Το εμβόλιο της γρίπης αυξάνει την ευαισθησία στον κορωνοϊό κατά 36%
της ιατρού Ειρήνης Μαυρακάκη
Το εμβόλιο κατά της γρίπης αυξάνει την ευαισθησία στον κορωνοϊό κατά 36% σύμφωνα με αυτήν τη μελέτη: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31607599/, “Ο εμβολιασμός κατά της γρίπης και η παρεμβολή του αναπνευστικού ιού μεταξύ του προσωπικού του Υπουργείου Άμυνας κατά την περίοδο γρίπης 2017-2018”. Ο πίνακας 5 δείχνει ξεκάθαρα αυτό το γεγονός.
Πίνακας 5 - Αναπνευστικοί ιοί και αναλογίες πιθανοτήτων ανά κατάσταση εμβολιασμού.
Η αύξηση της ευαισθησίας στον κορωνοϊό οφείλεται είτε στο ότι υπάρχει αντιγονική μόλυνση του αντιγριπικού εμβολίου με τη γενετική αλληλουχία του κορωνοϊού, ή το τεστ PCR δεν μπορεί να διακρίνει μεταξύ τους. Ο αντιγριπικός εμβολιασμός δεν έχει μειώσει τους θανάτους από τη γρίπη από την έναρξη των ετήσιων προγραμμάτων δημόσιας πολιτικής κατά της γρίπης. Οι εμβολιασμένοι κατά της γρίπης ασθενείς παρουσιάζουν επίσης καταιγίδα κυτοκινών που προκαλείται από IgE (ανοσοσφαιρίνη Ε) κατά την έκθεση στο αντιγόνο της γρίπης.
Το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την καταιγίδα κυτοκινών όταν ο λήπτης εκτίθεται στο αντιγόνο του κορωνοϊού. Ο μηχανισμός βασίζεται στην IgE. Αυτός είναι ο λόγος για τη βελτίωση των συμπτωμάτων με φάρμακα για την αντιμετώπιση της αλλεργίας κατά τη διάρκεια της ημέρας 6-8 των συμπτωματικών ασθενών με COVID.
Σε αυτό το άρθρο εξηγείται ο μηχανισμός. Εμβόλια γρίπης και δάγκειος νόσος.
https://www.bmj.com/content/360/bmj.k1378/rr-15
Το περσινό εμβόλιο της γρίπης περιείχε επίσης το ίδιο στέλεχος H3N2 με το φετινό εμβόλιο (A/Hong Kong/4801/2014 (H3N2)-like virus). Πολλοί άνθρωποι θα είχαν αναπτύξει μακροχρόνια ευαισθητοποίηση με τη μεσολάβηση IgE στις πρωτεΐνες του ιού H3N2 λόγω του περσινού εμβολίου. Όσοι έλαβαν το εμβόλιο Flublok αναμένεται να έχουν ακόμη πιο ισχυρή απόκριση IgE λόγω της τριπλής περιεκτικότητάς του σε ιικές πρωτεΐνες.
Οι φετινές πρωτεΐνες του εμβολίου H3N2 θα είχαν εξουδετερωθεί από αυτά τα αντισώματα IgE. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την παρατηρούμενη χαμηλή αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Όταν ένα άτομο που κάνει anti-H3N2 IgE μολυνθεί με H3N2, μπορεί κανείς να αναμένει ότι η πορεία της γρίπης θα είναι σημαντικά χειρότερη. Έτσι, η “καταιγίδα κυτοκινών” που παρατηρείται σε σοβαρές περιπτώσεις είναι πιθανό να είναι μια λοίμωξη ταυτόχρονα με μια αλλεργική αντίδραση.
Ο θάνατος προκαλείται από αναφυλακτικό σοκ, αλλά λόγω της παρουσίας λοίμωξης, εσφαλμένα ταξινομείται ως σηπτικό σοκ. Στην περίπτωση τροφικής αλλεργίας, για παράδειγμα, η έκθεση σε αλλεργιογόνο μπορεί να είναι αρκετά μεγάλη ώστε να προκαλέσει άμεση αντίδραση υπερευαισθησίας και αναφυλακτικό σοκ μέσα σε λίγα λεπτά/ώρες. Σε περίπτωση αλλεργίας στη γρίπη, μπορεί να χρειαστούν μία ή δύο ημέρες για να πολλαπλασιαστεί ο ιός και να δημιουργήσει αρκετή έκθεση στον ιό για αναφυλαξία. Έτσι, η αναφυλαξία ξεδιπλώνεται σε μερικές μέρες.
Ο αυτοαναφερόμενος εμβολιασμός για την τρέχουσα σεζόν συσχετίστηκε με μια τάση (P <0,10) προς υψηλότερη αποβολή ιών σε δείγματα λεπτών αερολυμάτων. Ωστόσο, ο εμβολιασμός τόσο με τα εποχιακά εμβόλια του τρέχοντος, όσο και του προηγούμενου έτους, συσχετίστηκε σημαντικά με μεγαλύτερη απόρριψη λεπτών αερολυμάτων σε μη προσαρμοσμένα και προσαρμοσμένα μοντέλα (P <0,01). Σε προσαρμοσμένα μοντέλα, παρατηρήσαμε 6,3 (95% CI 1,9–21,5) φορές μεγαλύτερη απόρριψη αεροζόλ μεταξύ των περιπτώσεων με εμβολιασμό την τρέχουσα και την προηγούμενη σεζόν σε σύγκριση με τον μη εμβολιασμό σε αυτές τις δύο εποχές.
Αυτό το αποτέλεσμα είναι πολύ λογικό. Όταν έχετε αλλεργία στον ιό της γρίπης και έχετε μολυνθεί, έχετε περισσότερη αποκοκκίωση των μαστοκυττάρων, περισσότερη ισταμίνη, περισσότερη βλέννα, περισσότερο φτάρνισμα, μεγαλύτερη αποβολή ιών. Αυξημένα ποσοστά νοσηλείας έχουν παρατηρηθεί σε ασθενείς με άσθμα που έχουν λάβει το εμβόλιο της γρίπης. Και πάλι, αυτό είναι όπως είχε προβλεφθεί, επειδή οι ασθενείς με άσθμα είναι πιθανό να παράγουν ισχυρότερες αποκρίσεις IgE στις ιικές πρωτεΐνες κατά τον εμβολιασμό. Σε επακόλουθη έκθεση στον ιό, μπορεί να αναμένεται να αναπτύξουν σοβαρό άσθμα που προκαλείται από IgE.
Σκεφτείτε τη μόλυνση από τον δάγκειο πυρετό. Το αρχικό τσίμπημα κουνουπιού που εγχέει τον ιό του δάγκειου πυρετού σε ένα άτομο, προκαλεί την επαγωγή της IgE έναντι των πρωτεϊνών του δάγκειου πυρετού. Μετά από ένα επόμενο τσίμπημα που εισάγει ξανά τον ιό του δάγκειου πυρετού, το άτομο αναπτύσσει κνίδωση λόγω μιας αλλεργικής αντίδρασης που προκαλείται από ειδική IgE. Καθώς η λοίμωξη (και επομένως η αλλεργική αντίδραση) εξελίσσεται και απελευθερώνεται περισσότερη ισταμίνη, η αγγειακή διαπερατότητα αυξάνεται. Το αποτέλεσμα είναι υπόταση και σύνδρομο δάγγειου σοκ.
Βασικά, μια αντίδραση υπερευαισθησίας τύπου 1 που προκαλείται κατά την έκθεση στον ιό του δάγκειου πυρετού μετά από ευαισθητοποίηση που προκαλείται από IgE σε πρωτεΐνες του ιού του δάγκειου πυρετού. Η οδός έκθεσης για φυσική λοίμωξη από γρίπη είναι η αναπνευστική οδός, όχι η υποδόρια (SC) ή η ενδομυϊκή (IM) ένεση. Τα εμβόλια κατά της γρίπης άλλαξαν τεχνητά την οδό αρχικής έκθεσης σε πρωτεΐνες του ιού σε SC ή IM ένεση, καθιστώντας την έτσι παρόμοια με την οδό έκθεσης για τον δάγγειο πυρετό. Το αποτέλεσμα είναι μια απόκριση IgE στις πρωτεΐνες της γρίπης, παρόμοια με την απόκριση για τον δάγγειο πυρετό.
Επομένως, δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι τροποποιούμε την πορεία της λοίμωξης από τη γρίπη, έτσι ώστε να αποκτά χαρακτηριστικά λοίμωξης από δάγκειο πυρετό (κνίδωση και σοκ). Ως αποτέλεσμα, τα φάρμακα για την αλλεργία, όπως τα αντιισταμινικά και οι θεραπείες αναφυλαξίας, μπορεί να πρέπει να ληφθούν υπόψη για την αποφυγή ή τη θεραπεία αυτού του συνδρόμου γρίπης που προκαλείται από τον άνθρωπο.
Συμπερασματικά:
η έγχυση αναπνευστικού ιικού αντιγόνου ή mRNA που παράγει αναπνευστικό ιικό αντιγόνο οδηγεί σε πρωτογενή ευαισθητοποίηση μέσω IgE.
Η επακόλουθη έκθεση στο αντιγόνο οδηγεί σε καταιγίδα κυτοκινών με τη μεσολάβηση IgE.
Υπάρχει διασταυρούμενη ανοσία μεταξύ του εμβολίου για τον κορωνοϊό και του εμβολίου γρίπης με τον κορωνοϊό και τα ιικά αντιγόνα της γρίπης.
Η θεραπεία με φάρμακα για την αλλεργία έχει εφαρμοστεί. Ένα τέτοιο πρωτόκολλο εφαρμόστηκε πρόσφατα από τον Dr. Chetty. Ένα σημαντικό πρόσθετο φάρμακο για αυτόν τον μηχανισμό της νόσου είναι η cromolyn sodium, η οποία διατίθεται σε υγρή από του στόματος μορφή και για εισπνοή. Σταθεροποιεί τα μαστοκύτταρα και εμποδίζει την απελευθέρωση ισταμίνης. Αυτό θα πρέπει να προστεθεί στο οπλοστάσιο των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται.