Διερεύνηση της επίδρασης της ιβερμεκτίνης στη γονιμότητα στην Αφρική
Με λίγη βοήθεια από τους φίλους μου
*της Dr Tess Lawrie, MBBCh, PhD*
0minus Prime: Αυτή είναι ουσιαστικά μία απάντηση σε πρόσφατους ισχυρισμούς που κυκλοφόρησαν στο Διαδίκτυο πως η ιβερμεκτίνη έχει ιδιαίτερα αρνητική επίδραση στη γονιμότητα. Σε τέτοια θέματα μόνο η επιστήμη μπορεί να απαντήσει...
Αυτή η ανάλυση που διερευνά την επίδραση της ιβερμεκτίνης στη γονιμότητα στην Αφρική, διενεργήθηκε από τον φίλο μου Mike Austin.
Τα δεδομένα προέρχονται από τη βάση δεδομένων του Our World in Data (OWID) και την Τελική Έκθεση Αξιολόγησης του Αφρικανικού Προγράμματος του ΠΟΥ για τον Έλεγχο της Ογκοκερκίασης (APOC), που δημοσιεύτηκε τον Οκτώβριο του 2015.
Ο Mike σημειώνει ότι πριν από την εισαγωγή της ιβερμεκτίνης το 1987, οι χώρες που άρχισαν να την χρησιμοποιούν είχαν ήδη υψηλότερο ποσοστό γονιμότητας από τις άλλες (κατά συντελεστή 1.328). Η σχετική γονιμότητα των χωρών ιβερμεκτίνης με τις χώρες χωρίς ιβερμεκτίνη έχει κανονικοποιηθεί στο 1987, χρησιμοποιώντας αυτόν τον συντελεστή.
Τι δείχνουν τα γραφήματα
Από τότε που εισήχθη, οι χώρες με χρήση ιβερμεκτίνης είχαν μεγαλύτερη γονιμότητα από τις χώρες χωρίς χρήση ιβερμεκτίνης.
Από το 1987 έως το 1997, η ιβερμεκτίνη χρησιμοποιήθηκε όλο και περισσότερο στην Αφρική. Αυτό συνοδεύτηκε από αύξηση της γονιμότητας στις χώρες με χρήση ιβερμεκτίνης, σε σχέση με τις χώρες χωρίς χρήση ιβερμεκτίνης. Το πρόγραμμα APOC ξεκίνησε το 1997. Αμέσως μετά, ο ρυθμός αύξησης της σχετικής γονιμότητας άρχισε να εκτοξεύεται και κορυφώθηκε το 2002 στο 1,35 περίπου.
Από το 2002 έως το 2013, ο ρυθμός αύξησης της σχετικής γονιμότητας μειώθηκε. Το 2013, το πρόγραμμα APOC σταμάτησε. Λίγο μετά από αυτό, η σχετική γονιμότητα δεν συνέχισε πλέον να μειώνεται. Σταθεροποιήθηκε περίπου στο 1,15, όπου παραμένει έως αυτή τη στιγμή (δεδομένα 2023).
Συμπέρασμα
Από αυτές τις παρατηρήσεις, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η ιβερμεκτίνη μειώνει τη ανθρώπινη γονιμότητα. Στην πραγματικότητα, τα στοιχεία δείχνουν το αντίθετο. Η χρήση ιβερμεκτίνης πάντα συνοδεύτηκε από αύξηση του ποσοστού γονιμότητας μιας χώρας σε σχέση με τις χώρες που δεν τη χρησιμοποιούν. Η διαφορά είναι επί του παρόντος στο 15%, αν και κορυφώθηκε στο 35% το 2002.
Πρέπει να σημειωθεί ότι, όταν το πρόγραμμα APOC του ΠΟΥ ήταν σε λειτουργία, τα κέρδη σε μεγαλύτερη γονιμότητα μειώθηκαν από την κορύφωση του 2002. Αυτό σαφώς δεν οφείλεται στην ιβερμεκτίνη, η οποία είχε ήδη συνοδευτεί με κέρδη στη γονιμότητα. Μπορεί να έχει να κάνει περισσότερο με τον τρόπο με τον οποίο ο ΠΟΥ εφάρμοσε το πρόγραμμά του ή/και αν εισήγαγε εκείνη την εποχή άλλους παράγοντες που επηρεάζουν, όπως πχ. τα ενέσιμα αντισυλληπτικά.
Αναφορές
Ο κόσμος μας σε δεδομένα (OWID) - https://ourworldindata.org/population-growth
Τελική Έκθεση Αξιολόγησης του Αφρικανικού Προγράμματος του ΠΟΥ για τον έλεγχο της Ογκοκερκίασης (APOC), Οκτώβριος 2015 - https://iris.who.int/handle/10665/275724
Κατάλογος χωρών που λαμβάνουν ιβερμεκτίνη για ογκοκερκίαση - https://doi.org/https://doi.org/10.1101/2021.03.26.21254377
Και υπάρχουν κι άλλα…!
Μία φίλη κτηνοτρόφος στη Νότια Αφρική μόλις μου έστειλε αυτό το μήνυμα στο Telegram:
Από το 1987, εμείς οι κτηνοτρόφοι χρησιμοποιούσαμε πάντα ιβερμεκτίνη στην αρχή της αναπαραγωγικής περιόδου, για να ενισχύσουμε τη γονιμότητα των κοπαδιών αναπαραγωγής. Μια μελέτη που διάβασα έδειξε βελτίωση από 25% έως 56% στις παρθένες δαμαλίδες που έλαβαν θεραπεία με ιβερμεκτίνη! Έτσι, ως συνήθως, αυτή η αφήγηση [ότι η ιβερμεκτίνη προκαλεί στειρότητα] είναι βλακείες.
Βλακείες, ε;
Λοιπόν, αυτή το είπε, όχι εγώ! Ως κτηνοτρόφος, κάτι θα ξέρει σχετικά… ;)
Σε κάθε περίπτωση μιλάμε για χορήγηση μόνο σε ηλικίες που έχουν σοβαρό κίνδυνο από covid και για λίγο χρονικό διάστημα και πιθανότητα σε ηλικίες που δεν τους αφορά η γονιμότητα.... Να είχαν και τις ίδιες ευαισθησίας για το μύρο του Αλβέρτου τι καλά θα ήταν...