Mελατονίνη - η ορμόνη και του ήλιου και του σκοταδιού...
...προστατεύει την υγεία σας και μπορεί να σώσει τη ζωή σας - Μέρος 8ο
*του M. Langen*
Μέρος 1ο:
Μέρος 2ο:
Μέρος 3ο:
Μέρος 4ο:
Μέρος 5ο:
Μέρος 6ο:
Μέρος 7ο:
Σύνδρομο νεογνικής αναπνευστικής δυσχέρειας (RDS)
Το σύνδρομο νεογνικής αναπνευστικής δυσχέρειας είναι συχνή αιτία θνησιμότητας στα νεογνά, επηρεάζοντας ετησίως περίπου 24.000 νεογνά μόνο στις ΗΠΑ.
0,5% έως 1% όλων των νεογνών εμφανίζουν αυτό το σύνδρομο. Οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν το χαμηλό βάρος γέννησης και την προωρότητα (100). Η μελατονίνη έχει αποδειχθεί ότι είναι μια εξαιρετικά αποτελεσματική θεραπεία και η χορήγησή της μπορεί να εξεταστεί επιπλέον της καθιερωμένης θεραπείας. Για παράδειγμα, οι συγγραφείς μιας ελεγχόμενης με εικονικό φάρμακο μελέτης που δημοσιεύτηκε το 2004 συνόψισαν τα ευρήματά τους ως εξής:
“Στην τρέχουσα μελέτη, επεκτείνουμε τις αρχικές παρατηρήσεις και αναφέρουμε αποτελέσματα στα οποία 120 νεογνά που διαγνώστηκαν με RDS είτε έλαβαν θεραπεία με μελατονίνη (60 παιδιά), είτε έλαβαν εικονικό φάρμακο (60 παιδιά). Τα μέτρα κυτοκίνης ήταν σύμφωνα με τα προηγουμένως αναφερθέντα ευρήματα και έδειξαν ότι η μελατονίνη μείωσε αυτές τις τιμές και επίσης μείωσε τα επίπεδα νιτρωδών/νιτρικών στον ορό νεογνών με αναπνευστική δυσχέρεια (...) Δύο από τα νεογνά που δεν έλαβαν μελατονίνη πέθαναν, ενώ κανένα από τα παιδιά που έλαβαν μελατονίνη δεν πέθαναν. Η μελατονίνη ήταν καλά ανεκτή από τα νεογέννητα”. (101)
Σε μια άλλη RCT με 80 νεογνά που πάσχουν από RDS που δημοσιεύθηκε το 2022,
5 mg/kg/ημέρα μελατονίνης ανά γαστρικό σωλήνα για 3 ημέρες επιπλέον της τυπικής θεραπείας, η οποία περιελάμβανε τη χορήγηση επιφανειοδραστικής ουσίας (μια θεραπεία που μειώνει τη θνησιμότητα μεταξύ των νεογνών με RDS), έχει αποδειχθεί ότι μειώνει μαζικά τον κίνδυνο θανάτου.
Στην πραγματικότητα, τα νεογνά της ομάδας που έλαβαν τυπική φροντίδα + μελατονίνη ανάρρωσαν πολύ πιο γρήγορα και είχαν 50% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου.
Επίσης, ο κίνδυνος ανάπτυξης βρογχοπνευμονικής δυσπλασίας, μιας χρόνιας πνευμονοπάθειας, ήταν χαμηλότερος στην ομάδα μελατονίνης (102).
Μια άλλη RCT με 100 νεογνά με RDS έδειξε ότι η έγκαιρη χορήγηση μελατονίνης μειώνει τον κίνδυνο να απαιτηθεί μηχανικός αερισμός κατά 75% (103).
Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS)
Πάνω από το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από IBS. Η μελατονίνη μπορεί να είναι μια πολύ αποτελεσματική θεραπεία για αυτήν την πάθηση. Τα κύτταρα της εντεροχρωμαφίνης στο γαστρεντερικό σωλήνα είναι μια σημαντική πηγή ενδογενούς μελατονίνης.
Ρυθμίζει την κινητικότητα των λείων μυών του γαστρεντερικού συστήματος, αποτρέπει τη φλεγμονή και τον πόνο (104). Αποδείχθηκε ότι οι ασθενείς με IBS έχουν δυσρυθμισμένη ενδογενή έκκριση μελατονίνης (δεν παράγουν αρκετή μελατονίνη).
Η ανεπάρκεια μελατονίνης στο γαστρεντερικό σωλήνα μπορεί να είναι μια σημαντική αιτία των συμπτωμάτων. Μια νέα μετα-ανάλυση διαπίστωσε ότι, σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο, η συμπλήρωση μελατονίνης μείωσε σημαντικά τη σοβαρότητα του IBS. Το αποτέλεσμα ήταν ανεξάρτητο από πρόσθετα φάρμακα. Η μελατονίνη ήταν αποτελεσματική, ανεξάρτητα από το αν χορηγήθηκε ως επικουρικό ή ως μονοθεραπεία. Ο πόνος βελτιώθηκε επίσης σημαντικά, μετά την πρόσληψη μελατονίνης, σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο (105).
Παρόλο που πρέπει να διεξαχθούν περισσότερες μελέτες, η μελατονίνη φαίνεται να είναι μια πολύ αποτελεσματική θεραπεία για αυτούς τους ασθενείς. Και παρόλο που η μελατονίνη θεωρήθηκε ασφαλής και δεν προκάλεσε σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες σε ασθενείς με IBS, οι κλινικοί γιατροί που θεραπεύουν αυτούς τους ασθενείς με μελατονίνη πρέπει να γνωρίζουν ότι η μελατονίνη μπορεί να αυξήσει τον χρόνο μετάβασης στο κόλον σε ασθενείς με IBS.
Ενώ αυτό μπορεί να είναι πολύ ωφέλιμο για ασθενείς με κυρίαρχο IBS-διάρροια, θα μπορούσε (ίσως σε σπάνιες περιπτώσεις) να οδηγήσει σε προβλήματα για τους ασθενείς με κυρίαρχο IBS-δυσκοιλιότητα. Δεν υπάρχουν αναφορές για σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες (όπως ο ειλεός) της εξωγενούς μελατονίνης σε ασθενείς με IBS. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πιθανά προβλήματα, ειδικά στους ασθενείς με κυρίαρχη δυσκοιλιότητα. Είναι σημαντικό να επιλέξετε τη σωστή (ατομική) δόση.
Ορισμένα δεδομένα δείχνουν ότι η χαμηλή δόση μελατονίνης μπορεί πραγματικά να επιταχύνει τον εντερικό χρόνο διέλευσης. Μια υψηλή δόση, από την άλλη, τον επιβράδυνε. Επομένως, μπορεί να είναι λογικό να εξετάζεται το ενδεχόμενο θεραπείας ασθενών με κυρίαρχη διάρροια IBS με υψηλότερη δόση, ενώ οι ασθενείς με κυρίαρχη δυσκοιλιότητα θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με χαμηλότερες δόσεις (και φυσικά, διακοπή της θεραπείας ή περαιτέρω μείωση της δόσης σε περίπτωση παρατεταμένης διέλευσης). Οι επιστήμονες πρότειναν ότι η θεραπεία της διάρροιας του IBS με υψηλότερη δόση (3 mg ημερησίως) και της κυρίαρχης δυσκοιλιότητας με IBS με χαμηλότερη δόση (0,3 mg ημερησίως) μπορεί να ωφελήσει αυτούς τους ασθενείς (106).
Σημειώστε ότι τυπικά συμπτώματα του IBS μπορεί επίσης να εμφανιστούν σε άλλες ασθένειες του εντέρου, συμπεριλαμβανομένων αυτοάνοσων καταστάσεων όπως η νόσος του Crohn. Το εάν η μελατονίνη είναι επίσης αποτελεσματική για όλες τις άλλες ασθένειες του εντέρου, ειδικά εκείνες με αυτοάνοσο συστατικό, δεν είναι ακόμη σαφές. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως η νόσος του Crohn, ακόμη και μια δυνητικά επιβλαβής επίδραση της μελατονίνης δεν μπορεί να αποκλειστεί, επειδή η έρευνα υψηλότερης ποιότητας εξακολουθεί να λείπει. Έτσι, εάν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί μελατονίνη για IBS, συνιστάται να βεβαιωθείτε ότι τα συμπτώματα προκαλούνται πραγματικά από αυτήν ή άλλες καταστάσεις (όπως η επόμενη) που έχουν δείξει σε έρευνα υψηλότερης ποιότητας ότι ανταποκρίνονται θετικά στη μελατονίνη.
Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ)
Είναι εντυπωσιακό ότι 1 στους 5 ανθρώπους (20%) στις ΗΠΑ πάσχει από ΓΟΠ, μια πολύ άβολη χρόνια πεπτική διαταραχή. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν επώδυνη καούρα, παλινδρόμηση, δυσφαγία, πόνο στο στήθος, βήχα κλπ. Λογικά, αυτή η κατάσταση μπορεί να έχει αρκετά αρνητικό αντίκτυπο στη ζωή. Είναι, όμως, μια από τις πιο περιττές διαταραχές. Γνωρίζουμε από το 2006 πώς μπορεί να θεραπευτεί.
Δυστυχώς, εκατομμύρια άνθρωποι λαμβάνουν αναστολείς αντλίας πρωτονίων (PPI) όπως η ομεπραζόλη, για να αντιμετωπίσουν συμπτώματα όπως η καούρα. Αυτά τα φάρμακα μειώνουν τα επίπεδα του στομαχικού οξέος και μπορεί να βελτιώσουν την κατάσταση. Ωστόσο, έχουν επικίνδυνες παρενέργειες. Η λήψη PPIs μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια μαγνησίου, ασβεστίου, σιδήρου, βιταμίνης C και B12. Όπως όλοι οι αναγνώστες γνωρίζουν, τέτοιες ελλείψεις μπορεί να συμβάλλουν στην ανάπτυξη όλων των υπαρχόντων ασθενειών (107).
Επικίνδυνες λοιμώξεις (όπως το Clostridium difficile) εμφανίζονται συχνότερα μεταξύ των ασθενών που λαμβάνουν PPI (108).
Το ίδιο ισχύει για διάφορες μορφές καρκίνου. Τα άτομα που λαμβάνουν PPIs έχουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν γαστρικό καρκίνο. Και αυτό δεν ισχύει μόνο για πολύ μακροχρόνια χρήση. Δεν υπήρχε επίδραση εξαρτώμενη από τη διάρκεια (109). Ανεξάρτητα από το αν οι άνθρωποι παίρνουν αυτά τα φάρμακα για <1 έτος ή για >1 χρόνο, ο κίνδυνος γαστρικού καρκίνου είναι αυξημένος. Η χρήση PPI σχετίζεται επίσης με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος, καρκίνου του ήπατος και καρκίνου του παχέος εντέρου (110).
Μην ξεχνάμε ότι η χρήση PPI σχετίζεται επίσης με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι PPI μπορεί να είναι συχνή αιτία κατάθλιψης, ειδικά σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (111). Τόσος περιττός πόνος και ταλαιπωρία…
Η μελατονίνη (3 έως 6 mg την ημέρα) έχει αποδειχθεί σε κλινικές δοκιμές ότι είναι μια πολύ αποτελεσματική θεραπεία για την καούρα ή τη ΓΟΠ και τον σχετικό πόνο (112)(113).
Ωστόσο, για να επιτευχθούν τα καλύτερα δυνατά κλινικά αποτελέσματα, η μελατονίνη θα πρέπει να συνδυάζεται με άλλες ορθομοριακές ουσίες. Το 2006, δημοσιεύθηκε μια RCT με τίτλο “Υποχώρηση συμπτωμάτων της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης με χρήση συμπληρωμάτων διατροφής με μελατονίνη, βιταμίνες και αμινοξέα: σύγκριση με ομεπραζόλη”. Σε αυτή τη μελέτη 175 ασθενείς με ΓΟΠ έλαβαν το PPI ομεπραζόλη (20 mg ημερησίως) και 176 άλλοι ασθενείς με ΓΟΠ έλαβαν ημερήσιο συνδυασμό 6 mg μελατονίνης, 200 mg l-τρυπτοφάνης, 50 mcg βιταμίνης Β12, 100 mg μεθειονίνης, 10 mg βεταΐνης και 25 mg φυλλικού οξέος. Εντυπωσιακά, μετά από μόλις επτά ημέρες, το 90% των ασθενών που έλαβαν τον συνδυασμό μελατονίνης/μικροθρεπτικών συστατικών παρουσίασαν ανακούφιση, γεγονός που υποδηλώνει ότι λειτουργεί εξαιρετικά γρήγορα.
Στο τέλος της μελέτης, μετά από 40 ημέρες, ΟΛΟΙ οι ασθενείς (100%) που έλαβαν τον συνδυασμό μελατονίνης/μικροθρεπτικών συστατικών ανέφεραν πλήρη υποχώρηση των συμπτωμάτων ΓΟΠ. Στην ομάδα της ομεπραζόλης, μόνο το 66% ανέφερε πλήρη παλινδρόμηση (114).
Όπως και στην περίπτωση πολλών άλλων μελετών μελατονίνης που περιγράφονται σε αυτό το άρθρο, είναι πολύ περίεργο ότι αυτά τα αποτελέσματα δεν έχουν κοινοποιηθεί ευρέως. Εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να λαμβάνουν επικίνδυνους PPI για να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματά της ΓΟΠ, μόνο και μόνο επειδή κανείς δεν τους είπε ότι υπάρχει άλλος τρόπος. Ένας πολύ πιο αποτελεσματικός και πολύ πιο ασφαλής τρόπος.
Μυαλγική εγκεφαλομυελίτιδα/Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης (ME/CFS)
Το ME/CFS είναι μια καταστροφική χρόνια πάθηση. Επηρεάζει 17 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και σε καμία περίπτωση δεν συγκρίνεται με την κανονική κόπωση.
Χαρακτηρίζεται από σοβαρή κόπωση που περιορίζει μαζικά τις καθημερινές δραστηριότητες (1 στους 4 προσβεβλημένους δεν μπορεί να βγει από το σπίτι και 6 στους 10 δεν μπορούν να εργαστούν), συμπτώματα αυτόνομης λειτουργίας όπως αίσθημα παλμών, ζάλη και διακυμάνσεις της αρτηριακής πίεσης. Έτσι, πολλοί πάσχοντες δεν μπορούν πλέον να σταθούν ή να καθίσουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
Τα προσβεβλημένα άτομα συχνά υποφέρουν και από ανοσολογικά συμπτώματα, όπως έντονο αίσθημα ασθένειας, πρησμένους λεμφαδένες κλπ.
Ένα άλλο χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι η αδιαθεσία μετά την άσκηση: Μια πολύ χαμηλή προσπάθεια (όπως η επίσκεψη σε ένα κατάστημα για να αγοράσετε κάτι) μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή έξαρση της κόπωσης, καθιστώντας συχνά αδύνατες όλες τις άλλες δραστηριότητες για τις επόμενες ημέρες.
Μερικές φορές, το χρόνιο ME/CFS προκαλείται από λοίμωξη. Είναι επίσης ένα συχνό σύμπτωμα μετά από μόλυνση Covid. Οι θεραπείες που περιγράφονται στη συνέχεια είναι πιθανότατα επίσης μια εξαιρετικά αποτελεσματική προσέγγιση για τη μακροχρόνια Covid συνολικά.
Η μελατονίνη έχει αποδειχθεί σε μελέτες ότι είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για αυτήν την πάθηση (115).
Σε μια διπλά τυφλή μελέτη, η μελατονίνη χορηγήθηκε σε συνδυασμό με ψευδάργυρο, γεγονός που οδήγησε σε σημαντικές βελτιώσεις:
“Βρήκαμε ότι η από του στόματος συμπλήρωση μελατονίνης συν ψευδάργυρου βελτίωσε σημαντικά την αντίληψη της σωματικής κόπωσης και την ποιότητα ζωής που σχετίζεται με την υγεία σε ασθενείς με ME/CFS, μετά από 16 εβδομάδες θεραπείας (...) Με βάση αυτά τα αποτελέσματα, η χορήγηση 1 mg μελατονίνης και 10 mg ψευδάργυρου ημερησίως μπορεί να ενδείκνυνται ως επικουρική θεραπεία για ασθενείς με ME/CFS για τη βελτίωση της κόπωσής τους...” (116)
Δεδομένου ότι μια άλλη διπλά τυφλή μελέτη δείχνει ότι ο συνδυασμός του συνενζύμου Q10 (200 mg) και του NADH (20 mg) είναι επίσης πολύ αποτελεσματικός για τη μείωση της κόπωσης στο ME/CFS, μπορεί να συνιστάται ο συνδυασμός μελατονίνης (και ψευδαργύρου) με Q10 και NADH. Αυτό θα οδηγήσει σε δραματικές βελτιώσεις στη σύνθεση μιτοχονδριακής ενέργειας (117).
Δεδομένου ότι ένας εξασθενημένος εντερικός φραγμός (διαρρέον έντερο) είναι μία από τις κύριες πηγές ME/CFS, είναι εξαιρετικά σημαντικό να επισκευαστεί το έντερο! Τα συμπτώματα των ασθενών με χρόνια κόπωση προκαλούνται σε μεγάλο βαθμό από ένα ενεργοποιημένο ανοσοποιητικό σύστημα/αυξημένες φλεγμονώδεις διεργασίες. Ο ελαττωματικός εντερικός φραγμός (αποτέλεσμα από στρες, λοιμώξεις, ανθυγιεινή διατροφή, χαμηλή πρόσληψη φυτικών ινών και υψηλή πρόσληψη ζωικής πρωτεΐνης, πρόσληψη αντιβιοτικών κλπ.) είναι μία από τις κύριες αιτίες αυτών των φλεγμονωδών διεργασιών.
Μια μελέτη δείχνει ότι η αποκατάσταση του εντερικού φραγμού μπορεί να οδηγήσει σε ισχυρές βελτιώσεις ή ακόμη και σε πλήρη αποκατάσταση του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης μετά από αρκετούς μήνες θεραπείας (118). Η θεραπεία περιελάμβανε ψευδάργυρο, ν-ακετυλοκυστεΐνη και l-γλουταμίνη. Πολλοί ασθενείς έλαβαν επίσης Q10, καρνιτίνη, κουρκουμίνη ή κερσετίνη μεταξύ άλλων. Πολλές από αυτές τις ουσίες έχει αποδειχθεί ότι επιδιορθώνουν το έντερο και τον εντερικό φραγμό.
Επιπλέον, η διατροφή πρέπει να προσαρμοστεί: Περισσότερες φυτικές ίνες, περισσότερες φυτικές τροφές, λιγότερη ζωική πρωτεΐνη και καθόλου γλουτένη. Η πρόσληψη ορισμένων προβιοτικών μπορεί επίσης να εξεταστεί και το στρες πρέπει να μειωθεί (με άσκηση ή διαλογισμό).
Είναι ενδιαφέρον ότι η μειωμένη μελατονίνη σχετίζεται επίσης με έναν εξασθενημένο εντερικό φραγμό. Έτσι, ένας από τους μηχανισμούς με τους οποίους η μελατονίνη βοηθά στη θεραπεία του ME/CFS μπορεί να είναι ότι βελτιώνει την υγεία του εντέρου (119).
Συνεχίζεται…