Γνωρίζατε ότι ήταν γνωστό το 1882...
...πως το αρσενικό και ο μόλυβδος προκάλεσαν πολιομυελίτιδα;
*του Charles Wright*
Η πολιομυελίτιδα επιστρέφει στην επικαιρότητα, καθώς ξεκίνησε συζήτηση για το εάν τα εμβόλια κατά της πολιομυελίτιδας πρέπει να απαγορευτούν ή όχι, λόγω μιας διαμάχης που περιβάλλει τον διορισμό του RFK Jr. Προκειμένου να έχουμε μια τεκμηριωμένη γνώμη σχετικά με αυτή τη συζήτηση, είναι εξαιρετικά σημαντικό να κατανοήσουμε τι ακριβώς είναι η πολιομυελίτιδα και τι την προκάλεσε.
Προς αυτόν τον στόχο, παρέχω στους αναγνώστες ένα έγγραφο του 1882, το οποίο είναι η μοναδική πιο σημαντική και ενημερωτική πηγή που έχω διαβάσει σχετικά με το θέμα:
ΜΥΕΛΙΤΙΔΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΟΞΕΙΑ ΔΗΛΗΤΗΡΙΩΣΗ ΑΠΟ ΑΡΣΕΝΙΚΟ (ΑΠΟ PARIS Ή SCHWEINFURTH GREEN.) E. C. SEGUIN, M.D. 1882
Αναφέρω την εργασία εδώ, προκειμένου να εξοικειωθείτε με την ίδια και να βγάλετε τα συμπεράσματά σας με βάση τα γεγονότα. Η εργασία είναι σημαντική όχι μόνο για την οριστική περιγραφή και την διαπίστωση της πραγματικής αιτίας της πολιομυελίτιδας, αλλά και για την εποχή που γράφτηκε.
Ο όρος πολιομυελίτιδα προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις πολιός (γκρίζος) και μυελός (μυελός ή νωτιαίος μυελός) ή μυελίνη. Ο Έλληνας γιατρός Γαληνός (2ος αιώνας μ.Χ.) περιέγραψε για πρώτη φορά τη μυελίνη ως μια “λευκή ουσία” που περιβάλλει τα νεύρα. Έτσι, η πολιομυελίτιδα πήρε το όνομά της από το γεγονός ότι ο νωτιαίος μυελός ατροφεί και φλεγμένεται και τα τμήματα που τον περιβάλλουν γίνονται από γκρι λευκά, όπως περιέγραψε ο Seguin.
Η πρώτη χρήση του όρου πολιομυελίτιδα αποδίδεται στον Erb το 1875. Ο Seguin χρησιμοποίησε τον όρο “πολιομυελίτιδα” αρκετές φορές στην εργασία του 1882, αλλά της έδωσε τον τίτλο “Μυελίτιδα μετά από οξεία δηλητηρίαση από αρσενικό”, αντί να της δώσει τον τίτλο “πολιομυελίτιδα”, καθώς όλη η ιατρική βιβλιογραφία και οι μελέτες περίπτωσης που είχε αναθεωρήσει ακόμη και πριν από το 1875 απέδειξαν οριστικά ότι η δηλητηρίαση από μόλυβδο και αρσενικό προκάλεσε τα συμπτώματα που σχετίζονται με αυτό που ονομάστηκε αργότερα πολιομυελίτιδα.
Η ανασκόπηση του Seguin για τη δηλητηρίαση από αρσενικό το 1882 επικεντρώθηκε κυρίως στο εντομοκτόνο ακετοαρσενίτη του χαλκού, ο οποίος σχηματίζεται από το συνδυασμό οξικού χαλκού και τριοξειδίου του αρσενικού και κυκλοφόρησε στο εμπόριο με τα ονόματα “Paris Green” και “Schweinfurt Green” κατά την εποχή της δημοσίευσης του Seguin.
Αργότερα, στη δεκαετία του 1890, η χρήση του όξινου αρσενικού μολύβδου σε φρούτα και μούρα εξερράγη στις Ηνωμένες Πολιτείες- προκαλώντας την άμεση και εκτεταμένη καταστροφή της πολιομυελίτιδας και της παράλυσης.
Ακόμα αργότερα, ξεκινώντας το 1909, οι ιατρικές και χημικές βιομηχανίες στις Ηνωμένες Πολιτείες προσπάθησαν να κατηγορήσουν τη φύση για την οξεία δηλητηρίαση από μόλυβδο και αρσενικό. Αφαίρεσαν δείγματα βακτηρίων από τις ατροφικές βλάβες του νωτιαίου μυελού ενός νεαρού πτώματος (δείγματα που μπορεί να περιλάμβαναν ή όχι μόλυβδο και αρσενικό), άνοιξαν τρύπες στον εγκέφαλο ενός πιθήκου και τα εισήγαγαν με ένεση, προκαλώντας παράλυση και θάνατο. Το τρυπάνι από μόνο του θα μπορούσε να προκαλέσει παράλυση και θάνατο… Αυτές οι μελέτες ήταν φυσικά αντιεπιστημονικές και ατελέσφορες και δεν θα συζητηθούν περαιτέρω εδώ.
Αντ’ αυτού, διαβάστε μόνοι σας πόσα ήταν γνωστά το 1882 για το πώς η δηλητηρίαση από μόλυβδο και αρσενικό προκάλεσε πολιομυελίτιδα. Εστιάστε στις αναφερόμενες μελέτες της εποχής, κατά την οποία τα ζώα δηλητηριάστηκαν με μόλυβδο και αρσενικό και έγιναν αυτοψίες στη συνέχεια. Αυτές οι μελέτες θα μπορούσαν εύκολα να αναπαραχθούν την περίοδο κατά την οποία οι ιατρικές και χημικές βιομηχανίες κατηγορούσαν τη φύση για τα εγκλήματα και την ανικανότητά τους και θα μπορούσαν να γίνουν ακόμη και σήμερα. Στοιχηματίζω ότι οι περισσότεροι “ιατροί” σήμερα δεν έχουν διαβάσει ποτέ αυτό το έγγραφο ή δεν γνωρίζουν καν την ύπαρξή του...