*των Tom Jefferson & Carl Heneghan*
Σε μια από τις σελίδες τους για τον πληθυσμό, τα CDC ρωτούν: “Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ενός κρυολογήματος και της γρίπης;”
Η απάντησή τους είναι:
“Η γρίπη και το κοινό κρυολόγημα είναι και οι δύο μεταδοτικές ασθένειες του αναπνευστικού, αλλά προκαλούνται από διαφορετικούς ιούς. Η γρίπη προκαλείται μόνο από ιούς της γρίπης, ενώ το κοινό κρυολόγημα μπορεί να προκληθεί από διάφορους ιούς, συμπεριλαμβανομένων των ρινοϊών, της παραγρίπης και των εποχιακών κορωνοϊών.
Οι εποχικοί κορωνοϊοί δεν πρέπει να συγχέονται με τον SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί την COVID-19. Επειδή η γρίπη και το κοινό κρυολόγημα έχουν παρόμοια συμπτώματα, μπορεί να είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς τη διαφορά μεταξύ τους με βάση τα συμπτώματα και μόνο. Γενικά, η γρίπη είναι χειρότερη από το κοινό κρυολόγημα. Τα συμπτώματα είναι συνήθως πιο έντονα και αρχίζουν πιο απότομα. Τα κρυολογήματα είναι συνήθως πιο ήπια από τη γρίπη. Τα άτομα με κρυολόγημα είναι πιο πιθανό να έχουν καταρροή ή βουλωμένη μύτη από τα άτομα που έχουν γρίπη. Τα κρυολογήματα γενικά δεν προκαλούν σοβαρά προβλήματα υγείας όπως πνευμονία, βακτηριακές λοιμώξεις ή νοσηλεία σε νοσοκομείο. Η γρίπη μπορεί να έχει σοβαρές σχετικές επιπλοκές”.
Μπορείτε να εντοπίσετε την περιστροφή στην εκπαίδευση των CDC για τον απείθαρχο πληθυσμό και το πολύ λεπτό παραπέτασμα καπνού που κρύβει αυτό που πιστεύουμε ότι κάνουν με το κείμενό τους;
Επιτρέψτε μας να ξαναγράψουμε το κείμενο και να το κάνουμε πιο κλινικά ρεαλιστικό και βασισμένο σε στοιχεία:
Η γρίπη και πολλοί άλλοι ιοί του αναπνευστικού, μερικοί γνωστοί και άγνωστος αριθμός μη ταυτοποιημένων (όπως ήταν ο SARS-CoV-2 πριν από την πανδημία), μπορούν να προκαλέσουν ένα φάσμα ασθενειών που κυμαίνονται από συνάχι έως σοβαρές επιπλοκές, όπως πολυσυστημική ανεπάρκεια. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν ένα άτομο έχει μολυνθεί με περισσότερα από ένα από αυτά τα παθογόνα και έχει συννοσηρότητες ή παράγοντες κινδύνου.
Είναι συνήθως γνωστές ως οξείες (ιογενείς) λοιμώξεις του αναπνευστικού. Παρά τις βέλτιστες προσπάθειες, δεν μπορείτε να προσδιορίσετε τον αιτιολογικό παράγοντα χωρίς εργαστηριακή εξέταση και ακόμη και τότε, δεν υπάρχουν αποτελεσματικές ειδικές θεραπείες. Το “κοινό κρυολόγημα” είναι ένας όρος που συνήθως προορίζεται για τις ηπιότερες μορφές του φάσματος της νόσου. Μόνο οι πιο σοβαρές περιπτώσεις καταλήγουν στο νοσοκομείο.
Ανάγνωση
Έχει αυτός ο ασθενής γρίπη; JAMA.2005;293(8):987–997. doi:10.1001/jama.293.8.987
Συμπεράσματα: “Τα κλινικά ευρήματα προσδιορίζουν ασθενείς με νόσο που μοιάζει με γρίπη, αλλά δεν είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για την επιβεβαίωση ή τον αποκλεισμό της διάγνωσης της γρίπης”.