρήση.
Οι πιθανότητες πλήρους ανάκαμψης σε τρεις εβδομάδες και θνησιμότητας και εισαγωγής στο νοσοκομείο σε οποιοδήποτε σημείο δεν διέφεραν σημαντικά μεταξύ της CRP και των τυπικών ομάδων των γηροκομείων. Έτσι, δεν σκότωσαν κανέναν χρησιμοποιώντας τη CRP για να καθοδηγήσει τις αποφάσεις τους.
Η CRP είναι φθηνή με περίπου 10 λίρες ανά τεστ και οικονομικά αποδοτική, εάν χρησιμοποιείται σύμφωνα με τις οδηγίες για τη διαχείριση υποψίας LRTI.
Έτσι, ενώ η CRP είναι χρήσιμη στην κλινική διαχείριση ενηλίκων και παιδιών ως αποτελεσματική στρατηγική για τη στόχευση των αντιβιοτικών, η χρήση της αγνοείται σε μεγάλο βαθμό για το χρυσό τρίγωνο των τεστ της “γρίπης”. Λοιπόν, γιατί θα θέλατε να το κάνετε αυτό και γιατί να γράφατε ένα άρθρο “σπρώχνοντας” νέα τεστ, όταν υπάρχει μια καλύτερη, φθηνότερη και βασισμένη σε δεδομένα εναλλακτική;
Πώς σας φαίνεται αυτό για παραπέτασμα καπνού;
Αναγνώσεις
Factors Associated With the Development of Bacterial Pneumonia Related to Seasonal Influenza Virus Infection: A Study Using a Large-scale Health Insurance Claim Database, Open Forum Infectious Diseases, Volume 10, Issue 5, May 2023, ofad222, https://doi.org/10.1093/ofid/ofad222
Effect of C reactive protein point-of-care testing on antibiotic prescribing for lower respiratory tract infections in nursing home residents: a cluster randomised controlled trial BMJ 2021; 374 :n2198 doi:10.1136/bmj.n2198
Cost-Effectiveness Analysis of the Use of Point-of-Care C-Reactive Protein Testing to Reduce Antibiotic Prescribing in Primary Care. Antibiotics (Basel). 2018 Dec 7;7(4):106. doi: 10.3390/antibiotics7040106.