

Discover more from Critical Thinking - The Newsletter
Νηστεία – Αφαίρεση γηρασμένων κυττάρων και μείωση Αντιδρώντων Ειδών Οξυγόνου
Το μεγαλύτερο όπλο μας ενάντια στην πρωτεΐνη ακίδας μπορεί να είναι απλώς η αυτοπειθαρχία.
*του Walter M. Chestnut*
Η πρωτεΐνη ακίδας του SARS-CoV-2 προκαλεί δύο φαινόμενα που οδηγούν τα κύτταρα και τελικά τα όργανα, σε μια κατάσταση που μοιάζει με την παλαιότερη. Αυτή είναι η Γήρανση και η επαγωγή των ROS (Αντιδρώντων Ειδών Οξυγόνου).
Η πρωτεΐνη ακίδας του SARS-CoV-2 προκαλεί παρακρινή γήρανση και προσκόλληση λευκοκυττάρων στα ενδοθηλιακά κύτταρα
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34160250/
Μια προκαταρκτική μελέτη σχετικά με τον ρόλο των αντιδρώντων ειδών οξυγόνου και της φλεγμονώδους διαδικασίας μετά τον εμβολιασμό κατά της COVID-19 και τη νόσο COVID-19
https://www.mdpi.com/2039-7283/12/4/63
Ωστόσο, έχουμε ένα θεραπευτικό που είναι πολύ αποτελεσματικό και στα δύο φαινόμενα. Είναι δωρεάν και καθολικά προσβάσιμο. Αυτή είναι η θεραπευτική της ΝΗΣΤΕΙΑΣ.
Πέρα από το να είναι θεραπεία για όλα, πιστεύω ότι τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι η προσθήκη νηστείας σε πρωτόκολλα COVID, Long COVID και τραυματισμού από πρωτεΐνη ακίδας θα αποδειχθεί πολύ αποτελεσματική. Επιπλέον, η νηστεία πιθανότατα θα αποδειχθεί και ως προφυλακτική κατά της COVID και του τραυματισμού από την πρωτεΐνη ακίδας.
Η νηστεία είναι εξαιρετικά αποτελεσματική στην πρόληψη και την απομάκρυνση των γηρασμένων κυττάρων.
Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι ο Διαιτητικός Περιορισμός (DR) μειώνει τη συσσώρευση γηρασμένων κυττάρων και βελτιώνει τη διάρκεια της υγείας και τη διάρκεια ζωής. Προτείνουμε ότι η σχετιζόμενη με DR σενόλυση μπορεί να επιτευχθεί εν μέρει μέσω μεταβολικού επαναπρογραμματισμού και επιγενετικής αναζωογόνησης. Αν και χαιρετίζουμε το αυξανόμενο ενδιαφέρον για διατροφικές, μη φαρμακολογικές προσεγγίσεις στην έρευνα για τη μακροζωία και την πρόληψη, τονίζουμε την επείγουσα απαίτηση για περαιτέρω έρευνα για την πλήρη κατανόηση τόσο των ευεργετικών, όσο και των πιθανών επιβλαβών επιπτώσεων, συμπεριλαμβανομένων των μελλοντικών γενεών των απογόνων και για την περαιτέρω ανατομή των υποκείμενων μοριακών μηχανισμών. Συγκεκριμένα, πολλές προκλινικές μελέτες μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί μόνο σε αρσενικά ζώα και πρέπει να γίνουν περισσότερα για να κατανοηθούν οι επιπτώσεις της DR στα θηλυκά, σε σχέση με τις ορμόνες του φύλου και τις διακυμάνσεις τους.
Διαιτητικός περιορισμός στη σμηνόλυση και πρόληψη και θεραπεία ασθενειών
https://www.tandfonline.com/doi/pdf/10.1080/10408398.2022.2153355
Συμπερασματικά, δείξαμε σε φαινομενικά υγιείς άντρες που συμμετείχαν σε ένα μήνα νηστείας του Ραμαζανιού, ότι η παρατεταμένη διαλείπουσα νηστεία (IF) μπορεί να προκαλέσει αυτοφαγία, να μειώσει τον TNF-α και να μειώσει τους δείκτες γήρανσης. Η παρατεταμένη IF ρυθμίζει επίσης προς τα πάνω την έκφραση των NLRP3, IL1-β, αλλά όχι του ASC, ενός ενεργού φλεγμονώδους συστατικού. Η μελέτη μας παρουσιάζει δυναμικές αλλαγές στις εκφράσεις της αυτοφαγίας, της φλεγμονής και της γήρανσης, με τρόπο χρονικού σημείου και πώς αυτά τα γονίδια μπορεί να παίζουν ρόλο στο επίπεδο έκφρασης άλλων οδών. Πράγματι, απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να κατανοηθεί πώς η IF επηρεάζει αυτά τα γονίδια και πώς κάθε γονίδιο επηρεάζει τα άλλα. Δεδομένου ότι η μελέτη μας διεξήχθη σε φυσιολογικούς υγιείς νέους ενήλικες, απαιτούνται μελλοντικές μελέτες κοόρτης, για να αποσαφηνιστεί πώς η IF επηρεάζει τη συνολική διάρκεια ζωής και τη συχνότητα εμφάνισης ασθενειών.
Η επίδραση της παρατεταμένης διαλείπουσας νηστείας στις εκφράσεις των γονιδίων της αυτοφαγίας, της φλεγμονής και της γήρανσης: Μια διερευνητική μελέτη σε υγιείς νεαρούς άνδρες
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2666149723000063
Παράλληλα με τα σενολυτικά οφέλη της, η νηστεία μειώνει και αναστέλλει επίσης την πρόκληση ROS.
Τα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα εμφανίζουν αυξημένα επίπεδα οξειδωτικού στρες σε σύγκριση με τα αντίστοιχα με φυσιολογικό βάρος. Ενώ η απώλεια βάρους μπορεί να μειώσει το οξειδωτικό στρες, η μερική σύγχυση με τον θερμιδικό περιορισμό (CR) είναι πιθανή, καθώς ο CR μειώνει επίσης το οξειδωτικό στρες.
Ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη της μελατονίνης σχετικά με την COVID και την πρωτεΐνη ακίδας, είναι ότι η μελατονίνη είναι ο ΝΥΧΤΕΡΙΝΟΣ μετριαστής των ROS!
Πράγματι, το οξειδωτικό στρες φαίνεται να έχει μια σύνδεση κιρκάδιου ρυθμού, συμπεριλαμβανομένων των κιρκάδιων ταλαντώσεων των αποκρίσεων του οξειδωτικού στρες. Για παράδειγμα, τα ερυθρά αιμοσφαίρια, που δεν περιέχουν πυρήνα και δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν μεταγραφή, φαίνεται να παίζουν ρόλο στην κιρκαδική ρύθμιση του μεταβολισμού της γλυκόζης, που απαιτείται για τη διατήρηση των καθημερινών οξειδοαναγωγικών διακυμάνσεων. Επιπλέον, σημαντικά αντιοξειδωτικά κορυφώνονται το πρωί, συμπεριλαμβανομένης της υπεροξειδάσης της γλουταθειόνης, της αναγωγάσης της γλουταθειόνης, της καταλάσης, της δισμουτάσης υπεροξειδίου, του ουρικού οξέος και των υπεροξιρεδοξινών. Αντίθετα, η μελατονίνη, η αυξητική ορμόνη, οι θειόλες του πλάσματος, η υπεροξείδωση των λιπιδίων, το ασκορβικό οξύ και οι πρωτεΐνες περιόδου και κυτοχρώματος κορυφώνονται το βράδυ/νύχτα.
Επίδραση των σχημάτων διαλείπουσας νηστείας στους κυκλοφορούντες δείκτες οξειδωτικού στρες σε υπέρβαρους και παχύσαρκους ανθρώπους: Συστηματική ανασκόπηση τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2667137921000266
Είναι ενδιαφέρον ότι όλα αυτά τα ευρήματα συνδυάζονται τέλεια με αυτό που είδα νωρίς και δημοσίευσα μια εργασία με τον Carlos Wambier στο Πανεπιστήμιο Brown.
Θα μπορούσαν η διατροφή και η άσκηση να μειώσουν τον κίνδυνο του συνδρόμου COVID-19;
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0306987721000207
Εξακολουθώ να ανησυχώ για τις επαναμολύνσεις/εκθέσεις και τα μακροπρόθεσμα μεταβολικά/ζητήματα γήρανσης σχετικά με την COVID και την πρωτεΐνη ακίδας. Ωστόσο, προς το παρόν, πιστεύω ότι η νηστεία είναι ένα σημαντικό, αναπόσπαστο μέρος της φροντίδας των τραυματισμών COVID/ακίδας και της καλής υγείας γενικότερα.
Νέα μελέτη βρίσκει πως τα άτομα που νηστεύουν κατά διαστήματα βιώνουν λιγότερο σοβαρές επιπλοκές από την COVID-19