Αυξάνονται οι φυσικές καταστροφές στην Ευρώπη;
Οι κρούοντες τον συναγερμό για το κλίμα και η IPCC ισχυρίζονται ότι οι φυσικές καταστροφές αυξάνονται ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής... Τα δεδομένα όμως λένε το αντίθετο.
*του Dr. Matthew Wielicki*
Φυσικές καταστροφές και κλιματική αλλαγή…
Η τελευταία έκθεση της IPCC, που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο του 2022, προειδοποιεί ότι ο πλανήτης έχει ήδη θερμανθεί κατά 1,09°C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας και ότι αυτή η θέρμανση έχει προκαλέσει εκτεταμένες και σοβαρές επιπτώσεις στη φύση και στους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Αυτές οι επιπτώσεις περιλαμβάνουν αυξημένη συχνότητα και ένταση καύσωνα, ξηρασίες, πλημμύρες, πυρκαγιές, καταιγίδες και διάβρωση των ακτών.
Η έκθεση προβλέπει επίσης ότι αυτές οι επιπτώσεις θα επιδεινωθούν με περαιτέρω αύξηση της θερμοκρασίας. Απαιτεί δραστικές και άμεσες μειώσεις των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου για την αποφυγή των πιο καταστροφικών σεναρίων και την προστασία των πιο ευάλωτων περιοχών και πληθυσμών. Τα περισσότερα από τα δεδομένα που έχουμε προέρχονται από τη βάση δεδομένων EM-DAT, όπως συζητήθηκε σε προηγούμενο άρθρο. Πρόσφατα, συνάντησα αυτό το γραφικό…
…με τον ισχυρισμό ότι η κλιματική αλλαγή αύξησε τον αριθμό των φυσικών καταστροφών/ακραίων καιρικών φαινομένων στην Ευρώπη από το 1923. Είναι ενδιαφέρον ότι αυτό είναι μια αθροιστική γραφική παράσταση της βάσης δεδομένων EM-DAT, επομένως η κλίση της γραμμής είναι ανάλογη με το ρυθμό μεταβολής αυτών των εκδηλώσεων ανά έτος.
Παρατηρήστε ότι για κάθε μεμονωμένο γεγονός: πλημμύρες, καταιγίδες, ακραίες θερμοκρασίες και ξηρασίες, η κλίση της καμπύλης είναι η μεγαλύτερη πριν από το 2010 με αισθητή μείωση του ρυθμού μεταβολής τις τελευταίες δεκαετίες. Για το σωρευτικό σύνολο των φυσικών καταστροφών/ακραίων καιρικών φαινομένων, η κλίση μειώνεται μετά το 2005, με την πιο αισθητή μείωση να σημειώνεται το 2022.
Αυτή η σημαντική μείωση των φυσικών καταστροφών και των ακραίων καιρικών φαινομένων στην Ευρώπη έρχεται παρά το γεγονός ότι την τελευταία δεκαετία προστέθηκε στην ατμόσφαιρα περισσότερο ανθρωπογενές CO2 από οποιαδήποτε προηγούμενη δεκαετία.
Τι άλλο θα μπορούσε να αυξήσει τις εμφανείς φυσικές καταστροφές/ακραία καιρικά φαινόμενα…
Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων EM-DAT, μια φυσική καταστροφή ορίζεται ως “μια κατάσταση ή ένα γεγονός που κατακλύζει τις τοπικές δυνατότητες, απαιτώντας αίτημα για εξωτερική βοήθεια σε εθνικό ή διεθνές επίπεδο”. Οι φυσικές καταστροφές είναι απρόβλεπτα και συχνά ξαφνικά γεγονότα που προκαλούν σημαντικές ζημιές, καταστροφές και ανθρώπινο πόνο. Η βάση δεδομένων EM-DAT περιλαμβάνει καταστροφές που αποδίδονται σε φυσικούς κινδύνους, όπως γεωφυσικά, υδρολογικά, μετεωρολογικά, κλιματολογικά, βιολογικά και εξωγήινα φαινόμενα. Η βάση δεδομένων καλύπτει τόσο τον ανθρώπινο αντίκτυπο των καταστροφών, όπως οι θάνατοι, οι τραυματισμοί και οι πληγέντες, όσο και τις οικονομικές επιπτώσεις, όπως οι εκτιμώμενες ζημιές και η διεθνής βοήθεια.
Σημειώστε ότι στο παραπάνω γράφημα, μια καταστροφή ταξινομείται ως τουλάχιστον ένα από τα ακόλουθα: 10+ νεκροί / 100+ επηρεασμένοι / κατάσταση έκτακτης ανάγκης / κλήση για διεθνή βοήθεια. Εφόσον η EM-DAT ορίζει τις καταστροφές ως ανάλογες με τον αριθμό των ανθρώπων που επηρεάζονται, μια αύξηση του πληθυσμού θα είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των αναφερόμενων καταστροφών, χωρίς καμία αλλαγή στον πραγματικό αριθμό αυτών των συμβάντων. Πώς έχει αλλάξει λοιπόν ο πληθυσμός της Ευρώπης;
Συνοπτικά, παρά τη διαρκώς αυξανόμενη συγκέντρωση του πληθυσμού και της ατμοσφαιρικής συγκέντρωσης του CO2, οι φυσικές καταστροφές/ακραία καιρικά φαινόμενα στην Ευρώπη έχουν παρουσιάσει σημαντική ΜΕΙΩΣΗ τις τελευταίες δεκαετίες και σαφώς δεν δείχνουν καμία συσχέτιση με τις ανθρωπογενείς εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
Έτσι, οι Ευρωπαίοι δεν πρέπει να έχουν ΚΑΜΙΑ προσδοκία αντίδρασης σε καταιγίδες, πλημμύρες, ακραίες καιρικές συνθήκες και ξηρασίες από μία αλλαγή της συγκέντρωσης του CO2 στην ατμόσφαιρα…