Οι συμβουλές των μέσων ενημέρωσης για το πώς να αποφύγετε τη γρίπη άλλαξαν μετά την COVID. Όμως, τα επιστημονικά στοιχεία δεν άλλαξαν...
Μπορείτε να μαντέψετε ποιες προτάσεις είναι τώρα στη μόδα;
*της Elissa Brown*
Ακολουθεί η ποσοστιαία αλλαγή στη σύσταση πριν και μετά την COVID.
ΟΥΑΟΥ! Τα εμβόλια έχουν σταματήσει, αλλά ξαφνικά οι μάσκες, η κοινωνική απόσταση και ο εξαερισμός είναι το κλειδί για την καταπολέμηση της γρίπης… Πού είναι όλα τα νέα στοιχεία που υποστηρίζουν αυτές τις αλλαγές; Η Elissa Brown εξηγεί.
Vinay Prasad MD MPH
Το περασμένο φθινόπωρο, έλαβα ένα email από τον διευθυντή του σχολείου της κόρης μου που πρότεινε ότι οι μάσκες θα ήταν χρήσιμες “καθώς περνάμε στην εποχή του κρυολογήματος και της γρίπης”. Είχαν περάσει έξι μήνες από την άρση των εντολών μασκών για τα σχολεία στην περιοχή του Σιάτλ και πάνω από το 95% των παιδιών στην περιοχή μας είχαν εμβολιαστεί κατά της COVID-19.
Ήμουν έκπληκτη που έλαβα συμβουλές για μάσκα για την εποχή του κρυολογήματος και της γρίπης. Η κατανόησή μου ήταν ότι τα καλύτερα διαθέσιμα στοιχεία παρείχαν ελάχιστη υποστήριξη για την μασκοφορία ως τρόπο πρόληψης της εξάπλωσης της γρίπης ή μιας ασθένειας που μοιάζει με γρίπη στην κοινότητα. Επιπλέον, η συζήτηση είχε αυξηθεί γύρω από τα πιθανά μειονεκτήματα της μάσκας στα σχολεία.
Από πού προήλθε αυτή η συμβουλή; Έχω αποφοιτήσει από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον με συγκεκριμένο ενδιαφέρον για τις επικοινωνίες δημόσιας υγείας, επομένως ήθελα να κατανοήσω τη βάση αυτής της σύστασης.
Ξεκίνησα κοιτάζοντας την επιστημονική βιβλιογραφία, η οποία δεν έδειξε αλλαγές στη βάση αποδεικτικών στοιχείων. Οι επίσημες οδηγίες των CDC για την πρόληψη της γρίπης παρέμειναν σχεδόν εξ ολοκλήρου αμετάβλητες από τα προηγούμενα χρόνια. Συγκεκριμένα, δεν συμπεριλήφθηκε η μάσκα. Τέλος, κοίταξα την κάλυψη των κυρίαρχων μέσων ενημέρωσης. Φαινόταν ότι κάθε άρθρο ειδήσεων στο οποίο έκανα κλικ, έδειχνε επιλεγμένους γιατρούς και εμπειρογνώμονες δημόσιας υγείας που διαφημίζουν τα οφέλη της μασκοφορίας για την πρόληψη της γρίπης.
Οι μάσκες ήταν ένα μέρος μιας ομαδοποιημένης προσέγγισης για τον έλεγχο της εξάπλωσης της COVID-19, ωστόσο οι εντολές μασκών παίρνουν τα εύσημα για την καταστολή της δραστηριότητας της γρίπης. Αυτό είναι ένα άλμα και όχι πολύ επιστημονικό…
Αναρωτήθηκα αν συνιστούσαν ποτέ μάσκες για την πρόληψη της γρίπης οι ειδικοί στα μέσα ενημέρωσης πριν από την πανδημία COVID-19. Ένιωσα ότι δεν συνέβαινε πολύ συχνά και ότι θα έβρισκα μια σημαντική αύξηση σε αυτήν τη συμβουλή στο χρονικό πλαίσιο μετά την COVID. Ήθελα επίσης να καταλάβω αν η παρουσίαση των συμβουλών για τη γρίπη από τα μέσα ενημέρωσης είχε αλλάξει με άλλους τρόπους μετά την πανδημία, πέρα από τις συστάσεις για μάσκα.
Η ομάδα μας διεξήγαγε μια συστηματική αναζήτηση για άρθρα που περιείχαν συμβουλές για την πρόληψη της γρίπης σε εφημερίδες υψηλής κυκλοφορίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, πριν και μετά την πανδημία.
Βρήκαμε 15-πλάσια αύξηση στον αριθμό των άρθρων που περιέχουν συμβουλές για χρήση μάσκας για την αποφυγή της γρίπης. Ο αριθμός των άρθρων που συνιστούν κοινωνική απόσταση και βελτιωμένο εξαερισμό αυξήθηκε επίσης σημαντικά, 496% και 1.369% αντίστοιχα.
Οι συμβουλές για την απολύμανση των επιφανειών που χρησιμοποιούνται συνήθως και για την κάλυψη του βήχα ή του φτερνίσματος μειώθηκαν και οι δύο, 53% και 77% αντίστοιχα. Ίσως δεν χρειάζεται να κάνετε αυτά τα πράγματα εάν φοράτε μάσκα, σωστά;
Τα ευρήματα επιβεβαίωσαν την υπόθεσή μου, αλλά με έκαναν επίσης να σταματήσω και να σκεφτώ μερικά από τα μεγαλύτερα ζητήματα δημόσιας υγείας που αντιμετωπίζουμε. Για παράδειγμα, τα ποσοστά εμβολιασμού κατά της ιλαράς μειώνονται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν μπορώ παρά να αναρωτιέμαι εάν οι γρήγορες αλλαγές στις μακροχρόνιες συμβουλές σε έναν τομέα μπορεί να συμβάλλουν στην αποτυχία να ληφθούν υπόψη οι συμβουλές σε άλλους τομείς.
Η εμπιστοσύνη στα δημόσια συστήματα υγείας του έθνους μας έχει μειωθεί από την αρχή της πανδημίας. Μια έρευνα του Pew Research Center διαπίστωσε πρόσφατα ότι η εμπιστοσύνη στους ιατρικούς επιστήμονες είναι πλέον κάτω από τα προ-πανδημικά επίπεδα. Οι εκστρατείες παραπληροφόρησης και η διευρυνόμενη επιρροή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης συχνά κατηγορούνται για αυτή τη διάβρωση της εμπιστοσύνης.
Ωστόσο, είναι πιθανό ότι οι δραματικές αλλαγές στις συμβουλές των ειδικών που κοινοποιούνται μέσω των κυρίαρχων μέσων ενημέρωσης - ελλείψει επιστημονικής συναίνεσης - μπορεί επίσης να αποτελούν μέρος του προβλήματος.