*του Mr Law, Health and Technology*
Στο 1984 του Όργουελ, οι μη εγκεκριμένες σκέψεις, οι διαφωνούσες δηλώσεις ή οποιαδήποτε πράξη ή δήλωση ανεξαρτησίας είναι έγκλημα σκέψης, το οποίο παρακολουθείται και διώκεται από την αστυνομία της σκέψης. Όσοι διαπιστωθεί ότι έχουν πολιτικά ανορθόδοξες σκέψεις ή πεποιθήσεις ή αμφιβολίες για το Κόμμα, τη διακυβέρνηση ή τις πολιτικές του οδηγούνται στο Υπουργείο Αγάπης (MiniLuv), όπου η αστυνομία σκέψης τους σπάει με επίπονες συζητήσεις, ηθική και σωματική υποβάθμιση και τελικά, βασανιστήρια.
Οι νόμοι για το έγκλημα μίσους, όπως αυτοί που περιέχονται στη νομοθεσία για την ασφάλεια στο Διαδίκτυο, σκοπίμως καθιστούν τον νόμο πιο τιμωρητικό. Το κάνουν αυτό αντιστρέφοντας την κανονική εφαρμογή της υποκειμενικής υπόστασης (mens rea) - στο ότι αντί τα καλοπροαίρετα κίνητρα ή τουλάχιστον η απουσία κακής πρόθεσης να αποτελούν λόγο για την πλήρη ή μερική αθώωση του ατόμου, με τους νόμους για τα εγκλήματα μίσους, ακόμη και η απλή υπόνεια κακών προθέσεων είναι επαρκής δικαιολογία για σκληρότερη τιμωρία (Gilligan, 2017). Αυτή η ποινικοποίηση της πρόθεσης είναι ο λόγος που πολλοί χαρακτηρίζουν τη νομοθεσία για τα εγκλήματα μίσους ως νόμους περί Οργουελικών εγκλημάτων σκέψης (Gellman, 1992, Gilligan, 2017).
Θα μπορούσε να μας συγχωρηθεί που πιστεύαμε ότι η ενασχόλησή μας με έννοιες όπως η ελευθερία της έκφρασης, η σκέψη και η θρησκεία [1] θα εμπόδιζε ενεργά τη δημιουργία της αστυνομίας σκέψης του Όργουελ. Ωστόσο, οι αλλαγές που κατοχυρώνονται στους νόμους για την ασφάλεια στο Διαδίκτυο και η συνεχιζόμενη παραμόρφωση της γλώσσας και των ΜΜΕ την επιτρέπουν συλλογικά και σιωπηλά. Ενώ η ελευθερία της έκφρασης, τόσο το δικαίωμα να έχετε τις δικές σας απόψεις, όσο και να λαμβάνετε ή να μεταδίδετε πληροφορίες και ιδέες χωρίς παρέμβαση από τις δημόσιες αρχές [2] έχουν κατοχυρωθεί στη νομοθεσία για τα ανθρώπινα δικαιώματα εδώ και αρκετές δεκαετίες, η νομοθεσία που συζητείται σε αυτό το έργο και πολλά πρόσφατα γεγονότα είτε αποδυναμώνουν ή έχουν καταργήσει εντελώς αυτές τις θεμελιώδεις αρχές.
Κάθε αλλαγή ενθάρρυνε ορισμένους αστυνομικούς που υποστηρίζουν συγκεκριμένες κοινωνικές αιτίες ή πολιτικές αφηγήσεις. Αυτό οδήγησε σε επικίνδυνες ενοχοποιήσεις των μελών του κοινού για ενοχλητικά ασήμαντες παρανοήσεις και παρεξηγήσεις - αυτό που ο Όργουελ ονόμασε έγκλημα σκέψης.
Τον Ιούλιο του 2022 ένα βίντεο που δείχνει τρεις αστυνομικούς να συλλαμβάνουν έναν 51χρονο βετεράνο του στρατού, τον Ντάρεν Μπρέιντι, κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στο βίντεο, ο επικεφαλής αξιωματικός μπορεί να ακουστεί να λέει στον Brady ότι συνελήφθη επειδή “κάποιος αγχώθηκε από την ανάρτησή σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης” (Terry, 2022). Ο Brady δεν ήταν ούτε ο δημιουργός, ούτε ο αρχικός διαδότης της εικόνας του μιμιδίου. Απλώς έκανε κλικ στο “retweet”, αφού το είδε στο feed του ηθοποιού, ραδιοτηλεοπτικού φορέα και αγκιτάτορα, Λόρενς Φοξ.
Άλλοι με σημαντικά μεγαλύτερο αριθμό ακολούθων, όπως ο Fox, είχαν επίσης μοιραστεί το μιμίδιο. Ωστόσο, όπως ο Fox, μπορεί να ήταν σε θέση να αντισταθούν σθεναρά και δημόσια, μπορεί να μην ζούσαν στη δικαιοδοσία αυτού του αστυνομικού ή ο αστυνομικός μπορεί απλώς να θεωρούσε τον Brady ως εύκολο στόχο. Ο Χάρι Μίλερ, πρώην αστυνομικός, ήταν παρών και προσπάθησε να αποτρέψει τη σύλληψη του Μπρέιντι, αλλά συνελήφθη ο ίδιος. Ο Miller ισχυρίζεται ότι ο αξιωματικός που τους συνέλαβε έδειξε κατάφωρη περιφρόνηση του νόμου, δεν ήξερε τι αδίκημα είχε διαπράξει [ο κος Brady] και συνέλαβε τον Brady για την εντελώς γελοία κατηγορία της πρόκλησης άγχους [3] (Terry, 2022).
Ο Μίλερ περιέγραψε τον αξιωματικό που τον συνέλαβε πως διέπραξε το χειρότερο πράγμα στον κόσμο, απαιτώντας από τον Μπρέιντι να πληρώσει 80 λίρες για να παρακολουθήσει ένα “εκπαιδευτικό μάθημα”, ώστε η κατηγορία του να υποβαθμιστεί από έγκλημα σε μη έγκλημα. Ως αποτέλεσμα της πανεθνικής αρνητικής δημοσιότητας και της πίεσης από τον Επίτροπο Εγκλήματος που αμφισβήτησε την αναλογικότητα και την αναγκαιότητα της σύλληψης, η αστυνομία του Hampshire τελικά απελευθέρωσε τον κο. Brady χωρίς κατηγορίες και ακύρωσε τη σύμβασή τους με τον προμηθευτή εκπαίδευσης που προμήθευε το προτεινόμενο σεμινάριο EDI/DEI (Oliver, 2022, Wood, 2022).
Ο Μίλερ κέρδισε επίσης στο Εφετείο σχετικά με την αστυνομική καθοδήγηση σε εγκλήματα μίσους τον Δεκέμβριο του 2022, υποστηρίζοντας επιτυχώς ότι η προσέγγιση περιστατικών μίσους χωρίς έγκλημα που χρησιμοποιείται από την αστυνομία γενικά και ειδικότερα από την αστυνομία του Hampshire, παρενέβη παράνομα στο δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης (Terry, 2022).
Τον Αύγουστο του 2023, μια γυναίκα αστυνομικός οδήγησε ένα αδιάθετο αυτιστικό κορίτσι 16 ετών στο σπίτι μετά τα μεσάνυχτα (Carr, 2023). Όταν έφτασε στο σπίτι της και είδε τη μητέρα της, το κορίτσι έδειξε χαρούμενα τη γυναίκα αξιωματικό της οποίας τα μαλλιά ήταν κομμένα κοντά και χτενισμένα σε μία τυπικά αρσενική χωρίστρα και αναφώνησε ότι η αξιωματικός έμοιαζε με την αγαπημένη της γιαγιά, που λόγω του ότι ήταν παντρεμένη με μια άλλη γυναίκα, ήταν λεσβία.
Τα παιδιά και οι έφηβοι με Διαταραχές του Αυτιστικού Φάσματος, ειδικά εκείνοι που έχουν υψηλότερη λειτουργικότητα που παλαιότερα διαγιγνώσκονταν ως Asperger, τείνουν να μην έχουν κοινωνικό φίλτρο, απλώς πετούν ό,τι τους έρχεται στο μυαλό, χωρίς να έχουν την ικανότητα να κατανοούν πώς τα λόγια τους μπορεί να επηρεάσουν τους άλλους (Mahoney, 2009).
Παρά το γεγονός ότι η μητέρα την ενημέρωσε για την κατάσταση της κόρης της πολλές φορές, η γυναίκα αξιωματικός την αγνόησε και έκανε κλήση έκτακτης ανάγκης, ζητώντας βοήθεια με τρόπο που να υποδηλώνει ότι ήταν υπό πίεση ή φοβόταν για την ασφάλειά της. Αυτή η κλήση οδήγησε άλλους έξι αστυνομικούς να φτάσουν και να συνωστιστούν στην είσοδο του σπιτιού για να υποστηρίξουν τη θιγμένη γυναίκα αξιωματικό, καθώς προχώρησε αρχικά να επιδώσει ένα “ομοφοβικό αδίκημα δημόσιας τάξης” στην έφηβη.
Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, η έφηβη μπορούσε να ακουστεί να κλαίει, καθώς κρυβόταν κάτω από τις σκάλες από την αυξανόμενη παρουσία των ένστολων αστυνομικών και την πλέον επιθετική γυναίκα αξιωματικό. Η γυναίκα αξιωματικός φαίνεται στο βίντεο που κυκλοφόρησε η μητέρα του κοριτσιού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να ζητά τη σύλληψη του κοριτσιού, πριν συμμετάσχει στο σύρσιμο του κοριτσιού και να κλωτσάει και να ουρλιάζει βγαίνοντας από το σπίτι της δημόσια στην αυλή της μητέρας της μέσα στη νύχτα (Carr, 2023).
Στο βίντεο ενός δεύτερου περιστατικού και φαινομενικά ενθαρρυνμένη αφού τη γλύτωσε στο πρώτο, φαίνεται η ίδια γυναίκα αστυνομικός, καθώς άλλοι αξιωματικοί της αστυνομίας στέκονται παθητικά στο πλάι μετά από μια διακοπή κυκλοφορίας σε δημόσιο δρόμο, να ανταγωνίζεται και στη συνέχεια να ψεκάζει με σπρέι πιπεριού τους νέους επειδή αποκάλεσαν αυτην ή έναν από τον μεγάλο αριθμό συναδέλφων της στην αστυνομία “κομψό αγόρι” (Bullen, 2023, Woodland, 2023).
Η Αστυνομία του Δυτικού Γιορκσάιρ επιβεβαίωσε ότι η έφηβη τελικά αφέθηκε ελεύθερη χωρίς κατηγορίες και ότι δεν θα ληφθούν περαιτέρω μέτρα εναντίον της (Cotterill et al, 2023). Επιβεβαίωσαν επίσης ότι μια έρευνα της Διεύθυνσης Επαγγελματικών Προτύπων για τη συμπεριφορά της γυναίκας αξιωματικού ξεκίνησε μετά το δεύτερο περιστατικό (Cotterill et al, 2023, Bullen, 2023).
Πρόσφατα συνέβησαν και άλλα παρόμοια περιστατικά όπως:
Ένας αστυνομικός που εμφανίζεται σε βίντεο στο Twitter να δίνει προφορική προειδοποίηση και να απειλεί με σύλληψη έναν Βρετανό πολίτη για ρατσισμό, λόγω κατοχής της αγγλικής σημαίας με τον Σταυρό του Αγίου Γεωργίου, καθώς πήγαινε σε μια παμπ του Λονδίνου κατά τη διάρκεια ενός Σαββατοκύριακου φιλοπαλαιστινιακών πορειών [4]. Οι ελεγκτές γεγονότων των μέσων ενημέρωσης [5] και οι ανώτεροι αστυνομικοί έσπευσαν να αποσπάσουν την προσοχή από αυτό το βίντεο και αντ' αυτού κατεύθυναν τους ανθρώπους σε ιστορίες για τη σύλληψη ενός εντελώς διαφορετικού άνδρα, ενός 68χρονου συνταξιούχου, ο οποίος ισχυρίζονται ότι συνελήφθη όχι επειδή είχε σημαία του Union Jack, αλλά επειδή είχε πει κάτι που οι αξιωματικοί θεωρούσαν ρατσιστικό στους φιλοπαλαιστίνιους διαδηλωτές (Mauro-Benady, 2023).
Ένας άνδρας συνελήφθη τα ξημερώματα μπροστά στα μάτια της γυναίκας του που πάσχει από καρκίνο τελικού σταδίου. Σε ένα βίντεο που κατέγραψε η σύζυγος, η αστυνομία είπε ότι τον συλλαμβάνει επειδή εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τον αριθμό των παλαιστινιακών σημαιών που πρόσφατοι μετανάστες υψώνουν σε φανοστάτες γύρω από την High Street [6] στην πόλη του.
Η αστυνομία που ήταν χαρούμενη να επιτρέψει στους φιλοπαλαιστίνιους διαδηλωτές να φέρουν σημαίες των τζιχαντιστών του ISIS [7] και να ψάλλουν αντισημιτικά συνθήματα που ζητούσαν την εξόντωση των Εβραίων στο Ισραήλ (Hymas, 2023), δεν ήταν ευτυχείς για τις εβραϊκές οικογένειες που έκαναν αγρυπνία με άναμμα κεριών ή ανάρτησαν αφίσες μελών της οικογένειας και φίλων που εξακολουθούσαν να αγνοούνται ή δεν καταμετρήθηκαν μετά τις επιθέσεις του Οκτωβρίου 2023 στο Ισραήλ που ξεκίνησε η Χαμάς, επειδή θεώρησαν ότι μπορεί να προσβάλει τους φιλοπαλαιστίνιους μουσουλμάνους στο Λονδίνο [8].
Αρκετά περιστατικά, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούσαν τη γυναίκα αξιωματικό, συνέβησαν στη συνοικία του West Yorkshire Constabulary που περιλαμβάνει την πόλη του Leeds. Αυτή η περιοχή έχει γίνει διαβόητη, επειδή έχει το υψηλότερο ποσοστό εγκληματικότητας (127 εγκλήματα ανά 1.000 κατοίκους) και ανεξιχνίαστες στατιστικές εγκληματικότητας και λόγω του ότι είναι μια από τις πιο επικίνδυνες περιοχές σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο (Ames, 2023, Port, 2023).
Είναι σαφές ότι οι αστυφύλακές μας κατευθύνονται γρήγορα προς την αστυνομία της σκέψης του Όργουελ. Καθώς η μετάβαση συνεχίζεται, βλέπουμε μια μετατόπιση της εστίασης από την πρόληψη και την επίλυση εγκλημάτων κατά ιδιοκτησίας και προσώπων, στη δίωξη πράξεων εγκλήματος σκέψης. Η εστίαση της πρόσφατης νομοθεσίας για την ασφάλεια στο Διαδίκτυο σε ακατάλληλα οριοθετημένο “επιβλαβές περιεχόμενο” και στις λεγόμενες “βλαβερές λέξεις” μπορεί μόνο να τροφοδοτήσει περαιτέρω αυτήν τη μετάβαση.
1 Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής έχουν κατοχυρώσει την ελευθερία του λόγου ως ανθρώπινο δικαίωμα στην Πρώτη Τροποποίηση του Συντάγματός τους, στο Ηνωμένο Βασίλειο αυτό το δικαίωμα περιλαμβάνεται ως ελευθερία έκφρασης στον Νόμο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του 1998.
2 Νόμος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του 1998, Άρθρο 9: Ελευθερία σκέψης, πίστης και θρησκείας - προβλέπει την ελευθερία της έκφρασης και το δικαίωμα να έχει κάποιος απόψεις και να λαμβάνει και να μεταδίδει πληροφορίες και ιδέες χωρίς παρέμβαση δημόσιας αρχής.
3 Μια επιστολή του Σεπτεμβρίου 2022 ως απάντηση σε ένα αίτημα FOI που υποβλήθηκε στην Αστυνομία του Hampshire ισχυρίζεται ότι “διενεργούσαν έρευνες” σχετικά με ένα αδίκημα σύμφωνα με το Άρθρο 127 του νόμου περί επικοινωνιών του 2003 - χρησιμοποιώντας ένα δημόσιο δίκτυο για την πρόκληση προσβολής, επειδή η εικόνα θεωρήθηκε από τον ανώνυμο καταγγέλλοντα ότι ήταν “προσβλητική” και οι αναφορές της αστυνομίας για διαδικτυακό περιεχόμενο είναι “πολυσύνθετες” και “προκλητικές”. https://www.whatdotheyknow.com/request/arrest_of_mr_darren_brady_and_th
4 https://x.com/LozzaFox/status/1716101900834058552
7 Η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου προσπάθησε εσφαλμένα να ισχυριστεί ότι οι μαύρες σημαίες που έφεραν οι φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές δεν ήταν σημαίες των τζιχαντιστών του ISIS, αλλά ότι ήταν μάλλον μια σημαία προσευχής ή δήλωση πίστης στο Ισλάμ. Το έκαναν αυτό παρά τους πολυάριθμους πόρους και τα ακαδημαϊκά κείμενα, όπως το κείμενο του Joby Warrick “Black Flags: The rise of ISIS”, που δείχνει ξεκάθαρα ότι οι συγκεκριμένες μαύρες σημαίες που χρησιμοποιούνται ήταν στην πραγματικότητα ένα κάλεσμα για τζιχάντ - ή “ιερό πόλεμο”.
8 https://x.com/adammaanit/status/1718888835520602190
Ames, D. (2023). Θυμός καθώς το 80% των διαρρήξεων στο Δυτικό Γιορκσάιρ παραμένουν άλυτες. The Telegraph. Τελευταία πρόσβαση: 2 Νοεμβρίου 2023. Πηγή: https://www.thetelegraphandargus.co.uk/news/23724758.anger-80-per-cent-west-yorkshire-burglaries-unsolved/
Port, S. (2023). Οι 10 γειτονιές του Λιντς με τα χειρότερα ποσοστά εγκληματικότητας. Leeds Live. Τελευταία πρόσβαση: 2 Νοεμβρίου 2023. Πηγή: https://www.leeds-live.co.uk/news/leeds-news/10-leeds-neighbourhoods-worst-crime-26886104
Hymas, C. (2023). Η αστυνομία θα έπρεπε να είχε δράσει κατά των διαδηλωτών υπέρ της Χαμάς στο Λονδίνο, λένε βουλευτές. The Telegraph. Τελευταία πρόσβαση: 2 Νοεμβρίου 2023. Πηγή: https://www.telegraph.co.uk/news/2023/10/15/police-israel-gaza-hamas-london-protesters-braverman/
Mauro-Benady, R. (2023). Η αστυνομία λέει ότι ο άνδρας που συνελήφθη με τη Σημαία της Ένωσης στη διαδήλωση για την Παλαιστίνη “φώναξε ρατσιστική κακοποίηση στην αστυνομία και στο πλήθος”. My London. Τελευταία πρόσβαση: 2 Νοεμβρίου 2023. Πηγή: https://www.mylondon.news/news/zone-1-news/met-police-arrested-union-flag-27912350
Cotterill, T., Branagan, M., & Lodge, M. (2023). Η μητέρα της οποίας η αυτιστική κόρη, 16, σύρθηκε από το σπίτι από αστυνομικούς, λέει ότι το κορίτσι ΔΕΝ είναι ομοφοβικό, καθώς η αστυνομία επιβεβαιώνει ότι δεν υπάρχουν περαιτέρω ενέργειες. Daily Mail. Τελευταία πρόσβαση: 3 Νοεμβρίου 2023. Πηγή: https://www.dailymail.co.uk/news/article-12396427/Lesbian-nana-arrest-police-autistic-exclusive.html
Bullen, J. (2023). Αστυνομικός αποκάλεσε μια “λεσβία γιαγιά“ υπό έρευνα για περιστατικό με σπρέι πιπεριού. The Telegraph. Τελευταία πρόσβαση: 3 Νοεμβρίου 2023. Πηγή: https://www.telegraph.co.uk/news/2023/10/24/police-officer-investigation-lesbian-nana-leeds-rothwell/
Carr, S. (2023). Η στιγμή που επτά αστυνομικοί σέρνουν “αυτιστικό” κορίτσι, 16 ετών, που κλωτσούσε και ούρλιαζε από το σπίτι στο Λιντς, επειδή διέπραξε ένα “έγκλημα μίσους”, αφού είπε στη γυναίκα “μοιάζεις με τη λεσβία γιαγιά μου”. Daily Mail. Τελευταία πρόσβαση: 2 Νοεμβρίου 2023. Πηγή: https://www.dailymail.co.uk/news/article-12392871/Autistic-girl-16-arrested-dragged-screaming-home-Leeds-12-officers-saying -female-cop-looked-like-lesbian-nana.html
Woodland, D. (2023). “Λοιπόν, καλά, αν δεν είναι η ίδια η αυθεντική λεσβία γιαγιά”. Daily Mail. Τελευταία πρόσβαση: 3 Νοεμβρίου 2023. Πηγή: https://www.dailymail.co.uk/news/article-12665953/Police-officer-pepper-spraying-brawl-one-arrested-autistic-girl-watchdog.html
Wood, A. (2022). Η αστυνομική δύναμη καταργεί το μάθημα ευαισθητοποίησης για το έγκλημα μίσους μετά τη σύλληψη βετεράνου του στρατού για “πρόκληση άγχους” από μιμίδιο. Ειδήσεις GB. Τελευταία πρόσβαση: 1 Νοεμβρίου 2023. Πηγή: https://www.gbnews.com/news/police-force-scraps-hate-crime-awareness-course-after-army-veteran-arrested-for-causing-anxiety-over-meme/350003
Terry, K. (2022). Η στιγμή που ο βετεράνος του στρατού συλλαμβάνεται “για πρόκληση άγχους” μετά από retweet με μιμίδιο σβάστικας φτιαγμένης από “σημαίες υπερηφάνειας”, καθώς η βία καταδικάζεται από τον ίδιο τους τον επίτροπο εγκλημάτων για την “αναλογικότητα και την αναγκαιότητα” της απάντησής τους. Daily Mail. Τελευταία πρόσβαση: 2 Νοεμβρίου 2023. Πηγή: https://www.dailymail.co.uk/news/article-11066477/Veteran-arrested-causing-anxiety-retweeting-meme-swastika-Pride-flags.html
Oliver, C. (2022). Brickbat: Προκαλώντας Προσβολή. Reason. Τελευταία πρόσβαση: 2 Νοεμβρίου 2023. Πηγή: https://reason.com/2022/08/10/brickbat-causing-offense/
Gellman, S. (1992). Οι νόμοι για τα εγκλήματα μίσους είναι νόμοι για τα εγκλήματα σκέψης. Ann. Surv. Am. L., 509.
Gilligan, C. (2017). Η Βόρεια Ιρλανδία και η κρίση του αντιρατσισμού: Επανεξέταση του ρατσισμού και του σεχταρισμού. Στη Βόρεια Ιρλανδία και η κρίση του αντιρατσισμού. Manchester University Press.