Οι γερμανικές ρυθμιστικές αρχές αναθεωρούν τις συστάσεις τους για το εμβόλιο Covid για 25η φορά...
...και ανακοινώνουν ότι μπορούμε να σταματήσουμε να εμβολιάζουμε παιδιά τώρα
*του eugyppius*
Η STIKO (Ständige Impfkomission), η γερμανική ρυθμιστική αρχή εμβολίων, δημοσίευσε ένα προσχέδιο των ενημερωμένων συστάσεων εμβολιασμού κατά της Covid.
Το έγγραφο εξαιρεί από τον εμβολιασμό υγιή παιδιά ηλικίας κάτω των 18 ετών, επειδή δεν διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο μόλυνσης. Φυσικά, το ξέρουμε αυτό εδώ και τρία χρόνια, αλλά ούτως ή άλλως έχουμε εμβολιάσει σχεδόν 10 εκατομμύρια παιδιά, χωρίς κανένα λόγο. Ίσως κάποιος μπορεί να ζητήσει συγγνώμη ή κάτι τέτοιο…
Εν τω μεταξύ, οι ενήλικες ηλικίας έως 59 ετών θα πρέπει να έχουν τρεις “ανοσολογικές εκθέσεις” στον SARS-COV-2, μία (αλλά όχι δύο ή τρεις) από τις οποίες μπορεί να είναι μόλυνση. Όλοι αυτοί οι νεαροί ενήλικες που αναγκάστηκαν να δεχτούν αναμνηστικές δόσεις το 2021 παρά τις τεκμηριωμένες λοιμώξεις, υποθέτω ότι μπορούν απλώς να ξε-εμβολιαστούν τώρα έτσι; Κρίμα για αυτό…
Τέλος, για τις ομάδες υψηλού κινδύνου και για τους 60 και άνω, η STIKO συνιστά ετήσιο εμβολιασμό κατά της Covid και της γρίπης, κατά προτίμηση το φθινόπωρο, για την ενίσχυση της προστασίας κατά τους χειμερινούς μήνες. Για αυτήν τη σύσταση, όπως και για όλες τις άλλες, δεν έχουν κανένα ουσιαστικό στοιχείο να παραθέσουν.
Καλούμενο να εξηγήσει τη νέα χαλαρή προσέγγιση, το μέλος του STIKO Christian Bogdan λέει στη Südeutsche Zeitung ότι:
“Πρέπει να ξεφύγουμε λίγο από την ιδέα ότι μπορούμε να αποτρέψουμε σε μεγάλο βαθμό αβλαβείς λοιμώξεις του αναπνευστικού μέσω των εμβολίων για την Covid-19”
και ότι
“πρωταρχικός στόχος του εμβολιασμού ήταν από την αρχή η προστασία από σοβαρά αποτελέσματα” (η έμφαση δική μου).
Υποθέτω ότι ολόκληρη η κυβέρνησή μας ξόδεψε μήνες, σχεδιάζοντας εντολές εμβολίων και αποκλείοντας τους μη εμβολιασμένους από τη συμμετοχή στις περισσότερες πτυχές της δημόσιας ζωής, μόνο και μόνο για να μας σώσει όλους από σοβαρές λοιμώξεις. Γι' αυτό έπρεπε να ακούσουμε για την τυραννία των μη εμβολιασμένων και να μας παρενοχλούν οι παρουσιαστές ειδήσεων των κρατικών μέσων ενημέρωσης για τις προσωπικές μας ιατρικές επιλογές, επειδή ο στόχος του εμβολιασμού ήταν “από την αρχή η προστασία από σοβαρά αποτελέσματα”.
Κατά κάποιο τρόπο, είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι η STIKO εξακολουθεί να εκδίδει τις εγκυκλίους των εμβολίων της και ακόμα πιο δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι αυτή είναι η 25η φορά που το κάνουν. Ένας απλός άνθρωπος που θα ταξίδευε στο χρόνο από το 2019 απευθείας στο σήμερα μπορεί και να ρωτούσε:
γιατί ήταν απαραίτητο για όλη την κυβέρνηση και την κοινωνία να έχουν τέτοια εμμονή επανειλημμένα με αυτά τα αμφίβολα προϊόντα, αλλά οι δημοσιογράφοι μας δέχονται αυτό το περιοδικό τελετουργικό ως απολύτως φυσιολογικό.
Η γκάμα των προϊόντων και οι γνώσεις μας έχουν διευρυνθεί τόσο πολύ τα τελευταία χρόνια, μας διαβεβαιώνει η SZ, που ήταν δύσκολο για τις ρυθμιστικές αρχές να συμβαδίσουν.
Δεν είναι αλήθεια, όμως, έτσι; Ούτε τα διαθέσιμα εμβόλια, ούτε η επιστήμη έχουν αλλάξει τόσο πολύ από τότε που ξεκίνησε ολόκληρο το τσίρκο. Αυτό που έχει αλλάξει από το 2021, είναι η στάση απέναντι στα εμβόλια και ειδικότερα στα εμβόλια κατά της Covid.
Η δουλειά των ρυθμιστικών αρχών, όπως της STIKO, δεν είναι να διοχετεύουν επιστημονικά ευρήματα σε ιατρικές συστάσεις, αλλά μάλλον να επιτυγχάνουν έναν πολιτικά εφαρμόσιμο (αν είναι εξαιρετικά ιδιοσυγκρασιακός) τριγωνισμό μεταξύ κάποιου υποσυνόλου της επιστημονικής έρευνας και αυτού που θεωρείται πολιτιστικά ή κοινωνικά αποδεκτό αυτή τη στιγμή. Γι' αυτό δεν μπορούν να σταματήσουν να αλλάζουν γνώμη.
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Πολλοί αναγνώστες μου ζήτησαν να σχολιάσω αναφορές ότι η Ελβετία έχει τερματίσει όλες τις συστάσεις εμβολιασμού, ακόμη και για τους ηλικιωμένους και τους ευάλωτους. Αυτό είναι αυστηρά αλήθεια, αλλά φοβάμαι ότι τα νέα είναι κάπως υπερβολικά. Από τις 3 Απριλίου, έχουν αναστείλει όλες τις συστάσεις εμβολιασμού “ενόψει των αναμενόμενων χαμηλών επιπέδων μετάδοσης του ιού και των υψηλών επιπέδων ανοσίας του πληθυσμού”. Ωστόσο, εξετάζουν το ενδεχόμενο να επαναφέρουν συστάσεις για “ιδιαίτερα ευάλωτους” το φθινόπωρο.