Μελέτη του Κλίβελαντ που διεξήχθη για να καταδείξει την αποτελεσματικότητα των δισθενών εμβολίων διαπιστώνει κατά λάθος ότι ο κίνδυνος μόλυνσης από την Covid-19 αυξάνεται με κάθε προηγούμενο εμβόλιο..
Επίσης, βρήκαν το δισθενές εμβόλιο όχι περισσότερο από 30% αποτελεσματικό στην πρόληψη της μόλυνσης — και αυτό στο απόγειο της παραλλαγής BA.5, κατά της οποίας στοχεύει...
*του eugyppius*
Επειδή η Pfizer δοκίμασε την αποτελεσματικότητα του δισθενούς εμβολίου της για την BA.5 μόνο σε μια χούφτα ποντίκια, υπήρξε κατανοητό ενδιαφέρον να διερευνηθεί εάν τα γυαλιστερά νέα εμβόλια κάνουν πράγματι κάτι σε αντάλλαγμα για την πρόκληση άγνωστου αριθμού τραυματισμών και ανεπιθύμητων παρενεργειών. Για το σκοπό αυτό, μερικοί επιστήμονες στην κλινική του Κλίβελαντ στο Οχάιο διεξήγαγαν μια αναδρομική μελέτη κοόρτης των υπαλλήλων της κλινικής που έλαβαν το δισθενές εμβόλιο μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους. Οι περισσότεροι έλαβαν το κοκτέιλ της Pfizer, αλλά το 11% είχε την έκδοση της Moderna.
Από τα 51.011 άτομα που συμπεριλήφθηκαν τελικά στη μελέτη, μόλις 10.804 επέλεξαν τον δισθενή εμβολιασμό. Αν κάτι δείχνει ότι το απόθεμα των εμβολίων βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, είναι απογοητευτικό σε ένα μεγάλο ίδρυμα υγειονομικής περίθαλψης. Οι “δισθενώς ενισχυμένοι” είχαν 30% λιγότερες πιθανότητες να μολυνθούν, σε μια περίοδο μελέτης όπου τα εμβόλια και οι κυκλοφορούσες παραλλαγές SARS-2 ήταν ως επί το πλείστον τέλεια ευθυγραμμισμένα.
Σε ένα άλλο χτύπημα στη λογική του διαρκούς εμβολιασμού με κατώτερα αναποτελεσματικά προϊόντα, οι συγγραφείς σημειώνουν ότι η κοόρτη τους είχε “πολύ λίγες σοβαρές ασθένειες για να μπορέσει η μελέτη να καθορίσει εάν το εμβόλιο μείωσε τη σοβαρότητα της ασθένειας”. Επειδή έχουν σημασία τα σοβαρά αποτελέσματα και ο θάνατος και όχι οι λοιμώξεις, αυτό είναι το ίδιο με το να λέμε ότι τα δισθενή εμβόλια είναι εντελώς άσκοπα, ειδικά στη νεότερη κοόρτη (μέση ηλικία 42 ετών) που μελετήθηκε εδώ.
Η πραγματική βόμβα, ωστόσο, είναι η τυχαία διαπίστωση των συγγραφέων ότι ο κίνδυνος μόλυνσης αυξάνεται σταδιακά με κάθε προηγούμενη (μη δισθενή) δόση εμβολίου.
Δείτε το γράφημα:
Οι συγγραφείς σημειώνουν ότι το προσωπικό της κλινικής έπρεπε να κάνει τεστ PCR για να εξασφαλίσει αναρρωτική άδεια μετ' αποδοχών, η οποία θα πρέπει να μετριάσει τουλάχιστον κάπως τις επιπτώσεις της μεροληψίας στις δοκιμές.
Η συζήτησή τους για αυτό το σημείο είναι ενδιαφέρουσα και πιο ειλικρινής από όσο θα περίμενες:
Η συσχέτιση του αυξημένου κινδύνου COVID-19 με υψηλότερους αριθμούς προηγούμενων δόσεων εμβολίου στη μελέτη μας ήταν απροσδόκητη. Μια απλοϊκή εξήγηση μπορεί να είναι ότι όσοι έλαβαν περισσότερες δόσεις ήταν πιο πιθανό να είναι άτομα με υψηλότερο κίνδυνο για COVID-19. Ένα μικρό ποσοστό ατόμων μπορεί να ταιριάζει με αυτήν την περιγραφή. Ωστόσο, η πλειονότητα των ατόμων σε αυτή τη μελέτη ήταν γενικά νεαρά άτομα και όλα ήταν επιλέξιμα να έχουν λάβει τουλάχιστον 3 δόσεις εμβολίου μέχρι την ημερομηνία έναρξης της μελέτης και κάτι που είχαν κάθε ευκαιρία να κάνουν. … Αυτή δεν είναι η μόνη μελέτη που διαπιστώνει πιθανή συσχέτιση με περισσότερες προηγούμενες δόσεις εμβολίων και υψηλότερο κίνδυνο για COVID-19. … Έχουμε ακόμη πολλά να μάθουμε σχετικά με την προστασία από τον εμβολιασμό κατά της COVID-19 και εκτός από την αποτελεσματικότητα ενός εμβολίου, είναι σημαντικό να εξεταστεί εάν πολλαπλές δόσεις εμβολίου που δίνονται με την πάροδο του χρόνου μπορεί να μην έχουν το ευεργετικό αποτέλεσμα που γενικά υποτίθεται.
Ξέρετε όμως τι είναι αποτελεσματικό κατά της μόλυνσης; Προηγούμενη μόλυνση. Όσο πιο πρόσφατη είναι αυτή η μόλυνση και όσο πιο σχετική είναι η παραλλαγή, τόσο το καλύτερο:
Κάποιος μπορεί ακόμη και να μπει στον πειρασμό να σκεφτεί και από τα δύο αυτά γραφήματα ταυτόχρονα, ότι το μόνο πράγμα που κρατά τον SARS-COV-2 στους τίτλους των ειδήσεων, είναι τα εμβόλια που υποτίθεται ότι θα μας σώσουν…
Α, κάτι τελευταίο. Στους πίνακες στο τέλος κρύβεται αυτό το μικρό διάγραμμα με το πόσες δόσεις είχαν λάβει οι συμμετέχοντές τους:
Ογδόντα πέντε υπάλληλοι της κλινικής του Κλίβελαντ είχαν κάνει πέντε δόσεις του αρχικού εμβολίου πριν από την κυκλοφορία του δισθενούς, μόνο για να ξεπεραστούν από τους 16 ηρωικούς εμβολιαστές στο κάτω μέρος του πίνακα, οι οποίοι κατά κάποιο τρόπο κατάφεραν να εξασφαλίσουν όχι λιγότερες από 6 δόσεις για τον εαυτό τους μέχρι τον Σεπτέμβρη του τρέχοντος έτους.
Υπάρχει ένας μικρός αλλά πολύ πραγματικός αριθμός ανθρώπων εκεί έξω, που εμβολιάζονται κάθε τρεις μήνες περίπου. Σκέψου το… :D
Ευχαριστώ πολύ που είστε δωρεάν συνδρομητής στο Critical Thinking Newsletter. Εάν θέλετε να υποστηρίξετε την δουλειά μου,
μπορείτε να με κεράσετε έναν καφέ στην σελίδα μου στο Ko-fi, ή
να γίνετε ενεργός υποστηρικτής της προσπάθειάς μου, αγοράζοντας μία μηνιαία συνδρομή.
Σας ευχαριστώ θερμά για την υποστήριξη!