Καρδιακό στρες του εμβρύου μετά τον εμβολιασμό της μητέρας κατά της COVID-19
Γιατί δεν μιλάει κανείς για αυτό;
*της Joomi*
Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ακούσει ότι τα εμβόλια για την COVID-19 μπορούν να προκαλέσουν ανεπιθύμητες καρδιακές επιπτώσεις, όπως η μυοκαρδίτιδα. Ωστόσο, έχει γίνει ελάχιστη συζήτηση για το εάν μπορούν να επηρεάσουν τις καρδιές των αγέννητων εμβρύων, όταν οι μητέρες τους εμβολιάζονται.
Αυτό είναι ατυχές, γιατί υπάρχουν στοιχεία ότι το μπορούν.
Περιπτώσεις εμβρυϊκής ταχυκαρδίας (αυξημένος καρδιακός ρυθμός)
Ας δούμε πρώτα μερικές αναφορές περιπτώσεων: Υπερκοιλιακή ταχυκαρδία εμβρύου και μητρικός εμβολιασμός κατά της COVID-19: υπάρχει κάποια σχέση;
Αυτό το άρθρο περιγράφει δύο έγκυες γυναίκες, των οποίων τα μωρά εμφάνισαν “ταχυκαρδία”, που είναι αυξημένος καρδιακός ρυθμός, μετά τη λήψη του εμβολίου της Pfizer.
Περίπτωση 1
Μια 27χρονη γυναίκα πήγε για υπερηχογράφημα ρουτίνας την εβδομάδα 31 της εγκυμοσύνης και ανακάλυψε ότι το μωρό της είχε αυξημένο καρδιακό ρυθμό, γνωστό και ως “ταχυκαρδία”, στα 220 bpm [1].
Η πορεία της εγκυμοσύνης της ήταν “κανονική, εκτός από τον εμβολιασμό Pfizer-BioNTech για την COVID-19 σε 14+4 εβδομάδες και 17+4 εβδομάδες, πρώτη και δεύτερη δόση αντίστοιχα”.
Το μωρό είχε μια “δομικά φυσιολογική καρδιά”, αλλά είχε “ελάχιστη περικαρδιακή συλλογή” ή πρήξιμο της καρδιάς. Αυτό συμβαίνει λόγω της συσσώρευσης επιπλέον υγρού γύρω από την καρδιά. Είναι συνήθως σημάδι κάποιου είδους φλεγμονής.
Δεν υπήρχε ιστορικό πυρετού, υπερβολικής κατανάλωσης καφεΐνης ή άλλες προφανείς αιτίες για τα καρδιακά προβλήματα.
Συνταγογραφήθηκε ένα φάρμακο για την καρδιά, η διγοξίνη. Το μωρό γεννήθηκε την εβδομάδα 38. Κατά τη γέννηση, φάνηκε να έχει φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό, αν και του χορηγήθηκε άλλο φάρμακο για την καρδιά (αμιοδαρόνη) για 6 μήνες.
Περίπτωση 2
Μια 34χρονη γυναίκα είχε λάβει το πρώτο της εμβόλιο των Pfizer-BioNTech για την COVID-19 στις 27 εβδομάδες εγκυμοσύνης. Πήγε για υπερηχογράφημα ρουτίνας στις 29 εβδομάδες για να ανακαλύψει ότι το μωρό της είχε αυξημένο καρδιακό ρυθμό, 230 bpm. Της χορηγήθηκε το καρδιακό φάρμακο διγοξίνη.
Παρόλα αυτά, η ασθενής πήρε τη δεύτερη δόση του εμβολίου της Pfizer στις 31 εβδομάδες. Δύο εβδομάδες αργότερα, στις 33 εβδομάδες, το μωρό γεννήθηκε πρόωρα.
Η γυναίκα είχε υπέρταση και διαβήτη κύησης, που θα μπορούσαν να συνέβαλαν στον πρόωρο τοκετό, αν και οι συντάκτες της έκθεσης αναφέρουν ότι
“δεν μπορούμε να εξαλείψουμε την επίδραση του εμβολίου στην πρόκληση αυθόρμητου πρόωρου τοκετού”.
Το μωρό είχε “δομικά φυσιολογική καρδιά” και φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό κατά τη γέννηση, αν και η αρρυθμία (ακανόνιστος καρδιακός παλμός) εμφανίστηκε 4 ημέρες μετά τη γέννηση. Στο μωρό χορηγήθηκαν περισσότερα καρδιακά φάρμακα για 6 μήνες.
Οίδημα εμβρυϊκής καρδιάς που συμπίπτει με τους εμβολιασμούς
Στη συνέχεια, ας δούμε αυτήν τη μελέτη, η οποία εξέτασε περικαρδιακή συλλογή (πρήξιμο καρδιάς), σε αγέννητα μωρά: Εμβρυϊκή περικαρδιακή συλλογή μετά από μητρικό εμβολιασμό κατά του COVID-19: μια τυχαία συσχέτιση;
Αυτή ήταν μια αναδρομική μελέτη από ένα τμήμα Εμβρυϊκής Καρδιολογίας σε νοσοκομείο στη βορειοανατολική Βραζιλία. Εξέτασαν πάνω από 10.000 υπερηχοκαρδιογραφήματα εγκύων γυναικών που παραπέμφθηκαν στη μονάδα τους, μεταξύ Σεπτεμβρίου 2019 και Αυγούστου 2021 [2].
Διαπίστωσαν ότι “πολύ μεγαλύτερη συχνότητα περικαρδιακής συλλογής χωρίς δομική καρδιοπάθεια παρατηρήθηκε κατά τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο του 2021” και αυτό “συνέπεσε με τον εμβολιασμό των εγκύων, που ξεκίνησε τον Μάιο του 2021 στην πόλη μας”.
Η αύξηση της μεμονωμένης περικαρδιακής συλλογής συνέπεσε με την περίοδο μαζικής ανοσοποίησης κατά της COVID-19.
Υπέθεσαν ότι το οίδημα της εμβρυϊκής καρδιάς (περικαρδιακή συλλογή)
“θα μπορούσε να αντανακλά μια εμβρυϊκή φλεγμονώδη απόκριση στα μεταφερόμενα αντισώματα από τη διαδικασία ανοσοποίησης της μητέρας”.
Είναι αξιοσημείωτο ότι στη συνέχεια είπαν ότι αυτό
“θα μπορούσε να σημαίνει ότι τα έμβρυα ανοσοποιούνται αποτελεσματικά ενδομήτρια”.
Αυτό θα ήταν καθησυχαστικό. Ωστόσο, απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να προσδιοριστεί εάν υπάρχει μια τέτοια αιτιώδης σχέση και οι πιθανές μεσοπρόθεσμες έως μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της ή εάν τα ευρήματά μας ήταν απλώς μια τυχαία συσχέτιση.
Μπορεί λοιπόν τα έμβρυα να παίρνουν αντισώματα, αλλά οι καρδιές τους να πιέζονται ως αποτέλεσμα. Ναι, “χρειάζονται περαιτέρω μελέτες”…
Μερικά συμπεράσματα
Φυσικά, δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα εάν το εμβόλιο προκάλεσε προβλήματα στην εμβρυϊκή καρδιά σε κάποια από αυτές τις περιπτώσεις. Μπορεί να είναι συμπτώσεις.
Στις αναφορές των περιπτώσεων, οι γυναίκες δεν ανακάλυψαν τα προβλήματα της εμβρυϊκής καρδιάς, μέχρι να υποβληθούν σε υπερήχους ρουτίνας. Αυτό υπογραμμίζει πώς οι γυναίκες μπορεί να μην ξέρουν ότι κάτι δεν πάει καλά, μέχρι να πάνε για έλεγχο.
Στην πρώτη περίπτωση, η γυναίκα είχε κάνει το δεύτερο εμβόλιο στην 17η εβδομάδα της εγκυμοσύνης και ανακάλυψε την ταχυκαρδία την εβδομάδα 29. Εάν το εμβόλιο οδήγησε σε ταχυκαρδία, αυτό πιθανώς σημαίνει ότι το μωρό αντιμετώπιζε καρδιακό στρες για πολλές εβδομάδες.
Για κάθε έγκυο γυναίκα που ανακαλύπτει ταχυκαρδία στο μωρό της, μπορεί να υπάρχουν πολλές περισσότερες των οποίων τα μωρά εμφανίζουν ταχυκαρδία μόνο για σύντομο χρονικό διάστημα και ως εκ τούτου δεν εντοπίζονται.
Στη δεύτερη περίπτωση, η γυναίκα έκανε δεύτερο εμβόλιο, παρά το γεγονός ότι η ταχυκαρδία του μωρού της φαινόταν να συμπίπτει με τη χορήγηση του εμβολίου. Κανείς δεν σκέφτηκε καν ότι το εμβόλιο θα μπορούσε να είχε προκαλέσει το πρόβλημα.
Δεν γνωρίζουμε εάν τα προβλήματα με την εμβρυϊκή καρδιά οφείλονταν σε κάποια απόκριση που αντιμετώπιζε η μητέρα ή εάν υπήρξε κάποιο είδος μεταφοράς εμβολίου ή πρωτεΐνης ακίδας στα έμβρυα. Δεν έχουμε ιδέα, γιατί δεν έχει μελετηθεί επαρκώς.
Δεν έχουμε καμία μακροχρόνια παρακολούθηση αυτών των μωρών. Δεν γνωρίζουμε αν το στρες της καρδιάς τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους δημιουργεί πιο αδύναμες καρδιές αργότερα στη ζωή. Κάποιος πρέπει να παρακολουθεί αυτά τα παιδιά. Αμφιβάλλω όμως αν θα το κάνει κανείς...
1 Δεν υπάρχει ξεκάθαρο όριο για το ποιος θα πρέπει να είναι ο “φυσιολογικός” καρδιακός ρυθμός του εμβρύου, αλλά είναι πιθανότατα κάπου στο εύρος των 110-160 bpm. Άρα 220 bpm, είναι πολύ υψηλό.
2 Εξέτασαν υπερηχοκαρδιογραφήματα από 10.551 εγκυμοσύνες. Αναθεωρήθηκαν μόνο εξετάσεις πρώτης φοράς. Είναι επομένως πιθανό ότι δεν εντόπισαν όλες τις περικαρδιακές συλλογές από όλες αυτές τις εγκυμοσύνες. Επίσης τα υπερηχοκαρδιογραφήματα δεν πραγματοποιήθηκαν σε γυναίκες με γνωστή λοίμωξη COVID-19.