ΜΕΛΕΤΗ: Φυσικές παρεμβάσεις για διακοπή ή μείωση της εξάπλωσης των αναπνευστικών ιών
Η χρήση μάσκας στην κοινότητα πιθανώς να κάνει ελάχιστη ή καθόλου διαφορά στην έκβαση της ασθένειας...
Περίληψη
Υπόβαθρο
Οι ιογενείς επιδημίες ή οι πανδημίες οξέων αναπνευστικών λοιμώξεων (ARI) αποτελούν παγκόσμια απειλή. Παραδείγματα είναι η γρίπη (H1N1) που προκλήθηκε από τον ιό H1N1pdm09 το 2009, το σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο (SARS) το 2003 και η νόσος του κορωνοϊού 2019 (COVID-19) που προκλήθηκε από τον SARS-CoV-2 το 2019. Τα αντιιικά φάρμακα και τα εμβόλια μπορεί να μην είναι αρκετά για την πρόληψη της εξάπλωσής τους. Αυτή είναι μια ενημέρωση μιας ανασκόπησης Cochrane που δημοσιεύτηκε τελευταία φορά το 2020. Περιλαμβάνουμε αποτελέσματα από μελέτες για την τρέχουσα πανδημία COVID-19.
Στόχοι
Η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των φυσικών παρεμβάσεων για τη διακοπή ή τη μείωση της εξάπλωσης των οξέων αναπνευστικών ιών.
Μέθοδοι αναζήτησης
Αναζητήσαμε τα μητρώα CENTRAL, PubMed, Embase, CINAHL και δύο δοκιμών τον Οκτώβριο του 2022, με ανάλυση αναφορών προς τα πίσω και προς τα εμπρός στις νέες μελέτες.
Κριτήρια επιλογής
Συμπεριλάβαμε τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές (RCT) και Cluster-RCT που διερεύνησαν φυσικές παρεμβάσεις (έλεγχος στις θύρες εισόδου, απομόνωση, καραντίνα, φυσική απόσταση, προσωπική προστασία, υγιεινή χεριών, μάσκες προσώπου, γυαλιά και γαργάρες) για την πρόληψη της μετάδοσης των αναπνευστικών ιών.
Συλλογή και ανάλυση δεδομένων
Χρησιμοποιήσαμε τυπικές μεθοδολογικές διαδικασίες Cochrane.
Κύρια αποτελέσματα
Συμπεριλάβαμε 11 νέες RCT και cluster-RCT (610.872 συμμετέχοντες) σε αυτήν την ενημέρωση, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των RCT σε 78. Έξι από τις νέες δοκιμές διεξήχθησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, δύο από το Μεξικό και από μία από τη Δανία, το Μπαγκλαντές, την Αγγλία και τη Νορβηγία. Εντοπίσαμε τέσσερις εν εξελίξει μελέτες, εκ των οποίων η μία είναι ολοκληρωμένη, αλλά δεν έχει αναφερθεί, που αξιολογούν τις μάσκες ταυτόχρονα με την πανδημία COVID-19.
Πολλές μελέτες διεξήχθησαν σε περιόδους μη επιδημικής γρίπης. Αρκετές πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας γρίπης H1N1 του 2009 και άλλες σε περιόδους επιδημίας γρίπης έως το 2016. Ως εκ τούτου, πολλές μελέτες διεξήχθησαν στο πλαίσιο της ιικής κυκλοφορίας και μετάδοσης του κατώτερου αναπνευστικού, σε σύγκριση με την COVID-19.
Οι μελέτες που συμπεριλήφθηκαν διεξήχθησαν σε ετερογενή περιβάλλοντα, που κυμαίνονταν από σχολεία των προαστίων έως νοσοκομειακούς θαλάμους σε χώρες υψηλού εισοδήματος, πολυσύχναστες εγκαταστάσεις στο κέντρο της πόλης σε χώρες χαμηλού εισοδήματος και μια γειτονιά μεταναστών σε μια χώρα υψηλού εισοδήματος. Η συμμόρφωση με τις παρεμβάσεις ήταν χαμηλή σε πολλές μελέτες.
Ο κίνδυνος μεροληψίας για τις RCT και τις Cluster RCT ήταν κυρίως υψηλός ή ασαφής.
Ιατρικές/χειρουργικές μάσκες σε σύγκριση με τη μη χρήση μάσκας
Συμπεριλάβαμε 12 δοκιμές (10 cluster-RCT) που συγκρίνουν ιατρικές/χειρουργικές μάσκες έναντι μη χρήσης μάσκας για την πρόληψη της εξάπλωσης ιογενούς αναπνευστικής νόσου (δύο δοκιμές με εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και 10 στην κοινότητα).
Η χρήση μάσκας στην κοινότητα πιθανώς να κάνει ελάχιστη ή καθόλου διαφορά στην έκβαση της ασθένειας που μοιάζει με γρίπη (ILI)/της ασθένειας που μοιάζει με COVID-19 σε σύγκριση με τη μη χρήση μάσκας (αναλογία κινδύνου (RR) 0,95, 95% διάστημα εμπιστοσύνης (CI) 0,84 έως 1,09, 9 δοκιμές, 276.917 συμμετέχοντες, στοιχεία μέτριας βεβαιότητας).
Η χρήση μάσκας στην κοινότητα πιθανώς να κάνει ελάχιστη ή καθόλου διαφορά στο αποτέλεσμα της εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης/SARS-CoV-2 σε σύγκριση με τη μη χρήση μάσκας (RR 1.01, 95% CI 0,72 έως 1,42, 6 δοκιμές, 13.919 συμμετέχοντες· στοιχεία μέτριας βεβαιότητας).
Οι βλάβες σπάνια μετρήθηκαν και αναφέρθηκαν ελάχιστες (πολύ χαμηλής βεβαιότητας στοιχεία).
Αναπνευστήρες N95/P2 σε σύγκριση με ιατρικές/χειρουργικές μάσκες
Συγκεντρώσαμε δοκιμές που συγκρίνουν αναπνευστήρες N95/P2 με ιατρικές/χειρουργικές μάσκες (τέσσερις σε χώρους υγειονομικής περίθαλψης και μία σε οικιακό περιβάλλον).
Είμαστε πολύ αβέβαιοι για τις επιδράσεις των αναπνευστικών συσκευών N95/P2 σε σύγκριση με τις ιατρικές/χειρουργικές μάσκες στην έκβαση της κλινικής αναπνευστικής νόσου (RR 0,70, 95% CI 0,45 έως 1,10, 3 δοκιμές, 7.779 συμμετέχοντες, στοιχεία πολύ χαμηλής βεβαιότητας).
Οι αναπνευστήρες N95/P2 σε σύγκριση με ιατρικές/χειρουργικές μάσκες μπορεί να είναι αποτελεσματικοί για τις ILI (RR 0,82, 95% CI 0,66 έως 1,03, 5 δοκιμές, 8.407 συμμετέχοντες, στοιχεία χαμηλής βεβαιότητας).
Τα στοιχεία περιορίζονται από ανακρίβεια και ετερογένεια για αυτά τα υποκειμενικά αποτελέσματα.
Η χρήση αναπνευστήρων N95/P2 σε σύγκριση με ιατρικές/χειρουργικές μάσκες πιθανώς να κάνει ελάχιστη ή καθόλου διαφορά για την αντικειμενική και πιο ακριβή έκβαση της εργαστηριακά επιβεβαιωμένης λοίμωξης γρίπης (RR 1,10, 95% CI 0,90 έως 1,34, 5 δοκιμές, 8.407 συμμετέχοντες. στοιχεία μέτριας βεβαιότητας).
Ο περιορισμός της συγκέντρωσης στους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης δεν είχε καμία διαφορά στα συνολικά ευρήματα.
Οι βλάβες μετρήθηκαν και αναφέρθηκαν ελάχιστα, αλλά η ενόχληση κατά τη χρήση ιατρικών/χειρουργικών μασκών ή αναπνευστικών συσκευών N95/P2 αναφέρθηκε σε αρκετές μελέτες (στοιχεία πολύ χαμηλής βεβαιότητας).
Μια προηγουμένως αναφερόμενη συνεχιζόμενη RCT έχει τώρα δημοσιευτεί και παρατηρήθηκε ότι οι ιατρικές/χειρουργικές μάσκες δεν ήταν κατώτερες από τους αναπνευστήρες N95 σε μια μεγάλη μελέτη με 1.009 εργαζόμενους στον τομέα της υγείας σε τέσσερις χώρες που παρείχαν άμεση φροντίδα σε ασθενείς με COVID-19.
Υγιεινή των χεριών σε σύγκριση με τους ελέγχους
Δεκαεννέα δοκιμές συνέκριναν παρεμβάσεις για την υγιεινή των χεριών με ελέγχους με επαρκή δεδομένα για να συμπεριληφθούν στις μετα-αναλύσεις. Οι ρυθμίσεις περιλάμβαναν σχολεία, παιδικούς σταθμούς και σπίτια.
Συγκρίνοντας τις παρεμβάσεις για την υγιεινή των χεριών με τους ελέγχους (δηλαδή καμία παρέμβαση), υπήρξε μια σχετική μείωση κατά 14% στον αριθμό των ατόμων με ARI στην ομάδα υγιεινής των χεριών (RR 0,86, 95% CI 0,81 έως 0,90, 9 δοκιμές, 52.105 συμμετέχοντες, στοιχεία μέτριας βεβαιότητας), υποδηλώνοντας ένα πιθανό όφελος.
Σε απόλυτες τιμές, αυτό το όφελος θα είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση από 380 συμβάντα ανά 1.000 άτομα σε 327 ανά 1.000 άτομα (95% CI 308 σε 342).
Κατά την εξέταση των πιο αυστηρά καθορισμένων αποτελεσμάτων των ILI και της εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, οι εκτιμήσεις της επίδρασης για τις ILI (RR 0,94, 95% CI 0,81 έως 1,09, 11 δοκιμές, 34.503 συμμετέχοντες, στοιχεία χαμηλής βεβαιότητας) και την εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη ( RR 0,91, 95% CI 0,63 έως 1,30, 8 δοκιμές, 8.332 συμμετέχοντες, στοιχεία χαμηλής βεβαιότητας), υποδηλώνουν ότι η παρέμβαση είχε μικρή ή καθόλου διαφορά.
Συγκεντρώσαμε 19 δοκιμές (71.210 συμμετέχοντες) για το σύνθετο αποτέλεσμα των ARI ή των ILI ή της γρίπης, με κάθε μελέτη να συνεισφέρει μόνο μία φορά και το πιο ολοκληρωμένο αποτέλεσμα να αναφέρεται.
Συγκεντρωτικά δεδομένα έδειξαν ότι η υγιεινή των χεριών μπορεί να είναι ευεργετική με μια σχετική μείωση κατά 11% των αναπνευστικών παθήσεων (RR 0,89, 95% CI 0,83 έως 0,94, στοιχεία χαμηλής βεβαιότητας), αλλά με υψηλή ετερογένεια.
Σε απόλυτες τιμές, αυτό το όφελος θα είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση από 200 εκδηλώσεις ανά 1.000 άτομα σε 178 ανά 1.000 άτομα (95% CI 166 σε 188).
Λίγες δοκιμές μέτρησαν και ανέφεραν βλάβες (πολύ χαμηλής βεβαιότητας στοιχεία).
Δεν βρήκαμε RCT για στολές και γάντια, ασπίδες προσώπου ή ελέγχους στις θύρες εισόδου.
Συμπεράσματα των συγγραφέων
Ο υψηλός κίνδυνος μεροληψίας στις δοκιμές, η διαφοροποίηση στη μέτρηση του αποτελέσματος και η σχετικά χαμηλή συμμόρφωση με τις παρεμβάσεις κατά τη διάρκεια των μελετών εμποδίζουν την εξαγωγή σταθερών συμπερασμάτων.
Υπήρχαν πρόσθετες RCT κατά τη διάρκεια της πανδημίας που σχετίζονται με σωματικές παρεμβάσεις, αλλά μια σχετική σπανιότητα, δεδομένης της σημασίας του ζητήματος της μασκοφορίας και της σχετικής αποτελεσματικότητάς της και των συνακόλουθων μέτρων τήρησης της μάσκας, που θα ήταν εξαιρετικά σχετικά με τη μέτρηση της αποτελεσματικότητας, ειδικά στους ηλικιωμένους και σε μικρά παιδιά.
Υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με τις επιπτώσεις των μασκών προσώπου. Η χαμηλή έως μέτρια βεβαιότητα των αποδεικτικών στοιχείων σημαίνει ότι η εμπιστοσύνη μας στην εκτίμηση του αποτελέσματος είναι περιορισμένη και ότι η πραγματική επίδραση μπορεί να είναι διαφορετική από την παρατηρούμενη εκτίμηση της επίδρασης.
Τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα των RCTs δεν έδειξαν σαφή μείωση των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού με τη χρήση ιατρικών/χειρουργικών μασκών.
Δεν υπήρχαν σαφείς διαφορές μεταξύ της χρήσης ιατρικών/χειρουργικών μασκών σε σύγκριση με τους αναπνευστήρες N95/P2 σε εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης όταν χρησιμοποιούνται σε συνήθη φροντίδα για τη μείωση των αναπνευστικών ιογενών λοιμώξεων.
Η υγιεινή των χεριών είναι πιθανό να μειώσει μέτρια την επιβάρυνση της αναπνευστικής νόσου και παρόλο που αυτή η επίδραση ήταν επίσης παρούσα όταν οι ILI και η εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη αναλύθηκαν ξεχωριστά, δεν βρέθηκε να είναι σημαντική διαφορά για τα δύο τελευταία αποτελέσματα.
Οι βλάβες που σχετίζονται με τις σωματικές παρεμβάσεις δεν διερευνήθηκαν επαρκώς.
Υπάρχει ανάγκη για μεγάλες, καλά σχεδιασμένες RCT, που να αντιμετωπίζουν την αποτελεσματικότητα πολλών από αυτές τις παρεμβάσεις σε πολλαπλά περιβάλλοντα και πληθυσμούς, καθώς και τον αντίκτυπο της τήρησης στην αποτελεσματικότητα, ειδικά σε αυτούς που κινδυνεύουν περισσότερο από ARI.
Ευχαριστώ πολύ που είστε δωρεάν συνδρομητής στο Critical Thinking Newsletter. Εάν θέλετε να υποστηρίξετε την δουλειά μου,
μπορείτε να με κεράσετε έναν καφέ στην σελίδα μου στο Ko-fi, ή
να γίνετε ενεργός υποστηρικτής της προσπάθειάς μου, αγοράζοντας μία μηνιαία συνδρομή.
Σας ευχαριστώ θερμά για την υποστήριξη!