Παρόμοια ενδονοσοκομειακά αποτελέσματα και αποτελέσματα 30 ημερών για την Omicron και τη γρίπη
Κανένα παρατηρήσιμο όφελος από τις εκστρατείες εμβολιασμού στους ηλικιωμένους
*του Peter A. McCullough, MD, MPH*
Οι κλινικές ανησυχίες τόσο για την COVID-19, όσο και για τη γρίπη θα έπρεπε να έχουν παραμείνει στον ευάλωτο ηλικιωμένο πληθυσμό, ιδιαίτερα σε εκείνους που βρίσκονται σε κέντρα ηλικιωμένων. Αντίθετα, έχουμε δει μια διετή ανταπόκριση στα μέσα ενημέρωσης σχετικά με τον εμβολιασμό νέων υγιών ατόμων σε ηλικία εργασίας και παιδιών.
Οι Portmann et al. δημοσίευσαν μια απογοητευτική αναφορά για περιπτώσεις νοσηλείας λοιμώξεων Omicron και γρίπης A/B στην Ελβετία. Τα ποσοστά ενδονοσοκομειακής θνησιμότητας ήταν 7,0% και 4,4% με 8,5% και 15,3% να εμφανίζουν καρδιαγγειακά συμβάντα στις ομάδες SARS-CoV-2 και Γρίπης A/B, αντίστοιχα.
Αυτό μεταφράστηκε σε σχεδόν πανομοιότυπα αποτελέσματα (εισαγωγή στη ΜΕΘ και θάνατος) στις 30 ημέρες και στις δύο ομάδες. Δεν φάνηκε να υπάρχει επίδραση του προηγούμενου εμβολιασμού για καμία από τις δύο ασθένειες, αλλά για διαφορετικούς λόγους.
Οι εμβολιασμοί κατά της COVID-19 απέτυχαν να σταματήσουν τη νοσηλεία με την πλειονότητα να έχει εμβολιαστεί. Δεν υπήρχε στατιστική διαφορά στον θάνατο μεταξύ των εμβολιασμένων έναντι των μη εμβολιασμένων, 7,2% έναντι 9,3%, p=0,05, αντίστοιχα. Ο αντιγριπικός εμβολιασμός δεν φάνηκε να έχει αντίκτυπο λόγω πολύ κακής χρήσης (10%) με σημαντικά ελλειπή δεδομένα.
Ο Portmann απέτυχε να αναφέρει την πιο σημαντική μεταβλητή και στις δύο καταστάσεις - την προνοσοκομειακή περίθαλψη. Η χρήση πρώιμης πολυφαρμακευτικής θεραπείας και η φροντίδα στο σπίτι/το κέντρο ηλικιωμένων είναι οι μόνες παρεμβάσεις που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου.
Δεν μπορούμε να βασιστούμε στον εμβολιασμό για να βοηθήσουμε τους ηλικιωμένους μας και πρέπει να εστιάσουμε στη φροντίδα στην προνοσοκομειακή φάση της αναπνευστικής νόσου.