Οι γυναίκες παθαίνουν περισσότερα εγκεφαλικά από τους άνδρες, αλλά οι νέες ευρωπαϊκές οδηγίες καταργούν τη λέξη "γυναίκες", επειδή παραλείπονται τα "μη δυαδικά" και τα τρανς άτομα.
Η ιατρική συνεχίζει να ενεργεί παράλογα στο όνομα της πολιτικής ορθότητας
*του Vinay Prasad*
Για άτομα με ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό που ονομάζεται κολπική μαρμαρυγή, ο κίνδυνος εγκεφαλικού μπορεί να είναι σημαντικός. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, υπήρχε μια βαθμολογία κινδύνου που ονομάζεται CHADS-2-VASc, η οποία απονέμει βαθμούς για να σας δώσει μια αίσθηση κινδύνου. Περισσότεροι βαθμοί… μεγαλύτερος κίνδυνος.
Άνω των 75 ετών… 2 βαθμοί. Με ένα προηγούμενο εγκεφαλικό… 2 βαθμοί. Το να είσαι γυναίκα… 1 βαθμός (γιατί οι γυναίκες, με προσαρμογή για την ηλικία, έχουν υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού από τους άνδρες).
Δυστυχώς, αυτό δεν ισχύει πλέον στην Ευρώπη. Η Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία (ESC) αποφάσισε να αφαιρέσει τη γυναίκα ως παράγοντα κινδύνου, επειδή:
“Η συμπερίληψη του φύλου περιπλέκει την κλινική πρακτική, τόσο για τους επαγγελματίες υγείας, όσο και για τους ασθενείς. Επίσης, παραλείπει άτομα που αναγνωρίζονται ως μη δυαδικά, διεμφυλικά ή υποβάλλονται σε ορμονική θεραπεία φύλου”.
Ουάου... Η μόνη δικαιολογία που θα μπορούσα να φανταστώ για να αφαιρέσουν τις γυναίκες από τον αλγόριθμο είναι εάν:
α). το να είσαι γυναίκα δεν αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για εγκεφαλικό (τα τρέχοντα στοιχεία υποδηλώνουν ότι αποτελεί και οι συντάκτες της ESC δεν το αμφισβητούν)
ή
β). εάν οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν βλάβες της αντιπηκτικής αγωγής (αυτό αποφασίζει η βαθμολογία).
Αλλά το πρόβλημα με το β). ευρύτερα είναι ότι οι κατευθυντήριες γραμμές CHADS-2-VASc ποσοτικοποιούν απλώς τον κίνδυνο εγκεφαλικού και δεν περιλαμβάνουν τον κίνδυνο αιμορραγίας (πχ. ιστορικό πτώσεων κλπ). Δεν προορίζονται να αποφασίσουν εάν χρειάζεστε αντι-πηκτικά, αλλά να ποσοτικοποιήσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και να προτείνουν ρυθμίσεις όπου θα μπορούσαν να ληφθούν υπόψη. Εδώ είναι το αρχικό σκορ:
Η ιατρική κινδυνεύει να συμπορευθεί με πολιτικά κινήματα εάν αλλάξουμε την πρακτική της ιατρικής ώστε να ταιριάζει με την πολιτική ορθότητα, αντί για την καλύτερη διαθέσιμη φροντίδα με βάση τα δεδομένα. Η συμπερίληψη του φύλου δεν περιπλέκει την κλινική πρακτική, αλλά είναι στην πραγματικότητα εύκολη.
Συμφωνώ με την καθηγήτρια Gebhard και ανησυχώ για την κατεύθυνση στην οποία κατευθύνεται η ιατρική. Η αφαίρεση της φυλής και του φύλου από την ιατρική εξέταση μπορεί εύκολα να έχει επιπτώσεις που βλάπτουν τις γυναίκες και τις μειονότητες. Είναι σημαντικό τα επιστημονικά στοιχεία και αποδείξεις να καθοδηγούν αυτές τις συζητήσεις και όχι ο ακτιβισμός.