*του Guy Gin*
Τώρα που έχουν σταματήσει να λένε στο κοινό να καλύπτουν συνεχώς το στόμα τους, η κυβέρνηση και τα μέσα ενημέρωσης της Ιαπωνίας έχουν προχωρήσει στο να λένε στο κοινό να τρώνε έντομα. Και ποιος είναι καλύτερος να υποστηρίξει το να βάζουν έντομα οι άνθρωποι στον στόμα τους, από τον άνθρωπο που υποστήριξε πιο ενεργά το να κάνουν οι άνθρωποι ενέσεις mRNA στις φλέβες τους, ο πρώην υπουργός Εμβολίων και νυν υπουργός Ψηφιακών Υπηρεσιών Taro Kono;
Δείτε μια καλύτερη ματιά στα "νόστιμα" τριζόνια. Ο κύριος Kono τράβηξε τη μάσκα του κάτω για να τα δοκιμάσει…
Αλλά δεδομένου ότι περίπου το 90% των Ιαπώνων αντιστέκεται στην ιδέα της κατανάλωσης ζωυφίων, οι πολιτικοί και ο μηχανισμός προπαγάνδας της Ιαπωνίας θα πρέπει να δουλέψουν σκληρότερα για να “σπρώξουν” τους γρύλους, από ό,τι για τα εμβόλια της Covid. Δουλεύοντας εκ νέου μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες τους από την εποχή της Covid, τα μέσα ενημέρωσης έχουν ανακηρύξει τη “νεοφοβία” ως τη νέα “διστακτικότητα στο εμβόλιο”.
Άρα οι νεοφοβικοί αποτρέπουν εγωιστικά τη δημιουργία μιας “βιώσιμης” κοινωνίας με τη στάση τους κατά των γρύλων; Ή μήπως έχουν δίκιο να μένουν σε τροφές που οι άνθρωποι έχουν πραγματικά εξελιχθεί για να καταναλώνουν; Ας ρωτήσουμε την επιστήμη.
Σε ένα άρθρο του 2018 με τίτλο “Νέες τροφές: προφίλ κινδύνου για τον οικιακό γρύλο”, οι Jannson et al. διεξήγαγαν μια βιβλιογραφική ανασκόπηση για να παρουσιάσει ένα προφίλ κινδύνου του οικιακού γρύλου ως τροφή. Βρήκαν τέσσερις πιθανές ανησυχίες.
Υψηλός συνολικός αριθμός αερόβιων βακτηρίων
Επιβίωση βακτηρίων που σχηματίζουν σπόρους μετά από θερμική επεξεργασία
Αλλεργιογένεση εντόμων και προϊόντων που προέρχονται από έντομα
Η βιοσυσσώρευση βαρέων μετάλλων (πχ. κάδμιο).
Τι ορεκτικό! Σε περίπτωση που ο κίνδυνος βακτηρίων που σχηματίζουν σπόρους δεν σας αποθαρρύνει, οι Gałęcki et al. εκπόνησαν μια εργασία με τον γευστικό τίτλο “Μια παρασιτολογική αξιολόγηση των εδώδιμων εντόμων και ο ρόλος τους στη μετάδοση παρασιτικών ασθενειών σε ανθρώπους και ζώα”. Να τι έκαναν και βρήκαν.
Ο στόχος αυτής της μελέτης ήταν να εντοπίσει και να αξιολογήσει τις αναπτυξιακές μορφές παρασίτων που αποικίζουν εδώδιμα έντομα σε οικιακές φάρμες και καταστήματα κατοικίδιων ζώων στην Κεντρική Ευρώπη και να καθορίσει τον πιθανό κίνδυνο παρασιτικών λοιμώξεων για ανθρώπους και ζώα. Το πειραματικό υλικό περιελάμβανε δείγματα ζωντανών εντόμων από 300 οικιακά αγροκτήματα και καταστήματα κατοικίδιων ζώων, συμπεριλαμβανομένων 75 εγκαταστάσεων αλευροσκουλήκων, 75 εγκαταστάσεων οικιακών γρύλων, 75 εγκαταστάσεων με κατσαρίδες στη Μαδαγασκάρη και 75 εκτροφείων μεταναστευτικών ακρίδων. Παράσιτα εντοπίστηκαν σε 244 (81,33%) από τις 300 (100%) εγκαταστάσειςεντόμων που εξετάστηκαν. Σε 206 (68,67%) των περιπτώσεων, τα παράσιτα που εντοπίστηκαν ήταν παθογόνα μόνο για έντομα. Σε 106 (35,33%) περιπτώσεις, τα παράσιτα ήταν δυνητικά παρασιτικά για τα ζώα και σε 91 (30,33%) περιπτώσεις, τα παράσιτα ήταν δυνητικά παθογόνα για τον άνθρωπο. Τα βρώσιμα έντομα είναι μια υποτιμημένη δεξαμενή ανθρώπινων και ζωικών παρασίτων.
Μεταξύ των διαφόρων παρασίτων, που είναι δυνητικά παθογόνα για τον άνθρωπο και βρέθηκαν σε δείγματα γρύλων, ήταν τα ακόλουθα.
Isospora spp. [που βρέθηκε στο 2,67% των δειγμάτων από φάρμες γρύλων] είναι κοσμοπολίτικα πρωτόζωα της υποκατηγορίας Coccidia, που προκαλούν μια εντερική ασθένεια γνωστή ως ισοσπορίαση. Αυτά τα παράσιτα αποτελούν απειλή τόσο για τον άνθρωπο (ιδίως τα ανοσοκατασταλμένα άτομα), όσο και για τα ζώα. Ο ξενιστής μολύνεται με την κατάποση ωαρίων και η μόλυνση εμφανίζεται κυρίως με γαστρεντερικά συμπτώματα (υδαρής διάρροια).
Physaloptera spp. [βρίσκεται στο 1,33% των δειγμάτων από φάρμες γρύλων] σχηματίζουν κύστεις στον οργανισμό του ξενιστή περίπου 27 ημέρες μετά την κατάποση.
Αν και και τα δύο προαναφερθέντα έγγραφα επισημαίνουν διάφορα πιθανά ζητήματα, παραδέχονται ότι δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά στοιχεία για να εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με τις επιπτώσεις στην υγεία της μαζικής παραγωγής και της μαζικής κατανάλωσης γρύλων. Και θα έλεγα ότι είναι καλύτερα να το διατηρήσουμε έτσι, ανεξάρτητα από τo πώς μας αποκαλούν οι άρχοντες της παγκοσμιοποίησης…