Πώς οι κλιματοψέκες πέρασαν το καλοκαίρι δίνοντάς μας διαλέξεις για την ξηρασία που έφερε η κλιματική αλλαγή στην Κεντρική Ευρώπη και πώς δεν έχουν κερδίσει τίποτα παρά βροχή
Ιούνιος: "Η Γερμανία αντιμετωπίζει μόνιμη ξηρασία". Αύγουστος: "Η βροχή δεν βοηθάει στην ξηρασία". Δεκέμβριος: "Δεν υπάρχει πια ξηρασία"...
*του eugyppius*
Το 2023, οι Γερμανοί χρειάστηκε να διαβάσουν πολλά για το πώς “η ξηρασία που προκαλείται από το διοξείδιο του άνθρακα” είναι στα πρόθυρα να “αλλάξει για πάντα τη ζωή στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία”.
Στις 6 Ιουνίου 2023, για παράδειγμα, ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός ZDF δημοσίευσε ένα άρθρο με θέμα “Πώς η Γερμανία χάνει τα υπόγειά της ύδατα”:
Ξηρασία, δασικές πυρκαγιές, ξηρό έδαφος – για εμάς στην Κεντρική Ευρώπη, αυτό ήταν ανήκουστο για πολύ καιρό. Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής στο μέλλον;
Δύο ημέρες αργότερα, στις 8 Ιουνίου 2023, ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός NDR δημοσίευσε ένα άλλο κομμάτι σε αυτό το είδος, με τίτλο “Ξηρασία: Η έλλειψη βροχής έχει αυτές τις συνέπειες για την άγρια ζωή”:
Ξηρά χωράφια, χώμα και λιβάδια - όχι καλά νέα για τους αγρότες, ούτε για τα ζώα. Η άνοιξη είναι εκτός ισορροπίας, εξηγεί ο Thomas Behrends, υπεύθυνος προστασίας της φύσης στο NABU Schleswig-Holstein. Έκανε ακόμα πολύ κρύο τη νύχτα για πολύ καιρό και ο κόσμος των εντόμων δεν έχει καταφέρει να αναπτυχθεί πλήρως. Τα πουλιά τρέφονται και ειδικά τα μικρά τους με έντομα και σκουλήκια. Όταν το έδαφος γίνεται πιο ξηρό, αυτά υποχωρούν σε βαθύτερα στρώματα εδάφους και δεν χρησιμεύουν πλέον ως τροφή για τα πουλιά.
Στις 12 Ιουνίου 2023, ο Tagesspiegel ρώτησε “Μας απειλεί η επόμενη καλοκαιρινή ξηρασία;”
Μετά από μια υγρή άνοιξη, τα πράγματα φαινόταν καλά για το έδαφος στη Γερμανία. Όμως από τον Μάιο δεν έχει πέσει βροχή, ειδικά στα βορειοανατολικά. Οι ερευνητές υποπτεύονται ότι υπάρχει σχέση με την κλιματική αλλαγή.
Ο Ιούνιος παρέμεινε σχετικά ξηρός, αλλά τον Ιούλιο άρχισε να βρέχει, ένα φαινόμενο που οι ιδιαίτερα παρατηρητικοί και ευσυνείδητοι δημοσιογράφοι μας αρχικά αγνόησαν, παρόλο που συνέβαινε ακριβώς έξω από τα παράθυρά τους. Έτσι, τα τύμπανα για την ξηρασία συνεχίστηκαν και η περιφερειακή υπηρεσία ειδήσεων Hessenschau θα μπορούσε ακόμα να γράψει στις 13 Ιουλίου 2023 σχετικά με το “Πώς η Έσση προετοιμάζεται για ακόμη περισσότερη ζέστη και ξηρασία”:
Ελλείψεις νερού, αβέβαιες συγκομιδές – και ακραίο θερμικό στρες σε ορισμένες πόλεις: Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής προκαλούν προβλήματα στους ανθρώπους και αναγκάζουν τους πολιτικούς να αναλάβουν δράση.
Την ίδια μέρα, το NDR (κρατικό μέσο ενημέρωσης) ανέφερε ότι “Η ξηρασία πλήττει ιδιαίτερα τη βόρεια Γερμανία”.
Ισχυρές βροχοπτώσεις και καύσωνες – οι περισσότερες περιφέρειες και πόλεις στη βόρεια Γερμανία φοβούνται αύξηση αυτών των δύο καιρικών φαινομένων. Αυτό είναι το αποτέλεσμα κοινής έρευνας των NDR, BR, WDR και CORRECTIV, στην οποία ρωτήθηκαν και οι 400 περιφέρειες και ανεξάρτητες πόλεις στη Γερμανία ποιες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής φοβούνται για την περιοχή τους και πώς προετοιμάζονται για αυτές.
Η εξαιρετικά άβολη βροχή συνεχίστηκε μέχρι τον Αύγουστο και σιγά-σιγά αυτά τα ζωγραφισμένα με αριθμούς και κατά τρόπο “Χ κακό πράγμα, Υ κακό πράγμα, Ζ κακό πράγμα – γιατί αυτά τα άσχημα πράγματα είναι άσχημα” άρθρα άρχισαν, λοιπόν, να στεγνώνουν. Το χειρότερο ήταν ότι οι αντιπαθητικοί άνθρωποι του Διαδικτύου άρχισαν να ρωτούν αν βρισκόμασταν πραγματικά σε κάποιο είδος ξηρασίας. Σημείωσαν ότι τα στατιστικά στοιχεία που συνέταξε η Γερμανική Μετεωρολογική Υπηρεσία δεν έδειξαν παρά μόνο μια αύξηση των ετήσιων βροχοπτώσεων από την έναρξη της τήρησης αρχείων το 1881:
Μην ανησυχείτε! Οι “ελεγκτές γεγονότων” κατέφτασαν σύντομα για να σώσουν τη μυθολογία της ξηρασίας με μερικά πολύ περίεργα επιχειρήματα. Το κυριότερο από αυτά ήταν ένα αδιανόητο άρθρο της Deutsche Presse-Agentur, που κυριολεκτικά εξηγούσε “Γιατί το έδαφος γίνεται πιο ξηρό, παρά την περισσότερη βροχή”.
Εμφανίστηκε σε μεγάλα μέσα όπως ο Tagesspiegel και η Welt, για να διαψεύδουν εκείνους τους “αντιπάλους της προστασίας του κλίματος” που είχαν αρχίσει να εξάγουν αμήχανα συμπεράσματα από δημόσια διαθέσιμα δεδομένα. Το πρόβλημα, εξήγησαν οι ελεγκτές μας, δεν είναι με τη συνολική βροχόπτωση, αλλά μάλλον με μια τάση μείωσης των βροχοπτώσεων συγκεκριμένα το καλοκαίρι. Αυτό είναι κακό, γιατί τα φυτά έχουν μεγάλο μέρος της ανάπτυξής τους το καλοκαίρι και τα καλοκαίρια έχουν γίνει περίπου 5% πιο ξηρά. Φυσικά τα φυτά έχουν το μεγαλύτερο μέρος της ανάπτυξής τους την άνοιξη και η άνοιξη έχουν γίνει ακόμη πιο υγρή…
…αλλά άφησαν αυτό το γεγονός να περάσει σιωπηλά. Ακόμα κι αν πέφτει λοιπόν περισσότερη βροχή, αυτό δεν είναι καλό μας λένε, γιατί ανεβαίνει η θερμοκρασία και η θερμοκρασία ισούται με ξηρότητα:
Επιπλέον, η ποσότητα της βροχόπτωσης από μόνη της δεν υποδηλώνει υγρασία του εδάφους ή ξηρασία, λέει ο [γερμανός μετεωρολόγος της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας] Andreas Brömser. Αναφέρει την άνοδο των μέσων θερμοκρασιών από το 1881 ως έναν λόγο για αυτό: “Όσο υψηλότερες είναι οι θερμοκρασίες, τόσο πιο γρήγορα εξατμίζεται η βροχή”. Η αύξηση 1,7 βαθμών Κελσίου που καταγράφηκε στη Γερμανία σημαίνει περίπου 12% περισσότερη εξάτμιση.
Αυτό είναι ένα περίεργο επιχείρημα. Η εξάτμιση δεν προκαλεί την εξαφάνιση της υγρασίας, επειδή το εξατμισμένο νερό σύντομα επιστρέφει στη γη με τη μορφή βροχής και χιονιού. Στο βαθμό που η Γερμανία έχει θερμανθεί ελαφρώς, οι υγρές περίοδοι έχουν απλώς μετακινηθεί, ενώ η συνολική βροχόπτωση έχει αυξηθεί, επειδή ο θερμός αέρας μεταφέρει περισσότερη υγρασία.
Καθώς διαβάζετε περαιτέρω τους “ελεγκτές”, αρχίζετε να συνειδητοποιείτε ότι το γνωρίζουν πάρα πολύ καλά αυτό. Μεταξύ των γραμμών, παραδέχονται ότι τα πενιχρά υπόγεια νερά που θρηνούν οι κλιματικές υστερίες δεν είναι συνέπεια των ελαφρώς ξηρότερων καλοκαιριών γενικά, αλλά μάλλον της ανώμαλης ξηρασίας που έπληξε την Κεντρική Ευρώπη το 2018 και ειδικά το 2019. Βαθιά στο άρθρο τους, περιλαμβάνουν απρόθυμα ακόμη και την προειδοποίηση του Brömser ότι “...πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν κάνουμε δηλώσεις σχετικά με το εάν πρόκειται για μια μακροπρόθεσμη τάση ή μια διακύμανση μερικών ετών”.
Καθώς πληκτρολογώ αυτό το άρθρο, η βροχή συνεχίζεται. Ο Έλβας έξω από το διαμέρισμά μου έχει διογκωθεί στο διπλάσιο του συνηθισμένου μεγέθους του…
…και ο Τύπος έχει αρχίσει να τραγουδά μια τελείως διαφορετική μελωδία, σε πολύ πιο σύντομα άρθρα στριμωγμένα στις πίσω σελίδες τους. “Μετά από αρκετά ξηρά χρόνια, τα επίπεδα του εδάφους και των υπόγειων υδάτων στη Γερμανία έχουν ανακάμψει”, ψιθυρίζει η Deutschlandfunk, σε μερικές άβολες παραγράφους που ανακυκλώθηκαν από τους παλιούς εξηγητές μας για την ξηρασία στην Deutsche Presse-Agentur:
Όσον αφορά τα επίπεδα των υπόγειων υδάτων, το 2023 ήταν μια καλή χρονιά για τη Γερμανία, δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο Τύπου ο Andreas Marx, Επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Ξηρασίας στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας Helmholtz στη Λειψία. Το έδαφος αυτή τη στιγμή είναι εμποτισμένο σε βάθος 60 εκατοστών. Στην Κάτω Σαξονία και τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, τα εδάφη είναι τόσο υγρά σε βάθος έως και δύο μέτρων, όσο στατιστικά μόνο κάθε δέκα χρόνια. Σε πολλές περιοχές της ανατολικής Γερμανίας, ωστόσο, τα επίπεδα δεν έχουν ακόμη επιστρέψει στα φυσιολογικά επίπεδα.
Μπορείτε πάντα να βρείτε κάποια μεταβλητή κάπου που να ταιριάζει σε μια προκαθορισμένη αφήγηση, είτε πρόκειται για καλοκαιρινή βροχόπτωση, είτε για υπόγεια ύδατα σε συγκεκριμένες περιοχές, είτε για κάτι άλλο. Κάτι θα είναι πάντα κάπου κάτω από το μέσο όρο.
Η Die Zeit, εν τω μεταξύ, παραδέχεται απρόθυμα ότι “τα επίπεδα των υπόγειων υδάτων ανακάμπτουν αργά μετά από χρόνια ξηρασίας”:
Είχαμε εξαιρετική ξηρασία στη Γερμανία από το 2018, αλλά τα επίπεδα των υπόγειων υδάτων έχουν ανακάμψει φέτος. Σύμφωνα με τον Andreas Marx, επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Ξηρασίας στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας Helmholtz στη Λειψία, ήταν μια καλή χρονιά για τα υπόγεια ύδατα. Χάρη σε όλη αυτή τη βροχή, το 2023 δεν ήταν έτος έντονης ξηρασίας.
Το “όχι ένα έτος έντονης ξηρασίας” είναι ένας πολύ περίεργος τρόπος για να περιγράψεις ένα έτος βροχοπτώσεων πάνω από το μέσο όρο.
Το τι θα συμβεί μετά την επιστροφή των καλών μας δημοσιογράφων από τις διακοπές των Χριστουγέννων είναι πολύ προβλέψιμο. Θα λάβουμε νέους “ελέγχους γεγονότων” από τους “ειδικούς” του κλίματος, που θα μας εξηγήσουν ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ του κλίματος και του καιρού, ότι το κλίμα αφορά τις μακροπρόθεσμες τάσεις και ότι οι διακυμάνσεις του καιρού δεν αντικρούουν την κλιματική αλλαγή. Θα γράψουν αυτά τα άρθρα, παρόλο που οι ίδιοι χρησιμοποιούν κάθε ένα εύλογο καιρικό γεγονός για να υποστηρίξουν την αμεσότητα και τον επείγοντα χαρακτήρα της υπερθέρμανσης του πλανήτη…
😆 😆 😂 <<Eπιστημονικές μπαρούφες>>... Να εισαχθεί νέο μάθημα στα πανε/μια.