Ο εκπληκτικός σύνδεσμος μεταξύ της μπριζόλας, του τυριού και των κυττάρων που καταπολεμούν τον καρκίνο
Η δύναμη του τρανς-βαξενικού οξέος και... καλά Χριστούγεννα σε όλους σας!
*του Naked Emperor*
Στον περίπλοκο διάλογο γύρω από τις διατροφικές επιλογές, η κατανάλωση κόκκινου κρέατος, τυριού και βουτύρου βρίσκεται σε ένα ιδιαίτερα επίμαχο σταυροδρόμι. Πολλοί αμφισβητούν τη λογική πίσω από αυτό, επειδή, από την εξελικτική προοπτική, αυτές οι τροφές αποτελούν βασικό στοιχείο στην ανθρώπινη διατροφή για χιλιετίες, διαδραματίζοντας κρίσιμο ρόλο στην αναπτυξιακή μας ιστορία.
Το κόκκινο κρέας, για παράδειγμα, είναι μια πλούσια πηγή βασικών θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων πρωτεϊνών, σιδήρου και βιταμίνης Β12. Παρά αυτούς τους εξελικτικούς δεσμούς και τα διατροφικά οφέλη, οι σύγχρονες διατροφικές οδηγίες συχνά αποθαρρύνουν την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και βουτύρου, αναφέροντας ανησυχίες για την υγεία της καρδιάς, τον κίνδυνο καρκίνου και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα.
Όπως αποδεικνύεται, μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature διαπίστωσε ότι η κατανάλωση μιας ζουμερής μπριζόλας, μιας φέτας τυριού ή λίγου βουτύρου μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στην καταπολέμηση του καρκίνου. Εξέτασε πώς ορισμένα λίπη στη διατροφή μας, συγκεκριμένα κάτι που ονομάζεται τρανς-βαξενικό οξύ (TVA), μπορούν να ενισχύσουν την ικανότητα του σώματός μας να καταπολεμήσει τον καρκίνο.
Το TVA μπορεί να ακούγεται σαν σύνθετος όρος, αλλά είναι απλώς ένας τύπος λιπαρού οξέος. Βρίσκεται σε τροφές που προέρχονται από μηρυκαστικά όπως το βόειο κρέας, το αρνί και τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γάλα, το τυρί και το βούτυρο. Είναι ενδιαφέρον ότι ενώ υπάρχει άφθονο στο ανθρώπινο γάλα, το σώμα μας δεν μπορεί να το παράγει στην πραγματικότητα. Έτσι, ο μόνος τρόπος για να το αποκτήσουμε είναι μέσω της διατροφής μας.
Οι ερευνητές ασχολούνται με τον κόσμο των θρεπτικών ουσιών και τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζουν το σώμα μας, ιδιαίτερα την ικανότητα του ανοσοποιητικού μας συστήματος να καταπολεμά τους όγκους. Ανακάλυψαν ότι το TVA, αυτό το λίπος από τις μπριζόλες και το τυρί μας, παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ενίσχυση της λειτουργίας ορισμένων κυττάρων του ανοσοποιητικού, γνωστά ως CD8+ Τ-κύτταρα.
Τα CD8+ Τ-κύτταρα μπορούμε να τα φανταστούμε ως τους επίλεκτους στρατιώτες του σώματος κατά του καρκίνου. Το TVA, όταν περιλαμβάνεται στη δίαιτα, ενισχύει την ικανότητα αυτών των κυττάρων να διεισδύουν στους όγκους και να τους καταπολεμούν πιο αποτελεσματικά. Η μελέτη έδειξε ότι μια διατροφή πλούσια σε TVA αύξησε τον αριθμό αυτών των κυττάρων στην περιοχή του όγκου και μείωσε τα σημάδια της εξάντλησής τους. Με απλά λόγια, το TVA διατηρεί αυτά τα κύτταρα ενεργοποιημένα και πιο αποτελεσματικά στην αποστολή τους για την καταπολέμηση του καρκίνου.
Το TVA το κάνει αυτό ενεργοποιώντας ένα συγκεκριμένο μονοπάτι σε αυτά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού. Αυτό το μονοπάτι, γνωστό ως μονοπάτι cAMP-PKA-CREB, είναι σαν να πατάς το πεντάλ του γκαζιού στο τέρμα σε αυτά τα κύτταρα, επιταχύνοντάς τα για να καταπολεμήσουν τον καρκίνο πιο αποτελεσματικά. Οι ερευνητές εντόπισαν επίσης έναν συγκεκριμένο στόχο του TVA, έναν υποδοχέα που ονομάζεται GPR43. Όταν το TVA αλληλεπιδρά με αυτόν τον υποδοχέα, είναι σαν να απενεργοποιείται ένα φρένο, επιτρέποντας στα κύτταρα του ανοσοποιητικού να επιταχύνουν τις δραστηριότητές τους για την καταπολέμηση του όγκου.
Στα πειράματα, τα ποντίκια με μελάνωμα (μια μορφή καρκίνου του δέρματος), καρκίνο του παχέος εντέρου και καρκίνο του μαστού είχαν σημαντικά πιο αργή ανάπτυξη όγκων εάν τρέφονταν με TVA σε σύγκριση με εκείνα που ακολουθούσαν κανοική διατροφή. Είναι σημαντικό ότι το TVA δεν φάνηκε να επηρεάζει το βάρος ή τη συνολική υγεία των ποντικών, υποδηλώνοντας ότι η επίδρασή του ήταν ειδική για την ενίσχυση της ανοσοποιητικής λειτουργίας.
Αυτή η ανακάλυψη είναι συναρπαστική για μερικούς λόγους. Πρώτον, μας δίνει μια νέα προοπτική για το παλιό ρητό “Είσαι αυτό που τρως”. Αποδεικνύεται ότι οι διατροφικές μας επιλογές μπορεί να έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στην υγεία μας από ό,τι πιστεύαμε, ειδικά όσον αφορά την αντοχή στον καρκίνο. Δεύτερον, ανοίγει νέους δρόμους για τη θεραπεία του καρκίνου. Φανταστείτε ένα μέλλον όπου η διατροφή σας θα μπορούσε να προσαρμοστεί για να υποστηρίξει τη φυσική άμυνα του σώματός σας ενάντια στον καρκίνο! Και τρίτον, μου δίνει έναν ακόμη λόγο να έχω μια μπριζόλα τηγανισμένη σε βούτυρο για το μεσημεριανό μου!
Επομένως, την επόμενη φορά που θα νιώσετε ένοχοι που αγοράσατε μια μπριζόλα στο σούπερ μάρκετ, χαλαρώστε. Την επόμενη φορά που κάποιος θα σας κάνει διάλεξη επειδή φάγατε λίγο περισσότερο τυρί για επιδόρπιο, αγνοήστε τον. Είναι σαφές ότι η τροφή που τρώμε παίζει καθοριστικό ρόλο στη συνολική ευεξία του σώματός μας και αυτές οι τροφές μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του καρκίνου.
Προφανώς, αυτή ήταν απλώς μια μελέτη σε ζώα και χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση, επομένως μην απορρίψετε όλες τις υπάρχουσες διατροφικές οδηγίες για την υγεία ακόμα. Ωστόσο, είναι σαφές ότι οι σύγχρονες δυτικές δίαιτες κάνουν τους ανθρώπους πιο παχύσαρκους και πιο άρρωστους, επομένως αυτή η μελέτη ανοίγει το δρόμο για πιο συναρπαστική έρευνα, συνδυάζοντας τη διατροφή με την ιατρική επιστήμη, για να αξιοποιηθεί η δύναμη της διατροφής στην καταπολέμηση ασθενειών όπως ο καρκίνος.