*του Vijay Jayaraj*
“Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) σκοτώνουν τον πλανήτη μας. Οι άνθρωποι πρέπει να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα”.
Και οι δύο είναι δημοφιλείς ισχυρισμοί που αντλούν νεύματα έγκρισης από ορισμένους.
Ωστόσο, κανένα από τα δύο δεν ισχύει. Το CO2 είναι ένα ελιξίριο ζωής, υποστηρίζει τα φυτά για εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια και καθιστά δυνατή σχεδόν όλη τη ζωή στη Γη. Τα φυτά βασίζονται στη φωτοσύνθεση για την παραγωγή γλυκόζης, χρησιμοποιώντας νερό από το έδαφος και CO2 από τον αέρα.
Εν ολίγοις, το CO2 είναι φυτική τροφή. Στην πραγματικότητα, οι εκπομπές CO2 από τις βιομηχανικές διεργασίες των δύο τελευταίων αιώνων ήταν ιδιαίτερα ευεργετικές για την ανάπτυξη των φυτών. Επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι το CO2 έπαιξε σημαντικό ρόλο στο εκ νέου πρασίνισμα της γης, αφού τα ασυνήθιστα χαμηλά επίπεδα CO2 είχαν περιορίσει μεγάλο μέρος της βλάστησης του πλανήτη.
Ακόμη και η αξιοσημείωτη αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων τον περασμένο αιώνα, κατέστη δυνατή χάρη στα υψηλότερα επίπεδα CO2, μαζί με τις μέτρια υψηλότερες θερμοκρασίες και τις σύγχρονες γεωργικές πρακτικές.
Η Scientific American αναφέρει ότι η επίδραση γονιμοποίησης του CO2 σε φυσικά οικοσυστήματα όπως τα δάση είναι πολύ εμφανής. Σε μια σειρά πειραμάτων, οι επιστήμονες διπλασίασαν τεχνητά το CO2 από τα προβιομηχανικά επίπεδα, γεγονός που “αύξησε την παραγωγικότητα των δέντρων κατά περίπου 23%”.
Ο Francis Moore του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, Davis, λέει:
“Για τα περισσότερα από τα άλλα φυτά που τρώνε οι άνθρωποι - συμπεριλαμβανομένου του σιταριού, του ρυζιού και της σόγιας - έχοντας υψηλότερο CO2 θα τα βοηθήσει άμεσα… Ο διπλασιασμός του CO2 από τα προβιομηχανικά επίπεδα ενισχύει την παραγωγικότητα των καλλιεργειών όπως το σιτάρι κατά περίπου 11,5% και αυτών όπως το καλαμπόκι κατά περίπου 8,4%”.
Η τεχνητή αύξηση των επιπέδων CO2 στα θερμοκήπια έχει αποδειχθεί ότι αλλάζει το παιχνίδι σε πολλά μέρη του κόσμου. Η αύξηση των συγκεντρώσεων CO2 σε περισσότερα από 1.000 ppm από το επίπεδο περιβάλλοντος των περίπου 400 ppm, βοήθησε τα αγροκτήματα θερμοκηπίων να βελτιώσουν την παραγωγικότητα κατά 20% έως 30%.
Οι καλλιεργητές τομάτας έχουν αυξημένη παραγωγικότητα και μειωμένη ζήτηση νερού με ενίσχυση του CO2. Μελέτες δείχνουν ότι τα αυξημένα επίπεδα CO2 μπορούν να επιτρέψουν στις ντομάτες να αναπτυχθούν σε άνυδρες κλιματικές ζώνες που είναι επιρρεπείς στην ξηρασία. Ομοίως, οι λεμονιές έχουν επιδείξει βελτιωμένη αντοχή στην ξηρασία με αυξημένα επίπεδα CO2.
Στην Ινδία, μελέτες έδειξαν ότι οι αγρότες που χρησιμοποιούν θερμοκήπια “ήταν σε θέση να καλλιεργήσουν επτά φορές περισσότερα τρόφιμα χρησιμοποιώντας 90% λιγότερο νερό σε σύγκριση με την παραδοσιακή γεωργία”. Το 82% των αγροτών στην Ινδία έχουν επιχειρήσεις μικρής κλίμακας κάτω των πέντε στρεμμάτων. Για αυτούς, οι εκμεταλλεύσεις θερμοκηπίου με υψηλά επίπεδα CO2 μπορούν να αποδειχθούν μια προσπάθεια που αλλάζει τη ζωή, ειδικά όταν ολόκληρη η εγκατάσταση του θερμοκηπίου κοστίζει μόλις 2.500$.
Στην Κίνα, τα θερμοκήπια έχουν βοηθήσει τους αγρότες να ξεπεράσουν τη φτώχεια. Η China Daily αναφέρει:
“Η κυβέρνηση παρέχει προνομιακά δάνεια… Η κυβέρνηση φροντίζει επίσης να δίνονται ποιοτικοί σπόροι και να στέλνονται τεχνικοί για να διδάξουν στους αγρότες πώς να καλλιεργούν λαχανικά και φρούτα σε θερμοκήπια…. Στην Κίνα, οι άνθρωποι γνωρίζουν ότι μια οικογένεια που έχει ένα θερμοκήπιο πρέπει να είναι μια οικογένεια που έχει αποχαιρετήσει τη φτώχεια”.
Έτσι, οι θερμοκηπιακές εκμεταλλεύσεις με αυξημένο CO2 όχι μόνο μειώνουν την έκταση καλλιέργειας, τη χρήση φυτοφαρμάκων και τις ανάγκες άρδευσης, αλλά συμβάλλουν και στην αύξηση της παραγωγικότητας. Χάρη στο αυξημένο CO2 στα θερμοκήπια, μπορώ πλέον να παίρνω φρέσκες και καθαρές ντομάτες, πιπεριές, τσίλι, μαρούλι και άλλα λαχανικά από θερμοκήπια στην ίδια τιμή με τα προϊόντα εξωτερικού χώρου.
Γιορτάζω το CO2 όχι μόνο για τα παράγωγα του θερμοκηπίου που τροφοδοτεί, αλλά και για τη διευκόλυνση και τον εμπλουτισμό της ζωής στον πλανήτη μας. Το να δαιμονοποιείς αυτό το ελιξίριο σχεδόν όλων των ζωντανών όντων είναι σκέτη παραφροσύνη.