

Discover more from Critical Thinking - The Newsletter
Μελέτη: Ανεπιθύμητες επιπτώσεις των εμβολίων κατά της COVID-19...
...και μέτρα για την πρόληψή τους
*του Kenji Yamamoto*
Περίληψη
Πρόσφατα, το The Lancet δημοσίευσε μια μελέτη σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων COVID-19 και την εξασθένηση της ανοσίας με την πάροδο του χρόνου. Η μελέτη έδειξε ότι η ανοσολογική λειτουργία μεταξύ των εμβολιασμένων ατόμων 8 μήνες μετά τη χορήγηση δύο δόσεων εμβολίου COVID-19 ήταν χαμηλότερη από αυτή των μη εμβολιασμένων ατόμων.
Σύμφωνα με τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, οι συχνές αναμνηστικές δόσεις για την COVID-19 θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά την ανοσολογική απόκριση και μπορεί να μην είναι εφικτές. Η μείωση της ανοσίας μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως η Ν1-μεθυλψευδουριδίνη, η πρωτεΐνη ακίδας, τα λιπονανοσωματίδια, η εξαρτώμενη από αντισώματα ενίσχυση και το αρχικό αντιγονικό ερέθισμα. Αυτές οι κλινικές αλλαγές μπορεί να εξηγήσουν τη συσχέτιση που αναφέρθηκε μεταξύ του εμβολιασμού κατά της COVID-19 και του έρπητα ζωστήρα.
Ως μέτρο ασφαλείας, θα πρέπει να διακοπούν περαιτέρω αναμνηστικοί εμβολιασμοί. Επιπλέον, η ημερομηνία του εμβολιασμού θα πρέπει να καταγράφεται στον ιατρικό φάκελο των ασθενών. Έχουν αναφερθεί αρκετά πρακτικά μέτρα για την πρόληψη μείωσης της ανοσίας. Αυτά περιλαμβάνουν τον περιορισμό της χρήσης μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένης της ακεταμινοφαίνης για τη διατήρηση βαθιάς θερμοκρασίας του σώματος, την κατάλληλη χρήση αντιβιοτικών, τη διακοπή του καπνίσματος, τον έλεγχο του στρες και τον περιορισμό της χρήσης λιπιδικών γαλακτωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της προποφόλης, που μπορεί να προκαλέσει περιεγχειρητική ανοσοκαταστολή.
Συμπερασματικά, ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για λοιμώξεις σε βαρέως πάσχοντες ασθενείς.
Αγαπητέ συντάκτη,
Η πανδημία της νόσου του κορωνοϊού (COVID-19) έχει οδηγήσει στην ευρεία χρήση γενετικών εμβολίων, συμπεριλαμβανομένων των εμβολίων mRNA και ιικών φορέων. Επιπλέον, έχουν χρησιμοποιηθεί αναμνηστικά εμβόλια, αλλά η αποτελεσματικότητά τους έναντι της εξαιρετικά μεταλλαγμένης πρωτεΐνης ακίδας των στελεχών Omicron είναι περιορισμένη. Πρόσφατα, το The Lancet δημοσίευσε μια μελέτη σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων COVID-19 και την εξασθένηση της ανοσίας με την πάροδο του χρόνου [1].
Η μελέτη έδειξε ότι η λειτουργία του ανοσοποιητικού μεταξύ των εμβολιασμένων ατόμων 8 μήνες μετά τη χορήγηση δύο δόσεων εμβολίου COVID-19 ήταν χαμηλότερη από αυτή των μη εμβολιασμένων ατόμων. Αυτά τα ευρήματα ήταν πιο έντονα σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας και άτομα με προϋπάρχουσες παθήσεις. Σύμφωνα με τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, οι συχνές αναμνηστικές λήψεις για τον COVID-19 θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά την ανοσολογική απόκριση και μπορεί να μην είναι εφικτές [2]. Αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ, της Χιλής και της Σουηδίας, προσφέρουν την τέταρτη δόση μόνο σε ηλικιωμένους και σε άλλες ομάδες και όχι σε όλα τα άτομα [3].
Η μείωση της ανοσίας προκαλείται από διάφορους παράγοντες. Πρώτον, η Ν1-μεθυλψευδοουριδίνη χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο της ουρακίλης στον γενετικό κώδικα. Η τροποποιημένη πρωτεΐνη μπορεί να προκαλέσει την ενεργοποίηση των ρυθμιστικών Τ κυττάρων, με αποτέλεσμα τη μειωμένη κυτταρική ανοσία [4]. Ως εκ τούτου, οι πρωτεΐνες ακίδας δεν αποσυντίθενται αμέσως μετά τη χορήγηση των εμβολίων mRNA. Οι πρωτεΐνες ακίδας που υπάρχουν στα εξωσώματα κυκλοφορούν σε όλο το σώμα για περισσότερο από 4 μήνες [5].
Επιπλέον, in vivo μελέτες έχουν δείξει ότι τα λιπονανοσωματίδια (LNPs) συσσωρεύονται στο ήπαρ, τον σπλήνα, τα επινεφρίδια και τις ωοθήκες [6] και ότι το mRNA που είναι ενθυλακωμένο σε LNP είναι εξαιρετικά φλεγμονώδες [7]. Τα νεοδημιουργηθέντα αντισώματα της πρωτεΐνης ακίδας καταστρέφουν τα κύτταρα και τους ιστούς που προετοιμάζονται για την παραγωγή πρωτεϊνών ακίδας [8] και τα αγγειακά ενδοθηλιακά κύτταρα καταστρέφονται από πρωτεΐνες ακίδας στην κυκλοφορία του αίματος [9].
Αυτό μπορεί να βλάψει τα όργανα του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως τα επινεφρίδια. Επιπλέον, μπορεί να προκύψει ενίσχυση εξαρτώμενη από αντισώματα, όπου τα αντισώματα που ενισχύουν τη μόλυνση εξασθενούν την επίδραση των εξουδετερωτικών αντισωμάτων στην πρόληψη της μόλυνσης [10]. Το αρχικό αντιγονικό αμάρτημα [11], δηλαδή η υπολειπόμενη ανοσολογική μνήμη του εμβολίου τύπου Wuhan, μπορεί να εμποδίσει το εμβόλιο να είναι επαρκώς αποτελεσματικό έναντι των στελεχών παραλλαγών. Αυτοί οι μηχανισμοί μπορεί επίσης να εμπλέκονται στην έξαρση της COVID-19.
Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν μια σύνδεση μεταξύ των εμβολίων κατά της COVID-19 και της επανενεργοποίησης του ιού που προκαλεί τον έρπητα ζωστήρα [12, 13]. Αυτή η κατάσταση μερικές φορές αναφέρεται ως σύνδρομο επίκτητης ανοσοανεπάρκειας από το εμβόλιο [14]. Από τον Δεκέμβριο του 2021, εκτός από την COVID-19, το Τμήμα Καρδιαγγειακής Χειρουργικής του Okamura Memorial Hospital, Shizuoka, Ιαπωνία (εφεξής “το ινστιτούτο”) έχει αντιμετωπίσει περιπτώσεις λοιμώξεων που είναι δύσκολο να ελεγχθούν.
Για παράδειγμα, υπήρξαν αρκετές περιπτώσεις ύποπτων λοιμώξεων λόγω φλεγμονής μετά από χειρουργική επέμβαση ανοιχτής καρδιάς, η οποία δεν μπορούσε να ελεγχθεί ακόμη και μετά από αρκετές εβδομάδες χρήσης πολλαπλών αντιβιοτικών. Οι ασθενείς έδειξαν σημάδια ανοσοκαταστολής και υπήρξαν μερικοί θάνατοι. Ο κίνδυνος μόλυνσης μπορεί να αυξηθεί. Διάφοροι ιατρικοί αλγόριθμοι για την αξιολόγηση της μετεγχειρητικής πρόγνωσης μπορεί να χρειαστεί να αναθεωρηθούν στο μέλλον.
Τα μέσα ενημέρωσης μέχρι στιγμής έχουν αποκρύψει τις ανεπιθύμητες ενέργειες της χορήγησης εμβολίου, όπως η επαγόμενη από εμβόλιο ανοσοθρομβωτική θρομβοπενία (VITT), λόγω μεροληπτικής προπαγάνδας. Το ινστιτούτο συναντά πολλές περιπτώσεις στις οποίες αναγνωρίζεται αυτή η αιτία. Αυτές οι καταστάσεις έχουν συμβεί κατά κύματα. Ωστόσο, δεν έχουν ακόμη επιλυθεί, παρά τα μέτρα που εφαρμόζονται για τον τακτικό έλεγχο ασθενών που εισάγονται για χειρουργική επέμβαση για αντισώματα θρομβοπενίας (ΗΙΤ) που προκαλείται από ηπαρίνη.
Τέσσερα κρούσματα θετικών σε αντισώματα HIT έχουν επιβεβαιωθεί στο ινστιτούτο από την έναρξη του εμβολιασμού. Αυτή η συχνότητα περιπτώσεων θετικών σε αντισώματα HIT έχει σπάνια παρατηρηθεί στο παρελθόν. Έχουν επίσης αναφερθεί θανατηφόρες περιπτώσεις λόγω VITT μετά τη χορήγηση εμβολίων COVID-19 [15].
Ως μέτρο ασφαλείας, θα πρέπει να διακοπούν περαιτέρω αναμνηστικοί εμβολιασμοί. Επιπλέον, η ημερομηνία του εμβολιασμού και ο χρόνος από τον τελευταίο εμβολιασμό θα πρέπει να καταγράφονται στον ιατρικό φάκελο των ασθενών. Λόγω της έλλειψης ενημέρωσης για αυτήν την ομάδα ασθενειών μεταξύ των γιατρών και του ευρύτερου κοινού στην Ιαπωνία, το ιστορικό εμβολιασμού κατά της COVID-19 συχνά δεν τεκμηριώνεται, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του εμβολιασμού κατά της γρίπης.
Ο χρόνος που έχει παρέλθει από τον τελευταίο εμβολιασμό κατά της COVID-19 μπορεί να χρειαστεί να ληφθεί υπόψη όταν απαιτούνται επεμβατικές διαδικασίες. Έχουν αναφερθεί αρκετά πρακτικά μέτρα που μπορούν να εφαρμοστούν για την πρόληψη μείωσης της ανοσίας [16]. Αυτά περιλαμβάνουν τον περιορισμό της χρήσης μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένης της ακεταμινοφαίνης, για τη διατήρηση βαθιάς θερμοκρασίας του σώματος, την κατάλληλη χρήση αντιβιοτικών, τη διακοπή του καπνίσματος, τον έλεγχο του στρες και τον περιορισμό της χρήσης λιπιδικών γαλακτωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της προποφόλης, που μπορεί να προκαλέσει περιεγχειρητική ανοσοκαταστολή [17].
Μέχρι σήμερα, όταν συγκρίνονται τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των εμβολίων mRNA, ο εμβολιασμός συνήθως συνιστάται. Καθώς η πανδημία της COVID-19 ελέγχεται καλύτερα, τα επακόλουθα των εμβολίων είναι πιθανό να γίνουν πιο εμφανή. Έχει διατυπωθεί η υπόθεση ότι θα υπάρξει αύξηση των καρδιαγγειακών παθήσεων, ιδιαίτερα των οξέων στεφανιαίων συνδρόμων, που προκαλούνται από τις πρωτεΐνες ακίδας στα γενετικά εμβόλια [18, 19].
Εκτός από τον κίνδυνο λοιμώξεων λόγω μειωμένων λειτουργιών του ανοσοποιητικού, υπάρχει πιθανός κίνδυνος άγνωστης βλάβης οργάνων που προκαλείται από το εμβόλιο, η οποία έχει παραμείνει κρυφή χωρίς εμφανείς κλινικές εκδηλώσεις, κυρίως στο κυκλοφορικό σύστημα. Επομένως, είναι απαραίτητες οι προσεκτικές εκτιμήσεις κινδύνου πριν από τη χειρουργική επέμβαση και τις επεμβατικές ιατρικές διαδικασίες. Απαιτούνται περαιτέρω τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές για να επιβεβαιωθούν αυτές οι κλινικές παρατηρήσεις.
Συμπερασματικά, ο εμβολιασμός κατά του COVID-19 είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για λοιμώξεις σε βαρέως πάσχοντες ασθενείς.
1 Nordström P, Ballin M, Nordström A. Risk of infection, hospitalisation, and death up to 9 months after a second dose of COVID-19 vaccine: a retrospective, total population cohort study in Sweden. Lancet. 2022;399:814–823. doi: 10.1016/S0140-6736(22)00089-7. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
2 European Centre for Disease Prevention and Control. Interim public health considerations for the provision of additional COVID-19 vaccine doses. https://www.ecdc.europa.eu/en/publications-data/covid-19-public-health-considerations-additional-vaccine-doses. Accessed 4 May 2022.
3 Mallapaty S. Fourth dose of COVID vaccine offers only slight boost against Omicron infection. Nature. 2022 doi: 10.1038/D41586-022-00486-9. [CrossRef] [Google Scholar]
4 Krienke C, Kolb L, Diken E, Streuber M, Kirchhoff S, Bukur T, et al. A noninflammatory mRNA vaccine for treatment of experimental autoimmune encephalomyelitis. Science. 2021;371:145–153. doi: 10.1126/science.aay3638. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
5 Bansal S, Perincheri S, Fleming T, Poulson C, Tiffany B, Bremner RM, et al. Cutting edge: circulating exosomes with COVID spike protein are induced by BNT162b2 (Pfizer–BioNTech) vaccination prior to development of antibodies: a novel mechanism for immune activation by mRNA vaccines. J Immunol. 2021;207:2405–2410. doi: 10.4049/jimmunol.2100637. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
6 BNT162b2 Module 2.4. Nonclinical Overview. FDA-CBER-2021-4379-0000681 JW-v-HHS-prod-3-02418.pdf (judicialwatch.org) Access 6 May 2022.
7 Ndeupen S, Qin Z, Jacobsen S, Bouteau A, Estanbouli H, Igyártó BZ. The mRNA-LNP platform’s lipid nanoparticle component used in preclinical vaccine studies is highly inflammatory. Science. 2021;24:103479. doi: 10.1016/j.isci.2021.103479. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
8 Yamamoto K. Risk of heparinoid use in cosmetics and moisturizers in individuals vaccinated against severe acute respiratory syndrome coronavirus. Thromb J. 2021 doi: 10.1186/s12959-021-00320-8. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
9 Lei Y, Zhang J, Schiavon CR, He M, Chen L, Shen H, et al. SARS-CoV-2 spike protein impairs endothelial function via downregulation of ACE 2. Circ Res. 2021;128:1323–1326. doi: 10.1161/CIRCRESAHA.121.318902. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
10 Liu Y, Soh WT, Kishikawa JI, Hirose M, Nakayama EE, Li S, et al. An infectivity-enhancing site on the SARS-CoV-2 spike protein targeted by antibodies. Cell. 2021;184:3452–66.e18. doi: 10.1016/j.cell.2021.05.032. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
11 Cho A, Muecksch F, Schaefer-Babajew D, Wang Z, Finkin S, Gaebler C, et al. Anti-SARS-CoV-2 receptor-binding domain antibody evolution after mRNA vaccination. Nature. 2021;600:517–522. doi: 10.1038/s41586-021-04060-7. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
12 Desai HD, Sharma K, Shah A, Patoliya J, Patil A, Hooshanginezhad Z, et al. Can SARS-CoV-2 vaccine increase the risk of reactivation of Varicella zoster. Systematic review. J Cosmet Dermatol. 2021;20:3350–3361. doi: 10.1111/jocd.14521. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
13 Barda N, Dagan N, Ben-Shlomo Y, Kepten E, Waxman J, Ohana R, et al. Safety of the BNT162b2 mRNA Covid-19 v in a nationwide setting. N Engl J Med. 2021;385:1078–1090. doi: 10.1056/NEJMOA2110475/SUPPL_FILE/NEJMOA2110475_DISCLOSURES.PDF. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
14 Seneff S, Nigh G, Kyriakopoulos AM, McCullough PA. Innate immune suppression by SARS-CoV-2 mRNA vaccinations: the role of G-quadruplexes, exosomes, and MicroRNAs. Food Chem Toxicol. 2022;164:113008. doi: 10.1016/J.FCT.2022.113008. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
15 Lee EJ, Cines DB, Gernsheimer T, Kessler C, Michel M, Tarantino MD, et al. Thrombocytopenia following Pfizer and Moderna SARS-CoV-2 vaccination. Am J Hematol. 2021;96:534–537. doi: 10.1002/AJH.26132. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
16 Yamamoto K. Five important preventive measures against the exacerbation of coronavirus disease. Anaesthesiol Intensive Ther. 2021;53:358–359. doi: 10.5114/ait.2021.108581. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
17 Yamamoto K. Risk of propofol use for sedation in COVID-19 patient. Anaesthesiol Intensive Ther. 2020;52:354–355. doi: 10.5114/ait.2020.100477. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
18 Gundry SR. Observational findings of PULS cardiac test findings for inflammatory markers in patients receiving mRNA vaccines. Circulation. 2021;144(suppl_1):A10712–A10712. doi: 10.1161/circ.144.suppl_1.10712. [CrossRef] [Google Scholar]
19 Lai FTT, Li X, Peng K, Huang L, Ip P, Tong X, et al. Carditis After COVID-19 vaccination with a messenger RNA vaccine and an inactivated virus vaccine: a case-control study. Ann Intern Med. 2022;175:362–370. doi: 10.7326/M21-3700. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]