Mελατονίνη - η ορμόνη και του ήλιου και του σκοταδιού...
...προστατεύει την υγεία σας και μπορεί να σώσει τη ζωή σας - Μέρος 3ο
*του M. Langen*
Μέρος 1ο:
Μέρος 2ο:
COVID-19
Θα μπορούσε η σχετιζόμενη με την ηλικία μείωση της κατάστασης της μελατονίνης να είναι ένας από τους πιο σημαντικούς λόγους για το γεγονός ότι ο Covid-19 είναι πολύ πιο επικίνδυνος για τους ηλικιωμένους; Τι γίνεται αν η μελατονίνη είναι ένας από τους ισχυρότερους προστατευτικούς παράγοντες; Οι επιστήμονες το πιστεύουν. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τους Schneider et al:
“Ο ιός προκαλεί σχετικά μικρές βλάβες σε νέους, υγιείς πληθυσμούς, επιβάλλοντας κίνδυνο για τη ζωή των ηλικιωμένων και των ατόμων με ασθένειες χρόνιας φλεγμονής. Επομένως, εάν μπορούσαμε να μειώσουμε τον κίνδυνο για τους ευάλωτους πληθυσμούς, θα έκανε την πανδημία COVID-19 παρόμοια με άλλες τυπικές εστίες. Τα παιδιά δεν υποφέρουν από COVID-19 τόσο πολύ όσο οι παππούδες τους και έχουν πολύ υψηλότερο επίπεδο μελατονίνης (...) Οι ιοί προκαλούν έκρηξη φλεγμονωδών κυτοκινών και αντιδραστικών ειδών οξυγόνου και η μελατονίνη είναι το καλύτερο φυσικό αντιοξειδωτικό, που χάνεται με την ηλικία. Ο προγραμματισμένος κυτταρικός θάνατος που προκαλούν οι κορωνοϊοί, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική βλάβη στους πνεύμονες, αναστέλλεται επίσης από τη μελατονίνη (...) χρησιμοποιώντας το ασφαλές μη συνταγογραφούμενο φάρμακο μελατονίνη, μπορεί να είμαστε άμεσα σε θέση να αποτρέψουμε την ανάπτυξη σοβαρών συμπτωμάτων ασθένειας σε ασθενείς με κορωνοϊό, να μειώσουμε τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων τους…” (20)
Ή σύμφωνα με τους Charaa et al:
“Η έκκριση μελατονίνης σταδιακά μειώνεται με την ηλικία και γίνεται σαφής σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών. Αυτή η στέρηση είναι αντιστρόφως ανάλογη με την αύξηση της θνησιμότητας λόγω της COVID-19 με την ηλικία (...) Θεωρείται ότι η μελατονίνη, με τις ανοσοτροποποιητικές και αντιικές της δράσεις, διαδραματίζει προστατευτικό ρόλο έναντι της σοβαρότητας της λοίμωξης από SARS-CoV-2. Μετά την ανασκόπησή μας, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι αυτή η υπόθεση ήταν πολύ εύλογη και προτείναμε ένα πρωτόκολλο προφυλακτικής θεραπείας κατά της σοβαρότητας της COVID-19, χρησιμοποιώντας συμπλήρωμα μελατονίνης”. (27)
Σημειώστε ότι αυτά (και άλλα επιστημονικά) άρθρα που προτείνουν τη χρήση μελατονίνης ήταν ήδη διαθέσιμα στην αρχή της πανδημίας, τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2020. Ακόμα την ίδια χρονιά, τα αποτελέσματα μιας αναδρομικής μελέτης θεραπείας με 948 ασθενείς με Covid έγιναν διαθέσιμα, δείχνοντας ότι όσοι έλαβαν μελατονίνη μετά από διασωλήνωση, είχαν 87% χαμηλότερη θνησιμότητα, σε σύγκριση με όσους δεν την έλαβαν (28).
Δεδομένης της εξαιρετικά υψηλής ασφάλειας, της χαμηλής τιμής και του γεγονότος ότι διατίθεται χωρίς ιατρική συνταγή σε πολλές χώρες, θα περίμενε κανείς ότι οι υγειονομικοί φορείς και οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο θα συνιστούσαν σε όλους τους μολυσμένους ασθενείς να αντιμετωπίζουν έγκαιρα την Covid με μελατονίνη (φυσικά, σε συνδυασμό με άλλες ορθομοριακές και συμβατικές θεραπείες που έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές για ιογενείς ασθένειες ή/και Covid-19, όπως βιταμίνη D, ψευδάργυρος, HCQ κλπ. κλπ.), για την πρόληψη σοβαρών συμπτωμάτων και νοσηλειών. Ωστόσο, δεν μπορώ να θυμηθώ ότι η κυβέρνησή μου μου είπε να το κάνω. Μπορείτε εσείς; Οι Δρ. Fareed και Dr. Tyson ενημέρωσαν την κυβέρνησή τους για την επιτυχία τους το 2020 και απαίτησαν ευρεία χρήση πρωτοκόλλων έγκαιρης θεραπείας. Ωστόσο, έχουν αγνοηθεί. Ο λόγος για την άγνοια πρέπει να είναι σαφής, επομένως δεν χρειάζεται να εξηγηθεί.
Από τον Φεβρουάριο του 2023, είναι διαθέσιμα τα αποτελέσματα 18 ελεγχόμενων δοκιμών, στις οποίες έχει διερευνηθεί η επίδραση της μελατονίνης στα αποτελέσματα της Covid. Μια μετα-ανάλυση όλων αυτών των μελετών επιβεβαιώνει ένα πολύ ισχυρό θεραπευτικό αποτέλεσμα (199).
Οι RCT έχουν δείξει ότι οι ασθενείς που έλαβαν μελατονίνη (σχετικά) νωρίς κατά τη διάρκεια της πορείας της νόσου, ανάρρωσαν πολύ πιο γρήγορα. Για παράδειγμα, σε μία RCT, ασθενείς με ήπια έως μέτρια Covid έλαβαν είτε τυπική θεραπεία, είτε τυπική θεραπεία + 6 mg μελατονίνης την ημέρα. Μετά από 2 εβδομάδες, το 47% των ασθενών στην ομάδα ελέγχου είχε αναρρώσει. Ωστόσο, στην ομάδα μελατονίνης, το 86% είχε αναρρώσει. Επίσης, η μελατονίνη οδήγησε σε σημαντική μείωση της φλεγμονής (CRP).
“Το αποτέλεσμα αυτής της μελέτης επιβεβαίωσε την αποτελεσματικότητα της μελατονίνης σε ήπιους έως μέτριους ασθενείς με COVID-19», κατέληξαν οι συγγραφείς”. (29)
Μια διπλά τυφλή RCT έδειξε ότι οι νοσηλευόμενοι ασθενείς με Covid που λάμβαναν 9 mg μελατονίνης (3x3 mg) την ημέρα είχαν πολύ ταχύτερη ανάρρωση και μπορούσαν να φύγουν από το νοσοκομείο περίπου δύο φορές πιο γρήγορα από τους ασθενείς της ομάδας ελέγχου (μετά από 4,7 έναντι 8,2 ημερών). Χάρη στη μελατονίνη, τα συμπτώματα εξαφανίστηκαν σημαντικά πιο γρήγορα.
“Σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, τα κλινικά συμπτώματα όπως ο βήχας, η δύσπνοια και η κόπωση, καθώς και το επίπεδο CRP και η πνευμονική συμμετοχή στην ομάδα παρέμβασης είχαν βελτιωθεί σημαντικά (p<0,05). Ο μέσος χρόνος εξόδου των ασθενών από το νοσοκομείο και επιστροφής στην αρχική κατάσταση της υγείας ήταν σημαντικά μικρότερος στην ομάδα παρέμβασης, σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου (p<0,05)”. (30)
Έχουν δημοσιευτεί αρκετές μετα-αναλύσεις, που επιβεβαιώνουν ότι η μελατονίνη είναι μια πολύ αποτελεσματική θεραπεία για αυτούς τους ασθενείς (31)(32).
Σε μια RCT με 158 νοσηλευόμενους ασθενείς με πνευμονία Covid, 76 έλαβαν μόνο τυπική περίθαλψη, 82 έλαβαν τυπική φροντίδα + 10 mg μελατονίνης την ημέρα. Στην ομάδα ελέγχου, το 17,1% των ασθενών απεβίωσε. Αυτό το ποσοστό θνησιμότητας στα νοσοκομεία ήταν περίπου σύμφωνο με το συνολικό παγκόσμιο ποσοστό θνησιμότητας των νοσηλευόμενων ασθενών με Covid (33).
Ωστόσο, στην ομάδα μελατονίνης, μόνο το 1,2% πέθανε (p = 0,001). Αυτό σημαίνει: Η μελατονίνη μείωσε τον κίνδυνο θανάτου κατά 93% (34).
Και ακόμη και όταν η θεραπεία με μελατονίνη ξεκίνησε πολύ αργά και χορηγήθηκε σε εξαιρετικά άρρωστους ασθενείς της ΜΕΘ, μείωσε σημαντικά τη θνησιμότητα, όπως επιβεβαιώθηκε σε μια διπλά τυφλή δοκιμή (35). Ωστόσο, είναι σημαντικό να ξεκινήσει η θεραπεία όσο το δυνατόν νωρίτερα. Όπως εξήγησαν οι συντάκτες μιας ανασκόπησης:
“Πολλοί ιοί, συμπεριλαμβανομένων αυτών που προκαλούν καταιγίδα κυτοκινών (όπως της Covid-19) τείνουν να μειώνουν τη σύνθεση μελατονίνης, η οποία επηρεάζει αρνητικά το ανοσοποιητικό σύστημα του ξενιστή”.
(...)
“Λόγω της αποδεδειγμένης αποτελεσματικότητάς της ως αντιοξειδωτικό, αντιφλεγμονώδες και ανοσοτροποποιητικό, τα αποτελέσματα της μελατονίνης μπορούν να μειώσουν τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων και την κυτταρική βλάβη που προκαλείται από ιογενείς ασθένειες, όταν ξεκινήσει ως πρώιμη θεραπεία”. (36)
Με τη θεραπεία όλων των ασθενών με επαρκείς δόσεις μελατονίνης (όπως είχε ήδη προταθεί στην αρχή της πανδημίας, αλλά αγνοήθηκε ευρέως), αυτό από μόνο του θα μπορούσε να είχε αποτρέψει ένα πολύ σημαντικό ποσοστό (ίσως και τους περισσότερους) από τους θανάτους.
Και είναι ενδιαφέρον, καθώς όπως η μελατονίνη προλαμβάνει ή μειώνει την πηκτική παθολογία που προκαλείται από την Covid, μπορεί επίσης να αποτρέψει τις θρομβώσεις, που συχνά ήταν η αιτία θανάτου αυτών των ανθρώπων. Η θεραπεία με μελατονίνη μείωσε τον κίνδυνο θρόμβωσης σε νοσηλευόμενους ασθενείς με Covid κατά περισσότερο από 50% (34).
Ωστόσο, η μελατονίνη και πολλές άλλες εξαιρετικά αποτελεσματικές θεραπείες έχουν αγνοηθεί ευρέως, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα περιττό πόνο και θανάτους.
Ενώ οι επιστήμονες συνήθως εκφράζονται προσεκτικά, μπορείτε ακόμα να ακούσετε την έντονη απογοήτευση για την άρνηση αυτής της θεραπείας που εξέφρασαν ξεκάθαρα κορυφαίοι επιστήμονες της μελατονίνης στην ανασκόπησή τους το 2022:
“Η αποτυχία της μελατονίνης να προσελκύσει την προσοχή ως πιθανή θεραπεία για την COVID-19 είναι κάπως απογοητευτική, λαμβάνοντας υπόψη μια σειρά από επιστημονικές/ιατρικές εργασίες που έχουν συστήσει τη χρήση της. Αυτό μπορεί να σχετίζεται με μια σειρά παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης προώθησης της θεραπευτικής χρήσης της για αυτήν την ασθένεια από οποιαδήποτε ομάδα επιρροής.
Πολλά ήδη διαθέσιμα φαρμακευτικά φάρμακα έχουν επαναχρησιμοποιηθεί για την πιθανή θεραπεία της COVID-19. Ωστόσο, κανένας οργανισμός/φορέας δεν έχει προτείνει τη χρήση μελατονίνης, παρόλο που είναι πολύ λιγότερο δαπανηρή (μερικές φορές 100 φορές λιγότερο δαπανηρή από τα προτεινόμενα συνταγογραφούμενα φάρμακα) και με βάση τα αποτελέσματα πρόσφατων δημοσιευμένων δοκιμών, έχει αποτελεσματικότητα στη θεραπεία αυτής της κατάστασης.
Μετά από ανάλυση 27 δημοσιεύσεων που σχετίζονται με την ικανότητα των φαρμάκων να θεραπεύουν επιτυχώς την COVID-19, οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η μελατονίνη είναι τουλάχιστον δύο φορές πιο αποτελεσματική από τη ρεμδεσιβίρη ή την τοσιλιζουμάμπη στη μείωση των φλεγμονωδών δεικτών μιας λοίμωξης από κορωνοϊό 2019. Τόσο η ρεμδεσιβίρη (Veklury), όσο και η τοσιλιζουμάμπη (Actemra), είναι εξουσιοδοτημένα από τον FDA για χρήση για τη θεραπεία επιλεγμένων ασθενών με COVID που πάσχουν από σοβαρή λοίμωξη. Και τα δύο φάρμακα έχουν αξιοσημείωτες παρενέργειες και χορηγούνται ενδοφλεβίως.
Αντίθετα, η μελατονίνη έχει υψηλό προφίλ ασφάλειας και μπορεί να ληφθεί από το στόμα ή να χορηγηθεί με οποιαδήποτε άλλη οδό. Δεδομένου ότι η μελατονίνη δεν μπορεί να κατοχυρωθεί με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και είναι φθηνή, χάνεται το κίνητρο της φαρμακευτικής βιομηχανίας να υποστηρίξει τη χρήση της. Τέλος, τα φαρμακευτικά προϊόντα προωθούνται μερικές φορές με ενθουσιασμό από άτομα που έχουν να κερδίσουν οικονομικά”. (37)
Άλλες μολυσματικές ασθένειες
Δεδομένου ότι η μελατονίνη είναι ένας από τους σημαντικότερους ρυθμιστές του ανοσοποιητικού με ισχυρές αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές, αντιικές κλπ. ιδιότητες, είναι λογικό να θεωρηθεί ότι θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στη θεραπεία άλλων λοιμώξεων.
Παρόλο που πρέπει να διεξαχθούν περισσότερες μελέτες και κλινικές δοκιμές, τα διαθέσιμα στοιχεία ήδη δείχνουν ότι η μελατονίνη μπορεί επίσης να είναι εξαιρετικά αποτελεσματική για όλες ή πολλές άλλες μολυσματικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων βακτηριακών, ιογενών και παρασιτικών λοιμώξεων. Εάν οι μολυσματικές ασθένειες σε όλο τον κόσμο αντιμετωπιζόντουσαν συστηματικά με (πρώιμη υψηλής δόσης - επικουρικά) μελατονίνη ως πρότυπο φροντίδας, εκατομμύρια θάνατοι θα μπορούσαν πιθανότατα να προληφθούν. Ίσως σε παρόμοιο βαθμό όπως με την υψηλή δόση βιταμίνης C. Ο συνδυασμός μελατονίνης και βιταμίνης C μπορεί να έχει ακόμη και συνεργιστικά αποτελέσματα.
Ο Έμπολα, μια από τις πιο θανατηφόρες ιογενείς ασθένειες, μπορεί να νικηθεί από τη μελατονίνη, όπως περιγράφεται σε μια ανασκόπηση από τους Anderson et al:
“Η βελτιστοποίηση των αποκρίσεων των φυσικών φονικών κυττάρων (NK) φαίνεται κρίσιμη για την επιβίωση της μόλυνσης από τον ιό Έμπολα. Η μελατονίνη αυξάνει σημαντικά την κυτταροτοξικότητα των ΝΚ κυττάρων, υποδηλώνοντας αποτελεσματικότητα στη διαχείριση του ιού Έμπολα. Υπό συνθήκες πρόκλησης, η μελατονίνη αυξάνει την οξυγενάση της αίμης -1 (HO-1), η οποία αναστέλλει την αναπαραγωγή του ιού Έμπολα (...)
Οι επιδράσεις της μελατονίνης στην αιμορραγία προκαλούνται κυρίως από τη μείωση των προφλεγμονωδών κυτοκινών. Βελτιστοποιώντας την κατάλληλη ανοσοαπόκριση, η μελατονίνη είναι πιθανό να προσφέρει προστασία σε όσους διατρέχουν υψηλό κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό Έμπολα, καθώς και να έχει άμεσο αντίκτυπο στην πορεία της ίδιας της μόλυνσης”. (38)
Άλλοι επιστήμονες συμφώνησαν:
“Η ικανότητα της μελατονίνης να αποτρέπει μία από τις σημαντικότερες επιπλοκές μιας μόλυνσης από τον Έμπολα, δηλ. το σύνδρομο αιμορραγικού σοκ, το οποίο συχνά συμβάλλει στο υψηλό ποσοστό θνησιμότητας, είναι αξιοσημείωτη”. (39)
Πολλά άλλα δεδομένα δείχνουν την (δυνητική) ικανότητα της μελατονίνης να καταπολεμά άλλες θανατηφόρες ιογενείς ασθένειες που ευθύνονται για χιλιάδες ή και εκατομμύρια θανάτους, όπως ο ιός της εγκεφαλίτιδας των ίππων της Βενεζουέλας, η ιογενής ηπατίτιδα, ο ιός του δυτικού νείλου, ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (40)(41).
Οι λοιμώξεις από τη γρίπη που προκαλούν επίσης εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους παγκοσμίως ετησίως, μπορούν πιθανώς να αντιμετωπιστούν με μελατονίνη (42). Αν και δεν υπάρχουν ακόμη κλινικές δοκιμές που να διερεύνησαν την επίδραση της μελατονίνης στα αποτελέσματα της γρίπης, με βάση όλα τα διαθέσιμα δεδομένα, είναι πιθανό ότι η μελατονίνη θα μπορούσε επίσης να υποστηρίξει και να επιταχύνει την ανάρρωση των ασθενών με γρίπη.
Η ιογενής (ή η επαγόμενη από εμβόλια) μυοκαρδίτιδα μπορεί επίσης να αποτελεί ένδειξη για μελατονίνη, σύμφωνα με τους συγγραφείς μιας ανασκόπησης που δημοσιεύτηκε το 2020:
“...η μελατονίνη βελτιώνει την καρδιακή λειτουργία και καταστέλλει την απόπτωση των καρδιομυοκυττάρων που προκαλείται από τον ιό. Η μελατονίνη κατέστειλε επίσης το στρες της ΜΕΘ και διατήρησε τη μιτοχονδριακή δυσλειτουργία. Ο Sang και οι συνεργάτες του πραγματοποίησαν μια in vivo μελέτη για να διερευνήσουν τις προστατευτικές επιδράσεις της μελατονίνης στην ιογενή μυοκαρδίτιδα και να διερευνήσουν πιθανούς μηχανισμούς. Η θεραπεία με μελατονίνη βελτίωσε σημαντικά τους τραυματισμούς του μυοκαρδίου μέσω της βελτίωσης της μυοκαρδίτιδας, λόγω της καταστολής της φλεγμονής (...) Επομένως, η μελατονίνη θα πρέπει να θεωρείται περαιτέρω ως νέος θεραπευτικός παράγοντας για την ιογενή μυοκαρδίτιδα (Sang et al. 2018)”. (6)
Υπάρχουν επίσης δεδομένα που δείχνουν ότι η μελατονίνη μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της φυματίωσης. Σύμφωνα με τους συντάκτες μιας άλλης ανασκόπησης:
“...Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι σε 31 ασθενείς με ΤΒ (φυματίωση), οι μέσες συγκεντρώσεις MEL (μελατονίνης) και 6-HMS ήταν σημαντικά χαμηλότερες από ό,τι στα άτομα ελέγχου. Η θεραπεία ασθενών με φυματίωση με MEL μπορεί να οδηγήσει σε ένα ευρύ φάσμα οφελών για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της ποιότητας ζωής και της μειωμένης σοβαρότητας της λοίμωξης και μπορεί να θεωρηθεί ως συμπληρωματική θεραπεία στην κλασική θεραπεία της πνευμονικής φυματίωσης”. (40)
Τι γίνεται με τις ανθεκτικές στα φάρμακα ή τις πολυανθεκτικές βακτηριακές λοιμώξεις;
Αποτελούν μία από τις κύριες αιτία θανάτου, με περισσότερους από 1 εκατομμύριο θανάτους σε όλο τον κόσμο. Αυτές οι λοιμώξεις είναι πιο θανατηφόρες από την ελονοσία ή τον HIV. Τα 6 κύρια παθογόνα που ευθύνονται για θανάτους λόγω ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά είναι τα Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Klebsiella pneumoniae, Streptococcus pneumoniae, Acinetobacter baumannii και Pseudomonas aeruginosa (43).
Όπως αποδεικνύεται στις ακόλουθες ανασκοπήσεις και μελέτες, η μελατονίνη έχει αποδειχθεί (δυνητικά) αποτελεσματική για πολλές ή τις περισσότερες από αυτές:
“Μελέτες in vitro έχουν δείξει ότι η MEL (μελατονίνη) είναι αποτελεσματική έναντι των πολυανθεκτικών Gram-θετικών και Gram-αρνητικών βακτηρίων, του ανθεκτικού στην καρβαπενέμη Pseudomonas aeruginosa, του Acinetobacter baumannii και του ανθεκτικού στη μεθικιλλίνη Staphylococcus aureus...” (40)
Οι συγγραφείς μιας άλλης κριτικής περιέγραψαν:
“Η Klebsiella pneumoniae είναι ένα Gram-αρνητικό βακτήριο και ο αιτιολογικός παράγοντας αρκετών απειλητικών για τη ζωή νοσοκομειακών λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένης της πνευμονίας (...)
Η μελατονίνη θα μπορούσε να ανακουφίσει τη φλεγμονή που προκαλείται από τη μόλυνση από K. pneumoniae σε τρισδιάστατα σφαιροειδή του πνεύμονα. Συμπερασματικά, η μελέτη μας έδειξε ότι η μελατονίνη ακύρωσε την επαγόμενη από την K. pneumoniae φλεγμονή και απόπτωση σε πνευμονικά κύτταρα μέσω AMPK. Η μελέτη μας έδειξε τη δυνατότητα της μελατονίνης για θεραπεία κατά των λοιμώξεων από K. pneumoniae, συμπεριλαμβανομένης της πνευμονίας”. (44)
Εντυπωσιακά, η μελατονίνη μπορεί επίσης να βοηθήσει στην υπερνίκηση της αντίστασης στα αντιβιοτικά στα gram-αρνητικά παθογόνα, όπως το Escherichia coli:
“Η κολιστίνη, ένα μη ριβοσωμικό πεπτιδικό αντιβιοτικό, είναι ένα από τα αντιβιοτικά τελευταίας λύσης κατά των πολυανθεκτικών Gram-αρνητικών παθογόνων (...) Ωστόσο, το κινητοποιημένο γονίδιο αντίστασης στην κολιστίνη (mcr-1) και οι παραλλαγές του που κωδικοποιούν τις τρανσφεράσες φωσφοαιθανολαμίνης, μειώνουν τα αρνητικά φορτίο του λιπιδίου Α και προσδίδουν σημαντική αντίσταση στην κολιστίνη. Το πιο προβληματικό είναι ότι το mcr-1 έχει ήδη εξαπλωθεί σε περισσότερες από 40 χώρες/περιοχές που καλύπτουν πέντε από τις επτά ηπείρους. Ως εκ τούτου, υπάρχει επείγουσα ανάγκη να εντοπιστούν νέες στρατηγικές για την αντιμετώπιση της επίκτητης αντίστασης στην κολιστίνη με τη μεσολάβηση MCR σε Gram-αρνητικά παθογόνα.
(...)
Αξιοσημείωτο είναι ότι, αν και η κολιστίνη ή η μελατονίνη από μόνες τους δεν απέτρεψαν μια θανατηφόρα μόλυνση από το MCR-1-θετικό E. coli, μια μόνο δόση των συνδυαστικών θεραπειών οδήγησε σε αυξημένη επιβίωση (...) Συνδυασμοί κολιστίνης και μελατονίνης μείωσαν σημαντικά το βακτηριακό φορτίο ( ...) σε σύγκριση με τη μονοθεραπεία με κολιστίνη. Αυτά τα δεδομένα επιβεβαίωσαν ότι η μελατονίνη διασώζει δραματικά τη δραστηριότητα της κολιστίνης in vivo.
(...)
Είναι ενδιαφέρον πως διαπιστώσαμε ότι η μελατονίνη αντιστρέφει αποτελεσματικά την αντίσταση στην κολιστίνη που προκαλείται από MCR, τόσο in vivo, όσο και in vitro, μέσω πολλαπλών τρόπων δράσης. Η ανακάλυψη της μελατονίνης ως ενός νέου και ασφαλούς ανοσοενισχυτικού κολιστίνης παρέχει ένα θεραπευτικό σχήμα για την καταπολέμηση των λοιμώξεων από αρνητικά κατά Gram βακτήρια.
(...)
Σε αυτή τη μελέτη, παρά την ασθενή αντιβακτηριακή δράση της μελατονίνης σε χαμηλή δόση στα βακτήρια 54, απροσδόκητα διαπιστώσαμε ότι η μελατονίνη παρουσιάζει την υψηλότερη ενίσχυση (8 έως 32 φορές) με την κολιστίνη σε ανθεκτικά βακτήρια. Επιπλέον, αυτή η δραστηριότητα είναι ανεξάρτητη από βακτηριακά είδη και τύπους γονιδίων αντίστασης. Από όσο γνωρίζουμε, αυτή η μελέτη είναι η πρώτη που χρησιμοποιεί τη συν-εφαρμογή μελατονίνης και κολιστίνης για τη θεραπεία μολυσματικών ασθενειών που προκαλούνται από ανθεκτικά βακτήρια”. (45)
Είναι πιθανό ότι η μελατονίνη θα πρέπει να χορηγηθεί σε αρκετά υψηλές δόσεις, ίσως ενδοφλεβίως, για να διασφαλιστεί ότι μπορούν να επιτευχθούν οι απαιτούμενες συγκεντρώσεις. Δυστυχώς, δεν γνωρίζουμε ακόμη τις ακριβείς δόσεις που απαιτούνται για τέτοιες λοιμώξεις.
Άλλες προκλινικές έρευνες δείχνουν ότι η μελατονίνη μπορεί επίσης να είναι αποτελεσματική για διάφορες παρασιτικές λοιμώξεις. Αρκετές έρευνες υποδεικνύουν ότι θα μπορούσε να είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για την αμοιβάδα, τη νόσο του chagas, την τοξοπλάσμωση, τη γιαρδίαση, τη λεϊσμανίαση, την ηπατική λοίμωξη της Νοτιοανατολικής Ασίας, την τρυπανοσωμίτιδα cruzi και ακόμη και την ελονοσία. Πολλές από αυτές τις παρασιτικές λοιμώξεις προκαλούν σημαντική παγκόσμια νοσηρότητα και θνησιμότητα. Οι επιδράσεις της μελατονίνης περιλαμβάνουν τη βελτίωση της ανοσοποιητικής λειτουργίας του ξενιστή έναντι των παρασίτων και τη μείωση της βλάβης (και επομένως πιθανό χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου) που προκαλείται στον ξενιστή κατά τη διάρκεια της μόλυνσης (46).
Όσον αφορά την ελονοσία, έχουν αναφερθεί αμφιλεγόμενα ευρήματα, με ορισμένα αποτελέσματα να δείχνουν ευεργετικές και άλλα να δείχνουν δυνητικά επιβλαβείς επιδράσεις της μελατονίνης, υποδηλώνοντας ότι έχει πολύπλοκες δράσεις στην ελονοσία. Προκειμένου να ξεπεραστούν οι δυνητικά επιβλαβείς επιπτώσεις της μελατονίνης και να εξακολουθήσουν να μπορούν να επωφεληθούν από τη θετική αποτελεσματικότητα, ορισμένοι ερευνητές πρότειναν, για παράδειγμα, να εξετάσουν το ενδεχόμενο συντονισμένης χορήγησης ανταγωνιστών μελατονίνης (για να διακοπεί η σύγχρονη ωρίμανση του παρασίτου) και μελατονίνης σε υψηλές δόσεις για τη μείωση της ηπατικής βλάβης κατά τη διάρκεια της μόλυνσης (40).
Παρόλο που πρέπει να διεξαχθεί περισσότερη έρευνα για να διερευνηθεί ποιες μολυσματικές ασθένειες ανταποκρίνονται καλύτερα ή μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά με μελατονίνη, τα υπάρχοντα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η μελατονίνη είναι πιθανώς μια πολύτιμη δυνατότητα για τη μείωση της παγκόσμιας θνησιμότητας από πολλές λοιμώξεις.
Συνεχίζεται…