ΜΕΛΕΤΗ: Ξεχασμένο το "Πρώτα μην κάνεις κακό" και...
...αυξημένη θνησιμότητα μετά τον εμβολιασμό για την Covid-19
Περίληψη
Ιστορικό
Η κύρια ώθηση πίσω από την παγκόσμια εκστρατεία εμβολιασμού για την Covid-19 το 2021 ήταν η μείωση της θνησιμότητας που αποδόθηκε στη μόλυνση από τον SARS-CoV-2 το προηγούμενο έτος. Ωστόσο, δεν υπάρχουν αυστηρές αναλύσεις των οφελών θνησιμότητας που προσφέρει αυτή η τεράστια προσπάθεια εμβολιασμού.
Μέθοδοι
Η Στατιστική μας προσφέρει μια ουσιαστική μεθοδολογική προσέγγιση για τη μέτρηση των επιπτώσεων του εμβολιασμού για την Covid-19 στη δημόσια υγεία. Η μαθηματική σχέση μεταξύ εμβολιασμένων-ζωντανών ομάδων μπορεί να επαναληφθεί μεταξύ εμβολιασμένων-νεκρών ομάδων, με σχετικά υψηλή στατιστική αξιοπιστία, λόγω του μεγάλου πληθυσμού που εμπλέκεται. Αυτή η μέθοδος προσδίδει επίσης μεγαλύτερη στατιστική χρησιμότητα, επειδή εξαλείφει το φαινόμενο Simpson.
Αποτελέσματα
Οι υπολογισμοί πραγματοποιήθηκαν για καθένα από τα ακόλουθα πέντε διαστήματα τεσσάρων εβδομάδων: εβδομάδες 35-38 (2021), εβδομάδες 39-42 (2021), εβδομάδες 43-46 (2021), εβδομάδες 47-50 (2021) και εβδομάδες 51 (2021)-2 (2022). Τα αποτελέσματα που ελήφθησαν επιβεβαιώνουν ότι η θνησιμότητα των εμβολιασμένων ομάδων που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό ήταν 14,5% υψηλότερη (κατά μέσο όρο) από τη θνησιμότητα των μη εμβολιασμένων ομάδων που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό.
Συμπεράσματα
Οι εμβολιασμένες μολυσμένες ομάδες φαίνεται να έχουν υψηλότερη μέση θνησιμότητα από τις μη εμβολιασμένες μολυσμένες αντίστοιχές τους. Τα ευρήματα υποδηλώνουν τη νομιμότητα της επέκτασης της στατιστικής μεταξύ εμβολιασμένων ζωντανών και εμβολιασμένων νεκρών ατόμων για διαφορετικές ηλικιακές ομάδες. Ο υπολογισμός του αντίκτυπου του εμβολιασμού κατά της Covid-19 στο ποσοστό θνησιμότητας είναι ένα απαραίτητο βήμα προς την ικανοποίηση της πρώτης αρχής της ιατρικής: “Primum non nocere”, “Πρώτα μην κάνεις κακό”.