Καθώς ο Γκέιτς ποντάρει στις ψηφιακές ταυτότητες...
...κριτικός προειδοποιεί για τη "σοβαρότερη τεχνολογική απειλή" για την ελευθερία μας
*του Michael Nevradakis, Ph.D.*
Το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates ανακοίνωσε αυτόν τον μήνα νέα χρηματοδότηση 200 εκατομμυρίων δολαρίων — μέρος μιας συνολικής δέσμευσης 1,27 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την υποστήριξη “παγκόσμιων έργων υγείας και ανάπτυξης” που περιλαμβάνουν τη δημιουργία ενός παγκόσμιου συστήματος ψηφιακής ταυτότητας.
Το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates (BMGF) αυτό το μήνα δήλωσε ότι θα επενδύσει 200 εκατομμύρια δολάρια σε έργα ψηφιακής ταυτότητας, που θα περιλαμβάνουν “ψηφιακή δημόσια υποδομή, συμπεριλαμβανομένων των βάσεων δεδομένων του δημοσίου μητρώου και της ψηφιακής ταυτότητας”, για να συμβάλει στην επίτευξη του στόχου του 2030 για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).
Τα 200 εκατομμύρια δολάρια σε νέα χρηματοδότηση — μέρος μιας συνολικής δέσμευσης 1,27 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το BMGF για υποστήριξη “παγκόσμιας υγείας και αναπτυξιακών έργων”, συνδέεται στενά με τον στόχο 16.9 των SDG, για τον οποίο “υποτίθεται ότι χρειάζονται προγράμματα ψηφιακής ταυτότητας”, ανέφερε το Reclaim the Net.
Η χρηματοδότηση προστίθεται σε πολλές υπάρχουσες πρωτοβουλίες παγκόσμιων ψηφιακών αναγνωριστικών που υποστηρίζονται από το BMFG, ακόμη και όταν τέτοιες πρωτοβουλίες δέχονται πυρά για παραβίαση του δικαιώματος των ανθρώπων στην ιδιωτική ζωή.
Ο Michael Rectenwald, συγγραφέας του “Google Archipelago: The Digital Gulag and the Simulation of Freedom”, είπε ότι η ψηφιακή ταυτότητα, πέρα από την προώθηση μιας βελτιωμένης ψηφιακής υποδομής ή “παγκόσμιας υγείας και ανάπτυξης”, θα έχει πιο επαχθείς εφαρμογές.
Ο Rectenwald είπε στο The Defender:
Από όλα τα άλλα μέσα αναγνώρισης και παρακολούθησης των υποκειμένων, η ψηφιακή ταυτότητα αποτελεί ίσως τη σοβαρότερη τεχνολογική απειλή για την ατομική ελευθερία που έχει ποτέ συλληφθεί.
Έχει τη δυνατότητα να ανιχνεύει, να ακολουθεί και να παρακολουθεί θέματα και να συντάσσει ένα πλήρες αρχείο όλων των δραστηριοτήτων, από την κούνια μέχρι τον τάφο.
Ο Rectenwald είπε ότι αυτές οι πιο επαχθείς εφαρμογές της ψηφιακής ταυτότητας θεωρούνται ελκυστικές για το BMGF και άλλες παρόμοιες οντότητες:
Η ψηφιακή ταυτότητα θα χρησιμεύσει ως μέσο καταναγκασμού και αναγκαστικής συμμόρφωσης με τις εξωφρενικές απαιτήσεις ενός καθεστώτος εμβολίων που δεν θα έχει τέλος.
Δεν είναι περίεργο που το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates χρηματοδοτεί αυτήν την επεμβατική τεχνολογία που καταργεί τα δικαιώματα, δεδομένων των επενδύσεων του Gates, τόσο οικονομικά όσο και ιδεολογικά, σε καταναγκαστικές νεομαλθουσιανές και αναμφισβήτητα φιλικές προς την ευγονική μεθόδους.
Έκθεση ισχυρίζεται ότι απαιτούνται βιομετρικές τεχνολογίες για τη “δίκαιη ανακατανομή του πλούτου και των πόρων”
Σχολιάζοντας την επένδυση των 200 εκατομμυρίων δολαρίων, το BMGF είπε:
Αυτή η χρηματοδότηση θα βοηθήσει στην επέκταση των υποδομών που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος για να γίνουν πιο ανθεκτικές σε κρίσεις όπως οι ελλείψεις τροφίμων, οι απειλές για τη δημόσια υγεία και η κλιματική αλλαγή, καθώς και για να βοηθήσουν στην πανδημία και την οικονομική ανάκαμψη.
Επιπλέον, σύμφωνα με το BMGF, αυτή η υποδομή “περιλαμβάνει εργαλεία όπως διαλειτουργικά συστήματα πληρωμών, ψηφιακή ταυτότητα, συστήματα κοινής χρήσης δεδομένων και βάσεις δεδομένων δημοσίου μητρώου”.
Η ανακοίνωση έγινε κατά τη διάρκεια της διήμερης εκδήλωσης “Goalkeepers“ στη Νέα Υόρκη, που πραγματοποιήθηκε παράλληλα με την ετήσια σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, μία εβδομάδα μετά τη δημοσίευση της “Έκθεσης Goalkeepers” του BMGF για το 2022.
Η Έκθεση Goalkeepers του 2022 προειδοποίησε ότι η πρόοδος προς την επίτευξη των περισσότερων SDGs έως το 2030 είναι εκτός τροχιάς, εν μέρει λόγω μιας μυριάδας παγκόσμιων κρίσεων τα τελευταία δύο χρόνια που ανέτρεψαν την προηγούμενη πρόοδο στην επίτευξη των στόχων.
Η έκθεση τόνισε επίσης τη βιομετρία ως μία από τις τεχνολογίες που απαιτούνται για την επίτευξη της δίκαιης ανακατανομής του πλούτου και των πόρων στις οικονομικά αναπτυσσόμενες χώρες — ένας στόχος που περιλαμβάνεται επίσης στους SDGs.
Οι συμμετέχοντες στη φετινή διοργάνωση Goalkeepers — την πρώτη που πραγματοποιήθηκε αυτοπροσώπως από το 2019 — τόνισαν την ανάγκη για ανανεωμένη δέσμευση για την επίτευξη των SDGs έως τον στόχο του 2030.
Ο διευθύνων σύμβουλος της BMGF Mark Suzman, μιλώντας στην εκδήλωση, δήλωσε:
Μπορούμε να επιστρέψουμε στην πορεία προς τους SDGs, αλλά θα χρειαστεί ένα νέο επίπεδο συνεργασίας και επένδυσης από κάθε τομέα.
Γι’ αυτό το ίδρυμά μας ενισχύει σημαντικά τη δέσμευσή μας να βοηθήσουμε στην αντιμετώπιση των κρίσεων τώρα και να εξασφαλίσουμε μακροπρόθεσμο αντίκτυπο σε κρίσιμους καθοριστικούς παράγοντες για την υγεία και την ανάπτυξη.
Ο Gates, το BMGF, η Microsoft συμμετέχουν σε πολλαπλές παγκόσμιες πρωτοβουλίες ψηφιακής ταυτότητας
Ο Gates επενδύει σε πρωτοβουλίες ψηφιακής ταυτότητας σε όλο τον κόσμο, όχι μόνο μέσω του BMGF, αλλά και προσωπικά και μέσω της Microsoft.
Για παράδειγμα, το BMGF είναι υποστηρικτής του MOSIP, μιας πλατφόρμας ψηφιακών αναγνωριστικών ανοιχτού κώδικα με βάση την Ινδία.
Στον ιστότοπό του, το MOSIP παρέχει “ένα ισχυρό επεκτάσιμο και περιεκτικό πρόγραμμα θεμελιώδους ταυτότητας” και “μια πλατφόρμα ανοιχτού κώδικα πάνω στην οποία χτίζονται τα εθνικά θεμελιώδη αναγνωριστικά”.
Αυτές οι πλατφόρμες, ισχυρίζεται το MOSIP, βοηθούν “τις κυβερνήσεις και άλλες οργανώσεις χρηστών να εφαρμόσουν ένα ψηφιακό, θεμελιώδες σύστημα ταυτότητας με οικονομικό τρόπο”.
Το BMGF είναι επίσης εταίρος της Gavi, The Vaccine Alliance, η οποία το 2018, μέσω της πρωτοβουλίας INFUSE (καινοτομία για την απορρόφηση, κλίμακα και ισότητα στην ανοσοποίηση), υποστήριξε τις ψηφιακές ταυτότητες για παιδιά:
Φανταστείτε ένα μέλλον στο οποίο όλα τα παιδιά έχουν πρόσβαση σε εμβόλια που σώζουν ζωές ανεξάρτητα από το πού ζουν — ένα μέλλον στο οποίο οι γονείς και οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας διασφαλίζουν τον έγκαιρο εμβολιασμό τους, ένα μέλλον στο οποίο έχουν το δικό τους ψηφιακά αποθηκευμένο αρχείο υγείας που δεν μπορεί να χαθεί ή να κλαπεί, ένα μέλλον στο οποίο, ανεξαρτήτως φύλου, οικονομικής ή κοινωνικής θέσης, αυτό το αρχείο επιτρέπει σε κάθε παιδί (και τους γονείς) να έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό λογαριασμό, να πηγαίνουν στο σχολείο, να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες και τελικά να χτίζουν μια ευημερούσα ζωή.
Αυτό το μέλλον είναι δυνατό σήμερα. Με τις τελευταίες εξελίξεις στις ψηφιακές τεχνολογίες που επιτρέπουν πιο αποτελεσματικούς τρόπους εγγραφής, αναγνώρισης γεννήσεων και έκδοσης αποδεικτικών ταυτότητας και πιστοποίησης για πρόσβαση σε υπηρεσίες — βρισκόμαστε στο χείλος της οικοδόμησης ενός υγιέστερου και πιο ευημερούντος μέλλοντος για τα πιο ευάλωτα παιδιά στον κόσμο.
Αυτό θα επιτευχθεί με την “έκκληση για καινοτομίες που αξιοποιούν τις νέες τεχνολογίες για τον εκσυγχρονισμό της διαδικασίας εντοπισμού και καταγραφής των παιδιών που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από εμβόλια που σώζουν ζωές”.
Η πρωτοβουλία INFUSE υποστηρίζει μια ψηφιακή ταυτότητα για παιδιά από τη στιγμή που γεννιούνται, υποστηρίζοντας ότι “τα ψηφιακά αρχεία μπορούν να διευκολύνουν την παρακολούθηση των εμβολίων ενός παιδιού και να εξαλείψουν την περιττή γραφειοκρατία”.
Σύμφωνα με το INFUSE, καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, “η ψηφιακή κάρτα υγείας τους μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πρόσβαση σε υπηρεσίες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπως το δημοτικό σχολείο, ή για να διευκολύνει τη διαδικασία απόκτησης εναλλακτικών διαπιστευτηρίων”.
“Η ψηφιακή κάρτα υγείας θα μπορούσε, ανάλογα με τις ανάγκες και την ετοιμότητα της χώρας, να γίνει δυνητικά το πρώτο βήμα για τη δημιουργία μιας νομικής, ευρέως αναγνωρισμένης ταυτότητας”, κατέληξε η INFUSE.
Ο ερευνητής ρεπόρτερ Leo Hohmann περιέγραψε την πρωτοβουλία ως “όλα σχετικά με τη συλλογή δεδομένων”, που “δεν έχει καμία σχέση με την υγεία”, αλλά φέρνει “την τρέχουσα γενιά παιδιών στο ανθισμένο παγκόσμιο σύστημα ψηφιακής ταυτότητας”.
Η Gavi, με τη σειρά της, συνεργάζεται στενά με την ID2020 Alliance, που ιδρύθηκε το 2016, η οποία ισχυρίζεται ότι υποστηρίζει “δεοντολογικές προσεγγίσεις που προστατεύουν το απόρρητο στην ψηφιακή ταυτότητα”, προσθέτοντας ότι “το να κάνεις σωστά την ψηφιακή ταυτότητα σημαίνει προστασία των πολιτικών ελευθεριών” και ότι “υποστηρίζουν ηθικές προσεγγίσεις που προστατεύουν το απόρρητο στην ψηφιακή ταυτότητα.
Η Microsoft είναι ιδρυτικό μέλος της συμμαχίας ID2020 (το 2018) και φαίνεται να συνεργάζεται μαζί της, ενώ ο Kim Gagné, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ID2020, είναι πρώην στέλεχος της Microsoft.
Άλλοι ιδρυτικοί εταίροι του ID2020 περιλαμβάνουν την Gavi, το BMGF, την Παγκόσμια Τράπεζα, την Accenture και το Ίδρυμα Rockefeller.
Ο Μπιλ Γκέιτς υποστήριξε επίσης την Aktivate, μια πλατφόρμα “λογισμικού ως υπηρεσία” που “ενδυναμώνει τη διοίκηση μαθητών-αθλητών σε πάνω από 1.300 σχολεία K-12 και 1,5 εκατομμύρια αθλητές σε 30 πολιτείες”.
Η Aktivate προκάλεσε πρόσφατα διαμάχη σε μια σχολική περιφέρεια της Φλόριντα, η οποία κατέστησε αθόρυβα την πλατφόρμα υποχρεωτική για την εγγραφή μαθητών αθλητών, προτού αποσυρθεί αυτή η απαίτηση.
Ο Γκέιτς έχει δεχτεί πυρά στην Ινδία για την υποστήριξή του και τη χρηματοδότηση διαφόρων προγραμμάτων ψηφιακής ταυτότητας εκεί.
Για παράδειγμα, στο προσωπικό του ιστολόγιο, ο Gates επαίνεσε το Aadhaar, ένα εθνικό σύστημα ψηφιακής ταυτότητας που ξεκίνησε το 2009, το οποίο σήμερα είναι το μεγαλύτερο σύστημα βιομετρικής αναγνώρισης στον κόσμο.
Ο Gates περιέγραψε το Aadhaar ως “μια πολύτιμη πλατφόρμα για την παροχή προγραμμάτων κοινωνικής πρόνοιας και άλλων κρατικών υπηρεσιών” — και ο Nandan Nilekani, ο οποίος ανέπτυξε το σύστημα Aadhaar, τώρα συνεργάζεται με τον Όμιλο της Παγκόσμιας Τράπεζας για να βοηθήσει άλλες χώρες να αναπτύξουν παρόμοια προγράμματα.
Ο αριθμός αναγνώρισης του Aadhaar συνδέθηκε με πολυάριθμες δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες, όπως το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, η επαλήθευση της εκλογικής ταυτότητας, η υποβολή δηλώσεων φόρου εισοδήματος, η πραγματοποίηση ψηφιακών πληρωμών, η λήψη κρατικών συντάξεων, οι επιδοτήσεις και οι πληρωμές κοινωνικής πρόνοιας και η εγγραφή καρτών SIM κινητής τηλεφωνίας.
Το Aadhaar προκάλεσε διαμάχη στην Ινδία σχετικά με τα σχέδια της κυβέρνησης να το συνδέσει με την εθνική βάση δεδομένων ψηφοφόρων και τον υποτιθέμενο εξαναγκασμό των ασθενών με HIV να υποβάλουν τους αριθμούς Aadhaar, οδηγώντας τους να εγκαταλείψουν τα προγράμματα θεραπείας λόγω ανησυχιών για την προστασία της ιδιωτικής ζωής.
Ο Γκέιτς απέρριψε τις ανησυχίες για το απόρρητο γύρω από το Άαντχαρ, δηλώνοντας ότι “το Άαντχαρ από μόνο του δεν θέτει κανένα πρόβλημα απορρήτου, επειδή είναι απλώς ένα σύστημα επαλήθευσης βιομετρικής ταυτότητας”, προσθέτοντας ότι “Εμείς [το BMGF] έχουμε χρηματοδοτήσει την Παγκόσμια Τράπεζα για να ακολουθήσει αυτήν την προσέγγιση του Άαντχαρ σε άλλες χώρες."
Ένα αντίστοιχο σύστημα του Aadhaar, το Ayushman Bharat Digital Mission — ένα σύστημα που θα συμπλήρωνε το Aadhaar παρέχοντας ένα μοναδικό ψηφιακό αναγνωριστικό υγείας σε όλους τους πολίτες και θα συνδεόταν με τα προσωπικά τους αρχεία υγείας — κυκλοφόρησε το 2021.
Ο Γκέιτς επαίνεσε επίσης δημόσια αυτήν την πλατφόρμα, υποστηρίζοντας ότι θα βοηθήσει “να διασφαλίσει δίκαιη, προσβάσιμη παροχή υγειονομικής περίθαλψης και να επιταχύνει την πρόοδο στους στόχους υγείας της Ινδίας”.
Το BMGF έδωσε στην ψηφιακή αποστολή Ayushman Bharat μια επιχορήγηση 350.690 δολαρίων για να υποστηρίξει την “εξάπλωση και ενίσχυση”, παρά τις ανησυχίες σχετικά με το απόρρητο, τη συγκατάθεση κατόπιν ενημέρωσης και τη διαρροή δεδομένων.
Μια έκθεση που κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 2022 από το Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Παγκόσμιας Δικαιοσύνης του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης με τίτλο “Στρώνοντας τον δρόμο προς την κόλαση; A Primer on the Role of the World Bank and Global Networks in Promoting Digital ID”, συνέδεσε συγκεκριμένα προγράμματα ψηφιακής ταυτότητας όπως το Aadhaar με “σοβαρές και μεγάλης κλίμακας παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”.
Σύμφωνα με την έκθεση, τέτοια προγράμματα ψηφιακής ταυτότητας “μπορεί στην πραγματικότητα να επιδεινώσουν προϋπάρχουσες μορφές αποκλεισμού και διακρίσεων σε δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες” και “μπορεί επιπλέον να οδηγήσουν σε νέες μορφές βλάβης, συμπεριλαμβανομένου του βιομετρικού αποκλεισμού, των διακρίσεων και των πολλών βλαβών που συνδέονται με τον καπιταλισμό επιτήρησης”.
Η έκθεση πρόσθεσε ότι τα οφέλη της ψηφιακής ταυτότητας είναι “ακαθόριστα” και “κακώς τεκμηριωμένα” και οι επιπτώσεις τους μπορεί να είναι “σοβαρές και δυνητικά μη αναστρέψιμες”, προσθέτοντας ότι ο “απώτερος στόχος” τέτοιων προγραμμάτων είναι να “διευκολύνουν τις οικονομικές συναλλαγές και την παροχή υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα, ενώ ταυτόχρονα φέρνει νέα, φτωχότερα άτομα σε επίσημες οικονομίες και “ξεκλείδωμα” των δεδομένων συμπεριφοράς τους”.
Η ίδια έκθεση τόνισε επίσης τον ρόλο οντοτήτων όπως η Παγκόσμια Τράπεζα στην προώθηση συστημάτων ψηφιακής ταυτότητας — υπογραμμίζοντας τις ευρύτερες προσπάθειες για τη συνέχιση της ανάπτυξης τέτοιων προγραμμάτων παρά τη διαμάχη που έχουν δημιουργήσει.
Σχολιάζοντας την έκθεση, ο Rectenwald είπε:
Ενσωματωμένη με ένα είδος συστήματος κοινωνικής αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας όπως αυτό που υποτίθεται ότι υπάρχει στην Κίνα, καθώς και με ένα διαβατήριο εμβολίου, η ψηφιακή ταυτότητα θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως οριστικό μέσο για την πολιτική στοχοποίηση, για την τελειοποίηση των μέσων πολιτικής ακύρωσης, που είναι ήδη μέρος της δυτικής ζωής.