ΜΕΛΕΤΗ: Βιταμίνη D - Ένας βασικός παράγοντας στην ανοσία έναντι της COVID-19 και...
...μαθήματα από την πανδημία για την καταπολέμηση των παραλλαγών που διαφεύγουν του ανοσοποιητικού
Περίληψη
Μέχρι τις 7 Ιουλίου 2024, 775.754.322 επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19, συμπεριλαμβανομένων 7.053.902 θανάτων παγκοσμίως, είχαν αναφερθεί στον ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας). Ωστόσο, μέχρι τις 15 Ιουλίου 2024, είχαν χορηγηθεί συνολικά 13.578.710.228 δόσεις εμβολίου, χωρίς σχεδόν καμία χώρα να γλιτώνει από επιθέσεις της COVID-19.
Η παθοφυσιολογία αυτού του ιού είναι περίπλοκη και πολλά συμπτώματα απαιτούν βαθιά κατανόηση των πραγματικών μηχανισμών. Δεν είναι σαφές γιατί ορισμένοι ασθενείς αναπτύσσουν σοβαρά συμπτώματα ενώ άλλοι όχι, αν και η βιβλιογραφία προτείνει έναν ρόλο για τη βιταμίνη D. Η βιταμίνη D παίζει καθοριστικό ρόλο στη μόλυνση ή στη βελτίωση της σοβαρότητας των συμπτωμάτων.
Ο μηχανισμός δράσης της βιταμίνης D και της ανεπάρκειας βιταμίνης D (VDD) είναι καλά κατανοητός. Η VDD σχετίζεται με αυξημένες νοσηλείες βαρέως πασχόντων ασθενών και αυξημένα επίπεδα θνησιμότητας που προκαλούνται από την COVID-19. Πρόσφατες μελέτες υποδεικνύουν ότι τα επίπεδα βιταμίνης D και οι γενετικές παραλλαγές στο γονίδιο του υποδοχέα βιταμίνης D (VDR) επηρεάζουν σημαντικά τη σοβαρότητα και τα αποτελέσματα της COVID-19, ειδικά στις λοιμώξεις που προκλήθηκαν από τις παραλλαγές Delta και Omicron.
Επιπλέον, η VDD προκαλεί απορρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος κατά τη μόλυνση με SARS-CoV-2, υποδεικνύοντας ότι η επάρκεια βιταμίνης D είναι ζωτικής σημασίας για την καταπολέμηση της λοίμωξης COVID-19. Η θεραπευτική δράση της βιταμίνης D αυξάνει το ενδιαφέρον για τον πιθανό ρόλο της ως προφυλακτικό και θεραπευτικό συμπλήρωμα. Αξιολογούμε τις ανοσοτροποποιητικές επιδράσεις της βιταμίνης D και την ικανότητά της να ενισχύει την αποτελεσματικότητα νέων αντιιικών φαρμάκων, όπως το Molnupiravir και το Paxlovid κατά του SARS-CoV-2.
Αυτή η ανασκόπηση συζητά τον ρόλο της επάρκειας βιταμίνης D και της VDD στην έναρξη και την εξέλιξη της COVID-19, με έμφαση στους μοριακούς μηχανισμούς με τους οποίους η βιταμίνη D ασκεί τις δράσεις της ως προληπτικό βήμα για την επόμενη πανδημία. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ακόμη σαφείς ενδείξεις για την επίδραση της βιταμίνης D στην πρόληψη και τη θεραπεία, οδηγώντας σε αντιφατικά ευρήματα. Επομένως, απαιτούνται τυχαιοποιημένες δοκιμές μεγάλης κλίμακας για να καταλήξουμε σε οριστικό συμπέρασμα.
Μια βιβλιομετρική ανάλυση δημοσιεύσεων που σχετίζονται με τη βιταμίνη D, την ανοσία και την COVID-19 αποκάλυψε σημαντική αύξηση της ερευνητικής δραστηριότητας σε αυτόν τον τομέα, ιδιαίτερα κατά το 2020-2024, υπογραμμίζοντας την αυξανόμενη αναγνώριση του δυνητικού ρόλου της βιταμίνης D στο πλαίσιο πανδημίας.
Άμα έχουμε τα μπόλια, τι να την κάνουμε τη βιταμίνα μωρέ;;;;