Ιβερμεκτίνη και καρκίνος: προορίζεται για άλογα;
Οι κτηνίατροι είναι αρκετά βήματα μπροστά όσον αφορά τις ιδιότητες της ιβερμεκτίνης κατά του καρκίνου
*του Dr Gérard Maudrux*
Η ιβερμεκτίνη είναι ένα εξαιρετικό μόριο, δεδομένου του φάσματος δράσεων και της ασφάλειάς της. Από την ανακάλυψή της έχει σώσει εκατομμύρια ζωές, ωστόσο οι υγειονομικές αρχές την έχουν υποβιβάσει σε καθεστώς θεραπείας που προορίζεται για άλογα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα φάρμακα που βρίσκονται στο δημόσιο τομέα απειλούν τη φαρμακοβιομηχανία.
Ακολουθεί μια μαρτυρία που ελήφθη από έναν αναγνώστη ιστολογίου πριν από οκτώ ημέρες:
“Η γυναίκα μου βγαίνει από χημειοθεραπεία για καρκίνο των ωοθηκών προχωρημένου σταδίου 3 (η προέλευση του καρκίνου της γυναίκας μου είναι μια μετάλλαξη στο γονίδιο BRCA2). Αφού αξιολογήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, έλαβε θεραπεία με Taxol και Carboplatin.
Έχοντας διαβάσει μελέτες στον ιστότοπο της PNAS (Σημείωση: Εφημερίδα της Αμερικανικής Ακαδημίας Επιστημών), ότι η ιβερμεκτίνη που σχετίζεται με το Taxol έδωσε ενισχυμένα αποτελέσματα, αποφάσισα να συμπληρώνω τη χημειοθεραπεία με 12 mg ιβερμεκτίνης κάθε δεύτερη μέρα.
Η πρώτη τομογραφία τον Ιούλιο έδειξε μεγάλο όγκο και βλάβη στο περιτόναιο. Η λαπαροσκόπηση επιβεβαίωσε τη διάγνωση. Προσδιορισμός δείκτη Ca125 = 288. Από την αρχή, είπα στη γυναίκα μου ότι η COVID εξακολουθούσε να υπάρχει γύρω μας και ότι θα ήταν χρήσιμο να ξαναπάρουμε ιβερμεκτίνη, η οποία μας είχε προστατεύσει από την επιδημία, αλλά την οποία είχαμε σταματήσει τον Ιανουάριο.
Μετά από 3 χημειοθεραπείες (9 εβδομάδες), μια νέα σάρωση έδειξε ότι ο όγκος βρισκόταν σε ισχυρή υποχώρηση, χωρίς σχεδόν κανένα ίχνος στο περιτόναιο. Σχόλιο χειρουργού: είναι αξιοσημείωτο, δεν το περίμενα. Το Ca125 έπεσε στο 22! Απόφαση εγχείρησης εντός 15 ημερών.
Η μήτρα και οι ωοθήκες αφαιρέθηκαν. Σχόλιο χειρουργού: αυτό είναι εξαιρετικό. Χωρίς όγκο, μερικά νεκρά κύτταρα στο περιτόναιο, τα οποία αφαίρεσα. Η βιοψία επιβεβαίωσε ότι όλα έχουν φύγει, το Ca125 στο 3.
Ο ογκολόγος χαρακτήρισε το αποτέλεσμα ως εξαιρετικό, αλλά είπε ότι μπορεί να παραμείνουν μικροσκοπικά κύτταρα και έτσι συνέχισε τη χημειοθεραπεία με Avastin από την 5η συνεδρία. Αν καταλαβαίνω καλά, αυτή η θεραπεία είναι για να εμποδίσει τον όγκο να δημιουργήσει αγγεία για να τροφοδοτήσει καρκινικά κύτταρα! Ποιος όγκος;
Τους ενημέρωσα για τη συμπληρωματική μου “θεραπεία” και κοινοποίησα τις πηγές μου. Μελέτες έχουν δείξει ότι η ιβερμεκτίνη αποκαθιστά την απόπτωση - δεν έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον: “Θα το εξετάσω”. Μέχρι σήμερα δεν είμαι σίγουρος ότι έχουν κάνει κάποια έρευνα”.
Λάβετε υπόψη: αυτό δεν σημαίνει ότι η ιβερμεκτίνη επηρέασε απαραίτητα αυτό το αποτέλεσμα – μπορεί να είναι σύμπτωση. Ωστόσο, αυτή η περίπτωση θα πρέπει να ξεχωρίζει, γιατί αυτός ο καρκίνος είναι πολύ άσχημος: οι περιτοναϊκές μεταστάσεις υποδεικνύουν έναν πολύ μολυσματικό και τερματικό καρκίνο, με 87% θνησιμότητα όταν βρίσκεται σε αυτό το στάδιο, δίνοντας λίγη ελπίδα.
Δυστυχώς, η ιατρική, όπως ασκείται στον 21ο αιώνα, δεν δίνει καμία αξία σε αυτή την παρατήρηση. Δεν είναι μια τυχαιοποιημένη μελέτη με κόστος μερικών εκατομμυρίων. Επιπλέον, κανείς δεν θα επενδύσει, αφού αυτό το μόριο, που έχει περιέλθει στο δημόσιο τομέα, δεν μπορεί να είναι κερδοφόρο. Η ιατρική παρατήρησης, που επιδιώκει να αναπαράγει μια πιθανή ανακάλυψη, δεν ανήκει πλέον σε έναν κόσμο όπου οι βιομήχανοι και οι βιοστατιστικοί έχουν αντικαταστήσει τους γιατρούς.
Είναι κρίμα, γιατί η ιβερμεκτίνη μπορεί να έχει δυνατότητες για δράσεις που δεν έχουν ακόμη διερευνηθεί. Εκτός από τη δράση της σε όλα σχεδόν τα παράσιτα, την αντιική της δράση που έχει αποδειχθεί από κτηνιάτρους και αποκρύπτεται στον άνθρωπο, την αντιφλεγμονώδη, ανοσορυθμιστική και αντι-κυτοκινικής καταπληξίας δράση της, αλλά και την αντι-αιμοσυγκολλητική δράση της που μπορεί να προστατεύσει από ορισμένες αγγειακές παρενέργειες του εμβολιασμού, είναι επίσης σαφώς ένα ανοσοενισχυτικό, που ενισχύει ορισμένες αντικαρκινικές θεραπείες. Επίσης πρόσφατα κατέληξα στο συμπέρασμα ότι είναι μια αντικαρκινική θεραπεία από μόνη της. Της αξίζει το διπλάσιο του βραβείου Νόμπελ.
Οι κτηνίατροι είναι πιο προχωρημένοι από τους γιατρούς όσον αφορά το αντικαρκινικό δυναμικό της ιβερμεκτίνης. Αυτό το άρθρο από το 2019, σημειώνει ότι η ιβερμεκτίνη είναι κάτι περισσότερο από ένα ανοσοενισχυτικό, είναι αντικαρκινογόνο, αναστέλλοντας την ανάπτυξη μαστικών όγκων σε σκύλους – το πιο κοινό είδος στα θηλυκά σκυλιά και με κακή πρόγνωση. Αυτό είναι τόσο in vitro, όσο και in vivo, σταματώντας την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.
Η περιέργεια αυτού του συζύγου μπορεί να έσωσε τη ζωή της γυναίκας του. Είναι κρίμα που οι γιατροί το αγνοούν τόσο πολύ: αυτή η δυνατότητα της ιβερμεκτίνης δεν είναι πρόσφατη ανακάλυψη. Αλλά οι αρχές έχουν κάνει τα πάντα για να υποτιμήσουν αυτό το εξαιρετικό μόριο, επειδή είναι ασύμφορο οικονομικά.
Το 2017, τα Santé Log και Top Santé κάλυψαν ένα άρθρο της PNAS που αναφέρεται σε μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Οσάκα, αναφέροντας την αντικαρκινική επίδραση της ιβερμεκτίνης στα καρκινικά κύτταρα του επιθηλιακού καρκίνου των ωοθηκών, που αλληλεπιδρούν με το γονίδιο KPNB1 που ευθύνεται για τη νόσο, με άμεση επίδραση στην απόπτωση του όγκου (προγραμματισμένος κυτταρικός θάνατος, που είναι η διαδικασία με την οποία τα κύτταρα πυροδοτούν την αυτοκαταστροφή τους ως απόκριση σε ένα σήμα). Πράγματι, το γονίδιο KPNB1 συμπεριφέρεται σαν ογκογονίδιο και οι ερευνητές επιβεβαιώνουν ότι η υπερέκφρασή του επιταχύνει σημαντικά τον πολλαπλασιασμό και την επιβίωση των καρκινικών κυττάρων, ενώ η αναστολή του προκαλεί την απόπτωσή τους.
Η ιβερμεκτίνη αναστέλλει τη δραστηριότητα του KPNB1 και έχει μια συνεργιστική δράση σε συνδυασμό με την πακλιταξέλη (Taxol), ένα τυπικό φάρμακο για τη θεραπεία του επιθηλιακού καρκίνου των ωοθηκών (EOC). Οι συγγραφείς καταλήγουν στο συμπέρασμα:
“Βρήκαμε ότι ο συνδυασμός ιβερμεκτίνης και πακλιταξέλης παράγει ισχυρότερη αντικαρκινική επίδραση στον EOC, τόσο in vitro, όσο και in vivo από ό,τι οποιοδήποτε φάρμακο μόνο του”.
Η ταξόλη χρησιμοποιείται επίσης σε ορισμένους βρογχοπνευμονικούς καρκίνους, καρκίνους του μαστού και σε σαρκώματα Kaposi που σχετίζονται με το AIDS. Η συνέργεια με την ιβερμεκτίνη που παρατηρείται στον καρκίνο των ωοθηκών μπορεί να είναι εξίσου ευεργετική και αλλού.
Αυτό το άρθρο στο Pharmacologic Research μελετά τους διαφορετικούς μηχανισμούς δράσης της ιβερμεκτίνης σε διαφορετικούς καρκίνους, με βάση 114 μελέτες. Δηλώνει ότι:
“Η ιβερμεκτίνη έχει ισχυρά αντικαρκινικά αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής του πολλαπλασιασμού, της μετάστασης και της αγγειογενετικής δραστηριότητας, σε μια ποικιλία καρκινικών κυττάρων... Η ιβερμεκτίνη προκαλεί προγραμματισμένο θάνατο καρκινικών κυττάρων, συμπεριλαμβανομένης της απόπτωσης, της αυτοφαγίας και της πυρόπτωσης... Η ιβερμεκτίνη μπορεί να αναστέλλει επίσης τα βλαστοκύτταρα του όγκου και να αντιστρέφει την αντίσταση σε πολλά φάρμακα και να ασκεί το βέλτιστο αποτέλεσμα, όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα χημειοθεραπείας”.
Σημειώνουν αυτή την απόπτωση με κύτταρα καρκίνου των ωοθηκών, του παχέος εντέρου, του νεφρού, γλοιοβλαστώματος και λευχαιμίας. Η αυτοφαγία επηρεάζει το γλοίωμα, τον καρκίνο του πνεύμονα και το μελάνωμα και η πυρόπτωση επηρεάζει τα καρκινικά κύτταρα του πνεύμονα.
Άλλα άρθρα μελετούν τη δράση της ιβερμεκτίνης στον καρκίνο του παχέος εντέρου και του προστάτη. Σε εξέλιξη βρίσκονται μελέτες για μια ενέσιμη μορφή ιβερμεκτίνης, σε καρκίνους του μαστού, του πνεύμονα, της ουροδόχου κύστης και του μελανώματος. Ένα άλλο αξιοσημείωτο έργο είναι ένα βιβλίο του 2021 για την επαναχρησιμοποίηση παλαιών μορίων. Το κεφάλαιο για την ιβερμεκτίνη αφηγείται μια σειρά από πειράματα που έγιναν σε όλους αυτούς τους καρκίνους.
Εκτός από αυτές τις πιθανές επιπτώσεις στους καρκίνους, ας μην ξεχνάμε αυτή την άλλη ανακάλυψη πριν από πέντε χρόνια: επαναμυελίνωση, άνοιγμα δρόμων στη θεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας (εδώ και εδώ). Η Ιβερμεκτίνη δεν έχει σταματήσει να μας εκπλήσσει.
Δυστυχώς για όλες αυτές τις εφαρμογές, δεν θα δούμε μελέτες που να οδηγούν σε άδεια κυκλοφορίας. Πράγματι, τι αξίζει η ιβερμεκτίνη με ένα δολάριο το δισκίο σε σύγκριση με θεραπείες κάποιων χιλιάδων ευρώ, που προωθούνται από τους μεγάλους φαρμακευτικούς ομίλους;
Όσο για τους γιατρούς που θα συνταγογραφούσαν αυτό το φάρμακο, γνωρίζοντας ότι δεν υπάρχουν επιβλαβείς παρενέργειες ακόμη και στην περίπτωση που δεν λειτουργεί, θα διωχθούν έτσι και αλλιώς. Οι κανόνες είναι κανόνες, φαίνεται, και η ευημερία των ασθενών είναι δευτερεύουσα…
Η ιατρική δεν κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Οι γιατροί δεν έχουν την τάση να αρέσκονται στους ασθενείς που έρχονται και ζητούν αυτή ή την άλλη εξέταση ή θεραπεία, γιατί “το είδαν στο διαδίκτυο”. Αλλά αν οι γιατροί έχουν πετάξει την πετσέτα στο καναβάτσο, σίγουρα αυτό σημαίνει ότι κάποιος άλλος πρέπει να πράξει τα δέοντα;
Δεν ήταν δουλειά αυτού του συζύγου να διαβάζει τα ιατρικά άρθρα που έπρεπε να έχουν διαβάσει οι γιατροί, αλλά είχε δίκιο που το έκανε. Δεν μπορώ να μην το παρομοιάσω με αναφορές ανεπιθύμητων ενεργειών που σχετίζονται με το εμβόλιο. Στα αρχεία φαρμακοεπαγρύπνησης, υπάρχουν πάρα πολλές μη δημοσιευμένες δηλώσεις που γίνονται από ασθενείς, όσο και από επαγγελματίες υγείας.
Δεν είναι ο ρόλος των ασθενών και των οικογενειών τους να ερευνούν τις θεραπείες και να αναφέρουν τα ευρήματά τους, αλλά ο ρόλος των επαγγελματιών υγείας, πολλοί από τους οποίους φαίνεται να είναι απόντες. Αν συνεχίσουμε έτσι, στο μέλλον θα είναι οι ασθενείς που θεραπεύουν τους παρόχους υγείας! Στο μεταξύ, τουλάχιστον τα άλογα θα φροντίζονται καλά…