*του John Paul*
Την τελευταία φορά που έγραψα ένα από αυτά, πριν από εβδομάδες, είχα λιγότερους συνδρομητές από τώρα, οπότε σε περίπτωση που είστε νέος, η μία πλευρά αυτού του Substack είναι η επιστήμη, κυρίως επικεντρωμένη στον SARS-CoV-2 και τον πολύπλοκο καταρράκτη του, σε πολλά επίπεδα της ανθρώπινης υγείας.
Το άλλο είναι η παρακολούθηση, η παρατήρηση και η πρόβλεψη της μη γραμμικής δυναμικής καταρράκτη που εμπλέκεται στην απόκριση του SARS-CoV-2, που είναι γνωστή ως παγκόσμιες καραντίνες του 2020. Logistics, τρόφιμα, σιτηρά, γεωργία, εφοδιαστική αλυσίδα, ανθρώπινη συμπεριφορά, εν ολίγοις, “πολυπλοκότητα”. Τα άρθρα με τίτλο "Πέραν των μαθηματικών πιθανοτήτων (ΠΜΠ)" είναι τα κύρια μέρη μιας μακροχρόνιας σειράς σχετικά με αυτά τα εφέ καταρράκτη. Σταμάτησα να γράφω για λίγο γιατί:
Μειωμένες αποδόσεις, μικρές αλλαγές, με τη σειρά τους γίνονται επαναλαμβανόμενες παρατηρήσεις
Περιμένω να παίξει η δυναμική, επομένως περισσότερα δεδομένα για να κάνω σαφείς τις απόψεις μου
Κάποιο ρεπό, ώστε οι άνθρωποι να μην παθαίνουν κατάθλιψη
Πολλά από τα σημεία που πρόκειται να θίξω μπορεί να ακούγονται ελαφριά σε δεδομένα και αποδεικτικά στοιχεία, αλλά θα πρέπει να ανατρέξετε σε άλλα "ΠΜΠ" σε αυτήν την περίπτωση. Ο ίδιος καταρράκτης εξακολουθεί να ισχύει.
Ενέργεια
Όταν άρχισα να γράφω για τον ενεργειακό τομέα και να προσπαθώ να δείξω πόσο επιδραστική είναι η ενέργεια σε οποιοδήποτε σύστημα, αλλά μάλλον πιο σημαντική για τα πολύπλοκα συστήματα, έγραψα σύντομα για την πυρηνική ενέργεια και πώς οι χώρες θα βρεθούν ανάμεσα σε δύσκολες επιλογές, προσπαθώντας να πάρουν πίσω πολιτικές, η πυρηνική ενέργεια θα παρουσιαστεί ως “πράσινη” και τελικά θα προτιμηθεί η χρήση πυρηνικής ενέργειας, αλλά και ότι η έλλειψη επενδύσεων θα είχε συνέπειες.
Ένας από τους πιο σύγχρονους πυρηνικούς σταθμούς της Γαλλίας έκλεισε πριν από μήνες για συντήρηση και τώρα, μετά από πολλούς μήνες, βρήκαν έναν ραγισμένο σωλήνα. Χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να επανέλθει μόνο αυτό το εργοστάσιο, το οποίο είναι πρόβλημα, επειδή οι μισοί από τους 56 αντιδραστήρες της Γαλλίας είναι εκτός σύνδεσης, οδηγώντας σε περισσότερες διαφωνίες σε μια σφιχτή αγορά ενέργειας, δεδομένου ότι η Γαλλία θα εισάγει ενέργεια.
Αυτή είναι η κατάσταση αυτού που κάποτε ήταν ένα έθνος εξαγωγής ενέργειας, με τη Γαλλία να βρίσκεται τώρα να εισάγει ενέργεια και η ρυθμιστική αρχή ενέργειάς της ζήτησε από τους κατοίκους σε σπίτια και επιχειρήσεις να μειώσουν τη χρήση τους. Εκτός από άλλες επιπτώσεις στη βιομηχανία, μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες είναι ο αντίκτυπος στην παραγωγή φαρμάκων, με αποτέλεσμα η γαλλική φαρμακοβιομηχανία να εκδώσει ένα δελτίο τύπου, ζητώντας από τη γαλλική κυβέρνηση να λάβει μέτρα σε εθνικό επίπεδο για την αντιμετώπιση αυτού του “επικείμενου κινδύνου”.
Το ίδιο συμβαίνει και αλλού στην ΕΕ.
Τα βασικά φάρμακα είναι συνήθως γενόσημα και επομένως, έχουν χαμηλό κέρδος, πράγμα που σημαίνει ότι μόνο οι πιο αποτελεσματικοί προμηθευτές μπορούν να παραμείνουν ανταγωνιστικοί. “Στην Ισπανία για παράδειγμα και ενώ το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί τουλάχιστον κατά 10% ως αποτέλεσμα των αυξήσεων κατά 150%, 112% και 93% στο κόστος του φυσικού αερίου, της ηλεκτρικής ενέργειας και του νερού, αντίστοιχα, απορροφώντας αυτήν την αύξηση στο κόστος παραγωγής, αμέσως θέτει σε κίνδυνο την ανταγωνιστικότητα της χώρας στην παραγωγή βασικών φαρμάκων”, ανέφερε η έκθεση Teva.
“Τουλάχιστον, φαίνεται να είναι επιφυλακτικοί σχετικά με αυτόν τον επερχόμενο χειμώνα, με τον επόμενο χειμώνα να επιδεινώνεται, καθώς οι προμήθειες ενέργειας που είχαν αγοραστεί προηγουμένως θα μπορούσαν να εξαντληθούν μέχρι τότε”, είπε. “Πέρα από αυτό το ζήτημα, είναι καθαρή εικασία· ωστόσο, είναι λογικό να υποθέσουμε ότι το κόστος παραγωγής θα συνεχίσει να αυξάνεται με χαμηλότερη παραγωγή εσόδων, ειδικά από γενόσημα φάρμακα”.
Σύμφωνα με αυτό που λέει η ίδια η φαρμακευτική βιομηχανία και λαμβάνοντας υπόψη τη μεγαλύτερη τάση σε άλλες χώρες (Κίνα και ιδιαίτερα Ινδία), μπορεί κανείς με ασφάλεια να αναμένει ότι οι τιμές των φαρμάκων θα διατηρηθούν κάπως στα υψηλότερα επίπεδα, επιρρεπείς σε περαιτέρω προβλήματα τροφοδοσίας και πολύ πραγματικές πιθανότητες απροσδόκητων σοβαρών ελλείψεων, σύμφωνα με όσα έγραψα πρόσφατα, κάτι που ο αναγνώστης μπορεί να λάβει υπόψη του προχωρώντας περαιτέρω.
Παρόμοια με το ακριβές σενάριο που περιέγραψα νωρίτερα φέτος, στο οποίο έγραψα ότι οι κυβερνήσεις βρέθηκαν μεταξύ ενός βράχου και ενός σκληρού μέρους και οι κοντόφθαλμες ενέργειές τους απλώς θα οδηγούσαν σε περισσότερο πόνο αργότερα, η γερμανική κυβέρνηση επέλεξε την “εύκολη διέξοδο”, εξασφαλίζοντας τον μέγιστο πόνο αργότερα, με την καθιέρωση ανώτατου ορίου τιμών τον Ιανουάριο του 2023. Αυτό δεν κάνει τίποτα για να αντιμετωπίσει τα υποκείμενα ζητήματα, τα οποία δεν σχετίζονται με το κεφάλαιο, αλλά με την προσφορά, ωθώντας τη Γερμανία και μετά από λίγο ολόκληρο το μπλοκ σε αυτό που έγραψα μήνες πριν.
Η Γερμανία βρίσκεται υπό σοβαρή και πραγματική απειλή αποβιομηχάνισης, εξαλείφοντας τμήματα της μεσαίας τάξης, σέρνοντας ολόκληρο το οικονομικό μπλοκ στα σκουπίδια (κάτι που ήδη κάνει) και χάνοντας το μεγαλύτερο μέρος της βιομηχανίας της. Τις τελευταίες 4 εβδομάδες πολλές γερμανικές εφημερίδες μιλούσαν για αυτή τη σοβαρή απειλή και πριν από 3 ημέρες ακόμη και μερικά από τα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης δήλωσαν το ίδιο.
Έτσι, το 90% των ερωτηθέντων επιχειρηματιών ανέφερε ότι οι αυξημένες τιμές ενέργειας και πρώτων υλών έγιναν υπαρξιακή απειλή για αυτούς.
Κάθε πέμπτη εταιρεία ήδη εξετάζει το ενδεχόμενο μεταφοράς της παραγωγής στο εξωτερικό.
Οι ενεργοβόρες επιχειρήσεις της χημικής βιομηχανίας, της χαλυβουργίας και του χαρτιού μείωσαν ή σταμάτησαν την παραγωγή τους και ο κατασκευαστής λιπασμάτων SKW Piesteritz έκλεισε.
Μια από τις μεγαλύτερες τάσεις που προέβλεψα πριν από μήνες, ήταν πώς θα γινόταν ένα καθημερινό φαινόμενο οι απεργίες και για λίγο κάλυψα πολλές από αυτές, αλλά κάποια στιγμή επέλεξα να αρχίσω να καλύπτω το καθένα, λόγω του πόσο συνηθισμένο γινόταν. Όπως πολλοί έγραψαν όσο περνούσαν οι μήνες, ο πληθωρισμός και η απώλεια αγοραστικής δύναμης θα οδηγούσαν σε κύματα απεργιών, προειδοποιεί το μεγαλύτερο συνδικάτο της Γερμανίας για αυτό ακριβώς το σενάριο.
Οι εργαζόμενοι στα διυλιστήρια της Γαλλίας συνεχίζουν για 50 ημέρες, περιπλέκοντας περαιτέρω την κατάσταση της ενέργειας και των καυσίμων. Διαφορετικές βιομηχανίες στην Ιταλία, τη Βρετανία και αλλού απειλούν να απεργήσουν, ο κατάλογος αυξάνεται σχεδόν κάθε εβδομάδα. Το Ιράν, το Ιράκ και οι γείτονες στην περιοχή πραγματοποιούν επίσης σφοδρές απεργίες αυτή τη στιγμή.
Γιατί αναφέρω αυτά τα παραδείγματα; Επαναλαμβάνομαι, κάτι που κάνω συχνά όταν πρόκειται για προβλέψεις, γιατί αυτό δεν είναι ακόμα στη μέση του δρόμου, πράγματι αυτό θα αυξήσει μόνο σε συχνότητα και θα προκαλέσει αναστάτωση τόσο στην οικονομία, όσο και στην αλυσίδα εφοδιασμού. Με μία από τις μεγαλύτερες και πιο επιδραστικές να είναι η απεργία των εργαζομένων στον σιδηρόδρομο των ΗΠΑ, η οποία μπορεί να επηρεάσει ολόκληρη τη λειτουργία της παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού και να επηρρεάσει τις αγορές και την προσφορά από μόνη της.
Τρίτη ένωση των ΗΠΑ απορρίπτει τη συμφωνία για το εθνικό σιδηροδρομικό συμβόλαιο
Αφού μιλήσουμε για την ενέργεια, πρέπει να καλύψουμε τη δεύτερη πιο σημαντική πτυχή κάθε λειτουργικής οικονομίας και το υποπροϊόν της ίδιας της ενέργειας. Τα καύσιμα.
Μια άλλη σκιαγραφημένη δυναμική που εμφανίζεται είναι η παγκόσμια έλλειψη καυσίμων που προκαλείται από τις λανθασμένες αποφάσεις της Ευρώπης όσον αφορά το φυσικό αέριο, τις πράσινες πολιτικές και οτιδήποτε ενδιάμεσα. Η μετατόπιση των αγορών όπου πηγαίνει φορτίο LNG έχει μεγάλο αντίκτυπο στις φτωχότερες χώρες και όπως συνέβη αυτό ολόκληρο το έτος, αυτό θα προκαλέσει αναταραχές στο μέλλον και η μόνη σωτήρια χάρη που δεν εμφανίστηκαν αυτή τη στιγμή ήταν οι δραστικές αλλαγές στον καιρό στις εν λόγω χώρες (που θα επηρεάσει άλλες δυναμικές).
Η κατάσταση είναι αρκετά τρομερή, που μια τόσο επιθετική μετατόπιση από το ρωσικό φυσικό αέριο επηρέασε την αγορά LNG με τέτοιο τρόπο, που η αγορά θα έχει έλλειψη κατάλληλης προσφοράς μέχρι τουλάχιστον το 2026 (άλλο ένα από τα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματά μου που επικρίθηκε νωρίτερα φέτος). Και τώρα η ρωσική έκπτωση έχει φύγει, διαρκώντας περισσότερο από όσο θα περίμενε κανείς και συσφίγγει περαιτέρω την αγορά, μια κάπως κοινή τάση όταν ορισμένες ασιατικές χώρες (όπως η Κίνα και η Ιαπωνία, μεγάλοι αγοραστές LNG) βγαίνουν στην αγορά και εξασφαλίζουν τον εφοδιασμό τους.
Οδηγώντας μας στο αναπόφευκτο σενάριο στο οποίο ενόψει της ενεργειακής κρίσης, του υψηλού κόστους, του πληθωρισμού και της υπερτιμολόγησης των φθηνών καυσίμων, οι πλούσιες και οι φτωχές χώρες θα στραφούν προς τον άνθρακα. Ένα μνημειώδες αρνητικό αποτέλεσμα των πολιτικών των πράσινων ελίτ, το οποίο συχνά δημοσίευσα στο Twitter, είναι το πόσο πολλές από τις πολιτικές αυτών των ανθρώπων προκαλούν συχνά τα προβλήματα που υποτίθεται ότι προσπάθησαν να διορθώσουν. Η Ινδία, ως ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς και καταναλωτές στον κόσμο, ακολουθεί επίσης τα βήματα της Κίνας και στρέφεται σκληρά στον άνθρακα, δηλώνοντας ανοιχτά ότι δεν θα μεταβεί σύντομα.
Τέλος, στην ενότητα των καυσίμων, μια έλλειψη για την οποία έχω γράψει και προειδοποιήσει εδώ και μήνες, το ντίζελ, ο κόσμος λειτουργεί με ντίζελ και οι ελλείψεις του έχουν τεράστιο αντίκτυπο σε κάθε πτυχή της σύγχρονης ζωής, ειδικά στην καλλιέργεια και τη μεταφορά τροφίμων (και άλλα αγαθά, αλλά τα τρόφιμα είναι αναμφισβήτητα η πιο σημαντική πτυχή αυτού).
Η χειρότερη κρίση ντίζελ στην Ευρώπη θα χτυπήσει την άνοιξη
Η Wood Mackenzie βλέπει τα αποθέματα ντίζελ σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ τον Μάρτιο
Η ΕΕ θα διακόψει τις θαλάσσιες παραδόσεις ρωσικών καυσίμων τον Φεβρουάριο
Με την Ευρωπαϊκή Ένωση να θέλει να διακόψει τις θαλάσσιες παραδόσεις ρωσικών καυσίμων στις αρχές Φεβρουαρίου, η ήδη στενή κατάσταση εφοδιασμού της ηπείρου κινδυνεύει να επιδεινωθεί. Τα αποθέματα είναι ένα ζωτικό μαξιλάρι έναντι τέτοιων διαταραχών και όταν εξαντλούνται, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα αστάθειας της αγοράς.
Μια παρόμοια τάση εμφανίζεται στις ΗΠΑ, αλλά για διαφορετικούς λόγους, με τα τελικά αποτελέσματα να είναι παρόμοια, καθώς βραχυπρόθεσμα η έλλειψη ντίζελ θα “δαγκώσει” την παγκόσμια οικονομία, θα εμποδίσει τόσο την ανάπτυξη, όσο και την ανάκαμψη και μπορεί να καταλήξει να επηρεάσει τη γεωργία, μεταξύ άλλων βιομηχανιών. Όσο για το LNG, δεν έχει επίσης βραχυπρόθεσμη λύση, δεδομένου ότι η ικανότητα διύλισης βρίσκεται αλλού και με αυστηρότερες ρωσικές κυρώσεις, η διύλιση του ρωσικού πετρελαίου θα μεταφερθεί σε άλλες χώρες και μεσοπρόθεσμα αυτό θα δημιουργήσει προβλήματα, καθώς μπορεί πολύ πιθανόν να τροφοδοτήσει καλά τη χρηματοδότηση των δυτικών αντιπάλων. Η IAE (Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας) σήμανε συναγερμό για το ντίζελ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
Το ντίζελ μπορεί να είναι το επόμενο σημείο πόνου στην ενεργειακή κρίση της Ευρώπης, με τις κυρώσεις της ΕΕ στις ρωσικές εξαγωγές να αυξάνουν τον ανταγωνισμό σε μια ήδη “εξαιρετικά σφιχτή” αγορά, προειδοποίησε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας.
Μόλις εφαρμοστεί το εμπάργκο της ΕΕ στις εισαγωγές ντίζελ και άλλων διυλισμένων προϊόντων από τη Ρωσία τον Φεβρουάριο, η αγορά θα σφίξει περαιτέρω, πρόσθεσε.
“Ο ανταγωνισμός για μη ρωσικά βαρέλια ντίζελ θα είναι σκληρός, με τις χώρες της ΕΕ να πρέπει να εξασφαλίσουν φορτία από τις ΗΠΑ, τη Μέση Ανατολή και την Ινδία, μακριά από τους παραδοσιακούς αγοραστές τους”, ανέφερε. “Η αυξημένη δυναμικότητα των διυλιστηρίων θα βοηθήσει τελικά στη μείωση των εντάσεων του ντίζελ. Ωστόσο, μέχρι τότε, εάν οι τιμές πάνε πολύ υψηλά, η περαιτέρω καταστροφή της ζήτησης μπορεί να είναι αναπόφευκτη για την εκκαθάριση των ανισορροπιών της αγοράς”.
Τα παγκόσμια προβλήματα εφοδιασμού έχουν επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες από τη βιομηχανική δράση στα ευρωπαϊκά διυλιστήρια. Οι παραιτήσεις λόγω αμοιβών σε πολλά διυλιστήρια στη Γαλλία οδήγησαν σε ελλείψεις καυσίμων στη βόρεια Γαλλία τον Οκτώβριο και σε ένα σημείο βοήθησαν να ωθηθούν οι τιμές του ντίζελ στον κύριο ευρωπαϊκό εμπορικό κόμβο του Ρότερνταμ σε περισσότερα από 80 δολάρια υψηλότερα από την τιμή του αργού πετρελαίου, ανέφερε η IEA.
Αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα αυτής της ενότητας. Συνοψίζοντας, δεδομένων των συνεχιζόμενων τάσεων και των πιθανοτήτων άλλων γεγονότων ή του περαιτέρω αντίκτυπου των τρεχουσών τάσεων, έχετε πλέον αρκετά δεδομένα και αποδεικτικά στοιχεία παρατήρησης για να εντοπίσετε με ασφάλεια έναν οδικό χάρτη για το πώς θα μοιάζει το 2023, αν δεν πάει τίποτα άλλο στραβά. Και το 2023 διαμορφώνεται ως μια φρικτή χρονιά από όλες τις πλευρές, μια χρονιά κατά την οποία ο ιός και ό,τι συνεπάγεται ξεφεύγουν από τα φώτα της δημοσιότητας, νέες αφηγήσεις για να κρύψουν τη ζημιά από τα εμβόλια και τον πόλεμο προπαγάνδας θα παραχθούν και θα τεθούν στον κόσμο και το κόστος του 2020 επιτέλους μας εμφανίστηκε.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία επιτάχυνε την υποβάθμιση του τρέχοντος συστήματος, οι ελλείψεις καυσίμων και ενέργειας, είτε για μια φευγαλέα στιγμή, είτε για ατελείωτες μέρες θα φανούν παγκοσμίως, οι πλουσιότερες περιοχές μπορεί να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τέτοιες αλλαγές σε καλύτερο βαθμό από τις φτωχότερες περιοχές , αλλά αυτό σίγουρα θα επηρεάσει ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού και οι φτωχότερες χώρες είναι οι de facto παραγωγοί πολλών αγαθών που χρειάζεται ο κόσμος.
Το πρώτο “Πέραν των μαθηματικών πιθανοτήτων” αφορούσε τον τρόπο με τον οποίο ο υβριδικός πόλεμος έπαιζε δυνητικά και αυτή είναι η προτιμώμενη οπτική γωνία για να κάνω ανάλυση. Μήνες πριν το Freeport LNG, ένας από τους σημαντικότερους κόμβους εξαγωγής υγροποιημένου αερίου σε πελάτες στο εξωτερικό, υπέστη ένα “ατύχημα”, μια έκρηξη/πυρκαγιά και η διοίκηση του λιμανιού είπε ότι θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να επιστρέψει σε λειτουργία, αλλά μετά από μερικές καθυστερήσεις η νέα προθεσμία είναι μέσα Δεκεμβρίου. Το El Segundo, το διυλιστήριο πετρελαίου της Chevron υπέστη πρόσφατα επίσης τεράστια πυρκαγιά. Ένα επαναλαμβανόμενο πρόβλημα στον αγωγό Lawas στη Μαλαισία είχε ένα περιστατικό πυρκαγιάς, που επηρέασε περαιτέρω την ασιατική αγορά φυσικού αερίου. Και χθες υπήρξε μια τεράστια έκρηξη σε αγωγό φυσικού αερίου κοντά στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας.
Αυτά είναι μερικά περιστατικά, αλλά γιατί τα αναφέρω εδώ; Επειδή όπως σημειώθηκε προηγουμένως, τα “ατυχήματα” και τα περίεργα συμβάντα θα συμβαίνουν με μεγαλύτερη συχνότητα, τόσο από την προοπτική της καταρράκτώδους αποτυχίας, λειτουργώντας τα πάντα στη μέγιστη απόδοση για πάρα πολύ καιρό, χωρίς σωστή συντήρηση και για λόγους αναστάτωσης (υβριδικός πόλεμος).
Αν το 2023 σημαδευτεί από κάτι, αυτό μπορεί επίσης να είναι απρόβλεπτα γεγονότα που αλλάζουν την παγκόσμια δυναμική και την ευρεία εφαρμογή του υβριδικού πολέμου από όλους τους τύπους παραγόντων, κρατικούς ή μη, ιδιωτικούς και δημόσιους.
Θα τελειώσω αυτό το κομμάτι εδώ και το Μέρος II θα εστιαστεί σύντομα περισσότερο στα τρόφιμα/σιτηρά. Θέλω να θυμάστε τι έγραψα πριν από μήνες.
Η εξέγερση είναι η πιο μεταδοτική ανθρώπινη κατάσταση και ένα από τα πιο μεταδοτικά “μιμίδια”.
Όταν οι χώρες απελπίζονται, είτε λόγω της έλλειψης ενέργειας, της έλλειψης τροφίμων ή της εισροής ανείπωτων ποσοτήτων μεταναστών, θα είναι “ο καθένας για τον εαυτό του”, θα καταφύγουν στον εθνικισμό των πόρων, όπως συνέβη πολλές φορές φέτος και πέρυσι, σε πολλά διαφορετικά επίπεδα και απαραίτητα υλικά για τη λειτουργία της παγκόσμιας οικονομίας και των προϊόντων παραγωγής.