Σκοτεινός Χειμώνας - Ενεργειακά lockdown & λεφτά για διασώσεις
Έρχονται σε μια πόλη κοντά σας...
*του Naked Emperor*
Κάπου διάβασα ότι ένα πρώιμο παράδειγμα μαζικής ψύχωσης ήταν όταν η πριγκίπισσα Νταϊάνα πέθανε τραγικά, ενώ οδηγούνταν μέσα από ένα τούνελ του Παρισιού. Η έκρηξη θλίψης, τόσο από το βρετανικό, όσο και από το παγκόσμιο κοινό, ήταν εκπληκτική. Αυτή ήταν μια γυναίκα που σκοτώθηκε στην ακμή της, με δύο μικρά παιδιά, γεγονός εξαιρετικά θλιβερό.
Αλλά η πλειονότητα των ανθρώπων που θρήνησαν το θάνατό της την γνώρισαν μόνο διαβάζοντας για αυτήν στις εφημερίδες. Φυσικά, όσοι από εμάς είχαμε οποιαδήποτε ενσυναίσθηση νιώθαμε θλίψη, όπως θα κάναμε όταν διαβάζαμε για οποιαδήποτε μητέρα πεθαίνει πολύ νωρίς, αλλά αυτό ήταν ένα βήμα παραπέρα από αυτό. Ήταν στα όρια του να μου λένε τι να κάνω και πώς να νιώσω τα μέσα ενημέρωσης. Αν βγαίνατε από τη γραμμή, σκεφτόσασταν διαφορετικά, κάνατε ερωτήσεις για τον θάνατό της, σας κοιτούσαν λες και έπρεπε να υπήρχε κάτι λάθος με εσάς…
Κάτι παρόμοιο συνέβη με την 11η Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ και χωρίς αμφιβολία άλλα γεγονότα σε όλο τον κόσμο. Ενώ οι άνθρωποι θρηνούσαν συλλογικά προ αμνημονεύτων χρόνων, αυτά τα γεγονότα ξεπέρασαν με κάποιο τρόπο τα προηγούμενα όρια. Όπως λέω, ένιωθα σαν να μου λένε πώς να αισθάνομαι ή να σκέφτομαι με κάποιο τρόπο.
Η έλευση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των ομάδων ώθησης συμπεριφοράς ώθησαν αυτά τα όρια ακόμη περισσότερο, μέχρι να συμβεί η πανδημική μαζική ψύχωση. Σταδιακά όμως, κατά τη διάρκεια του 2022, όλο και περισσότεροι άνθρωποι εγκατέλειψαν τη μαζική ψύχωση και επέστρεψαν στον πραγματικό κόσμο. Λιγότερες μάσκες, λιγότερη συζήτηση για lockdown και διαβατήρια εμβολίων και σταδιακή επιστροφή στην πραγματική επιστήμη, όταν το επίσημο αφήγημα άρχισε να αμφισβητείται.
Φοβάμαι ότι με το θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ Β', πολλοί θα επιστρέψουν στη μαζική τους ψύχωση, καθώς θα τους πουν πώς να αισθάνονται και να σκέφτονται και, επομένως, θα συνεχίσουν να τους λένε πώς να αισθάνονται και να σκέφτονται και για άλλα θέματα. Ενώ την ίδια στιγμή θα καταρρίπτουν όποιον επιλέγει να αισθάνεται και να σκέφτεται διαφορετικά. Ήδη, η χώρα κλείνει “από σεβασμό αυτή την περίοδο εθνικού πένθους”. Ο αθλητισμός ακυρώνεται, οι εκδηλώσεις κλείνουν, ακόμη και ο καιρός έχει διακοπεί!
Είμαι σύμφωνος με κάποιο είδος εθνικού πένθους για όσους το θέλουν. Ναι, φορέστε μαύρο περιβραχιόνιο και σιωπήστε, αλλά γιατί να τα ακυρώσετε όλα. Πρώτον, αμφιβάλλω πολύ ότι η βασίλισσα, που δεν απολάμβανε τη φασαρία, θα ήθελε να ακυρωθούν αυτές οι εκδηλώσεις. Και δεύτερον, για άλλη μια φορά αυτό θα χτυπήσει περισσότερο τους φτωχότερους σε μια εξαιρετικά δύσκολη στιγμή. Οι ακυρωμένες εκδηλώσεις σημαίνει ότι οι άνθρωποι καλούνται να μην έρθουν στη δουλειά και τελικά δεν πληρώνονται.
Ήδη, ιδιώτες και επιχειρήσεις κυνηγούνται για να κλείσουν τα καταστήματά τους, γιατί αυτό είναι το σωστό… Το “μεγαλύτερο καλό” έχει αποφασιστεί και θα κάνετε ό,τι σας λένε ή θα αντιμετωπίσετε τον αποκλεισμό από την κοινωνία”…
Την ημέρα που η νέα πρωθυπουργός, η Liz Truss, ανακοίνωσε το σχέδιό της να αντιμετωπίσει εκατομμύρια νοικοκυριά που θα βιώσουν τη φτώχεια των καυσίμων τον επόμενο μήνα, το BBC μας είπε ότι εκατομμύρια ζωές ήταν “ασήμαντες” σε σύγκριση με τα νέα για τη βασίλισσα (πριν διορθωθεί ότι ίσως ο σωστός όρος “επισκιάστηκε”).
Το υπουργικό συμβούλιο και το κοινοβούλιο συναντήθηκαν σήμερα, αλλά με μόνο ένα θέμα στην ημερήσια διάταξή τους, για να αποτίσουν φόρο τιμής στη βασίλισσα. Με κάθε τρόπο, αφιερώστε μια ώρα αποτίοντας φόρο τιμής, αλλά ο θάνατος της βασίλισσας δεν ήταν απρόβλεπτος και όλα τα σχέδια για την κηδεία της είχαν καταρτιστεί πριν από χρόνια. Αυτό έρχεται ακριβώς τη στιγμή που πρόκειται να μπούμε σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο με άλλα θέματα που χρειάζονται επείγουσα προσοχή, που με οδηγεί στον Σκοτεινό Χειμώνα.
Ένα μάλλον δραματικό όνομα, αλλά ακόμη και με την καθοδήγηση και την ηγεσία των ειδικών (έχουμε;), μπορεί και να μην είναι αρκετά δραματικό. Και για να προσπαθήσουν να αποτρέψουν αυτή την καταστροφή, οι πολιτικοί στρέφονται για άλλη μια φορά στο εγχειρίδιο για την πανδημία.
Η Πρόεδρος της ΕΕ θέλει να “ισοπεδώσει την καμπύλη” για τη ζήτηση ενέργειας…
Διατυπώνονται τα ίδια γλαφυρά συνθήματα. Στην Ελβετία χρησιμοποιούν το σύνθημα “Η ενέργεια είναι σπάνια, ας μην τη σπαταλάμε”. Οι Ελβετοί πολίτες συμβουλεύονται να κάνουν ντους αντί για μπάνιο, να βάζουν το καπάκι στις κατσαρόλες ενώ βράζουν νερό και να χαμηλώνουν τη θέρμανση στα σπίτια τους.
Η Γερμανία περιορίζει τη θερμοκρασία των δημόσιων γραφείων στους 19 βαθμούς Κελσίου, τα καταστήματα πρέπει να κρατούν τις πόρτες κλειστές, τα φώτα πρέπει να κλείνουν τη νύχτα και οι πισίνες θα ανοίγουν χωρίς θέρμανση. Στη Γαλλία πρέπει επίσης να κρατήσουν τις πόρτες των καταστημάτων τους κλειστές, διαφορετικά κινδυνεύουν να τους επιβληθεί πρόστιμο 750 ευρώ. Η Ελβετία εξετάζει πρόστιμα, ακόμη και φυλάκιση για θέρμανση δωματίων άνω των 19 βαθμών Κελσίου.
Ενώ δημοσίως, το Ηνωμένο Βασίλειο λέει ότι δεν θα υπάρξει δελτίο κατανάλωσης ενέργειας, ιδιωτικά οι υπουργοί καταρτίζουν ενημερωτικές εκστρατείες τύπου Covid. Πιο ωφέλιμα εισερχόμενα, σχεδιασμένα από την αγαπημένη σας ομάδα συμπεριφορικών πληροφοριών. Όπως και με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι ενημερωτικές εκστρατείες θα ενθαρρύνουν τους ανθρώπους, μεταξύ άλλων, να χαμηλώσουν τους θερμοστάτες τους.
Το Εθνικό Δίκτυο στο Ηνωμένο Βασίλειο εκτελεί δύο προσομοιώσεις στις 13-14 Σεπτεμβρίου και στις 4-5 Οκτωβρίου για να αξιολογήσει τον τρόπο αντιμετώπισης μιας έκτακτης έλλειψης αερίου. Έγγραφα που διέρρευσαν έχουν ήδη δείξει ότι σχεδιάζεται το χειρότερο σενάριο τεσσάρων ημερών χωρίς ρεύμα.
Το κλείσιμο της παγκόσμιας οικονομίας τα τελευταία δύο χρόνια και η ξαφνική ενεργοποίηση των εκτυπωτών χρήματος δεν φαίνεται και τόσο καλή ιδέα. Αλλά είναι εντάξει, οι ηγέτες μας που έκλεισαν την οικονομία και άνοιξαν τους εκτυπωτές χρήματος έχουν ένα σχέδιο… να ξανακλείσουν την παγκόσμια οικονομία και να ανοίξουν ξανά τους εκτυπωτές χρήματος…
Οι ανταλλαγές πιστωτικής αθέτησης σε πολλές τράπεζες βρίσκονται και πάλι στα επίπεδα του 2009, αλλά οι εταιρείες ενέργειας είναι αυτές που πρόκειται να διασωθούν. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη ξεκινήσει και χθες το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε ότι θα περιορίσει τις τιμές της ενέργειας για το κοινό, αλλά συνεχίζει να πληρώνει στις εταιρείες ενέργειας τις διογκωμένες τιμές τους, με δημόσιο χρήμα.
Το κοινό για άλλη μια φορά παρασύρεται με συγκάλυψη του προγράμματος διάσωσης ενέργειας και του ζητείται να είναι χαρούμενο που οι λογαριασμοί του θα είναι μόνο διπλάσιες από τις τιμές του περασμένου έτους, αντί για τετραπλάσιες, όταν στην πραγματικότητα πληρώνουν τετραπλάσια μέσω των φόρων τους, χωρίς να το καταλάβουν. Και αυτή η διάσωση των εταιρειών ενέργειας είναι για δύο χρόνια, ανεξάρτητα από το τίμημα, οπότε δυνητικά κοστίζει 200 δισεκατομμύρια στερλίνες στις σημερινές τιμές ενέργειας. Μπορείτε ήδη να μυρίσετε τον υπερπληθωρισμό;
Ωστόσο, παραδόξως, αυτές οι ενεργειακές διασώσεις σημαίνουν ότι οι άνθρωποι θα μειώσουν λιγότερο την ενέργεια, πράγμα που σημαίνει ότι θα τεθούν σε ώθηση και αυτοεπιβαλλόμενα ενεργειακά lockdown. Η παρακολούθηση του έξυπνου μετρητή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να “παρακινήσει” χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας ή ακόμα και για να τη διακόψει ορισμένες φορές.
Επιπλέον, τα προγράμματα διάσωσης ενέργειας δεν θα μειώσουν τη ζήτηση και δεν θα κάνουν τίποτα για την προσφορά. Με τις κυβερνήσεις να εγγυώνται πληρωμές με οποιοδήποτε τίμημα και εάν η κατάσταση της ρωσικής προσφοράς δεν αλλάξει, οι τιμές θα ανεβαίνουν συνεχώς με τις χώρες να ανταγωνίζονται η μία την άλλη για συνεχή προσφορά. Μμμμ, ο υπερπληθωρισμός μυρίζει καλά.
Η ενεργειακή κρίση μεταδίδεται γρήγορα στην οικονομία. Όλο και περισσότερες γερμανικές εταιρείες αναγκάζονται να κλείσουν και το 60% των βρετανικών κατασκευαστικών εταιρειών αντιμετωπίζει κλείσιμο τον χειμώνα. Η αύξηση του πληθωρισμού και κατά συνέπεια η αύξηση των επιτοκίων θα επιδεινώσει περαιτέρω αυτή την κρίση.
Και αυτά τα ενεργειακά lockdown δεν θα χρειαστεί καν να επιβληθούν. Εξακολουθούμε να εφαρμόζουμε ψευδοκλειδώματα, με τα δεδομένα κινητικότητας της Google για το Λονδίνο να δείχνουν ότι το λιανικό εμπόριο και ο κλάδος της αναψυχής εξακολουθούν να μειώνονται κατά 22%, τα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία πέφτουν κατά 5%, τα μέσα μαζικής μεταφοράς κατά 32% και οι χώροι εργασίας μειωμένοι κατά 42%. Ρίξτε μια ματιά στην κατάσταση της περιοχής σας.
Και για να το ολοκληρώσουμε, το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης είναι σε παρακμή. Τα ποσοστά απουσίας λόγω ασθένειας του NHS εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλά και αυτό συμβαίνει μέσα στο καλοκαίρι.
Οι χρόνοι αναμονής οδεύουν προς το φεγγάρι…
Και τα στοιχεία που διέρρευσαν στο The Spectator δείχνουν ότι ακόμη και στο αισιόδοξο σενάριο, τα πράγματα θα χειροτερέψουν για δύο ακόμη χρόνια.
Αλλά να θυμάστε ότι όχι, δεν έχει να κάνει με το λανθασμένο κλείσιμο της παγκόσμιας οικονομίας και την εκτύπωση χρημάτων και είναι αποκλειστικά εξαιτίας του Πούτιν (ναι, έχει μπει και αυτός στην κατάσταση και επιδείνωσε τα πράγματα)…
Δεν έχει να κάνει με γελοίες πράσινες ατζέντες και καθαρές μηδενικές πολιτικές και έχει να κάνει με την υποστήριξη της δημοκρατίας… Σώσατε τη γιαγιά σας από την Covid κάνοντας lockdown, αλλά τώρα η γιαγιά θα παγώσει αυτό το χειμώνα, είναι για το καλό μας ντε...
Μια πιθανή τραπεζική κρίση, προγράμματα διάσωσης εταιρειών ενέργειας, βιομηχανίες που πρέπει να κλείσουν τα καταστήματά τους, πληθωρισμός, ύφεση, ελλείψεις τροφίμων και ένα αποτυχημένο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης.
Ο σκοτεινός χειμώνας μπορεί να είναι στο δρόμο του - κρατηθείτε γερά!