Εγκαταλείποντας την πίστη στα εμβόλια της γρίπης
Οι λέγοντες την αλήθεια ακούγονται σαν λυσσασμένοι παλαβοί...
*της Dr. Sherri Tenpenny*
Τα εμβόλια κατά της γρίπης χρησιμοποιούνται για περισσότερα από 60 χρόνια. Μία από τις πρώτες κλινικές δοκιμές της αποτελεσματικότητας του αντιγριπικού εμβολίου διεξήχθη σε προσωπικό του στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών το 1943. Περίπου 11.000 μη εμβολιασμένοι νεαροί άνδρες έλαβαν εμβόλιο γρίπης που είχε ένα στέλεχος τόσο της γρίπης τύπου Α, όσο και του τύπου Β. Το τελικό σημείο της μελέτης είναι η ανάπτυξη εμπύρετης ασθένειας - έδειξε ότι το 7,1% των μη εμβολιασμένων νεοσύλλεκτων ανέπτυξαν πυρετό έναντι μόνο του 2,2% των εμβολιασμένων. Αυτή η πρώιμη μελέτη υπέθεσε ότι ο πυρετός προκλήθηκε από ιούς γρίπης και εάν δεν αρρώστησαν, η επιτυχία θα μπορούσε να αποδοθεί σε ένα εμβόλιο γρίπης.
Το πρόβλημα με αυτό το “τελικό σημείο” είναι ότι πολλοί διαφορετικοί ιοί και βακτήρια μπορούν να προκαλέσουν εμπύρετη ασθένεια, που συχνά αναφέρεται ως ασθένεια παρόμοια με τη γρίπη (ILI). Για παράδειγμα, υπάρχουν τουλάχιστον 52 ανοσολογικά διακριτοί αδενοϊοί (διαφορετικοί τύποι) που μπορούν να προκαλέσουν ανθρώπινη ασθένεια. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ασθενειών (CDC), υπάρχουν περίπου 30 στελέχη κορωνοϊών. Είναι γνωστό ότι επτά στελέχη μολύνουν τον άνθρωπο και συνήθως προκαλούν ασθένειες του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος (κρυολόγημα) ή ασθένεια που μοιάζει με γρίπη.
Μετά από μερικές ακόμη στρατιωτικές δοκιμές, η υπόθεση για την επιτυχία των εμβολίων κατά της γρίπης οδήγησε σε ευρεία χρήση αντιγριπικού εμβολίου σε άμαχους πληθυσμούς το 1960. Η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας των ΗΠΑ (USPHS) συνέστησε τον ετήσιο εμβολιασμό ενηλίκων ηλικίας ≥ 65 ετών, εγκύων γυναικών (χωρίς μελέτες ασφάλειας ούτε τότε!) και σε όσους είχαν χρόνια ασθένεια.
Ο αντίκτυπος ήταν απογοητευτικός. Τέσσερα χρόνια αργότερα (1964), μια ανασκόπηση του προγράμματος από τους ηγέτες του USPHS κατέληξε στο συμπέρασμα:
“Μια αξιολόγηση της εμπειρίας τα τελευταία τριάμισι χρόνια δείχνει μικρή πρόοδο στον έλεγχο της γρίπης. Οι βασικές παραδοχές του προγράμματος ελέγχου πρέπει να επανεκτιμηθούν. Υπάρχουν λίγα στοιχεία ότι τα πρόσφατα εμβόλια έχουν αποτρέψει σημαντικά την κλινική ασθένεια, καθώς και εξίσου λίγα στοιχεία για την αξιολόγηση των επιπτώσεων στη θνησιμότητα. Το πόσο καιρό θα πρέπει να συνεχιστεί ένα τέτοιο πρόγραμμα χωρίς καλύτερα επιστημονικά στοιχεία είναι προβληματικό. Απαιτούνται ισχυρότερες βάσεις για ένα πρόγραμμα ελέγχου της γρίπης”.
Fast forward: 2005
Στις 21 Σεπτεμβρίου 2005, οι New York Times δημοσίευσαν μια πρωτοποριακή ιστορία που αναφέρει μια μελέτη με ισχυρές ενδείξεις ότι τα εμβόλια κατά της γρίπης είναι αναποτελεσματικά και πιθανώς ακόμη και επιβλαβή στην πιο στοχευμένη ομάδα, τους ηλικιωμένους. Δημοσιευμένη στο The Lancet Online (Σεπτέμβριος, 2005), η μελέτη δεν παρείχε νέα δεδομένα, αλλά εξέτασε 64 υπάρχουσες μελέτες που αξιολόγησαν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της γρίπης σε 96 σεζόν γρίπης. Οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της γρίπης —ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους— ήταν “άγρια υπερεκτιμημένη”.
“Η δραματική 100% αποτελεσματικότητα που διαφημίζεται από τους υποστηρικτές [του εμβολίου κατά της γρίπης] δεν φάνηκε πουθενά”, δήλωσε ο Δρ. Thomas Jefferson, ερευνητής με έδρα τη Ρώμη με το έργο Cochrane Vaccine Fields, μια διεθνή κοινοπραξία επιστημόνων που πραγματοποιούν συστηματικές ανασκοπήσεις των ερευνητικών δεδομένων. “Αυτό που βλέπετε είναι ότι το μάρκετινγκ καθορίζει την ανταπόκριση στα εμβόλια κατά της γρίπης και τα επιστημονικά στοιχεία έρχονται τέταρτα ή πέμπτα. Τα εμβόλια μπορεί να έχουν κάποιο ρόλο, αλλά φαίνεται να έχουν μέτρια επίδραση. Η καλύτερη στρατηγική για την πρόληψη της ασθένειας είναι να πλένετε τα χέρια σας”.
Δεν έχουν αλλάξει πολλά τα τελευταία 15+ χρόνια όσον αφορά τον προσδιορισμό της αποτελεσματικότητας των εμβολίων κατά της γρίπης. Σε αντίθεση με άλλα εμβόλια, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της γρίπης είναι ένας κινούμενος στόχος, λόγω όλων των ετήσιων μεταλλάξεων, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών που συμβαίνουν στις πρωτεΐνες της επιφάνειας, ακόμη και όταν αναπαράγονται στους επωαστήρες αυγών τους.
Μία μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2020 από τον Leigh Krietsch Boerner παραδέχεται ότι η πιθανότητα των ιών που αναπτύσσονται στα αυγά, που εξάγονται και τοποθετούνται στο ετήσιο εμβόλιο γρίπης, είναι πως δεν πρόκειται να “ταιριάζουν” με τους ιούς που κυκλοφορούν.
Πρόσφατα στοιχεία έχουν προκύψει ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της γρίπης μπορεί επίσης να επηρεαστεί από τον τρόπο με τον οποίο η φαρμακευτική βιομηχανία τα κατασκευάζει. Τα περισσότερα εμβόλια γρίπης παράγονται επί του παρόντος από ιούς που αναπτύσσονται σε αυγά κοτόπουλου που περιέχουν έμβρυο. Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι μπορούν να συμβούν μεταλλάξεις σε ιούς γρίπης που αναπτύσσονται μέσα σε τέτοια κύτταρα πτηνών, οδηγώντας δυνητικά σε εμβόλια που είναι λιγότερο αποτελεσματικά επειδή στοχεύουν σε μια ελαφρώς διαφορετική εκδοχή του ιού από αυτή στην οποία εκτιθόμαστε.
Η αλήθεια είναι ότι τα εμβόλια γρίπης είναι ως επί το πλείστον αναποτελεσματικά. Είναι από καιρό γνωστό ότι όταν οι ιοί που κυκλοφορούν δεν ταιριάζουν με τα στελέχη του εμβολίου, ο εμβολιασμός παρέχει ελάχιστη έως καθόλου προστασία. Στα καλύτερα χρόνια, τα εμβόλια γρίπης δείχνουν ότι μπορεί να δείξουν ποσοστό αποτελεσματικότητας έως και 60%. Μερικά χρόνια, η αποτελεσματικότητα πέφτει στο 10%. Αυτή η απόκλιση βασίζεται στο πόσο καλά οι κατασκευαστές έχουν “μαντέψει” ποιο στέλεχος να συμπεριλάβουν στο… ζουμί του τρέχοντος έτους.
Εξετάζοντας τα τρέχοντα δεδομένα “αποτελεσματικότητας”
Πριν από μερικά χρόνια, έκανα μια αξιολόγηση των δεδομένων που συγκεντρώνονταν και συγκεντρώνονταν κάθε εβδομάδα από τα CDC κατά τη διάρκεια της περιόδου της γρίπης. Οι εβδομαδιαίες αναφορές δραστηριότητας και επιτήρησης της γρίπης δημιουργούνται από τον Οκτώβριο (εβδομάδα 40) έως τον Μάιο (εβδομάδα 20) του επόμενου έτους. Εκατοντάδες χιλιάδες επιχρίσματα ελέγχονται κάθε σεζόν. Το πρώτο βήμα καθορίζει εάν το δείγμα, που λαμβάνεται από άτομο με συμπτώματα γρίπης, είναι θετικό ή αρνητικό για ιούς γρίπης. Εάν το δείγμα είναι θετικό, οι ιοί υποτυπώνονται στη συνέχεια. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο τα CDC καθορίζουν εάν τα ιικά στελέχη στα εμβόλια γρίπης “ταιριάζουν” με τους ιούς που προκαλούν ασθένειες στην κοινότητα.
Θυμηθείτε: Εάν δεν ταιριάζουν, το εμβόλιο γρίπης που κάνατε ήταν όλο κίνδυνος και κανένα όφελος. Ήταν ουσιαστικά άχρηστο στο να σας αποτρέψει από το να αρρωστήσετε.
Το ίδιο έγγραφο του 2020 του Boerner (που είδαμε παραπάνω) αναφέρει επίσης και αυτό:
Οι ιοί της γρίπης που αναπτύσσουν μεταλλάξεις στις πρωτεΐνες της επιφάνειάς τους κατά την κατασκευή του εμβολίου, ενδέχεται να μην ταιριάζουν πλέον με αυτούς που κυκλοφορούν στη φύση και ως εκ τούτου τα εμβόλια δεν μπορούν να προστατεύσουν τους ανθρώπους που λαμβάνουν τα εμβόλια.
Χμμμ…
Ανέλυσα τα δεδομένα από την περίοδο γρίπης 1997/98 έως και την περίοδο γρίπης 2015/16. Ακολουθεί ο πίνακας που δημιούργησα και δείχνει ότι σε κάθε δεδομένη εποχή γρίπης, μόνο το 15,34% των ασθενειών προκλήθηκε από ιούς γρίπης. Αυτό σημαίνει ότι το εμβόλιο της γρίπης δεν είχε αξία σχεδόν στο 85% των περιπτώσεων για την πρόληψη της γρίπης. Είναι ακόμη ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ άχρηστο, εάν οι ιοί στα θετικά δείγματα δεν ταιριάζουν με τους ορότυπους που περιλαμβάνονται στο εμβόλιο γρίπης εκείνης της χρονιάς!
Για πιο ενημερωμένα στοιχεία, εξέτασα τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα δεδομένα για την τρέχουσα περίοδο γρίπης του 2022:
Σωρευτικά δεδομένα έως τις 2 Οκτωβρίου 2022 (εβδομάδα 40)
575.479 δείγματα δοκιμάστηκαν
49.726 δείγματα ήταν *θετικά* για τη γρίπη Α ή Β (8,6%)
Μόνο την Εβδομάδα 45 (30 Οκτωβρίου έως 5 Νοεμβρίου 2022) ==> Η αρχή της σεζόν!
103.830 δείγματα δοκιμάστηκαν
15.308 δείγματα ήταν *θετικά* για γρίπη Α ή Β (14,7%)
Έτσι, δεν έχουν αλλάξει πολλά από το 2016 και είμαι βέβαιη ότι τα δεδομένα στα χρόνια που μεσολάβησαν είναι παρόμοια. Μπορείτε να δείτε τους αριθμούς μόνοι σας πηγαίνοντας εδώ (μετακινηθείτε προς τα κάτω).
Για τους θιασώτες του εμβολίου της γρίπης
Ξέρω ότι οι περισσότεροι που διαβάζουν αυτή την ιστοσελίδα αποφεύγουν τα εμβόλια της γρίπης όπως η πανούκλα. Αλλά είμαι σίγουρη, ότι έχετε πολλούς φίλους και μέλη της οικογένειάς σας που βιάζονται για να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης κάθε σεζόν σαν να ήταν τόσο καλό για αυτούς - και τόσο ακίνδυνο - όσο μία ένεση B-12.
Αν σας ακούσουν καθόλου, μαθαίνοντας ότι τα εμβόλια κατά της γρίπης, παρόμοια με τα εμβόλια κατά της Covid προσφέρουν κίνδυνο, αλλά κανένα όφελος είναι ανησυχητικό. Η αντίδραση σε αυτές τις πληροφορίες είναι προβλέψιμη. Πολλοί άνθρωποι θα το αρνηθούν. Τότε πολλοί περισσότεροι θα θυμώσουν και θα το αποκαλούν “παραπληροφόρηση”. Η άρνηση είναι πιο διάχυτη μεταξύ των γιατρών και των αξιωματούχων δημόσιας υγείας, που ενθαρρύνουν τους πάντες να “κάνουν το εμβόλιο της γρίπης ΤΩΡΑ!”, παρά τα πειστικά στοιχεία ότι δεν σας προστατεύει από τη γρίπη…
Οι αρνήσεις από φίλους και συγγενείς μπορεί να ακούγονται κάπως έτσι:
“Λοιπόν, το εμβόλιο της γρίπης πάντα με προστατεύει”.
“Μήπως μερικοί άνθρωποι δεν πρέπει να κάνουν εμβόλιο για τη γρίπη”;
“Ο γιατρός μου δεν θα συνιστούσε ποτέ κάτι που δεν ήταν ωφέλιμο ή θα μπορούσε να είναι επιβλαβές. Μου αρέσει πολύ ο γιατρός μου”!
Η αντιστροφή των εδραιωμένων πεποιθήσεων σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της γρίπης είναι δύσκολη, ακόμη και υπό το φως των αδιάσειστων στοιχείων. Πολλοί δεν θα εγκαταλείψουν ποτέ τη μακροχρόνια πεποίθησή τους ότι ένα εμβόλιο κατά της γρίπης τους προστατεύει από τη γρίπη.
Θα κλείσω σήμερα με δύο από τα αγαπημένα μου αποσπάσματα:
Το πρώτο, από τον Ντρέσντεν Τζέιμς, ένα ψευδώνυμο του συγγραφέα Ντόναλντ Τζέιμς Γουίλ, που είπε:
“Δεν ήταν ο γύρος του κόσμου που αναστάτωσε τους ανθρώπους, αλλά το ότι ο κόσμος δεν ήταν επίπεδος”.
Ο Τζέιμς είπε επίσης ένα από τα άλλα αγαπημένα μου αποφθέγματα:
“Η αρχική ταραχή μιας αλήθειας είναι ευθέως ανάλογη με το πόσο βαθιά πιστεύτηκε το ψέμα. Όταν ένας καλά συσκευασμένος ιστός ψεμάτων πουληθεί σταδιακά στις μάζες κατά τη διάρκεια των γενεών, η αλήθεια θα φαίνεται εντελώς παράλογη και ο ομιλητής της ένας λυσσασμένος παλαβός”.
Καλώς ήρθατε στο Club των Λυσσασμένων Παλαβών…