ΜΕΛΕΤΗ: Επαναβεβαίωση μιας θετικής συσχέτισης μεταξύ του αριθμού των δόσεων εμβολίων και των ποσοστών βρεφικής θνησιμότητας
Μια απάντηση στους επικριτές
Περίληψη
Εισαγωγή
Το 2011, δημοσιεύσαμε μια μελέτη που βρήκε μια αντίθετη, θετική συσχέτιση, r = 0,70 (p < 0,0001), δείχνοντας ότι μεταξύ των πιο ανεπτυγμένων εθνών (n = 30), εκείνα που απαιτούν περισσότερα εμβόλια για τα βρέφη τους τείνουν να έχουν υψηλότερα ποσοστά βρεφικής θνησιμότητας (IMRs). Οι επικριτές της μελέτης ισχυρίστηκαν πρόσφατα ότι αυτό το εύρημα οφείλεται στον “ακατάλληλο αποκλεισμό δεδομένων”, δηλαδή στην αποτυχία ανάλυσης των “πλήρων δεδομένων” και των 185 εθνών.
Αντικείμενο
Στην παρούσα μελέτη, εξετάζουμε διάφορους ισχυρισμούς που διατυπώνονται από αυτούς τους επικριτές και την εγκυρότητα των επιστημονικών μεθόδων τους και πραγματοποιούμε αρκετές έρευνες για να αξιολογήσουμε την αξιοπιστία των αρχικών μας ευρημάτων.
Μέθοδοι
Οι επικριτές επιλέγουν 185 έθνη και χρησιμοποιούν γραμμική παλινδρόμηση για να αναφέρουν μια συσχέτιση μεταξύ του αριθμού των δόσεων εμβολίων και των IMR. Εκτελούν επίσης πολλαπλές αναλύσεις γραμμικής παλινδρόμησης του Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης (HDI) έναντι των IMR, με πρόσθετους προγνωστικούς παράγοντες και διερευνούν το IMR έναντι των ποσοστών εμβολιασμού για οκτώ διαφορετικά εμβόλια. Εκτελούμε αναλύσεις λόγου πιθανοτήτων, ευαισθησίας και αναπαραγωγής.
Αποτελέσματα
Η εκ νέου ανάλυση των επικριτών συνδυάζει 185 ανεπτυγμένα και έθνη του Τρίτου Κόσμου, που έχουν ποικίλα ποσοστά εμβολιασμού και κοινωνικοοικονομικές ανισότητες. Παρά την παρουσία εγγενών συγχυτικών μεταβλητών, αναφέρεται μια μικρή, στατιστικά σημαντική θετική συσχέτιση r = 0,16 (p < 0,03), που επιβεβαιώνει τη θετική τάση στη μελέτη μας.
Πολλαπλές αναλύσεις γραμμικής παλινδρόμησης αναφέρουν υψηλές συσχετίσεις μεταξύ IMR και HDI, αλλά ο αριθμός των δόσεων του εμβολίου ως πρόσθετος προγνωστικός παράγοντας δεν είναι στατιστικά σημαντικός. Αυτό το εύρημα είναι μια πιθανή συνέπεια γνωστών σφαλμάτων εσφαλμένης ταξινόμησης στον HDI. Η γραμμική παλινδρόμηση του IMR ως συνάρτηση των ποσοστών εμβολιασμών αναφέρει στατιστικά σημαντικές αντίστροφες συσχετίσεις για 7 από τα 8 εμβόλια. Ωστόσο, αρκετές ανωμαλίες στα διαγράμματα διασποράς των δεδομένων υποδηλώνουν ότι το επιλεγμένο γραμμικό μοντέλο είναι προβληματικό.
Η ανάλυση του λόγου πιθανοτήτων που πραγματοποιήθηκε στο αρχικό σύνολο δεδομένων έκανε έλεγχο για πολλές μεταβλητές. Καμία από αυτές τις μεταβλητές δεν μείωσε τη συσχέτιση κάτω από 0,62, επιβεβαιώνοντας έτσι σθεναρά τα ευρήματά μας. Η ανάλυση ευαισθησίας μας ανέφερε στατιστικά σημαντικές θετικές συσχετίσεις μεταξύ του αριθμού των δόσεων εμβολίων και του IMR, όταν επεκτείναμε την αρχική μας ανάλυση από τα κορυφαία 30 στα 46 έθνη με τα καλύτερα IMR. Επιπλέον, μια αναπαραγωγή της αρχικής μας μελέτης χρησιμοποιώντας ενημερωμένα δεδομένα του 2019 επιβεβαίωσε την τάση που βρήκαμε στην πρώτη μας εργασία (r = 0,45, p = ,002).
Συμπεράσματα
Μια θετική συσχέτιση μεταξύ του αριθμού των δόσεων εμβολίων και των IMR είναι ανιχνεύσιμη στα πιο ανεπτυγμένα έθνη, αλλά μειώνεται στον θόρυβο του περιβάλλοντος των εθνών με ετερογενείς κοινωνικοοικονομικές μεταβλητές που συμβάλλουν σε υψηλά ποσοστά βρεφικής θνησιμότητας, όπως ο υποσιτισμός, η φτώχεια και η υποτυπώδης υγειονομική περίθαλψη.