Σύντομα θα αντιμετωπίσουμε την COVID-19 με τον τρόπο που αντιμετωπίσαμε τη γρίπη το 2007, ως μέρος της ζωής...
Γιατί; Γιατί δεν μπορείς να ελέγξεις την έκθεση...
*του Vinay Prasad*
Πρόσφατα, διάβαζα ένα μυθιστόρημα από το 2007. Ο Μποβουάρ αρρώστησε με γρίπη και ο Γκαμάς τον βοήθησε να κοιμηθεί. Δείτε το…
Το εδάφιο είναι καταπληκτικό. Χωρίς μάσκα. Χωρίς φίλτρο HEPA και χωρίς σφράγιση της πόρτας με σελοφάν. Χωρίς αντισηπτικό και χωρίς μακρύ νήμα στο twitter από την Μποβουάρ, “Αν και τα έκανα όλα σωστά…”.
Ο Gamache δεν ανησυχεί καθόλου για τον εαυτό του και είναι επίσης βέβαιος ότι ο συνάδελφός του θα αναρρώσει. Έτσι αντιμετωπίζαμε τη γρίπη το 2007 και έτσι θα αντιμετωπίσουμε ξανά τη γρίπη και τον κορωνοϊό και το 2027…
Γιατί;
Τα ανθρώπινα όντα έχουν από καιρό αναγνωρίσει ότι οι ιοί του αναπνευστικού είναι εξαιρετικά μεταδοτικοί. Επιπλέον, αλλάζουν έτσι ώστε να είναι σε θέση να μολύνουν εκ νέου όσους έχουν ήδη μολυνθεί. Μπορείτε να κολλήσετε τη γρίπη πολλές φορές στη μακροχρόνια ζωή σας.
Τα ανθρώπινα όντα γνωρίζουν επίσης ότι μόλις κολλήσετε μια εκδοχή της γρίπης, θα είστε προστατευμένοι από αυτήν και παρόμοιες εκδοχές για κάποιο χρονικό διάστημα. Έτσι είναι η ζωή…
Τα ανθρώπινα όντα διαισθητικά αντιλαμβάνονται ότι ανεξάρτητα από το πόσο ασφαλείς είστε σε μία κατάσταση—ο Gamache θα μπορούσε να φορέσει στολή hazmat με την Beauvoir— σύντομα θα βρίσκεστε σε ένα μπαρ, σε σιδηροδρομικό σταθμό ή εστιατόριο και η έκθεση στη γρίπη που κυκλοφορεί είναι εγγυημένη. Πιθανώς το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να ζεσταθεί, να μείνει ξεκούραστος, να βελτιώσει τη διατροφή και την άσκησή του και να επικεντρωθεί στη ζωή — σε αυτή την περίπτωση του βιβλίου, να πιάσει τον δολοφόνο!
Η COVID-19 είναι το ίδιο πράγμα. Οι περισσότεροι Αμερικανοί είχαν ήδη COVID. Παρά το γεγονός ότι κατέστρεψε τις ζωές των παιδιών, το 90% την κόλλησε ούτως ή άλλως και οι περισσότεροι την κόλλησαν χωρίς εμβόλιο εκ των προτέρων. Οι Αμερικανοί κατανοούν διαισθητικά πού βρισκόμαστε τώρα και οι περισσότεροι έχουν επιστρέψει στην εντελώς κανονική ζωή, αλλά κάποιοι λίγοι δεν το καταλαβαίνουν.
Εξακολουθούν να τυλίγουν τον σύζυγό τους με σελοφάν σε ένα δωμάτιο εάν κάποιος κολλήσει COVID και δημοσιεύουν επιδοκιμαστικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτό είναι παράλογο. Πρώτον, δεν είναι σαφές εάν αυτές οι δρακόντειες παρεμβάσεις στο σπίτι λειτουργούν. Είναι λιγότερο πιθανό να νοσήσουν από τον κορωνοϊό βραχυπρόθεσμα (δεν υπάρχει μελέτη);
Και δεύτερον, δεν λαμβάνει υπόψιν το γεγονός ότι κανείς — που αλληλεπιδρά με άλλους — δεν μπορεί να ελέγξει όλα τα περιβάλλοντα που επισκέπτεται. Θα το κολλήσετε στο Bistro (το αγαπημένο στέκι του Gamache) ή στην καφετέρια, ακόμα κι αν το αποφύγετε στην κρεβατοκάμαρα.
Στα επόμενα 10 χρόνια, κανείς δεν θα εξοπλίσει κάθε κτίριο στη γη με φίλτρα HEPA ή οποιοδήποτε άλλο αναπόδεικτο (δηλαδή χωρίς RCT μελέτες) αναπνευστικό μέτρο θέλει κανείς. Δεν θα μπορείτε να ελέγξετε όλα τα περιβάλλοντα και ακόμα κι αν μπορούσατε, αυτοί οι ιοί είναι τόσο μεταδοτικοί, που με επαναλαμβανόμενες εκθέσεις πολύ πιθανό να αρρωστήσετε ξανά, ούτως ή άλλως.
Εάν χάνετε όταν ρίχνετε ένα ζάρι 6 όψεων και φέρνετε άσσο, θα χάνετε λιγότερο συχνά εάν κάνετε αυτό ένα ζάρι 8 όψεων. Αλλά αν πρέπει να ρίχνεις ζαριές χίλιες φορές την ημέρα, σίγουρα κάποια στιγμή θα χάσεις. Ακόμη και η παρέμβαση που μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης από την COVID (και ας είμαστε ξεκάθαροι, οι περισσότεροι δεν έχουν καλά δεδομένα), στην καλύτερη περίπτωση θα λειτουργούσε με αυτόν τον τρόπο. Θα εξακολουθήσετε να κολλάτε την COVID πολλές φορές.
Γνωρίζοντάς το αυτό, εξελιχθήκαμε για να γίνουμε σαν τον Gamache. Νοιάζεται για τον φίλο του, τον σκεπάζει, αλλά έχει δουλειά να κάνει, άρα πρέπει να φύγει. Δεν ανησυχεί για την υγεία του και είναι σίγουρος ότι ο φίλος του θα αναρρώσει με λίγη ξεκούραση.
Η COVID19 είχε κάποτε ένα IFR που ήταν κάπως ανησυχητικό, ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους, αλλά τώρα βρίσκεται στην περιοχή της γρίπης (0minus_Prime: Σύμφωνα με την τελευταία μελέτη του καθηγητή Ιωαννίδη, πιο κάτω και από της γρίπης. Βλέπε: https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2022.10.11.22280963v1).
Η απάντησή μας θα επιστρέψει στον τρόπο που αντιμετωπίσαμε τη γρίπη το 2007, με συμπόνια και όχι με τρόμο. Εκτός από το 5% των ανθρώπων που είναι παγιδευμένοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και των οποίων το άγχος δεν έχει όρια. Μπορεί να τυλίγουν τους συζύγους τους με σελοφάν στο δωμάτιό τους καθώς μιλάμε…