Mελατονίνη - η ορμόνη και του ήλιου και του σκοταδιού...
...προστατεύει την υγεία σας και μπορεί να σώσει τη ζωή σας - Μέρος 5ο
*του M. Langen*
Μέρος 1ο:
Μέρος 2ο:
Μέρος 3ο:
Μέρος 4ο:
Καρδιακές παθήσεις
Ενώ οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου, η μελατονίνη μπορεί να βοηθήσει στην προστασία της καρδιαγγειακής υγείας, στην πρόληψη καρδιακών παθήσεων και στη μείωση του κινδύνου εμφράγματος του μυοκαρδίου και εγκεφαλικού μέσω πολλών διαφορετικών μηχανισμών, όπως ισχυρούς αντιοξειδωτικούς, αντιφλεγμονώδεις, αντιπηκτικούς, άμεσα καρδιοπροστατευτικούς και μέσω μείωση των λιπιδίων. Σε αρκετές μελέτες, η μελατονίνη έχει επίσης αποδειχθεί ότι μειώνει την εξέλιξη της αθηροσκλήρωσης (60)(61).
Στην πραγματικότητα, τα τελευταία χρόνια, η μελατονίνη έχει αναγνωριστεί ως μια νέα πιθανή θεραπευτική προσέγγιση για την αθηροσκλήρωση, η οποία είναι η υποκείμενη αιτία του 50% όλων των θανάτων σε δυτικές χώρες, όπως οι ΗΠΑ (62).
“Συλλογικά, η μελέτη μας αποκάλυψε ότι η μελατονίνη εμπόδισε την αθηροσκληρωτική εξέλιξη μέσω της απόφραξης της ενεργοποίησης του φλεγμονώδους NLRP3 και της έκκρισης φλεγμονωδών παραγόντων, που ήταν ένας νέος μηχανισμός της μελατονίνης κατά της AS (Αθηροσκλήρωση). Η μελατονίνη προκάλεσε τη μιτοφαγία που προκαλείται από Sirt3/FOXO3/Parkin και μείωσε την παραγωγή μιτοχονδριακού ROS, εξασθενώντας έτσι την ενεργοποίηση του φλεγμονώδους NLRP3 στα μακροφάγα. Συνολικά, η μελέτη μας παρέχει νέα εικόνα για τη μελατονίνη ως νέο στόχο για θεραπευτική παρέμβαση για την AS”, κατέληξαν οι συγγραφείς μιας μελέτης (61).
Λιπίδια αίματος/Χοληστερόλη
Επίσης, πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η μελατονίνη μπορεί να μειώσει τους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της χοληστερόλης. Σύμφωνα με μετα-αναλύσεις, η λήψη συμπληρωμάτων μειώνει τα επίπεδα τριγλυκεριδίων, χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης χοληστερόλης και ολικής χοληστερόλης (εάν τα βασικά επίπεδα ολικής χοληστερόλης είναι >200 mg/dl).
Η αποτελεσματική δόση ήταν ≥8 mg/ημέρα και τα αποτελέσματα μείωσης των λιπιδίων μπορεί να αρχίσουν να γίνονται ορατά μετά από 2 μήνες συνεχούς λήψης.
“Η μετα-ανάλυση πρότεινε σημαντική συσχέτιση μεταξύ της λήψης συμπληρωμάτων μελατονίνης και της μείωσης των τριγλυκεριδίων (WMD: -31,54 mg/dL, 95% CI: -50,71, -12,38, p = 0,001) και των επιπέδων ολικής χοληστερόλης (WMD: -18,48 mg /dL, 95% CI: -35,33, -1,63, p = 0,032)”, εξήγησαν οι συγγραφείς μιας μετα-ανάλυσης (63).
Οι συγγραφείς μιας άλλης μετα-ανάλυσης κατέληξαν στο συμπέρασμα:
"Τα αποτελέσματα της συστηματικής ανασκόπησης και της μετα-ανάλυσης μας έδειξαν ότι η συμπλήρωση μελατονίνης θα μπορούσε να είναι αποτελεσματική στη βελτίωση των λιπιδικών παραμέτρων και θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων..." (64)
Υπέρταση
Μια άλλη νέα μετα-ανάλυση δείχνει ότι η μελατονίνη ελεγχόμενης αποδέσμευσης (όχι σκεύασμα άμεσης αποδέσμευσης) μπορεί να μειώσει τη συστολική αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια του ύπνου.
Μείωσε επίσης τη διαστολική αρτηριακή πίεση στον ύπνο και την εγρήγορση, χωρίς να φθάσει σε στατιστική σημασία (65).
Ενώ πρέπει να διεξαχθούν περισσότερες μελέτες, είναι ήδη ορατή μια σαφής τάση: η μελατονίνη συμμετέχει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Αλλά είναι απαραίτητο να διατηρηθεί ένα σταθερό επίπεδο μελατονίνης, το οποίο είναι δυνατό με τη λήψη ενός προϊόντος ελεγχόμενης αποδέσμευσης πριν από τον ύπνο.
Το γεγονός ότι οι νεότεροι άνθρωποι παράγουν περισσότερη και έχουν υψηλότερα επίπεδα μελατονίνης στο αίμα τη νύχτα από τους ηλικιωμένους, μπορεί, εν μέρει (εκτός από αρκετούς άλλους παράγοντες), να εξηγεί γιατί έχουν χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιαγγειακές παθήσεις. Οι ηλικιωμένοι μπορεί να ξεπεράσουν αυτή τη μειωμένη σύνθεση και να φτάσουν σε υψηλότερα νυχτερινά επίπεδα στο αίμα παίρνοντας ένα προϊόν μελατονίνης, ειδικά ένα προϊόν ελεγχόμενης αποδέσμευσης.
Προεκλαμψία
Η προεκλαμψία είναι μια επικίνδυνη υπερτασική διαταραχή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το 2% έως 8% όλων των εγκύων γυναικών επηρεάζονται. Σε όλο τον κόσμο, ευθύνεται για περισσότερους από 50.000 μητρικούς και 500.000 εμβρυϊκούς θανάτους ετησίως (66).
Δεδομένου ότι η μελατονίνη έχει αντιυπερτασικά, αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα, είναι λογικό να υποθέσουμε ότι μπορεί να αποτρέψει την προεκλαμψία ή να μειώσει τις θανατηφόρες συνέπειές της. Στην πραγματικότητα, μια μετα-ανάλυση έδειξε ότι τα χαμηλά επίπεδα μελατονίνης σχετίζονται με την ανάπτυξη και τη σοβαρότητα αυτής της διαταραχής (67).
“Η μελατονίνη είναι μια ασφαλής, ενδογενής ορμόνη με εντυπωσιακά αντιοξειδωτικά και αντιυπερτασικά αποτελέσματα, που μπορεί να την καταστήσουν χρήσιμο βοηθητικό για τη διαχείριση της προεκλαμψίας. Αυτά τα αντιοξειδωτικά αποτελέσματα έχουν αποσαφηνιστεί στα κύτταρα του πλακούντα, στα μιτοχόνδρια και στα αγγειακά κύτταρα, όλα βασικοί συντελεστές στην παθογένεση της προεκλαμψίας (...) Ίσως το πιο συναρπαστικό είναι ότι η μελατονίνη μπορεί να προσφέρει οφέλη που εκτείνονται πέρα από τη φροντίδα της μητέρας για την προστασία του εμβρυϊκού εγκεφάλου σε εχθρικά ενδομήτρια περιβάλλοντα, όπως FGR. Η μελατονίνη έχει διερευνηθεί για μια σειρά από άλλες διαταραχές που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη. Καμία από αυτές τις μελέτες δεν εγείρει ανησυχίες για την ασφάλεια, ακόμη και σε υψηλές δόσεις. Συλλογικά, αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν ότι η μελατονίνη είναι ένας συναρπαστικός υποψήφιος για μια επικουρική θεραπεία για την προεκλαμψία. (...) Μια πληθώρα in vitro, ζωικών και κλινικών στοιχείων υποστηρίζουν το ρόλο της μελατονίνης στη διαχείριση της προεκλαμψίας, και μάλιστα άλλων διαταραχών της εγκυμοσύνης”, κατέληξαν οι συντάκτες μιας ανασκόπησης (68).
Μέχρι τώρα, τα αποτελέσματα μιας RCT (μιας δοκιμής φάσης 1) είναι διαθέσιμα, τα οποία δείχνουν σημαντικά οφέλη με τη μελατονίνη, συμπεριλαμβανομένης της εκτεταμένης διάγνωσης έως το διάστημα τοκετού και της χαμηλότερης ανάγκης των εγκύων γυναικών να αυξήσουν τα αντιυπερτασικά φάρμακα. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα:
“Δείξαμε ότι η μελατονίνη έχει τη δυνατότητα να μετριάσει τη μητρική προοξειδωτική βλάβη του ενδοθηλίου και επομένως θα μπορούσε να παρέχει αποτελεσματική επικουρική θεραπεία για την παράταση της διάρκειας της εγκυμοσύνης και για να προσφέρει βελτιωμένα κλινικά αποτελέσματα για γυναίκες με σοβαρή προεκλαμψία”. (69)
Περισσότερα αποτελέσματα πιθανότατα θα είναι διαθέσιμα σύντομα. Η μελατονίνη μπορεί να είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για την πρόληψη ή τη θεραπεία της προεκλαμψίας.
Επιπλέον, μην ξεχνάτε ποτέ τη βιταμίνη D κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Νέες μετα-αναλύσεις των RCT έχουν δείξει ότι η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D μειώνει τον κίνδυνο προεκλαμψίας κατά περισσότερο από 60%. Όσο υψηλότερη είναι η δόση, τόσο ισχυρότερο είναι το προστατευτικό αποτέλεσμα.
“Τα ευρήματά μας αποτελούν έκκληση για δράση για την οριστική αντιμετώπιση της λήψης συμπληρωμάτων βιταμίνης D ως πιθανής στρατηγικής παρέμβασης για την πρόληψη της προεκλαμψίας στην εγκυμοσύνη”. (70)
Εντυπωσιακά, μια μετα-ανάλυση από το 2022 έδειξε ότι η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μειώνει τον κίνδυνο ενδομήτριων ή νεογνικών θανάτων κατά >30%. (72)
Μια άλλη μετα-ανάλυση των RCT διαπίστωσε ότι, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος δυσμενών εκβάσεων της εγκυμοσύνης, μια ημερήσια δόση >2000 IU είναι απαραίτητη.
Με αυτόν τον τρόπο, ο σακχαρώδης διαβήτης κύησης μπορεί επίσης να μειωθεί σημαντικά (71).
Αξίζει να σημειωθεί ότι η διάγνωση της προεκλαμψίας συνδέεται ανεξάρτητα με ισχυρά αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας ή καρδιαγγειακών παθήσεων στο μέλλον (73). Ακόμη και για αυτόν τον λόγο, το γεγονός ότι η βιταμίνη D (και πιθανώς και η μελατονίνη) μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο προεκλαμψίας, είναι ιδιαίτερα πολύτιμο.
Συνεχίζεται…