ΜΕΛΕΤΗ: Υπερβάλλουσα θνησιμότητα στην Κύπρο κατά την επιδημία της COVID-19
Τα ευρήματα εγείρουν σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τον πιθανό αντίκτυπο της εκστρατείας εμβολιασμού και άλλων αιτιών στη θνησιμότητα.
Σύνοψη συγγραφέων
Γιατί έγινε αυτή η μελέτη;
Η πανδημία της COVID-19 αποτέλεσε μια νέα πρόκληση για τη δημόσια υγεία και είχε ως αποτέλεσμα ορισμένες αρνητικές συνέπειες που σχετίζονται με αυτήν, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης θνησιμότητας από κάθε αιτία.
Η υπερβάλλουσα θνησιμότητα είναι ένα κρίσιμο μέτρο για τον πραγματικό αντίκτυπο της πανδημίας της COVID-19.
Τι έκαναν και τι βρήκαν οι ερευνητές;
Σκοπός της παρούσας μελέτης μας ήταν να εξετάσουμε τους υπερβάλλοντες θανάτους που σημειώθηκαν στην Κύπρο τα τελευταία τρία χρόνια σε σύγκριση με τη μέση θνησιμότητα που παρατηρήθηκε κατά την προ-πανδημική περίοδο.
Τα δεδομένα που αναφέρθηκαν από το Υπουργείο Υγείας της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) χρησιμοποιήθηκαν για την ανάλυση της υπερβάλλουσας θνησιμότητας στην Κύπρο για μια περίοδο 7 ετών (2016 – 2022).
Αναλύθηκαν επίσης πληροφορίες που συλλέγονται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) σε εβδομαδιαία βάση σχετικά με τις δόσεις εμβολιασμού κατά της COVID-19 και τους σχετικούς θανάτους.
Τα ευρήματα της μελέτης μας κατέδειξαν μια σημαντική, στατιστικά σημαντική αύξηση της θνησιμότητας (υπερβάλλουσα θνησιμότητα) από όλες τις αιτίες στο γενικό πληθυσμό, ιδιαίτερα κατά το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του 2021 και το πρώτο τρίμηνο του 2022.
Τι σημαίνουν αυτά τα ευρήματα;
Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η υπερβάλλουσα θνησιμότητα εμφανίζεται σε πρωτοφανή επίπεδα στην Κύπρο.
Με βάση τα ευρήματα της μελέτης μας, συμπεραίνουμε ότι είναι υψίστης σημασίας η διεξαγωγή παρόμοιων μελετών σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες και η διασταυρούμενη ανάλυση, προκειμένου να αξιολογηθεί έγκαιρα η υπερβάλλουσα θνησιμότητα που καταγράφεται στους ευρωπαϊκούς πληθυσμούς.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής για τη δημόσια υγεία και οι σχετικοί επαγγελματίες πρέπει να διερευνήσουν την τεκμηριωμένη υπερβάλλουσα θνησιμότητα στον γενικό πληθυσμό και να προκαλέσουν τις υποκείμενες αιτίες για αυτό το άνευ προηγουμένου αρνητικό αποτέλεσμα για τη δημόσια υγεία.
Οικονομίδου Ε.Κ., Μάρκου Ν, Προκόπη Κ, Αβραάμ Δ, Σωτηριάδης Ε.Σ. (2024) Υπερβάλλουσα Θνησιμότητα στην Κύπρο κατά την Επιδημία της COVID-19. J Community Med Public Health 8: 407.