Η ιστορία των αντιιικών της γρίπης: Μέρος 32ο
Παραπλανητική μετα-ανάλυση των λεγόμενων "δεδομένων σε ατομικό επίπεδο"
*των Tom Jefferson και Carl Heneghan*
Συζητήσαμε για τη διαθεσιμότητα ολοκληρωμένων προγραμμάτων ανάπτυξης στοιχείων, τους ορισμούς των επιπλοκών που λείπουν, τη συγκεχυμένη έννοια των “compliharms” και τον τρόπο δράσης της οσελταμιβίρης μέσω του κεντρικού νευρικού συστήματος και όχι τις υποτιθέμενες δράσεις της στον ιό της γρίπης.
Ας δούμε ξανά την αποκαλυπτική απειλή, σύμφωνα με τον τότε CMO Sir Liam Donaldson, και τους προβλεπόμενους εκατοντάδες εκατομμύρια θανάτους, σύμφωνα με τον Δρ. Nabarro του ΠΟΥ.
Και ας θυμηθούμε τη μετα-ανάλυση του Kaiser που χρηματοδοτήθηκε από τη Roche, η οποία υποστήριξε τη φαρμακευτική αφήγηση της “επόμενης αναπόφευκτης πανδημίας” (για τη γρίπη, φυσικά, καθώς δεν υπήρχε άλλος υποψήφιος).
Τα συμπεράσματα του Κaiser δεν επαληθεύτηκαν ανεξάρτητα από τον FDA. Ακόμη και μια ομάδα στις ΗΠΑ, με την αρωγή της Roche, δεν μπόρεσε να βρει κανένα στοιχείο νοσηλείας. Η ανασκόπησή μας δεν μπορούσε να υποστηρίξει τα ευρήματα του Kaiser και ως εκ τούτου η σχετική μετα-ανάλυση θα πρέπει να αποσυρθεί. Τα συμπεράσματα ήταν απλώς μια διαφήμιση που κατέλαβε το επίκεντρο στην αγορά της πανδημίας γρίπης. Οι ερευνητές που συμμετείχαν ήταν και χρηματοδοτούμενοι από τη βιομηχανία και υποθετικά… ανεξάρτητοι και τα ευρήματά τους θα πρέπει να εξεταστούν αναλόγως.
Ο Kaiser συγκέντρωσε τα δεδομένα ατομικού επιπέδου από τις μελέτες. Η ομάδα των ΗΠΑ συγκέντρωσε δεδομένα μικρών μελετών σε ατομικό επίπεδο, αλλά έκανε μετα-ανάλυση των αναλογιών κινδύνου για τη μελέτη, όπως θα έπρεπε.
Δεδομένα ατομικού επιπέδου είναι τα δεδομένα που σχετίζονται με κάθε συμμετέχοντα σε μια δοκιμή. Προέρχονται από τις σημειώσεις και τα έγγραφα παρακολούθησης (παρόμοια με τις κλινικές σημειώσεις του γιατρού σας). Όπως όλα τα σύνολα δεδομένων, χρειάζονται περίληψη και αυτό γίνεται με την αντιστοίχιση κωδικών στα σύνολα δεδομένων κάθε ατόμου, κυρίως μέσω των φορμών αναφορών περιπτώσεων. Έτσι, εάν κωδικοποιείτε τα αποτελέσματα, πχ. την πνευμονία, η λέξη “πνευμονία” θα εμφανιστεί στα ηλεκτρονικά σας αρχεία ως το αποτέλεσμα σε αυτή τη συγκεκριμένη ανάλυση.
Ωστόσο, εάν ο ορισμός της λέξης “πνευμονία” είναι στο μάτι του κάθε θεατή, ποιο είναι το νόημα της μετα-ανάλυσης δεδομένων σε ατομικό επίπεδο (IPD) ή των συγκεντρωτικών δεδομένων;
Ένας από τους σιδερένιους κανόνες της μετα-ανάλυσης είναι ότι τα μήλα πρέπει να συγκρίνονται με τα μήλα και όχι με τα αχλάδια ή άλλα ίσως υβριδικά φρούτα. Η σύγκριση αυτών των δοκιμών με εύλογη βεβαιότητα ότι η “πνευμονία” σήμαινε ακριβώς αυτό (μήλα με μήλα) δεν έδειξε καμία επίδραση του oseltamivir.
Η χρήση δεδομένων σε ατομικό επίπεδο για μετα-αναλύσεις έχει λάβει μια κατάσταση σχεδόν πλατινένιου δίσκου - η Ferrari Daytona των αναλύσεων. Στην πραγματικότητα, εκτός και αν γίνεται αναφορά στις πηγαίες αναφορές της κλινικής μελέτης με σαφείς, τυποποιημένους ορισμούς της ίδιας μεταβλητής, που είναι εύλογα παρόμοιοι στις πολλαπλές τοποθεσίες μελέτης της δοκιμής, είναι περισσότερο σαν ένα ποδήλατο με λυγισμένο τροχό, που σας οδηγεί σε λάθος μονοπάτι.