ΜΕΛΕΤΗ: "Κατηγορώντας τους μη εμβολιασμένους κατά τη διάρκεια της πανδημίας της COVID-19:
Οι ρόλοι της πολιτικής ιδεολογίας και οι αντιλήψεις κινδύνου στις ΗΠΑ"
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
“Τα άτομα που δεν εμβολιάστηκαν κατά της COVID-19 (C19) αντιμετώπισαν προκατάληψη και ενοχή για την πανδημία. Επειδή οι άνθρωποι υπερεκτιμούν πολύ τους κινδύνους της C19, εξετάσαμε εάν αυτές οι αρνητικές κρίσεις θα μπορούσαν εν μέρει να κατανοηθούν ως μια μορφή αποδιοπομπαίου τράγου (δηλαδή, η άδικη κατηγορία μίας ομάδας για ένα ανεπιθύμητο αποτέλεσμα) και εάν η πολιτική ιδεολογία (που είχε αποδειχθεί προηγουμένως ότι διαμορφώνει τις αντιλήψεις κινδύνου στις ΗΠΑ) μετριάζει την αντιμετώπιση ως αποδιοπομπαίων τράγων των ανεμβολίαστων.
Βασίσαμε τις αναλύσεις μας στη βιβλιογραφία περί του αποδιοπομπαίου τράγου και στην αντίληψη του κινδύνου κατά τη διάρκεια της C19. Λάβαμε υποστήριξη για τις εικασίες μας μέσω δύο μελετών βασισμένων σε βινιέτα που πραγματοποιήθηκαν στις ΗΠΑ στις αρχές του 2022. Διαφοροποιήσαμε τα προφίλ κινδύνου (ηλικία, προηγούμενη μόλυνση, συννοσηρότητες) και τις καταστάσεις εμβολιασμού των χαρακτήρων της βινιέτας (πχ. εμβολιασμένοι, εμβολιασμένοι χωρίς πρόσφατες ενισχυτικές δόσεις, μη εμβολιασμένοι, μη εμβολιασμένοι-νοσήσαντες), διατηρώντας ταυτόχρονα όλες τις άλλες πληροφορίες σταθερές.
Παρατηρήσαμε ότι οι άνθρωποι θεωρούν τους μη εμβολιασμένους (έναντι των εμβολιασμένων) πιο υπεύθυνους για τα αρνητικά αποτελέσματα της πανδημίας και ότι η πολιτική ιδεολογία μετριάζει αυτές τις επιπτώσεις: οι φιλελεύθεροι (έναντι των συντηρητικών) ήταν πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν ως αποδιοπομπαίους τράγους τους μη εμβολιασμένους (έναντι των εμβολιασμένων), ακόμη και όταν τους παρέχονταν πληροφορίες που αμφισβητούσαν την ενοχή των μη εμβολιασμένων, γνωστή τη στιγμή της συλλογής των δεδομένων (πχ. φυσική ανοσία, διαθεσιμότητα εμβολίων, χρόνος από τον τελευταίο εμβολιασμό).
Αυτά τα ευρήματα υποστηρίζουν μια εξήγηση αντιμετώπισης ως αποδιοπομπαίου τράγου για μια συγκεκριμένη ομαδική προκατάληψη που εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας C19. Ενθαρρύνουμε τους ειδικούς της ιατρικής δεοντολογίας να εξετάσουν τις αρνητικές συνέπειες της σημαντικής υπερεκτίμησης του κινδύνου της C19 στο κοινό. Το κοινό χρειάζεται ακριβή ενημέρωση για θέματα υγείας. Αυτή μπορεί να περιλαμβάνει την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης που υπερεκτιμά και υποτιμά τον κίνδυνο ασθένειας με παρόμοια επαγρύπνηση για λάθη”.