Νέα μελέτη Ελλήνων επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων επιβεβαιώνει το αναμφίβολο πλέον γεγονός...
... ότι οι καπνιστές έχουν μικρότερη ανάγκη νοσηλείας από τη νόσο COVID-19
*του Κων/νου Πουλά*
ΖΑΡΑΧΗ ΑΘΗΝΑ, ΛΙΑΝΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ, ΜΗΛΙΩΝΗΣ ΟΡΕΣΤΗΣ, ΠΕΖΟΥΛΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ, ΦΩΤΙΑΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΚΑΣΤΑΝΙΟΥΔΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΜΗΛΙΩΝΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΙ ΛΙΟΝΤΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ
Περίληψη μελέτης
Ιστορικό: Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν η διερεύνηση της σχέσης μεταξύ του καπνίσματος και της χημειοαισθητηριακής δυσλειτουργίας σε ασθενείς με COVID-19 στη Βορειοδυτική Ελλάδα. Στοχεύαμε επίσης να διερευνήσουμε εάν υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ του καπνίσματος και της ανάγκης νοσηλείας σε αυτόν τον πληθυσμό της Δυτικής Ελλάδας.
Μέθοδοι: Χρησιμοποιήσαμε ένα ερωτηματολόγιο για να επιλέξουμε πληροφορίες σχετικά με τα δημογραφικά στοιχεία των ασθενών, το ιατρικό ιστορικό, συνήθειες όπως το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ και τα αναφερόμενα συμπτώματα, κατά τη διάρκεια της μόλυνσης. Στη μελέτη αυτή συμπεριλήφθηκαν τριακόσιοι θετικοί στην Covid_19 ασθενείς που υποβλήθηκαν όλοι στο τεστ RT-PCR στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων. 150 από αυτούς ανάρρωσαν στο σπίτι και 150 ασθενείς χρειάστηκαν νοσηλεία. Στατιστική ανάλυση έγινε με βάση το ΙBM-SPSS Statistics 26.0.
Αποτελέσματα: Το υψηλότερο ποσοστό ασθενών που ήταν καπνιστές βρέθηκε στην υποομάδα των ασθενών που ανάρρωσαν στο σπίτι και ήταν περίπου 20%. Το χαμηλότερο ποσοστό ήταν 8% στην υποομάδα των ασθενών που χρειάζονταν νοσηλεία. Υπάρχει στατιστικά σημαντική διαφορά μεταξύ της υποομάδας ασθενών με χρήση καπνού και μειωμένης ανάγκης για νοσηλεία.
Συμπέρασμα: Δεν υπάρχει σχέση μεταξύ της χημειοαισθητηριακής δυσλειτουργίας κατά τη διάρκεια της μόλυνσης από SARS_COV2 και του καπνίσματος. Υπάρχει στατιστικά σημαντική διαφορά μεταξύ ενεργών καπνιστών με λοίμωξη covid-19 και μειωμένου κινδύνου νοσηλείας.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Δεν σας προτρέπουμε να καπνίσετε για να μην κολλήσετε covid... Γίνεται αναφορά επιστημονικής μελέτης και ως τέτοια πρέπει να αναγνωστεί.